Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Uherský Brod


Pivní.info

Pivovarské se blíží

[pátek, 27. červenec 2012]


Jediný průmyslový pivovar ve Zlínském kraji se vrací k původnímu názvu. Od 1. dubna 2012 nese jméno podle města, ve kterém se nachází, Pivovar Uherský Brod. V souvislosti se změnou názvu začal používat nové logo a změna čeká také vzhled lahvového piva.

Historicky nesl pivovar název Uherský Brod – například ››Pivovar a sladovna Uherský Brod, František Janáček a syn‹‹, ››Uhersko-brodský pivovar a sladovna‹‹ a podobně. Odkaz na místo původu z názvu vymizel až v 90. letech,“ uvedl Lukančo Trifončovski, sládek pivovaru.

Novému logu dominuje nápis Uherský Brod, který je umístěn na červeném pozadí, doplněný rokem 1894, kdy byl pivovar založen. Styl nápisu vychází z typografie a výtvarného jazyka období založení pivovaru. V horní části loga je umístěn jednoocasý lev, vycházející z městského znaku, doplněný o atribut chuti pivního moku – sklenici piva. Logo dotváří ječmen a chmelové hlávky, tradiční atributy pivovarnictví, umístěné v dolní části.

Logo

Lahvové pivo z Uherského Brodu v novém

V souvislosti se změnou názvu a loga pivovar mění také vzhled lahvového piva. V průběhu měsíce dubna již do obchodů začaly proudit přepravky s novým logem, výrazná změna čeká také etikety. „Nad obměnou etiket jsme uvažovali delší dobu. Když jsme na podzim uváděli na trh pivo Perun v lahvích, již jsme si uměli představit, že etikety ostatních piv by se mohly nést ve stejném duchu. A reakce spotřebitelů nás v tom utvrdily,“ sdělil Tibor Nechala, obchodní ředitel pivovaru.

Nové etikety pomohou vizuálně sjednotit celé výrobkové portfolio, zároveň ale budou jednotlivé varianty mezi sebou dobře rozeznatelné. Nadále budou komunikovat stupňovitost jednotlivých piv. Zároveň budou jasně deklarovat místo původu Uherský Brod.

Od tohoto týdne se nové etikety lepí na nejprodávanější pivo – jedenáctku Patriot, od května se nových etiket dočkají také všechny ostatní značky. A to včetně výčepního piva Dukát. Ležák Extra ponese nově název Premium, který tradičně odpovídá kategorii 12% piv. Výroba výčepního piva Olšavan byla s ohledem na jeho velmi nízké prodeje ukončena.

Novou tvář piv z Uherského Brodu konzumentům v květnu představí reklamní kampaň na billboardech.

Ostatní novinky

Od května bude obchodní tým pivovaru nabízet také novinku v kategorii nízkoalkoholických ochucených piv, které se říká radler. Vyrábět se bude v Pivovaru Černá Hora na Blanensku a stáčet se bude jak do sudů, tak do lahví.

Velké oblibě se na Zlínsku těší program Cesta pivních znalců, do kterého se již zapojila padesátka hospod v regionu. V rámci tohoto programu čepují vybrané hospody v průměru každý druhý víkend jinou pivní specialitu z produkce regionálních pivovarů. Díky tomu mohou pivní labužníci v té své hospůdce ochutnat netradiční piva i ze vzdálenějších krajů, ke kterým by se běžně nedostali.

O Velikonocích mohli pivaři ve Zlínském kraji ochutnat Velikonoční Krasličák, kteří připravili sládci z jihlavského pivovaru, který stejně jako ten uherskobrodský spadá pod společnost Pivovary Lobkowicz. Skládal se ze dvou piv – zeleného 14% speciálu, který bylo možné ochutnat i samostatně, a červeného výčepního piva. Čepovala jej stovka hospod v regionu. Mimoto byl v obchodech k dostání speciální velikonoční mixpack 7 chutí 7 speciálů.

Pivovarské slavnosti

Tradiční Pivovarské slavnosti se uskuteční 3. a 4. srpna 2012. Návštěvníci si budou moci prohlédnout pivovar a připraven pro ně bude zajímavý kulturní program v čele s kapelami Horkýže Slíže, Rybičky 48 a Segment.

Ostatní

Kromě Pivovarských slavností se pivovar v Uherském Brodě spolupodílí na přípravě dalších kulturních akcí:

 21. 4. Den země 2012 – Staré Město u Uherského Hradiště

 26. 4. Chris Norman & band – Zlín

 15. - 17. 6. Zlínský pivní festival

 16. - 19. 8. Mezinárodní BALONY.EU festival Buchlov 2012

 a mnoha dalších

Tisková zpráva


Pivovar Janáček zkusí vsadit na propagaci pivovaru názvem svého sídla. Jde o zásadní obrat kursu, neboť dosud byste zmínku o Uherském Brodě hledali na etiketě marně. Piva od Janáčka se dobře drží na Moravě i na Slovensku, dál už však jejich prodej vázne. Příčinou je podle zjištění pivovaru právě nejednoznačná značka.

Foto

Konzumenti, kteří nejsou z našeho kraje, si myslí, že název piva je odvozen od hudebního skladatele Leoše Janáčka. V Praze se našemu kolegovi dokonce stalo, že mu k točenému Janáčkovi donesli malou smetanu s tím, že je to akce „dva hudební velikáni“,“ vysvětluje Barbora Burešová, mluvčí skupiny K Brewery, pod kterou pivovar spadá.

​Nyní tak bude etiketám nově dominovat právě název Uherského Brodu. „Věříme, že se lidé takto s pivem identifikují lépe. Nejedná se o nic nového. V historii byl vždy název města dominantní. Pivovar přece začínal jako Uherskobrodský pivovar Janáček a syn,“ doplnil obchodní ředitel Tibor Nechala. S novou podobou etiket vyrazil Janáček na trh symbolicky s letošní novinkou. Speciální desítka Perun uspěla nad očekávání dobře, a tak se ji pivovar rozhodl nabídnout i stočenou v lahvích. „Původně jsme chtěli jen vedle desítky Primy nabídnout ještě jednu chuťově výraznější desítku. Perun však ihned v oblibě Primu dalece předčil. Výsledkem je, že ji Perun zcela nahradí, poslední várku Primy jsme stočili počátkem listopadu,“ doplnil Nechala.

​Kromě sázky na název města se na etikety vešel i lev. Podle zástupců pivovaru je to odkaz na to, že Brod býval královským městem. Nová strategie pivovaru pochopitelně těší i zástupce radnice. "Jsem hrdý na to, že v našem městě máme pivovar, který vaří skvělé pivo. Myslím, že anonymních piv s nejasným původem výroby jsou plné obchody. Proto je skvělá zpráva, že se pivovar Janáček chce na pivních etiketách opět hlásit ke svému městu i regionu. Věřím, že tento krok může být ku prospěchu nejen pivovaru, ale i samotnému Brodu. Vždyť ve Zlínském kraji, kdysi bohatém na pivovary, je uherskobrodský Janáček poslední,“ řekl Patrik Kunčar, starosta Uh. Brodu.

Pokud by se nové etikety ujaly, pivovar zváží i změnu svého loga.

Zdroj: idobryden.cz | Autor: Lukáš Fabián

http://www.idobryden.cz/zpravy/na-pivni-etikety-se-vraci-nazev-mesta-uhersky-brod/ef3fe50a-67bd-102f-a118-00e0814daf34/


Bystřice pod Lopeníkem, Lopeník, Březová, Hostětín, Šanov a Napajedla. Starostové právě těchto sedmi obcí se rozhodli, že 28. říjen, Den vzniku samostatného československého státu, oslaví netradičně a přeci symbolicky – ve své obci či městě zasadí lípu a připijí si místním pivem Patriot. Autorem nápadu na založení nové tradice sázení Stromu republiky je Tomio Okamura, který má kořeny v nedaleké Bystřici pod Hostýnem.

Události konce října 1918 se nesmazatelně zapsaly do české a slovenské novodobé historie a výrazně ovlivnily budoucnost obou národů. Přesto dnes lidé tento den nevnímají nijak výjimečně, a to ani na Slovácku, v jehož obyvatelích je národní cítění stále hluboce zakořeněno, jak je vidět například na udržování místního folklóru. „Abychom tuto skutečnost změnili, domluvili jsme se zdejšími starosty, že společně jako symbol zrodu první republiky zasadíme v každé obci český národní strom lípu. Rád bych, aby z toho vznikla nová celostátní tradice,“ sdělil Tomio Okamura, který je nejen autorem nápadu a převzal na touto akcí záštitu, ale také zasponzoroval veškerý nákup a dopravu všech stromů na místo sázení.

A protože český národ je národem pivařů, bylo jasné, že pěnivý mok nesmí chybět. „Regionální akce si žádá regionální pivo, proto jsme oslovili pivovar v Uherském Brodě, který navíc vaří pivo se symbolickým názvem Patriot. V tomto kontextu ovšem patriotismus přesahuje hranice Zlínského kraje a dostává národní rozměr,“ řekl Tomio Okamura.

Patriot je nepasterizovaný světlý ležák s obsahem alkoholu 4,6 % obj. „Jedná se o pivo charakteristické vyšší plností chuti, silným řízem a výraznou chmelovou hořkostí. Jsem hrdý, že právě náš Patriot je partnerem akce, která si připomíná jeden z nejvýznamnějších českých svátků,“ uvedl Lukančo Trifončovski, výrobní ředitel a sládek pivovaru v Uherském Brodě v jedné osobě.

Zdroj: Tisková zpráva K Brewery


Pivovar Janáček, jediný průmyslový pivovar ve Zlínském kraji, získal prestižní ocenění. Porota odborné degustační soutěže Dočesná 2011 o uplynulém víkendu rozhodla, že mezi světlými speciálními pivy zvítězil uherskobrodský Comenius a dvanáctce Janáček Extra náleží stříbrná medaile v kategorii 12% ležáků.

Výsledky soutěže mne samozřejmě těší. A nejen mne, ale i všechny mé kolegy, kteří se na výrobě piva Janáček podílejí. Je to velké ocenění naší práce,“ uvedl Lukančo Trifončovski, výrobní ředitel pivovaru v Uherském Brodě.

Odborná degustační soutěž Dočesná probíhá již tradičně pod záštitou Chmelařského institutu v Žatci, a to při příležitosti Žateckých slavností. Do letošního 54. ročníku se přihlásilo 35 pivovarů s rekordními 196 vzorky piv.

Zdroj: Tisková zpráva K-Brewery


Dívky z Prahy pijí na ex

[úterý, 9. srpen 2011]

Víkend patřil v Uherském Brodě tradičním pivním slavnostem, tentokrát však v netradičním datu. Tisíce příznivců chmelového nápoje tak zamířily do posledního fungujícího pivovaru ve Zlínském kraji už na začátku srpna. Dusno k zalknutí dávalo pořadatelům naději na velkou žízeň návštěvníků. Pivovar také ve velkém představil žhavou novinku, desítku Perun.

Příznivci piva se vždy rekrutovali mezi příznivci rockové muziky. I proto připravil Janáček pro návštěvníky už od pátku nabitý program.

Zatímco pátek patřil například úspěšným revivalům kapel Tři sestry a Team, v sobotu byla hlavním tahákem partička z uskupení Děda Mládek Illegal Band. Vše doplnily uherskobrodské stálice Street 69 či Praetorian. Mezi návštěvníky byl tradičně obrovský zájem o prohlídku vnitřních prostor pivovaru. Šťastlivce provedl samotný sládek pivovaru Jaroslav Horehleď. Kulturní a gastronomickou nabídku občas okořenila zajímavá pivní soutěž. Pánové tak například soutěžili o to, kdo déle udrží sud piva. Dámy zase ukázaly, že i ony umí pít na ex. V kraji vína a slivovice si k této disciplíně dodaly odvahu slečny z Prahy či slovenského Prešova.

Fotogalerii k tomuto článku naleznete zde...

Zdroj: iDobrý den.cz

http://www.idobryden.cz/spolecnost/divky-z-prahy-piji-na-ex/cc055960-122e-102f-a263-00e0814daf34/


Perun: nové pivo z Uherského Brodu

[čtvrtek, 21. červenec 2011]

Uherskobrodský pivovar Janáček přichází s letošní druhou novinkou – poctivou desítkou PERUN, která jistě potěší všechny milovníky tradičně vyráběných piv. Počínaje dneškem mohou toto nové pivo ochutnat konzumenti ve dvou stovkách hospod a restaurací ve Zlínském kraji.

Výčepní pivo PERUN vaří uherskobrodští sládci na výslednou stupňovitost 10,2 %, obsah alkoholu činí 4,3 % obj. Zatím se stáčí pouze do sudů a stejně jako ostatní sudová piva z tohoto pivovaru neprochází pasterizací.

Při výrobě piva PERUN používáme metodu tzv. studeného chmelení. To znamená, že kromě standardního trojitého chmelení na varně přidáváme ještě speciální čtvrtou a pátou dávku hlávkového chmele odrůdy Žatecký poloraný červeňák v pozdější fázi výroby za studena. Pivo tím získává výraznější, přesto stále lahodnou hořkost a jemné chmelové aroma,“ uvádí Lukančo Trifončovski, sládek Pivovaru Janáček. Dodává, že PERUN se vyrábí tradiční technologií, kdy pivo kvasí na otevřené spilce a dozrává v ležáckých tancích, za použití moravského sladu a českého chmele. Pivovar Janáček nepoužívá cylindrokonické tanky (jednofázové kvašení), ani technologii HGB (ředění piva vodou na výslednou stupňovitost).

Název piva je odvozen od nejmocnějšího boha ve staroslovanské historii, kdy byl PERUN označován za boha bouře a deště, hojnosti a úrody.

Pro Pivovar Janáček je PERUN již druhou letošní novinkou ve vyráběném sortimentu, na jaře uvedl na trh tmavý ležák PATRIOT. Velkému úspěchu se těší také vídeňský ležák KOUNIC, který pivovar vaří od podzimu 2009 a který si od dubna tohoto roku mohou spotřebitelé zakoupit také v lahvích.

Zdroj: Tisková zpráva K Brewery Trade


Celý život prožil v pivovarech, začínal v plzeňském Prazdroji, sedm let pracoval v pivovaru v Rusku a teď ho můžete každý den vidět v malém Pivovaru Janáček v Uherském Brodě. Řeč je o jeho řediteli Lukanči Trifončovskim.

Foto

MF DNES v pátek začíná novou sérii portrétů, ve kterých představí manažery známých firem. Manažeři budou odpovídat na otázky, které se dotknou hospodaření a budoucnosti "jejich" firem, ale zároveň dají nahlédnout do svého života a prozradí, kudy vedla jejich cesta, než se dostali na svůj pracovní vrchol.

První odpovídal Lukančo Trifončovski. Řeč přišla i na téma, jestli je správné, že pivovar ještě před jeho příchodem stáhl místo svého působiště z pivních etiket.

"Pracujeme na tom, že název Janáček by se dal trochu do pozadí a spíš vypíchneme město Uherský Brod," prozradil výrobní ředitel a vůbec poprvé rovněž sdělil, že pivovar si chce více "hledět" spolupráce s lidmi a institucemi v regionu.

"Chceme spolupracovat s radnicemi v Uherském Brodě a okolí, rádi bychom podpořili některé akce, folklorní, dětské, turistické. Chceme být více vidět ze stránky nepivovarnické, aby bylo cítit, že jsme hrdi na místo a region, kde působíme," uvedl Trifončovski.

Čtěte v pátek v MF DNES: Rozhovor s Lukančem Trifončovskim najdete v příloze pro Zlínský kraj.

Zdroj: Zlín iDnes.cz


Vídeňský ležák Kounic

[pondělí, 2. listopad 2009]

Vídeňský ležák Kounic – novinka z pivovaru Janáček

Pivovar Janáček obohacuje český pivní trh o další speciál, tentokrát ležák vídeňského typu – tzv. březňák. Pro výrobu těchto druhů piv se používá speciální, lehce natažený slad (sladovaný o něco déle za vyšších teplot – slad tím získá tmavší zabarvení). Dnes se všeobecně používá označení pojmenování „vídeňský slad“.

Jak říká sládek pivovaru ing. Jaromír Horehleď: „Celý výrobní proces se velmi blíží klasickému ležáku s poněkud nižším chmelením. Pivo se vyznačuje jantarově - měděnou barvou, charakteristicky jemně nahořklou, sametově hebkou chutí s oříškovými podtóny a příjemným kořeněným dozníváním“.

Vídeňský ležák Kounic budete moci již brzy ochutnat ve vybraných hostincích a restauracích v regionu jižní Moravy a věříme, že si velmi brzy získá přízeň milovníků tradičního a kvalitního piva.

Foto

Pan Rostislav Výstup (druhý zleva), vítěz ankety „Staň se kmotrem nového piva z pivovaru Janáček“, převzal poukázku PIVO NA JEDEN ROK od obchodního ředitele pivovaru p. Tibora Nechaly (druhý zprava).

Zdroj: Pivovar Janáček.cz


Na Javořinu i na kole

[úterý, 21. červenec 2009]

Tradiční nedělní setkání na Velké Javořině už se kvapem blíží. Při této letité akci však možná vzniká tradice nová. V sobotu, tedy den před vlastními slavnostmi, se na nejvyšší hoře Bílých Karpat uskuteční i takzvaný Janáček tour. Tedy setkání cyklopatriotů z obou stran hranic.

Je to také z toho důvodu, že na Javořinu se vydává stále více lidí na kole,“ vysvětlil jeden z organizátorů Pavel Josefík, proč se pořádá i setkání cyklistů. „Druhým důvodem je skutečnost, že po změně majitele Holubyho chaty už nemohl Janáček na slavnostech točit pivo. Lidé se po něm však stále ptali, tak teď se bude Patriot točit pro patrioty v sobotu,“ dodal Josefík.

Letos jde už o druhý ročník. Loni i bez oficiální prezentace dorazilo kolem stovky cyklistů. Pokud vyjde počasí, může být toto číslo snadno překonáno. A i pivní degustace bude skutečně kulturní. Vždyť pivo zde bude točit i ředitel brodského Domu kultury Jaroslav Mikulík.

Zdroj: iDobrý den.cz | Autor: FAB


Společnost Pivovar Janáček a.s. prodala v roce 2008 77 000 hektolitrů piva (08), což je meziročně více o 1 % (08/07). Export z toho tvořil jednu pětinu. Obdobné výsledky čeká společnost i letos, cenu piva měnit nehodlá.

Zdroj: Finance.cz | Autor: HBI


Skupina privátních českých investorů se v těchto dnech stala majitelem uherskobrodského Pivovaru Janáček. Ačkoliv není zcela jasné, kam budou směřovat kroky nových vlastníků, přicházejí z jejich řad informace vylučující možnost, že brodský pivní producent přestal zlatavý mok vyrábět. Noví majitelé údajně nenaplánovali Janáčkovi osud dnes už zcela osiřelého Pivovaru Jarošov.

„Naším hlavním záměrem je odolávat tlaku nadnárodních korporací pivních producentů. Věříme tomu, že zapojením do silné české skupiny si Pivovar Janáček svoji pozici na trhu upevní,“ řekl exkluzivně pro Slovácký deník Zdeněk Radil, jeden z reprezentantů investorů a zároveň místopředseda představenstva pivovaru Černá Hora. K obavám o ztrátu práce podle jeho slov nemají lidé v brodském pivovaru důvod.

„Pivovar Janáček nás kvalitou svých produktů v posledních letech přesvědčil o vysoké úrovni tradičního českého piva vyráběného klasickou technologií. Propouštět nemáme v úmyslu,“ uklidňoval Radil. Historie vaření piva v královském městě Uherský Brod má tradici, která sahá do středověku. První společný pivovar, který nahradil právovárečné domy, si tam měšťané postavili v roce 1614. (Slovácký deník)


Co prestižní soutěž, to úspěch a medailová příčka. Jediný pivovar ve Zlínském kraji, uherskobrodský Janáček, v minulých dnech znovu potvrdil dobrou pověst své produkce. Zlatou medaili si přivezl hned ze tří pivních přehlídek. Tmavé desetistupňové pivo triumfovalo v soutěži České pivo, jedenáctistupňový Patriot potřetí zazářil mezi výčepními pivy v Ceně českých sládků. Nejvyšší příčkou v této soutěži se může nově pochlubit také čtrnáctistupňový Comenius, vítěz kategorie speciálních piv. V konkurenci šestačtyřiceti českých a moravských pivovarů tak Janáček získal hned tři první místa. „Je to další historický úspěch dokazující, že se i v malém regionálním pivovaru může vařit pivo nejvyšší kvality,“ reagoval generální ředitel Ivan Pjevič.

Soutěž České pivo patří vedle Ceny českých sládků k nejprestižnějším pivním soutěžím v republice. Probíhá dvoukolově a součástí posuzování je i laboratorní hodnocení. Jedenáctistupňový Patriot v ní zvítězil už v roce 2004.

Tmavé desetistupňové pivo z Uherského Brodu se stává hitem nejen mezi odborníky i zákazníky. Nedávno uspělo také na prestižním klání Pivo České republiky v Českých Budějovicích, druhé místo obsadilo v soutěži Pivní pečeť. Pro úspěchy na pivních soutěžích má vrchní sládek Jaroslav Horehleď jednoduché vysvětlení. „Obecně se potvrzuje, že pivní produkce menších výrobců přitahuje spotřebitele svými specifiky. Nás tato ocenění těší, potvrzují správnost naší cesty,“ řekl Horehleď.

Uherskobrodský pivovar založil v roce 1894 František Janáček. V minulém desetiletí prošel privatizací, ročně vyrobí přes sedmdesát tisíc hektolitrů piva. (MF Dnes)


Pivovarské slavnosti a Noc patriotů

[středa, 22. srpen 2007]

Rok s rokem se sešel a je tu opět jedna z největších regionálních společenských událostí, Pivovarské slavnosti Pivovaru Janáček, a. s., v Uherském Brodě. Stejně jako v předcházejících ročnících, tak i v tomto letošním doznávají Pivovarské slavnosti určitých změn.

Jejich cílem je jednak obohatit kulturní program, jednak podpořit věhlas uherskobrodského piva i v dosud málo obsazených lokalitách Zlínského kraje a dalších teritorií, zejména na Moravě. Za nejzásadnější změnu lze považovat rozšíření Pivovarských slavností o páteční program, který je koncipován jako oslava vlajkové lodi pivovaru, jedenáctistupňového světlého piva Patriot.

Tento program nese příznačný název - Noc patriotů. Stejně jako je oslavou piva Patriot, stejně tak je současně i poděkováním všem, kteří si tento zlatavý mok oblíbili. O bližší vyjádření ke změnám a obsahu Pivovarských slavností jsme požádali generálního ředitele Pivovaru Janáček, Ivana Pjeviče.

Proč právě tyto změny?

Zřejmě málokomu uniklo, že léto a především prázdniny jsou doslova přesyceny různými společenskými akcemi, od tanečních zábav, přes koncerty až po rozličné festiválky a festivaly. Návštěvníci těchto akcí mají nepřeberné množství lákadel, která nejsou zdaleka schopni navštívit, a tak samozřejmě vybírají z těch nejzajímavějších a nejpoutavějších.

Pivovarské slavnosti, ač jsou v povědomí veřejnosti poměrně stabilně zakotveny, nesmí zůstat pozadu, a tak zcela pochopitelně dochází k úpravám, které mají za cíl zatraktivnit program, a tím uspokojit pravidelné návštěvníky a přilákat nové, pokud možno i ze vzdálenějších míst našeho kraje a přilehlých oblastí.

Můžete přiblížit programové změny?

Jak již bylo poznamenáno, zásadní změnou je rozšíření programu Pivovarských slavností o Noc patriotů. Program Noci patriotů oslovuje především příznivce rockové muziky. Bohužel musíme zklamat všechny, kteří se těšili na francouzskou speedmetalovou skupinu Heavenly. Vzhledem k tomu, že bylo náhle zrušeno jejich koncertování na Slovensku, nebylo možné uskutečnit jejich vystoupení na našich slavnostech.

Přesto se návštěvníci mohou těšit na hodnotný program, především na vítěze Rockové 12 Radia Rock Max, což je soutěž mladých rockových kapel, jejímž partnerem je právě Pivovar Janáček, a. s. Vítězné mety prvního ročníku dosáhla skupina Free Fall, která při svém vystoupení představí i svoje nové CD. Na Noci patriotů dále vystoupí Non revolver, Nohow, Imortela, Street 69 a HBS. Sobota i neděle budou v tradičním duchu, takže všechny zúčastněné určitě potěší setkání s rockovými legendami Deep Purple v podání Koberec bandu s frontmanem Mirou Kobercem Koňárkem, bluesovým uskupením Folimanka blues, stále zářivější zlínskou skupinou Jackye, nadějí rockové scény skupinou Praetorian, která na Pivovarských slavnostech pokřtí nové album, a již na slavnostech dobře známými Reflexy originál, dále se skupinou Chaos in Head či kapelou Bufet.

Klidnější ráz nedělního programu zahájí vystoupení sličných mažoretek a slavnostní tuplákování. Následně se představí Orchestr LŠU z Uh. Brodu, VSP band a určitě nepřehlédnutelná skupina slováckého panku s netradičním názvem Hádramašmátrá. Po oba dny budou areálem pivovaru znít melodie a zpěvy country - v sobotu Jižané, v neděli Country Mix, dechové hudby Rozmarýnka, cimbálové muziky či harmonikářů. Určitě si každý přijde na své.

Co říci závěrem?

Závěrem nesmíme opomenout informaci o tom, že v sobotu a neděli budou čepována všechna piva ze sortimentu Pivovaru Janáček. Dobrou zprávou bude dozajista snížení pátečního vstupného na 90 Kč. Stejně příjemně, ne-li příjemněji, zapůsobí páteční cena piva Patriot. Páteční noc, Noc patriotů, je věnována oslavě našeho nejprodávanějšího piva, jedenáctistupňového Patriota. Proto dopřejeme všem, aby si ho užili plnými doušky, a to půllitr za báječných 13 Kč.

Program Pivovarských slavností

***

Pátek 24. srpna od 17.30 hodin

* Noc patriotů (pivovarská zahrada)

***

Sobota 25. srpna od 16.00 hodin

* Bufet, Chaos in Head, Folimanka Blues, Jackye, Praetorian, Deep Purple revival, Reflexy original (pivovarská zahrada)

* country Jižané (nádvoří)

* harmonikáři (spilka)

* cimbálová muzika (sladovna)

***

Neděle 26. srpna od 15.00 hodin

* Slavnostní tuplákování, mažoretky, country mix (nádvoří)

* Orchestr LŠU, VSP Band, Hádramašmátrá (pivovarská zahrada)

* harmonikáři (spilka)

* DH Rozmarýnka (sladovna)

***

Vstupné:

* 90 Kč (pátek a sobota)

* 70 Kč (neděle)

* 30 Kč (mládež)

***

V sobotu a neděli čepování všech druhů piva Janáček, exkurze do jinak nepřístupných částí Pivovaru Janáček. (Zlin.cz)


Za pivem do Brodu

[středa, 22. srpen 2007]

Do tajů výroby piva mohou proniknout návštěvníci pivovaru v Uherském Brodě. Jediný pivovar ve Zlínském kraji, pivovar Janáček v Uherském Brodě, nabízí nevšední strávení horkého letního dne. Návštěvníkům nabízí exkurze spojené s výrobou nápoje z vody, sladu a chmele.

„Zájemce provedeme celou výrobou, seznámíme je s technologií výroby piva, s historií pivovaru a nechybí ani ochutnávka. Důležité však je, aby si návštěvu domluvili alespoň týden dopředu,“ řekl sládek uherskobrodského pivovaru Jaroslav Horehleď, který je zároveň také odborným průvodcem pro exkurze.

Podmínkou je, aby skupina zájemců měla alespoň deset členů. Naopak maximální počet zájemců o exkurzi je čtyřicet. Vstupné stojí 50 korun na osobu a zahrnuje také ochutnávku. Podle průvodce není exkurze vhodná pro děti.

Základem výroby je voda, chmel a slad

Výroba piva vychází ze tří základních surovin, kterými jsou voda, slad a chmel. „Nejdůležitější surovinou je slad vyrobený z ječmene procesem sladování. První fází výroby je šrotování sladu, takto upravená surovina se smíchá v určitém poměru s vodou a přivádí se do varny,“ popsal počátek výroby piva sládek.

Dále podle něj následuje rmutování, kdy se fyzikálně chemickou cestou rozštěpí hlavní součást sladu, škrob, na nižší zkvasitelné cukry. Pak přichází na řadu proces zcezování, v němž se oddělí zbytky zrn od hlavního roztoku – sladiny.

„Na závěr se sladina vaří s chmelem a získá se tak mladina, tedy roztok cukrů a hořkých látek. Poté mladina přechází přes vířivou káď, kde dochází k separaci hrubých kalů a protéká průtokovým chladičem, který zchlazuje mladinu na zákvasnou teplotu,“ vysvětlil Horehleď.

Hlavní kvašení probíhá v prostoru spilky v otevřených kádích po přidání pivovarských kvasnic. V tomto procesu prokvašuje cukr na alkohol, oxid uhličitý a teplo. Takto vzniklé mladé pivo se suduje do ležáckého sklepa.

„V ležáckém sklepě probíhá zrání piva podle stupňovitosti a pivo zde chuťově dozrává a nasycuje se oxidem uhličitým, čímž se vytváří říz piva. Dochází ke zjemňování chuti a vytváří se konečný buket piva. Celý proces je ukončen v okamžiku, kdy se pivo dvojnásobně filtruje s využitím moderních technologií. Veškeré pivo není pasterizováno. Takto připravený nápoj se stáčí do lahví a sudů a je připraven k expedici,“ dodal sládek.

Do cechu pivovarníků patřila i rodina Komenského

Pivovarnictví má v Uherském Brodě dlouhou tradici, která sahá až do středověku. Podle tamního sládka je s pivem spojen dokonce i Jan Amos Komenský, protože jeho otec byl členem cechu pivovarníků.

První společný pivovar, který nahradil právovárečné domy, si měšťané postavili v roce 1614, ale již v roce 1643 byl zničen za třicetileté války švédskými vojsky. Druhý pivovar byl postaven v roce 1652. Od roku 1848 byl tento pivovar pronajímán.

Jedním z posledních nájemců panského pivovaru byl český sládek František Bedřich Janáček. Pro neshody s majitelem panského pivovaru se rozhodl postavit si vlastní pivovar, jehož stavbou započal v roce 1894 a dokončil ji v roce 1895. Mezi světovými válkami patřil k nejmodernějším ve střední Evropě. „Toto postavení jsme opět obnovili díky rozsáhlé moderní rekonstrukci v roce 1993,“ řekl Jaroslav Horehleď.

* Pivovar Janáček Uherský Brod Exkurze: průvodce vás seznámí s historií pivovaru a s technologií výroby piva Kontakt: nutno objednat minimálně týden dopředu, telefonní číslo: 732 908 631 nebo e-mailová adresa: sladek@pivovar-janacek.cz Počet osob: minimálně 10, maximálně 40 Upozornění: Exkurze je vhodná pro starší mládež a dospělé, není vhodná pro malé děti Cena: 50 korun za osobu, včetně ochutnávky (MF Dnes)


Jediný pivovar ve Zlínském kraji, uherskobrodský Janáček, získal další ocenění za kvalitu své produkce. V minulých dnech obdržel Českou pivní pečeť v jihočeském Táboře za druhé místo pro tmavé desetistupňové pivo. Navíc bronzovou příčku obsadila také uherskobrodská světlá desítka. Od roku 2000 nasbírala zdejší akciová společnost v konfrontaci s ostatními domácími výrobci pěnivého moku už čtyřiadvacet ocenění. „Především umístění světlé desítky je velmi potěšující zprávou. V této kategorii totiž panuje velká konkurence,“ uvedl vrchní sládek pivovaru Jaroslav Horehleď.

Sedmnáctý ročník reprezentačních slavností piva a minerálních vod v Táboře, v rámci kterých se Česká pivní pečeť uděluje, hostil letos rekordní počet pivovarů. Do soutěžního klání se jich zapojilo dvaašedesát. Odborné komise zkoumaly 259 pivních vzorků z České republiky, Slovenska, Rakouska a Itálie. Největší konkurence se sešla v kategorii světlých desetistupňových výčepních piv, do které bylo zařazeno 54 vzorků.

Slavnosti v Táboře patří k největším odborným degustacím piv v České republice. Svou úrovní a rozsahem zdatně konkurují podobným pivním konfrontacím v okolních středoevropských zemích. (MF Dnes)


Uherskobrodský Janáček je posledním pivovarem, který zbyl ve Zlínském kraji. Jeho zakladatel František Bedřich Janáček by byl spokojený. Pivovar úspěšně zvládl privatizaci a dnes sbírá jedno ocenění za druhým.

Stoprocentní kvalitu uherskobrodského piva hlídají počítače, přesto vrchní sládek Jaroslav Horehleď několikrát denně bedlivě kontroluje výrobu.

On a sedm desítek dalších zaměstnanců malého slováckého pivovaru Janáček dbají na udržení mnohaleté tradice. A mají proč.

Pivovary v Jarošově, Uherském Ostrohu, Kroměříži nebo Brumově nepřežily tvrdý konkurenční boj po roce 1989.

Janáček sází na oblibu v regionu a desetiletími prověřenou kvalitu.

Mimochodem - za poslední roky není soutěže, na které by pivovar nezískal v početné konkurenci nějaké ocenění.

Těmi letošními jsou Stříbrná pivní pečeť za tmavou desítku a bronzová pivní pečeť za světlé pivo Janáček Prima.

* Jako vrchní sládek máte velkou zodpovědnost. Už jen proto, že nadnárodní koncerny se snaží ovládnout domácí pivní trh a pohltit slabší konkurenci. Nemáte pocit marného boje?

Ten tlak je dlouhodobý, pociťujeme to už deset let. Český pivní trh je naštěstí hodně specifický. Jsem sebekritický, ale tvrdím, že produkce malých a menších pivovarů je srovnatelná, ne-li lepší ve srovnání s produkcí gigantů.

* Kolik piva ročně vyrobíte?

Loni se jednalo přesně o 74 290 hektolitrů.

* Základnou logicky zůstává Brod a region. Není to málo?

Kontakty dlouhodobě budujeme na osobních vztazích. Vsadili jsme na systém nájemních restaurací, oslovujeme jejich majitele. Převezmeme na svá bedra nájem, poté prostory pronajímáme hostinským. Řešíme s nimi i nadstandardní podmínky, které jsou srovnatelné s nabídkami pivních gigantů.

* Kam nejdál vyvážíte?

Jsme aktivní téměř na celé Moravě. Naše pivo najdete třeba na severní Moravě, v Brně, v Boskovicích, na Břeclavsku. Vyvážíme díky kořenům z minulosti i na Slovensko, nejvzdálenější restaurace čepuje naše pivo ve Zvolenu. Janáček je k dostání také v Maďarsku. Export představuje čtvrtinu naší produkce. O místním patriotismu zase svědčí fakt, že prodejna v areálu pivovaru prodá osm až devět procent celkového množství vyrobeného piva. Broďanům Janáček zkrátka chutná.

* Pivovar Janáček vznikl v roce 1894. Současnost ale vyžaduje investice, zpřísňují se výrobní normy pod tlakem Evropské unie. Máte na to?

Začátkem minulého desetiletí zasáhly řadu českých pivovarů změny, ne každý to ale ustál. Spoustě malých a středních pivovarů přeinvestování do výrobních technologií zlomilo vaz. Janáček prošel privatizací, bylo to hodně složité období. Poslední čtyři roky se nám daří, ať už jde o opravy nebo o investice. Namátkou můžu uvést výměnu parního kotle, bezobslužný provoz kotelny, opravy podlah a povrchů tanků. Jedna z loňských největších akcí se týkala úpravny vody. Hodně peněz dnes stojí tako investice do obalů, do sudů, čeká nás nová filtrace.

* Na soutěžích sklízíte jednu cenu za druhou. V čem je brodské pivo výjimečné?

Potvrzuje se, že pivní produkce menších výrobců přitahuje spotřebitele svými specifiky. Tím nechci říct, že známá piva velkých výrobců nejsou kvalitní. Nás tato ocenění těší, potvrzují správnost naší cesty. Za uplynulých šest let jsme jich nasbírali čtyřiadvacet.

* Čeští vinaři si stěžují na příliv laciných vín ze zahraničí. V supermarketech jsou zase vidět bezejmenná piva za pár korun. Co tomu říkáte?

Naštěstí je dovoz zahraničních piv minimální. Ale v tomto případě jde o klamavou záležitost. Tato piva s nic neříkajícím názvem příslušného řetězce ve skutečnosti vyrábí některé české pivovary. Tento trend je hotovým barbarstvím.

* Jaký je podle vás ideál domácího piva?

Obecně - řízné, mírně hustší a mírně plnější. Jsem přesvědčen, že co sládek, to jiný názor.

* Myslíte, že nám budou jednou všechna piva chutnat stejně?

Když přijdete na soutěž, kde je 54 vzorků desítky a vezmete je do ruky, tak vypadají všechny stejné. Je velmi obtížné zhodnotit, kdo je první, kdo je třetí nebo šestý. Piva, obzvlášť ta desetistupňová, jsou hodně vyrovnaná. Abychom si udrželi nejen „chuť“, ale také stabilitu a ziskovost, snažíme se nadále investovat do nové techniky. Výsledky ukazují, že jdeme správnou cestou. (MF Dnes)


Pivovar Janáček z Uherského Brodu loni vyrobil 71 tisíc hektolitrů piva. V meziročním srovnání jde o dvanáctiprocentní růst. Tržby za prodej vlastních výrobků a služeb vzrostly z předloňských 71 milionů na očekávaných více než 80 milionů korun. Export se na tržbách podílel zhruba 13 procenty. Řekl to majitel pivovaru Ivan Pjevič. Výstav jediného pivovaru ve Zlínském kraji vzrostl výrazně již ve srovnání let 2004 a 2005, konkrétně o 19 procent. ä Daří se nám budovat silné postavení v regionu Zlínského kraje a dále pak na Hodonínsku a Břeclavsku, uvedl Pjevič. Jen za loňský rok pronikl pivovar do dalších 45 restaurací, nyní má odběrných míst zhruba 250. Bezmála čtyři desítky z nich jsou značkové restaurace, které pivovar podporuje. Pivovar chce v navyšování výroby pokračovat i v dalších letech, cílem je v maximálně tříletém horizontu dosáhnout výstavu 90 až 100 tisíc hektolitrů. Přes polovinu bude stejně jako nyní činit sudové pivo. Jde o objem výroby, který jsme schopni zvládnout bez investic do technologií,ô řekl Pjevič. (Zlínský deník)


Janáček zatím nezdražuje

[pátek, 22. prosinec 2006]

K celorepublikovému zdražení piva se nepřidal uherskobrodský Pivovar Janáček. Ten svoji cenu upravil začátkem léta průměrně o padesát haléřů. Navýšení se však týkalo pouze prodeje sudového piva, u lahvového cena zůstala zachována.

„Nebudeme zatím hýbat s cenami. I když se je snaží velké pivovary diktovat, zatím to ustojíme. Situaci vyhodnotíme v prvních měsících příštího roku s tím, že se podle toho zachováme opět v květnu až červnu,“ uvedl vrchní sládek pivovaru Jaroslav Horehleď.

Dodal, že se jediný pivovar v kraji snaží spíše reagovat na impulz trhu než na chování velkých pivovarů. „Záleží rovněž na úpravě ceny energií a podobně,“ doplnil.

V letošním roce očekává uherskobrodský Janáček o patnáct až dvacet procent vyšší výtoč, než tomu bylo v roce 2005. „Dostaneme se na sedmdesát pět tisíc hektolitrů za rok. Nejvíce vyrobíme jedenáctistupňového piva Patriot, a to zhruba čtyřicet procent z celkové výtoče,“ konstatoval sládek. Čtvrtinu produkce tvoří desetistupňové pivo a zhruba deset procent dvanáctistupňové. Zbytek tvoří doplňkové produkty, například osmistupňové pivo na export, devítistupňové pivo Olšavan nebo čtrnáctistupňové pivo Comenius.

Uherskobrodský Pivovar Janáček vznikl v roce 1894. V současné době zaměstnává sedmdesát lidí. (Právo)


«« « Strana 2 z 3 » »»
1 2 3

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI