Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Krušovice


Pivní.info

Řádná valná hromada společnosti Královský pivovar Krušovice rozhodla, že téměř 158 mil. korun ze zisku za loňský rok půjde na splácení úvěrů. Zbylých 5 % zisku bude použito na doplnění rezervního fondu.

Pivovar loni vytvořil čistý zisk 166,2 mil.korun, a zaznamenal tak nejlepší hospodářský výsledek od roku 1992, kdy společnost vznikla. Čistá zadluženost se snížila z předloňských více než 473 mil. na 272,5 mil. korun v roce 2005.

"Společnost prochází v posledních letech obdobím každoročního ekonomického růstu," uvedl generální ředitel a místopředseda představenstva pivovaru Pavel Gregorič. Za hlavní důvody dobrých výsledků označil vyšší tržby, hospodárnost v nákladech a zvýšení produktivity práce.

Export do 26 zemí loni vzrostl o více než 29 % na téměř 200 tis. hektolitrů. Největším odběratelem je Německo, následované Ruskem a Slovenskem. Mezi zámořské odběratele patří například Austrálie a USA. Kromě značky Krušovice společnost navíc vyvezla 175 tis. hektolitrů značky Sternburg vyráběné výhradně pro německý trh.

Celkově bylo v Krušovicích loni uvařeno na 872 tis. hektolitrů piva. Při rekordním výstavu v roce 1997 krušovičtí uvařili zhruba milión hektolitrů piva. Na trh pod pod značkou Krušovice dodávají pět druhů piva (výčepní světlé, výčepní tmavé, Jubilejní světlý ležák, světlý ležák Imperial a výčepní světlé Mušketýr) a míchaný nápoj Radler.cz.

Společnost zaměstnává zhruba 300 lidí. Jejich průměrná mzda se meziročně zvýšila o 6,1 % na 20 863 korun. (Moderní obchod)


Krušovické pivo loni vydělávalo

[čtvrtek, 11. květen 2006]

Pivovar Krušovice loni vytvořil čistý zisk 166,2 milionu korun. Proti roku 2004 si tak polepšil o více než 46 milionů korun a zaznamenal nejlepší hospodářský výsledek od roku 1992, kdy vznikla akciová společnost Královský pivovar Krušovice. Hlavním důvodem rekordního hospodářského výsledku je mimořádně dobře se rozvíjející export. Export pivovaru do 25 zemí vzrostl z přibližně 154 000 hektolitrů piva v roce 2004 na více než 374 000 hektolitrů v roce 2005. (Českobudějovické listy)


Princ, král...a letos vicekrál

[sobota, 11. březen 2006]

10. ročník soutěže Král výčepních znamenal pro Richarda Kučeru z krušovické Divadelní restaurace v Rakovníku příležitost k obhajobě loňského titulu Král výčepních 2005. V historii soutěže se to nikomu nepodařilo a Richard nakonec tuto tradici neprolomil. V klasifikačním kole se mezi 32 účastníky dostal zcela suverénně do vedení, když jeho třetinku a posléze půllitr ocenila dvanáctičlenná porota nejvyšším počtem bodů. Ve finále, kam, postoupilo šest finalistů z celých Čech a Moravy se ale výsledky klasifikace nezapočítávají. Richard nepatrně zaváhal na třetince. Plně se potom soustředil na závěrečný soutěžní půllitr a 7 členů ocenilo jeho výkon maximálním bodovým ziskem 9. Přesto zůstal několik bodů za Tomášem Hussem ze Znojma. Richard ještě v době studií získal titul Princ výčepních a také v soutěžích dospělých má dnes vynikající výsledky. Mezi gratulanty na závěrečném galavečeru pivovarníků v hotelu Voroněž nechyběl generální ředitel Královského pivovaru Krušovice ing. Pavel Gregorič a ředitelka pro marketing a komunikaci dr. Draha Pittnerová. (Web Krušovice)


Stále více návštěvníků

[středa, 11. leden 2006]

Rostoucí zájem turistů o prohlídku a ochutnávku piv v Královském pivovaru Krušovice trvá už několik roků. V roce 2005 si rpohlédlo pivovar a ochutnalo krušovické pivo 18 123 turistů z více než 30 zemí, což je o 3 500 více než v roce 2004. Tradičně nejvíce zájemců přijíždí z Ruské federace (8767), České republiky (3146) a z Ukrajiny (2923). Mezi nejvýznačnější hosty patřila určitě skupina mistrů kuchařů z kuchyní prezidentů a královských rodin z celého světa. V této skupině byli i hosté ze Srí Lanky, Thajska a Číny, kde je tradiční české pivo raritou. Nejvýznamnější návštěvou bylo březnové setkání Václava Klause s manželkou se starosty středočeského regionu v historické sladovně. Prezidentský pár při té příležitosti v krušovické varně pokřtil nový zvon z pivovarské kaple. (Web Krušovice)


Husovo náměstí se včera v deset hodin dopoledne stalo terčem nájezdu desítky Mikulášů. Ti všem procházejícím jako koledu rozdávali krušovický jubilejní ležák. Šlo o marketingovou akci královského pivovaru. Kromě Rakovníka autobus s Mikuláši vyrazil i do Nového Strašecí. Nejenom rakovnický okres měla parta Mikulášů ve svém pondělním itineráři, jubilejního ležáku se dočkali i občané Berouna, Slaného a dalších středočeských měst. (Rakovnický deník)


Ať Vám chutná

[neděle, 11. září 2005]

Na Dni otevřených dveří 18. června 2005 se čepoval také Jubilejní ležák - extra hořké pivo, které se tím okamžikem začalo čepovat také v mnoha krušovických hospodách. Na anketní listky (byla jich bezmála stovka) nám mnozí návštěvníci na pivovarské dvoře napsali svůj názor : Chutná - Je skvělý - Pivař nejsem, ale chuť je výborná - Moc dobré pivo, bez chyby - Výborný, koupím si ho také domů... zkrátka 95 procent lichotivých dobrozdání, což je pro nás a nový produkt velice příjemné. Samozřejmě přišli na pivovarský dvůr i ortodoxní vyznavači piva z jiných pivovarů, kteří nedali dopustit na svoji oblíbenou značku. Snad nejhezčí názor nám ale napsal pan Josef Pelc z Kladna... ! Chutná...ale mě chutná celý život. (Výčepní listy)


Krušovické pivo ochutnalo v sobotu při své cestě po České republice dvacet světových šéfkuchařů, kteří připravují pokrmy svým prezidentům a premiérům. Prohlédli si také hrad Křivoklát.

Skupina šéfkuchařů z celého světa patří do Klubu šéfkuchařů prezidentů a předsedů vlád (Club de Chefs de Chefs - CCC). Klub pořádá každoroční setkání vždy v jiné zemi. Letos poprvé bylo České republice. "Byla to jedna z významných návštěv, ale exkurzí po pivovaru prošli jako všichni ostatní. Jako jediní ale mohli ochutnat naši novinku - Jubilejní ležák," řekl mluvčí krušovického pivovaru Vlastimil Bradáč. Jen hodinu procházeli šéfkuchaři pivovar přes varnu, místnost pro kvašení a sladovnu. Na oběd mířili na hrad Křivoklát. Tam pro ně bylo připraveno několik překvapení.

Nadchla středověká atmosféra Křivoklátu

Speciální prohlídková trasa na hradě nebyla až tak výjimečná, první překvapení na ně čekalo v kapli -zpěv středověkých písní. Druhé překvapení přichystala místostarostka Křivoklátu, přípitek a přivítání se konalo na nejkrásnějším místě - na hradbách.

"Jejich odezvy byly kladné, byli nadšení hlavně z historické středověké atmosféry. Některé země takovou tradici nemají," poznamenal Josef Helebrant z krušovického pivovaru, který šéfkuchaře doprovázel. Velkolepá hostina, šerm, středověký tanec a hudba na ně čekaly u věže hradu. Všichni si pochutnávali na pečeni, tlačence, uzeném a českém pivu.

"Jsou rádi, že se setkají a společně si popovídají a odpočinou, i když mají program tak nabitý, že sem jedou s tím, že se moc nevyspí. Jsou ve svých zemích hodně vytíženi, odpovídají za organizování akcí," podotkl Helebrant s tím, že je to určitě významná akce, protože než se všechny státy vystřídají, podívají se do České republiky členové klubu možná až za třicet až čtyřicet let.

Žádný z šéfkuchařů ale neprozradil, co chutná jejich prezidentům. "To oni nikdy neřeknou. Spíš se bavíme o tom, co vaří nejraději. Z devadesáti procent se mezi sebou známe, a tak probíráme co je nového," řekl český zástupce klubu Jiří Pávek, který je šéfkuchařem Pražského hradu. (Právo)


Využívají pivovary český chmel?

[čtvrtek, 11. srpen 2005]

Královský pivovar Krušovice chmel z nedaleké žatecké oblasti při vaření piva tradičně využíval a využívá. V současné době 80 procent chmele, který dává krušovickému pivu charakteristickou chuť a vůni, tvoří právě dvě odrůdy českého žateckého chmele - poloraný červeňák a Premiant. V loňském roce vyrobil Královský pivovar Krušovice 690 386 hektolitrů piva, z nichž 153 813 hektolitrů vyvezl do zahraničí. Export přitom loni vzrostl a vyvíjí se velice příznivě i letos. Do 31. května vyvezl krušovický pivovar už 77 107 hektolitrů (loni za stejné období to bylo 55 270 hektolitrů). Celkový výstav pivovaru za stejné období činí 309 931 hektolitrů, což představuje meziroční nárůst 118,3 procenta. Nejnovějším oceněním kvality krušovického piva jsou ale výsledky degustační soutěže Pivo České republiky 2005 konané v rámci Slavností piva v červnu v Českých Budějovicích. Celkem 41 pivovarů z České republiky a dva ze Slovenska přihlásily do soutěže 179 vzorků piv ve 22 kategoriích. Krušovické pivo Mušketýr získalo v kategorii Světlé výčepní pivo druhé místo. V kategorii světlý ležák Premium ocenila porota krušovický ležák Imperial nejvyšším počtem bodů a medailí za první místo. (MF Dnes)


Čistý zisk 120 milionů korun, takový byl hospodářský výsledek Královského pivovaru Krušovice v loňském roce. Oproti roku 2003 to bylo o 25,5 milionu více. Navíc pivovar, který je součástí nadnárodní skupiny Dr. Oetker, dosáhl svého nejlepšího výsledku od roku 1992, kdy tato akciová společnost vznikla. Pět procent zisku půjde na doplnění rezervního fondu a 114 milionů na splácení úvěrů. Rozhodla o tom valná hromada. Krušovice vyvážejí své produkty do dvaceti evropských zemí, letos hodlají expandovat do USA. Nejvíce se vyváží do Německa, Ruska a na Slovensko. Export meziročně stoupl o padesát procent na 154 tisíc hektolitrů. Celkový výstav vzrostl poprvé od roku 1997 na 690 tisíc hektolitrů. Před osmi lety uvařili Krušovičtí milion hektolitrů. V prodeji loni královský pivovar obsadil v České republice sedmé místo. V současnosti vaří Krušovice čtyři druhy piva - výčepní světlé, výčepní tmavé, světlý ležák Imperial a výčepní světlé Mušketýr, navíc míchaný nápoj Radler.cz. Pivovar zaměstnává 310 lidí, loni přijal dvacet nových zaměstnanců. Se svými výsledky se krušovický pivovar hodlá podělit s návštěvníky při plánovaném Dni otevřených dveří. Ten se bude konat tuto sobotu od 9 hodin. Zahájí ho výstřelem rakovničtí ostrostřelci, představeno bude nové pivo Jubilejní ležák. "Po celý den se zde budou konat exkurze, hrát bude Kampanus a různí potulní písničkáři, odpoledne vystoupí Brass Band," posal akci mluvčí pivovaru Vlastimil Bradáč. Vyvrcholením dne pak bude večerní koncert skupiny Čechomor ve 21 hodin, která právě vydala novou desku. Vstupné na koncert je stanoveno na 100 korun, výtěžek bude věnován Klubu dětí a přátel dětských domovů, který funguje i na Rakovnicku. Vstup na Den otevřených dveří je zadarmo. (Rakovnický deník)


Pivní pěna chce čas, radil porotce

[středa, 11. květen 2005]

Jaká je správná teplota piva ve sklenici? I na takové otázky včera odpovídali účastníci soutěže Krušovické čepování, kterými byli studenti hotelových škol a učni oborů kuchař-číšník z celého Česka. Jejich hlavním úkolem ale bylo načepovat v časovém limitu vzorovou třetinku piva, u které porota hodnotila správnou míru, pěnu a celkový vzhled piva ve sklenici.

„Někteří jsou dost vynervovaní, je vidět, jak se jim klepou ruce. Přitom zbytečně moc pospíchají, na správnou pěnu to chce nechat si čas,“ sledoval výkony soutěžících porotce Lubomír Závora, dlouholetý pracovník Královského pivovaru Krušovice. Souhlasil s ním i další z porotců, Richard Kučera, student rakovnické Integrované střední školy, který se stal na jaře v celostátním finále Králem výčepních. Teď držel palce svým nástupcům. Rakovnické družstvo ve složení Petra Seinerová, Michal Prask a David Netušil ale letos skončilo páté. Nejlepší z nich, Petra, byla celkově desátá. Zvítězil Marek Prušák ze stochovského učiliště a v týmech učiliště z Třebíče.

„Ono je to hodně o štěstí, jak vám to vyjde. Vlastně jsme ani moc nemohli trénovat, protože někteří z nás byli například na praxi ve školní jídelně,“ shodli se soutěžící z Rakovníka. A jak dodali, v testu sice odpovídali, jak má být pivo správně vychlazené, ale realita bývá někdy jiná. „Už jsem se při praxi v restauraci setkal i s tím, že host si přál pivo teplé,“ podotkl Michal Prask. (MF dnes)


Krušovice na Rakovnicku se mohou pochlubit novým praporem se zlatou korunou a pivovarským zvonem. Obyvatelé obce dnes oba symboly slavnostně uctili na setkání, na něž přijel i prezident Václav Klaus. Právě hlava státu dostala jako první příležitost rozezvučet zvon ve varně místního pivovaru, který nahradil svého předchůdce z roku 1741, jenž se ztratil při opravě objektu. "Prapor je vyjádřením jednoty lidí v obci," řekl při ceremoniálu spojeném s krátkou modlitbou farář Vít Uher. Poznamenal, že zvon má stejně jako lidé srdce a jeho hlas zve k radostným i bolestným setkáním.

Klaus s manželkou Livií dorazili na slavnost s půlhodinovým zpožděním. "Projížděl jsem tudy snad tisíckrát, ale nikdy jsem tady ještě nezastavil," řekl prezident během krátkého setkání s občany na nádvoří pivovaru. "Ale vaše pivo jsme už pil, takže určitý kontakt mezi námi existoval," rozesmál přítomné. Desítky obyvatel Krušovic a řada regionálních politiků v čele s hejtmanem Středočeského kraje Petrem Bendlem využili slavnost k prohlídce pivovaru, politici se poté odebrali do stáčírny k pracovnímu setkání s Klausem. "Rádi bychom už nějak pohnuli s karlovarskou dálnicí," naznačil jeden z bodů jednání Bendl.

Vznik Krušovic se podle některých známek datuje až do doby před rokem 1000. Počátek osady byl spjat s tvrzí, stojící na místě dnešního pivovaru, staročesky zvanou Krušejovice. První dochovaná zmínka o obci ale pochází až z dob krále Přemysla Otakara II., tedy z druhé poloviny 13. století. (Obce)


Prezidenta uvítali pivem

[pondělí, 11. duben 2005]

Nikoli chlebem a solí, ale stylově pivem uvítali včera v Krušovicích na Rakovnicku prezidenta Václava Klause s manželkou Livií. Prezident Klaus se tady zastavil krátce po poledni, v přestávce mezi jednáními s aktéry současné vládní krize. "Projížděli jsme tudy už mnohokrát, ale zastavili jsme se zde poprvé," řekl prezident nejen starostce Krušovic Evě Hůlové, ale i desítkám lidí na nádvoří pivovaru, kteří ho sem přišli pozdravit. Mnozí z nich si pak odnášeli na památku i prezidentovu fotografii s vlastnoručním podpisem. Václav Klaus také zavzpomínal na chmelovou brigádu, i když jak přiznal, on sám se byl na chmelnici v Kněževsi jen "podívat" za Livií. "Zato Klausová byla vzorná brigádnice, určitě je ještě někde zapsaná v nějaké kronice," podotkl na adresu manželky prezident se svým typicky suchým humorem. Václav Klaus si v doprovodu ředitele Královského pivovaru Pavla Gregoriče prohlédl i stáčírnu piva a byl prvním, kdo poklepem kladívka rozezvučel nový zvon. Ten chvíli před tím spolu s novým obecním praporem posvětil ve varné pivovaru farář Vít Uher. (MF Dnes)


Lidé budou pít méně piva

[pátek, 11. únor 2005]

V Krušovicích se vaří pivo pod obchodním jménem Královský pivovar Krušovice od roku 1995. „Značku Krušovice v dnešní podobě budujeme teprve deset let a hodně práce máme ještě před sebou,“ říká generální ředitel Královského pivovaru Krušovice Pavel Gregorič.

Byl jste celou dobu „u toho“? Co se za tu dobu změnilo?

Především byla odstartovaná etapa rozsáhlého investičního rozvoje pivovaru. Postupně byly postaveny nové kvasné i ležácké prostory, stáčírna sudů i lahví a zmodernizováno veškeré technické zázemí pivovaru. Tato etapa byla prakticky zakončena výstavbou a uvedením do provozu nové varny v roce 1999.

Krušovický pivovar má ale také bohatou historii...

Zcela stěžejním historickým faktem je v tomto směru koupě krušovického pivovaru královskou komorou za doby panování římského císaře a českého krále Rudolfa II. v roce 1583. Tento fakt je doložen řadou historických dokumentů. Mezi nejvýznamnější z nich patří soupis majetku z roku 1581 a kupní smlouva z roku 1583 uložená ve sbírkách Ústředního archivu v Praze. Vše potvrzuje zápis v Deskách zemských, které jsou uloženy tamtéž.

A jaká je současnost pivovaru?

V roce 2004 se nám podařilo prodat 690 tisíc hektolitrů piva a z toho více než 150 tisíc hektolitrů vyvézt do zhruba 20 zemí Evropy. Myslím si, že ekonomické výsledky umožňují srovnání naší společnosti s předními tuzemskými firmami. Loňský rok byl prostě pro naši firmu úspěšný.

Jak vidíte budoucnost pivovarnictví?

Dá se předpokládat, že podobně jako v jiných evropských zemích, bude i u nás mírně klesat spotřeba piva. Důvodů je několik: změna životního stylu lidí, konkurence ostatních nápojů, zejména vína, míchaných nápojů a nealkoholických nápojů. Přesto pevně věřím, že i přes určitý pokles spotřeby si pivo díky svým jedinečným vlastnostem zachová jako nápoj významnou pozici nejen na českém, ale i na evropském trhu. (MF Dnes)


Královský pivovar Krušovice v letošním roce překročil hranici 150 tisíc hektolitrů piva určeného na export. Do zahraničí tak letos vyvezl o padesát procent piva více než loni, kdy se export pohyboval kolem 100 tisíc hektolitrů. Včera o tom informoval mluvčí společnosti Vlastimil Bradáč. Krušovické pivo podle něj směřovalo do 21 zemí, nejvíce se tradičně prodávalo v Německu, Rusku a na Slovensku. "Nejdelší cestu absolvovalo až k protinožcům do Austrálie," dodal. Pivovar Krušovice začal prodávat pivo na zahraničních trzích teprve v roce 1997 a jeho export vzrostl od té doby na desetinásobek. (Lidovky)


Muzeum opravuje dobový pivní vagon

[úterý, 11. leden 2005]

V železničním muzeu Českých drah v Lužné u Rakovníka začala oprava vozu pro přepravu piva. Podle informací muzea bude vůz upraven do původní podoby, ve které ho svého času používal krušovický pivovar. Uvnitř by měla vzniknout malá expozice o přepravě piva. Oprava vozu je součástí oslav 150. výročí založení společnosti Buštěhradská dráha. "Opravovaný vůz ponese vlastnické značky této společnosti, neboť Buštěhradská dráha byla provozovatelem krušovických pivovarských vozů," informovali zástupci muzea. (Rakovnický deník)


O padesát procent vzrostl loňský export Královského pivovaru Krušovice. "Dva dny před Vánoci padla magická hranice sto padesát tisíc hektolitrů," řekl mluvčí královského pivovaru Vlastimil Bradáč. Krušovičtí začali svůj produkt vyvážet za hranice republiky až v roce 1997. Od té doby vzrostl vývoz desetinásobně. V roce 2003 překonal pivovar hranici 100 tisíc hektolitrů. "Naše pivo směřovalo loni do jedenadvaceti zemí. Nejvíce se tradičně prodávalo v Německu, Rusku a na Slovensku," pokračoval mluvčí. Nejdelší cestu absolvovalo pivo až k protinožcům do Austrálie. I pro tento rok jsou vývozní plány krušovického pivovaru ambiciózní. Kromě nárůstu prodeje zde plánují i další geografické rozšíření exportu. Královský pivovar Krušovice je jedním z nejstarších pivovarů v České republice. První pivo se zde vařilo už kolem roku 1517. Koncem 16. století jej koupil císař Rudolf II. Zprivatizován byl v roce 1993 a nyní je součástí nadnárodní skupiny Dr. Oetker. (Kladenský deník)


Královský pivovar Krušovice nabízí od roku 2005 reprezentační prostory své historické sladovny pro pořádání svatebních obřadů. Každou sobotu si můžete říci své "ano" pod přísným pohledem císaře Rudolfa II a zpečetit smlouvu manželskou krušovickým řezaným. Pokud o takovém neobvyklém obřadu uvažujete, kontaktujte nás - Vlastimil Bradáč - 737 224 112. Vše ostatní domluvíme s obecním úřadem v Krušovicích. (Web Krušovice)


Originální kupní smlouvu na krušovický pivovar z roku 1583 nalezli v listopadu 2004 archiváři. "Jedna z mála listin, která dokumentuje historii jednoho z nejstarších českých pivovarů, je opatřena pečetěmi pěti úředníků Koruny české a také prodávajícího Jiříka Bírky z Nasilé," řekl k tomu mluvčí pivovaru Vlastimil Bradáč. "Jeho Milosti císařské, on pan Jiřík Bírka z Nasilé prodal dědictví své, totiž tvrz a dvůr Krušovice s dědinami, lukami, lesy, háji, porostlinami, mlejna..." uvádí v kupní smlouvě úředníci české koruny. Podle Bradáče pivovar patřil do majetku českých králů a rakouských císařů až do roku 1685, kdy ho česká koruna prodala Arnoštu Josefu z Valdštejna. "V duchu této tradice začal krušovický pivovar v roce 1995 užívat obchodní název Královský pivovar Krušovice,"uvedl mluvčí. Nejstarším písemným dokumentem o historii tohoto pivovaru je ovšem stále soupis majetku z roku 1581, který pořídili tehdejší královští úředníci, když připravovali koupi Krušovic a jejich připojení ke křivoklátskému panství. Jeho kopie je již několik let vystavena v historické krušovické sladovně. (Rakovnický deník)


Pivovar se zatím zdražovat nechystá

[čtvrtek, 11. listopad 2004]

Krušovický pivovar na rozdíl od plzeňského Prazdroje v nejbližší době zdražovat nebude. "Letos určitě zdražovat nebudeme," řekl mluvčí Královského pivovaru Krušovice Vlastimil Bradáč. Podle něj je cenová politika firmy naplánována daleko dopředu a na zvyšování cen Prazdroje nikdy nereaguje. "Ceny jsme zvyšovali naposledy v první polovině roku a k dalšímu zvyšování cen nemáme žádný důvod," dodal. Nynější ceny piva zachová do konce roku většina českých pivovarů. Nenapodobí tak Plzeňský Prazdroj, který od listopadu zdraží točené i lahvové pivo. Zvláště zástupci menších pivovarů tvrdí, že přes rostoucí náklady nemají zatím ke zdražení důvod. Zdražení do konce roku připustili kromě Staropramenu jen zástupci pivovarů na Vysočině. (Rakovnický deník)


Krušovický Imperiál je pivem roku

[neděle, 11. červenec 2004]

Vysoké ocenění získal krušovický ležák Imperiál mezi třiceti šesti pivovary na tradičních Slavnostech piva na českobudějovickém výstavišti. V kategorii světlý ležák Premium získal od odborných degustátorů - sládků zúčastněných pivovarů - nejvyšší ocenění spojené s titulem Pivo České republiky. (Rakovnický deník)


«« « Strana 10 z 11 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI