Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Uherský Brod


Pivní.info

Brodské pivo točí i v cizině

[středa, 22. únor 2006]

Pivo z jediného pivovaru v kraji zachutnalo Slovákům * Vypili většinu produkce určené na export

Uherský Brod - Pivovar Janáček z Uherského Brodu v roce 2005 vyrobil 63 500 hektolitrů piva, což je meziročně o 19 procent více. Skokově vzrostl i podíl exportu, uherskobrodské pivo se úspěšně prodávalo hlavně na Slovensku. Tržby za prodej vlastních výrobků a služeb se loni zvýšily o tři miliony na 71 milionů korun.

Pivo chutná nejvíc v Trenčíně a Trnavě

Na export loni směřovalo 8500 hektolitrů, tedy asi 13 procent výstavu. Většina z toho se prodalo na slovenském trhu, kam se pivovaru podařilo vrátit v roce 2004.

„Pivo prodáváme na Slovensku hlavně v regionech, kde jsem byli úspěšní ještě před rozdělením státu. Jde o oblast Trenčínského a Trnavského kraje,“ poznamenal ředitel pivovaru Ivan Pjevič. Od loňska také funguje na Slovensku dceřiná společnost pivovaru.

Janáček se přes růst exportu stále profiluje jako regionální pivovar. Hlavním odbytištěm je Zlínský kraj, Břeclavsko a Hodonínsko. V loňském roce firma zvýšila počet svých značkových restaurací na tři desítky. „Teď se chceme soustředit hlavně na zkvalitnění zázemí těchto zařízení, aby role pivovaru byla ještě výraznější,“ uvedl Pjevič.

Janáček? V kraji „poslední mohykán“

Uherskobrodský pivovar, který stojí od roku 1894, je ve Zlínském kraji jediným.

Ještě před několika lety se přitom pivo vařilo i ve Vsetíně, Uherském Hradišti, Jarošově a Brumově. Ve druhé polovině 90. let minulého století se ale všechny pivovary v regionu ocitly hlavně kvůli ztrátě východních trhů v těžké situaci. Jediný, kdo dokázal přežít, byl právě Janáček. „I my jsme stáli na pokraji krachu. Díky tvrdým úsporným opatřením a jasným majetkovým vztahům jsme to ale zvládli. Vloni se nám navíc podařilo společnost oddlužit, což nám umožní zvýšit investice, například do podpory prodeje. Nyní již můžeme čerpat dotace a úspěšně žádat o úvěry,“ uvedl Pjevič. Pivovar tak připravuje mimo jiné opravu objektu staré sladovny, kde vzniknou prostory pro pořádání kulturních akcí.

Současný sortiment uherskobrodského pivovaru, kde pracuje asi 60 zaměstnanců, tvoří dvě desítky druhů piv. Nejprodávanějším pivem a vlajkovou lodí pivovaru je jedenáctistupňový Patriot, který byl již několikrát oceněn na degustačních soutěžích. (MF Dnes)


Na záměně pivních značek chtěla zbohatnout organizovaná skupina osob z východu i severu Moravy. Levnější pivo z regionálního Pivovaru Janáček v Uherském Brodě prodávala do některých restaurací na severní Moravě, kde je hospodští nabízeli pod značkou renomovaných a dražších pivovarů. Po ročním pátrání a vyšetřování překazili včera jejich činnost pracovníci Celního ředitelství Olomouc. Při speciální akci s názvem Pěna zajistili přímo v uherskobrodském pivovaru potřebné důkazy, například skladovou evidenci.

„Organizovaná skupina osob je kvůli tomu podezřelá ze souběhu dvou trestných činů. Konkrétně z porušování práv k ochranné známce a z krácení daně,“ konstatovala mluvčí olomouckého celního ředitelství Dagmar Bočková. Že je skutečně reálné zaměnit piva dvou značek, aniž by to konzumenti poznali, nepřímo dokládá fakt, že pivo z Uherského Brodu loni získalo tři nejprestižnější tuzemské trofeje. Chuťově tak předčilo i známější značky, nebo se jim minimálně vyrovnalo. Což dnes není problém (pozn. Chody).

Skupina má kromě záměny pivních značek na svědomí také nelegální vývoz piva z uherskobrodského pivovaru. Mluvčí olomouckého celního ředitelství Dagmar Bočková potvrdila, že na činnosti skupiny se podíleli i zaměstnanci pivovaru. Kolik jich bylo a jak velká škoda Pivovaru Janáček vznikla, nechtěla mluvčí až do případného obvinění konkrétních osob komentovat.

Konkrétnější nebyli ani manažeři pivovaru. „Mohu pouze potvrdit, že celní kontrola u nás byla. K údajnému nelegálnímu vývozu piva se ale vyjadřovat nebudu,“ konstatoval ředitel Pivovaru Janáček Ivan Pjevič. Celníci po ukončení vlastního vyšetřování předají případ policii. Jak budou viníci potrestáni, záleží i na zatím nevyčíslené škodě. (Právo)


Uherskobrodskému pivovaru Janáček, jehož značka Patriot uspěla na letošní soutěži o Českou pivní pečeť, se daří export na slovenský trh. Management očekává, že až 20 procent tržeb bude letos pocházet právě ze Slovenska. Loni to bylo zhruba pětkrát méně. "Důvodem expanze je mimo jiné vstup obou zemí do Evropské unie," uvedl obchodní ředitel pivovaru Ivo Briskorin.

Slovensko bylo dříve významným odbytištěm pivovaru. Před rokem 1993 se tam pravidelně prodávalo více piva, než se nyní v Uherském Brodě vůbec vyrábí. Po rozdělení federace ale začal pivovaru odbyt na Slovensku prudce klesat. "Nyní se nám díky členství obou zemí v Evropské unii tento trh znovu otevírá," uvedl Briskorin. Obchodní politika pivovaru na Slovensku se kromě tradice opírá i o úspěchy produktů v odborných anketách. Po loňských úspěších bodovala uherskobrodská piva letos v degustační soutěži o Českou pivní pečeť. "Spotřebitelé tyto ankety sledují a na jejich výsledky slyší," uvedla ekonomická ředitelka firmy Eva Lidáková.

I přes exportní úspěchy se ale společnost snaží budovat silné postavení především v regionu Uherskohradišťska, Hodonínska a Zlínska. Letos chce pivovar zdvojnásobit počet svých značkových restaurací, kterých je nyní kolem dvou desítek. Pivovar, kde pracuje zhruba 60 zaměstnanců, letos zvýší výstav z 53500 hektolitrů na 60 tisíc hektolitrů. Plánovaný obrat činí 70 milionů korun, což je o deset milionů více než v roce 2004. Současný sortiment zahrnuje zhruba tři desítky druhů piv. Uherskobrodský pivovar je nyní ve Zlínském kraji jediný.

Ještě před deseti lety se vařilo pivo ve Vsetíně, Jarošově, Brumově a Uherském Ostrohu. V letech 1995 až 1999 ale všechny svůj provoz ukončily. Za jejich krachy stojí především ztráta odbytišť na Slovensku a v Rusku. (iDnes)


Janáček má na Slovensku úspěch

[úterý, 22. únor 2005]

Brodský pivovar chce pětinu tržeb uskutečnit na slovenském trhu, Janáček tam chutná. Uherskobrodskému pivovaru Janáček se daří export na slovenský trh. Management očekává, že až 20 procent tržeb bude letos pocházet právě ze Slovenska. Loni to bylo zhruba pětkrát méně. „Důvodem expanze je mimo jiné vstup obou zemí do Evropské unie,“ uvedl obchodní ředitel pivovaru Ivo Briskorin.

Slovensko bylo dříve významným odbytištěm pivovaru. Před rokem 1993 se tam pravidelně prodávalo více piva, než se nyní v Uherském Brodě vůbec vyrábí. Po rozdělení federace ale začal pivovaru odbyt na Slovensku prudce klesat. „Nyní se nám díky členství obou zemí v Evropské unii tento trh znovu otevírá,“ uvedl Briskorin. Obchodní politika pivovaru na Slovensku se kromě tradice opírá i o úspěchy produktů v odborných anketách. Po loňských úspěších bodovala uherskobrodská piva letos v degustační soutěži o Českou pivní pečeť. „Spotřebitelé tyto ankety sledují a na jejich výsledky slyší," uvedla ekonomická ředitelka firmy Eva Lidáková.

I přes exportní úspěchy se ale společnost snaží budovat silné postavení především v regionu Uherskohradišťska, Hodonínska a Zlínska. Letos chce pivovar zdvojnásobit počet svých značkových restaurací, kterých je nyní kolem dvou desítek. Pivovar, kde pracuje zhruba 60 zaměstnanců, letos zvýší výstav z 53500 hektolitrů na 60 tisíc hektolitrů. Plánovaný obrat činí 70 milionů korun, což je o deset milionů více než v roce 2004. Současný sortiment zahrnuje zhruba tři desítky druhů piv.

Uherskobrodský pivovar je nyní ve Zlínském kraji jediný. Ještě před deseti lety se vařilo pivo ve Vsetíně, Jarošově, Brumově a Uherském Ostrohu. V letech 1995 až 1999 ale všechny svůj provoz ukončily. Za jejich krachy stojí především ztráta odbytišť na Slovensku a v Rusku. (MF Dnes)


Pivovar Janáček z Uherského Brodu si z Reprezentačních slavností piva v Táboře, jejichž součástí je degustační soutěž o Českou pivní pečeť, odváží vítězství v hlavní kategorii světlý ležák za pivo Janáček Patriot. Na soutěž přijelo pět desítek pivovarů. Braník z pivovaru Staropramen uspěl u odborné poroty v kategorii světlé výčepní a získal titul i v dalších čtyřech kategoriích. Pivních slavností se letos zúčastnilo 50 domácích a čtyři zahraniční pivovary.Alois Srb z pořadatelské firmy Rival uvedl, že mezi tmavými výčepními pivy byl nejlepší Dark Litovel. V kategorii tmavý ležák zvítězil Rychtář malvaz 12% z Pivovaru Rychtář Hlinsko. Českou pivní pečeť získal rovněž humpolecký Bernard, který do Tábora přivezl potřetí za sebou nejlepší tmavý speciál. Staropramen si z letošní nejvýznamnější přehlídky českých pivovarů odváží také prvenství v kategorii piv se sníženým obsahem cukru a za světlý speciál. Zvítězil i v soutěži nealko piv a světlý ležák premium. Potřetí v historii festivalu odborníci hodnotili piva z minipivovarů, v němž porotě nejvíc chutnalo světlé pivo Harrach z Velkého Meziříčí a tmavé pivo Lipan z Pivovarského dvora Dražíč. (iDnes)


Janáček se chystá na milovníky piva

[středa, 22. prosinec 2004]

Jediný pivovar ve Zlínském kraji získal letos tři ceny v prestižních soutěžích. Frontální útok na milovníky piva ve Zlínském kraji i širším regionu chystá pro příští rok, po definitivním překonání ekonomické krize ze závěru devadesátých let, pivovar Janáček v Uherském Brodě. Podnik, který je nyní jediným fungujícím pivovarem ve Zlínském kraji a letos slaví 110. výročí založení, plánuje mimo jiné důraznější návrat na slovenský trh.

„Letoškem jsme úspěšně završili velmi komplikovanou revitalizaci zahájenou v roce 2000 a příští rok vstoupíme do další fáze novodobé historie. Plánujeme radikální rozvoj podniku a zvýšení odbytu. Pro další dva roky jsme si dali za cíl zvýšit prodej piva o třicet procent,“ informoval ředitel a předseda představenstva společnosti Ivan Pjevič. V současnosti pivovar se 70 zaměstnanci vyrobí ročně 60 tisíc hektolitrů.

V příštím roce tak například Janáček zřídí nové vlastní značkové hospody. Plánuje si vzít do pronájmů další prostory od Jednot či obcí. „V dnešní době, kdy se v konkurenčním prostředí těžko dostáváme do městských a vesnických hospod, jiná cesta není,“ vysvětlil Pjevič. „Nyní máme takových podniků dvacet a do roka chceme počet zdvojnásobit. Musíme to podložit kapitálem - jednoduché vybavení restaurace před tím, než v ní vytočíme první pivo, se pohybují včetně dodání chladicího zařízení kolem 50 až 70 tisíc korun,“ dodal obchodní ředitel Ivo Briskorin. Pivovar si podle Pjeviče na tyto investice zčásti našetřil v uplynulých letech a díky lepšící se ekonomické situaci už nemá ani problém získat úvěry v bankách. Kromě zavádění nových značkových hospod pivovar považuje v dalším období za podstatné také posílení exportu, zejména na Slovensku, a spolupráci s obchodními řetězci.

Nejvíc cen teď sbírá Patriot. Právě v době plánovaného dalšího rozmachu může Pivovaru Janáček velmi pomoci letošní nebývalá série úspěchů v odborných soutěžích. S jedenáctistupňovým pivem Patriot pivovar získal ve své kategorii tři prvenství - ceny České pivo roku 2004, Zlatý pohár Pivex a Cenu českých sládků.

„Nestává se, aby jeden pivovar získal všechny tři ceny v jednom roce. Považujeme to za nebývalý úspěch,“ konstatoval Pjevič. „Nejcennějším je podle mého názoru prvenství v soutěži České pivo roku. Ta je dvoukolová a vysoce objektivní. Vyhrát takovou soutěž v zemi, kde je tolik kvalitních pivovarů, už něco znamená,“ dodal výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jaroslav Čepička.

Pivo Patriot podle něj uspělo zaslouženě, protože je skutečně špičkové. „Je velmi chutné, dokonale vyrovnané a stabilní. I půl roku po výrobě zůstává jeho kvalita vysoká, což je velká přednost,“ vysvětlil Čepička. Patriot, který mezitím ještě před pár dny získal druhou cenou na mezinárodní soutěži European Beer Star v Mnichově v konkurenci pivovarů ze šedesáti zemí, je tak vůbec nejúspěšnějším Janáčkovým pivem. Z osmnácti cen, jež pivovar vybojoval v soutěžích od začátku devadesátých let, mu jich Patriot vynesl osm. A v čem spočívá jeho tajemství? „Hlavní je absolutně klasická výroba založená na lidské práci a osobním přístupu. Vysokou vyrovnanou kvalitou se Patriot prezentuje už několik let, letos se ale prosadil ještě větší vyrovnaností, hořkostí a nasycením,“ míní vrchní sládek Jaroslav Horehleď. (Právo)


Pivovar Janáček byl na odpis, teď trumfuje

[pondělí, 22. listopad 2004]

Pivo z Uherského Brodu zaujalo hodnotitele v Mnichově. Regionální Pivovar Janáček z Uherského Brodu opakovaně trumfuje konkurenční tuzemské i světové giganty. Aktuální důkaz: jedenáctistupňový uherskobrodský Patriot skončil druhý v mezinárodní soutěži v německém Mnichově. „Uspěli jsme v konkurenci šedesáti světových pivovarů při vůbec první účasti v mezinárodní soutěži. Ocenění z Mnichova završilo náš abnormálně úspěšný rok,“ pochlubil se vrchní sládek uherskobrodského pivovaru Jaroslav Horehleď.

Janáček letos získal tři nejprestižnější tuzemské trofeje: Zlatý pohár pivexu, Cenu českých sládků a titul Pivo roku. „Jsme první, komu se to podařilo během jediného roku,“ řekl ředitel pivovaru Ivo Pjevič. „Po zásluze, brodské pivo má opravdu vynikající senzorické vlastnosti. A hlavně: je vyrovnané, během doby neztrácí kvalitu,“ poznamenal výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jaroslav Čepička.

Pivovar měl přitom ještě před několika lety téměř neřešitelné ekonomické potíže a musel se kvůli nim později znovu prosadit na konkurenty obsazeném trhu. A třebaže dnes Janáček vyváží své pivo do sedmi zemí světa, mimo jiné do Spojených států a v létě i do Chorvatska, chce příští rok především rozšířit síť značkových restaurací v regionu.

Kromě klasických šesti druhů piva vyrábí Pivovar Janáček také pivo kvasnicové a ochucené. „Ovocnými pivy jsme sice přilákali mladou generaci, v našem sortimentu je to ale jen doplněk,“ řekl obchodní ředitel Ivo Briskorin. Janáček je jediným pivovarem ve Zlínském kraji, uherskobrodská radnice si jeho úspěchy pochvaluje. „Když budou úspěšné firmy, může být úspěšné i město,“ řekl starosta Uherského Brodu Ladislav Kryštof. (MF Dnes)


Uherskobrodský Pivovar Janáček chce v příštích letech rozšířit síť svých značkových restaurací v regionu. Pivovar si nejprve dlouhodobě pronajme prostory, které upraví, a následně najde pro zařízení provozovatele. Společnost si od tohoto postupu slibuje upevnění své pozice v regionu. Nyní je tímto způsobem provozováno zhruba 20 zařízení. V příštím roce chce pivovar jejich počet zdvojnásobit. Doposud společnosti ve větší aktivitě v tomto směru bránil nedostatek volných prostředků. "Prošli jsme úspěšně restrukturalizací a stali jsme se zajímavým partnerem pro banky,"uvedl předseda představenstva Ivan Pjevič. Kromě úvěrových peněz použije . rma i přebytky z hospodaření. Právě tuto formu odbytu považuje společnost za jeden ze tří pilířů své obchodní politiky. Dalšími je pak spolupráce s velkými obchodními řetězci a export. Nejvýznamnějším zahraničním trhem je Slovensko, dále Německo, Itálie, USA či Švédsko. V letní sezoně se uherskobrodské pivo čepuje i v Chorvatsku. Pivovar Janáček chce také v příštích dvou letech zvýšit výstav o 30 procent. Nyní se roční produkce pohybuje kolem 60 000 hektolitrů. Pivovar nabízí šest základních druhů piv. Dále vyrábí piva ochucená a speciální produkty. Jedenáctistupňové pivo Patriot letos získalo několik prestižních ocenění. Loni pivovar, kde pracuje bezmála sedm desítek zaměstnanců, dosáhl tržeb 55 milionů korun. "Letos očekáváme jejich růst až na 65 milionů korun,"řekla ekonomka společnosti Eva Lidáková. (Rovnost)


Janáček plánuje růst vývozu

[pátek, 22. říjen 2004]

Uherskobrodský Pivovar Janáček plánuje v letošním roce růst vývozu. Podnik, jenž dosud převážnou většinu produkce prodával v tuzemsku, se v květnu vrátí na polský trh. V současné době rovněž vede jednání o zahájení dodávek s německými a holandskými odběrateli. Pokud uzavře kontrakty, plánuje letos zvýšení výstavu až o 25%. V letošním roce se Janáček zaměří i na Slovensko, jež bylo před rozpadem společného státu jeho hlavním vývozním odbytištěm. Pivovar chce využít znalosti tamního trhu a také povědomí slovenských spotřebitelů, kteří si pivo z Uherského Brodu z dob federace pamatují. (Pivní kurýr)


Janáček patřil pivařům

[středa, 22. září 2004]

Uherský Brod Pivní slavnosti, které se konaly v areálu pivovaru Janáček, patřily k největším lákadlům uplynulého víkendu. O tom, že pěnivý mok už zdaleka není pouze doménou hospody a chlapů, svědčily desítky rodin s malými dětmi, které se na akci vypravily. M imo samotného piva všech druhů je přilákal bohatý kulturní program, jenž na oba dva dny organizátoři připravili. Zlatým hřebem programu však bylo finále soutěže pivních part, organizované pivovarem a Slováckými novinami. " Do finálového klání postoupily tři party, které se tady dnes v nejrůznějších disciplínách utkají o ceny. Těmi asi nemůže být nic jiného než několik sudů piva," vysvětlil před zahájením akce Miroslav Bezdíček, moderátor akce.

Soutěžící museli absolvovat několik disciplín, které si co do náročnosti nikterak nezadaly s těmi právě probíhajícími na olympijských stadionech. Pětičlenné party měly za úkol, mimo klasických pivních klání ve vypití piva na ex či nejrychleji načepovaných půllitrů ( v Brodě pojmenovaných Vypni klapku a Pingl roku), také přemístit na určitou vzdálenost v co nejkratším čase sud piva nebo složit ódu na pivo. Právě posledně jmenovaná disciplína si zasloužila neskrývané uznání návštěvníků. S básnickým přednesem slavil největší úspěch Aleš Lenhart, jinak kytarista zlechovské kapely Foor, který ódu na pivo okořenil dokonalou imitací exprezidenta Václava Havla. Právě kapela Foor se stala také celkovým vítězem soutěže a od pivovaru Janáček získala čtyři sudy pěnivého moku. " Co s ním uděláme? No, odvážně se s ním utkáme," svěřil se při vyhlašování výsledků Aleš Lenhart, zároveň kapitán pivní party Foor. (Zlínské noviny)


Uherskobrodský Pivovar Janáček plánuje v letošním roce růst vývozu. Podnik, jenž dosud převážnou většinu produkce prodával v tuzemsku, se v květnu letošního roku vrátí na polský trh. V současné době rovněž vede jednání o zahájení dodávek s německými a holandskými odběrateli. Pokud uzavře kontrakty, plánuje letos zvýšení výstavu až o 25 %. "Pokud se dohodneme, mohl by se letošní výstav přiblížit 75 000 hl. Nejzajímavější možnosti se nám otevírají v Německu. Případné dodávky bychom realizovali v pro pivovar velmi zajímavém objemu," uvedla Lidáková. Podle ní je již společnost s odběrateli na obchodních podmínkách domluvena a v současné době dolaďuje kontrakty. Jejich podrobnosti ale z obchodních důvodů odmítla zveřejnit. Po vstupu do Evropské unie a pádu některých obchodních bariér chystá Janáček také opětovný návrat na polský trh, který musel kvůli ochranářským opatřením tamní vlády v loňském roce opustit. (Mladá fronta DNES)


Uherskobrodský pivovar Janáček očekává v letošním roce vyrovnání loňského výstavu 62 000 hl piva. Přes ztrátu odbytišť na polském trhu se pivovaru podařilo zvýšit výrobu sudového piva. "Hlavními důvody jsou příznivé počasí letošní letní sezony a rozšíření sítě odběratelů,"vysvětlila ekonomická ředitelka pivovaru Eva Lidáková. Na polském trhu prodal pivovar v roce 2002 zhruba 3 500 hl zlatavého moku v PET lahvích, které nyní za nízkou cenu začaly produkovat polské firmy. "Ztrátu polského odbytiště se nám daří kompenzovat zvýšeným prodejem v tuzemsku. Zaměřili jsme se především na kvalitu piva namísto propagace a postupně rozšiřujeme síť našich spotřebitelů, kteří jsou převážně z nejbližšího regionu,"konstatovala Lidáková. Přestože většina dodávek z pivovaru Janáček směřuje na tuzemský trh, firma dodává také na Slovensko, a to kolem tří tisíc hektolitrů ročně. Menší objem odebírá Itálie, Británie a tradiční odběratel Švédsko. "Rýsují se i nové možnosti spolupráce se zahraničními odběrateli. Prozatím je vše ve stadiu jednání, zhruba za měsíc bychom však mohli uzavřít nové kontrakty,"tvrdí výrobní ředitel a sládek pivovaru Jaroslav Horehleď. Prodej má podpořit rovněž distribuce speciálního vánočního piva. "Do konce října bude v prodeji polotmavé čtrnáctistupňové pivo, označené speciálními etiketami s vánoční tematikou. Poprvé jsme vánoční speciál začali vyrábět před třemi lety a zájem o něj se stále zvyšuje,"uvedl ředitel. Pivovar Janáček je jediným podnikem svého druhu ve Zlínském kraji. Dodává své výrobky pro více než čtyři sta odběratelů, převážně z východomoravského regionu. Společnost zaměstnává 65 pracovníků. (Zlínské noviny)


Během jedné směny vypije v průměru dva decilitry piva. Za týden je to litr, za rok něco kolem pětačtyřiceti. Za celou pracovní kariéru už to může být dobře tisíc litrů piva. Oznamte to zarytému pivaři, a pukne závistí. Laborantka Pivovaru Janáček v Uherském Brodě Vlasta Omelková jen pokrčí rameny. Pije, protože jí to přikazují pracovní povinnosti. "Nepiju, degustuju," opravuje sice s úsměvem, ale o to důrazněji. Ochutnat musí z každého tanku, který míří na filtraci. Je to trochu rituál. Nebo ještě přesněji obřad, laik mu příliš nerozumí. Třeba jenom pěna: jak nemá přesně čtyři centimetry, cosi je špatně. Stejně, když pěna brzy spadne. Dobrá je hustá, co ve sklenici nějakou chvíli vydrží. Vůně musí být čistá, mírně chmelová. Hořkost jemná, střední je prý nejlepší. A pivo musí mít říz. Co to je? "No když správně prlí na jazyku, to přece pozná každý," tvrdí Vlasta Omelková. Bodejť by mluvila jinak, v pivovarech pracuje 27 let. Nejdřív v Jarošově, teď je už pět roků věrná brodskému Janáčkovi. "Za tu dobu má neocenitelné zkušenosti. Jiný by na jejím místě vyhořel. Neměl by prostě šanci všechno zvládnout," chválí laborantku vrchní sládek brodského pivovaru Jaroslav Horehleď. Je to laciné klišé, když o Vlastě Omelkové řeknete, že má brodské pivo v krvi? Možná, ale nazvěte jinak moment, kdy laborantka mezi sedmi pivními vzorky neomylně pozná pivo vyrobené v Uherském Brodě. Podobný kousek přitom už několikrát zopakovala na odborných degustacích, tím se jiní degustátoři chlubit nemohou. "Ze sedmi vzorků jsem tři vyřadila hned. To určitě není naše pivo, řekla jsem si," vzpomíná degustátorka třeba na nedávnou soutěž v jihočeském Táboře. U zbývajících čtyř pak zkoumala chuť, vůni, pomohla jí i barva. "Nikdo si to své pivo se stoprocentní jistotou nepozná," tvrdila přitom Jana Rostová, sládková pivovaru Velké Březno v Ústí nad Labem. Vlasta Omelková ji opakovaně vyvedla z omylu. "Vždycky se to ale opravdu povést nemusí," říká skromně. Je to docela rarita: žena určuje kvalitu moku, jemuž holdují převážně muži. A při degustacích, pochopitelně, postupuje stejně jako oni. Zakusuje chléb a sýr, aby přehlušila chuť předchozího vzorku. Přičichne ke sklenici, pozvedne pohárek proti světlu a krátce se napije. Ještě před tím ale každý vzorek zamíchá krouživým pohybem ruky. "To aby vůně vylezla nahoru," objasňuje uznávaná degustátorka. Když si pivo dopřeje třeba na výletě s rodinou, nepostupuje stejně jako při soutěžích. Jistou profesionální deformací ale přece jen trpí. "Okamžitě zkoumám pěnu, k pivu hned přičichnu. Že by ale nějaké bylo tak špatné, abych ho musela jít vrátit, to se mně ještě nestalo. Nepitelné totiž není žádné pivo," tvrdí Vlasta Omelková. (Mladá fronta Dnes)


«« « Strana 3 z 3
1 2 3

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI