Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Perun: nové pivo z Uherského Brodu

Co se píše o pivovarech a pivu


Perun: nové pivo z Uherského Brodu

[čtvrtek, 21. červenec 2011]

Uherskobrodský pivovar Janáček přichází s letošní druhou novinkou – poctivou desítkou PERUN, která jistě potěší všechny milovníky tradičně vyráběných piv. Počínaje dneškem mohou toto nové pivo ochutnat konzumenti ve dvou stovkách hospod a restaurací ve Zlínském kraji.

Výčepní pivo PERUN vaří uherskobrodští sládci na výslednou stupňovitost 10,2 %, obsah alkoholu činí 4,3 % obj. Zatím se stáčí pouze do sudů a stejně jako ostatní sudová piva z tohoto pivovaru neprochází pasterizací.

Při výrobě piva PERUN používáme metodu tzv. studeného chmelení. To znamená, že kromě standardního trojitého chmelení na varně přidáváme ještě speciální čtvrtou a pátou dávku hlávkového chmele odrůdy Žatecký poloraný červeňák v pozdější fázi výroby za studena. Pivo tím získává výraznější, přesto stále lahodnou hořkost a jemné chmelové aroma,“ uvádí Lukančo Trifončovski, sládek Pivovaru Janáček. Dodává, že PERUN se vyrábí tradiční technologií, kdy pivo kvasí na otevřené spilce a dozrává v ležáckých tancích, za použití moravského sladu a českého chmele. Pivovar Janáček nepoužívá cylindrokonické tanky (jednofázové kvašení), ani technologii HGB (ředění piva vodou na výslednou stupňovitost).

Název piva je odvozen od nejmocnějšího boha ve staroslovanské historii, kdy byl PERUN označován za boha bouře a deště, hojnosti a úrody.

Pro Pivovar Janáček je PERUN již druhou letošní novinkou ve vyráběném sortimentu, na jaře uvedl na trh tmavý ležák PATRIOT. Velkému úspěchu se těší také vídeňský ležák KOUNIC, který pivovar vaří od podzimu 2009 a který si od dubna tohoto roku mohou spotřebitelé zakoupit také v lahvích.

Zdroj: Tisková zpráva K Brewery Trade


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

VozechV

čtvrtek, 21. červenec 2011
14:30

VozechV

A ještě dovětek. Nesouvisí to částečně také s tím, že PP zažalovalo KBT o značku Prima? Tj. tuto značku nám chcete vzít a možná i vyhrajete? Tak my ji opustíme a budeme bojovat ne značkou, ale jiným pivem, kde vás přetrumfneme o jeden pruh (pardon chmelení). Mimochodem, nedávno jsem viděl Pivo Prima od PP.


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

VozechV

čtvrtek, 21. červenec 2011
14:26

VozechV

Poctivá desítka. Tak se nám začíná množit nový trend. Jen tím marketéři dávají na svět jinou informaci. "Vážení pijáci našeho piva. Doposud jsme Vás klamali a vyráběli pivo s nižší stupňovitostí, než jste se domnívali. A od teď už fakt budeme dělat vše poctivě". Tak nějak by mohlo znít jejich prohlášení a já ho tak i chápu.

Jinak pátá dávka chmele? To jako čím víc pruhů, tím víc Addidas?


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

Adsense

16. duben 2024
10:51


posted by: Inzerce

Jarek

čtvrtek, 21. červenec 2011
20:24

to VozechV: Nutno zde podotknout, že současné výčepní Janáček Prima je také poctivou 10 %, tedy do jejich "marketérů" se obouváte neoprávněně. Janáček taky žádný marketing nemá, stačí, že vaří dobré pivo. K té Primě od PP, to je co?


napsal(a): Jarek [Odpovědět]

Tchoř

čtvrtek, 21. červenec 2011
20:56

to Jarek:
Píšete "Janáček taky žádný marketing nemá". Hm, asi je to pravda, všechno řídí dnes ústředí K Brewery. A tím prima pivem od PP mínil VozechV bezesporu chc*anku pro nemajetné, kteří na skutečné pivo nemají, prodávanou pod názvem Primus, dnes možná i Prima (a kromě plechovek, které mají tisíckrát vyšší cenu než jejich obsah, mj. dováženou v PETlahvích z Maďarska).


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

VozechV

pátek, 22. červenec 2011
08:50

VozechV

to Tchoř: to Jarek: Ano je to tak, jak píše Tchoř. Marketing je v Brně a dělá množství aktivit. Ale tím Prima pivem mám na mysli ne Primus, ale skutečně Prima pivo. Možná je vyrobené jen v malé sérii pro nějaký řetězec, ale dle mne je to záměrně udělané, aby bylo vidět, že značka kterou mají zaregistrovanou, tak i používají. To kvůli možné soudní při s KBT.


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

Tchoř

pátek, 22. červenec 2011
09:18

to VozechV:
Jak je vidět, název Prima je populární i za Alpami: www.primapivo.com


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

pinkano

čtvrtek, 21. červenec 2011
12:39

pinkano

dry-hopping u 10ky? No :-) Proč ne..


napsal(a): pinkano [Odpovědět]

bobo

čtvrtek, 21. červenec 2011
12:12

Chech, ten termín sa mi páči, že "hlávkový tetrahop" :)


napsal(a): bobo (pebox(a)azet.sk) [Odpovědět]

Felčar

čtvrtek, 21. červenec 2011
11:27

Felčar

Tak to o plné dvě chmelení trumfli pány vyrábějící produkci původem z Plzně :-). A propos, netušíte někdo, jestli ještě někdo z průmyslových pivovarů mimo Svijan (Rytíř) chmelí u nás za studena?
Mám trochu obavu, aby u téhle nižší stupňovitosti hořkost moc nevyčnívala. Nicméně doufám, že to budu moci brzo prověřit osobně.


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

Malakin

čtvrtek, 21. červenec 2011
12:12

Malakin

to Felčar: Tak třeba Gambrinus, údajně tak dělá svoji 11ku.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Felčar

čtvrtek, 21. červenec 2011
13:10

Felčar

to Malakin: No, že by do CKT vhodili žok se chmelem, si ani v nejbujnější fantazii nedokážu představit. To tam maximálně nalejí nějakou chemii na bázi chmele.
Já měl na mysli klasické chmelení za studena, kdy se do ležáckého tanku vhodí žok se chmelem, jak je to charakteristické pro pivní styly IPA, EPA apod.


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

Njorloj

pátek, 22. červenec 2011
09:50

Njorloj

to Felčar: Typoval bych dle chuti třeba Opat Bitter - uvedené složení voda, ječný slad, chmel by tomu odpovídaly, tzn. žádné extrakty.


napsal(a): Njorloj [Odpovědět]

jiri.kana

čtvrtek, 21. červenec 2011
10:45

jiri.kana

Tak to bych rád ochutnal. Chvályhodné je, že to zastudena nechmelí hlávkovým tetrahopem.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI