Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

U Rybiček Stříbro


Pivní.info

Třetí Pivní slavnosti za účasti českých i bavorských pivovarů se konaly na stříbrském náměstí.

Program zahájil harmonikář Pepino, poté jej nahradila německá skupina Sunny Boys. O závěr večera se postarala skupina Rolling Stones revival. „Akce se koná díky Občanskému sdružení Ronšperk a Euregiu Egrensis. Zatím to byly největší oslavy piva v tomto městě, návštěvníci mohli ochutnat až pětatřicet druhů piv,“ uvedl David Ryba.

Počasí se udrželo, bylo chladno, ale nepršelo, jak se organizátoři původně obávali. „Z deště jsme měli strach, ten by celou akci zhatil. Pořád jsem posílal nahoru faxy, aby nám v sobotu nepršelo,“ smál se Ryba.

Děti si užívaly dětských atrakcí, rodiče putovali od stánku ke stánku. „Zatím jsme ochutnali dva druhy piv. To německé pšeničné nám moc nechutnalo, ale plzeňské bylo výborné. Odhadujeme, že zkusíme tak šest vzorků, to nám bude stačit,“ řekli manželé Lenka a Martina Forejtarovi ze Stříbra.

Pivo ochutnávali nejen muži, ale i ženy. „Nemohu si stěžovat, co jsem zkusila, to mi zatím chutnalo. I to německé bylo dobré,“ uvedla Zdeňka Vondrová.

Původní článek a fotogalerii naleznete zde...

Zdroj: Tachovský deník.cz | Autorka: Martina Sihelská


Stříbrské pivo zvítězilo

[středa, 23. září 2009]

Vítěznou trofej z festivalu minipivovarů s názvem Slunce ve skle, který se konal o víkendu v Plzni, vyhrál stříbrský pivovar U Rybiček.

Foto

Zvítězil v konkurenci více než dvou desítek minipivovarů. „Celkem se Plzni ochutnávalo 83 vzorků piv. Ta ochutnávali návštěvníci, kteří jednotlivým pivovarům udělovali body podle toho, jak jim pivo chutnalo,“ vysvětlili sládci Milan Šíp a Roman Rak. „Vítězství na základě posouzení obyčejnými lidmi je pro nás největší pocta,“ dodali sládci, které do Plzně doprovodila i provozní pivovaru Petra Maščáková.

Zdroj: Tachovský deník.cz | Autorka a foto: Martina Sihelská


Majitel pivovaru hovoří o netradiční středomořské gastronomi a také o tom, jak vznikla myšlenka na vybudování pivovaru

Kvalitní suroviny si vozí z daleké Francie a na dotaz netrpělivých hostů v restauraci, kde je jídlo, má pohotovou odpověď, že v kuchyni. Na naše poměry trochu jinou gastronomii se snaží přinést hostům, kteří navštíví jeho pivovar a restauraci. I když zaměstnává dobrého šéfkuchaře, přesto si pravidelně nasazuje kuchařskou čepici, aby se postavil před rozpálenou plotnu. Také takový je David Ryba, majitel stříbrského pivovaru, restaurace a vinárny, který tvrdí, že kuchařina je nejtěžší práce na světě.

Navazoval nápad postavit ve Stříbře pivovar na nějakou tradici?

Tento dům (ukazuje na vedlejší budovu) číslo popisné třicet jedna měl kdysi právo várečné. V té době toto právo bylo přiznáno ve Stříbře celkem pěti domům. Ty údaje jsou ze šestnáctého století a pivo se zde začalo vařit zase v roce dva tisíce sedm.

Za jakých okolností vznikala myšlenka na stavbu pivovaru?

Jednou ráno jsem se probudil a ještě v posteli zvolal, že vedle bude pivovar. Což bylo koncem roku dva tisíce šest. A od vlastního nápadu k otevření pivovaru uplynulo jen jedenáct měsíců.

Co vás nejvíce těšilo a co naopak sráželo?

Ta věc, která mě potěšila, byla samotná stavba. Dost jsem to tehdy prožíval. Naštval mě ale přístup některých lidí v okolí, kteří se i snažili stavbu zastavit.

To, co jste vybudovali není jen pivovar, kde se vaří a čepuje pivo?

Jde v podstatě o misijní činnost. Snažíme se hostům přinést i gastronomii, a to jiného typu, než je v Čechách zvykem. Do naší činnosti vpravujeme prvky mezinárodní evropské kuchyně. Klademe důraz na používání špičkových surovin pro přípravu jídel.

Jak problematické je sehnat na trhu kvalitní suroviny?

Některé zaváží zahraniční firma nebo přímo i já z Francie. Když se vracím do Čech vezu sebou plné auto surovin. Každý čtvrtek máme grilování na otevřeném ohni a specialitou zde jsou mořské ryby a ty musí být naprosto čerstvé. Proto je závoz vždy čtvrteční ráno.

Pohybujete se v kuchyni také jako kuchař a jaké jsou vaše speciality?

Samozřejmě. Baví mě nejvíce příprava středomořské kuchyně. Každý den máme pro hosty jinou specialitu. K ní je nabízen domácí desert a hosté si tak mohou u nás prodloužit pobyt. Přínosem pro ně je pak lepší pocit a odcházejí spokojení.

Kvalitní jídlo vyžaduje dobrou přípravu. Nejsou hosté nervózní, že příprava trvá déle?

Samozřejmě že někteří jsou. Musí si ale uvědomit, že nejsme fast food. Jde nám především o kvalitu a celkovou atmosféru, a aby lidé jedli v klidu. Některá na první pohled běžná jídla nejdou připravit pod 20 minut. Nikdy jsem neviděl v zahraničí hosty, kteří by mávali na personál, a volali, kde mají jídlo. Dočkají se totiž jediné odpovědi: V kuchyni.

Co je ve vašem podnikání nejdůležitější?

Udržet stabilní kvalitu, jak jídel tak také samozřejmě i piva.

Stabilní kvalitu udrží jedině spolehlivý personál. Je těžké sehnat dobrého kuchaře?

Je to nejtěžší na celém podnikání. V gastronomii se neodpouští nic. Z mého pohledu je kuchařina nejtěžší prací na světe. Kdo ze zaměstnanců se nedokáže ztotožnit s novou koncepcí pivovaru, ten musí jít pracovat jinam.

Zmínil jste i kvalitu piva. Konec konců jste především pivovar. Jak máte ošetřeno, aby si pivař pochutnal?

Vaříme z odrůdy chmele, která se jmenuje poloraný červeňák. A tvrdím, že je to bezesporu nejlepší odrůda chmele na světě. Vysoká kvalita sladů a poctivost sládků je samozřejmostí.

Proč tak soudíte?

Je to dáno poptávkou. Velké pivovary vaří z extraktů. To zde nenajdete.

Jaká ocenění jste získali v poslední době?

Dva roky za sebou jsme získali první cenu v desetistupňovém výčepním pivu. V soutěži Jarní cena českých sládků. V roce 2008 v téže soutěži 2 místo s 12 Argent a letos 3 místo v pšeničních pivech se 14 Duchmaus.

Vnímáte mezi hosty stálou klientelu?

Jistě, vídám tu stálé tváře, hosty, kteří se opakovaně vrací. Pro takové máme dokonce tak zvanou štamgastskou kartu.

Foto a video naleznete zde...

Zdroj: Tachovský deník.cz | Autor: Antonín Hříbal


Pivovar oslavil první narozeniny

[pondělí, 3. listopad 2008]

Jediný pivovar ve Stříbře slavil rok své existence

Dvanáct měsíců stačí na důkaz toho, že stříbrský zlatý mok chutná a výborná umístění na soutěžích to jen dokazují. Už po třech měsících vaření získali stříbrští sládci třetí místo za pivo Argent v soutěži Pivní pečeť v Táboře a o měsíc později vychytali první dvě místa se Stříbrňákem a Argentem ve Zvíkově. Tam se jim podařilo získat i i čtvrté místo s Duchmausem.

Foto

Oslava prvních narozenin byla spojená se zabijačkovými hody. V nabídce byly jitrnice, jelita, tlačenka, ovar, guláš, smažák a spousta dalších pochutin, které se dají z vepřového vyrobit. „Dala jsem si výborný gulášek a višňové pivo. Takové hody by mohly být častěji, nebo klidně i jiné akce, třeba bramborový den,“ pochutnala si Jiřina Bruhová ze Stříbra. Zabijačku s úplně první návštěvou pivovaru spojila Jiřina Hrubá z Lomničky. „Jsem tu prvně a jsem unešená, vůbec jsem nevěděla, že to tu mají tak pěkné. Mají krásný interiér a moc milou obsluhu. A asi i dobrého kuchaře, soudím dle snězených výpečků,“ nešetřila chválou paní Hrubá.

Pivovar tedy vstoupil do druhého roku své činnosti. A jak je spokojen majitel David Ryba? „Myslím, že máme všichni za sebou kus práce a dobré výsledky. To dokazuje nejen dobré umístění na soutěžích, ale také vysoká návštěvnost pivnice. Celkově jsem spokojený,“ říká podnikatel.

Zdroj: Deník.cz | Autor a foto: Martina Sihelská


Ve Stříbře teklo pivo proudem

[úterý, 16. září 2008]

Stříbrští mají nárok na odpočinek! V sobotu měli totiž Den otevřených památek spolu s pivními slavnostmi. A tak přes den si návštěvníci prohlédli památky města, shlédli pohádky od místního spolku Divoch, který hrál na radnici a v Minoritských zahradách, ochutnali medovinu a perníčky od včelařů, (ty si mohli i sami nazdobit spolu se Štěpánkou Vrátníkovou) a postupně se pak všichni přesunuli na náměstí, kde se konaly 1. Stříbrské pivní slavnosti.

Den EHD a pivní slavnosti tak netradičně zakončily léto - jako projekt nazvaný Stříbrské babí léto. Na místě se nabízelo pivo z několika pivovarů. Kdo chtěl mohl ochutnat stříbrské, železnorudské, černické, koutské, i lomnické. „Máme úplně vyprodáno, už balíme,“ hlásil nám sládek Josef Krýsl z plzeňského Purkmistru. „Máte to tu pěkné, určitě zase rádi přijedeme,“ dodal plzeňský sládek.

Děti se shromažďovaly na nádvoří muzea, kde byl pro ně připraven bohatý program. Nejvíce je lákala malba na tělo. Pivo si dal i Zdeněk Škromach a zlatý mok Stříbrským pochválil. Doprovodný program pivních slavností slovem provázel moderátor Novy Vladimír Keblúšek. Ten také diváky zahrnul do soutěží.

Na pódiu se představily kapely Wyjou, Revolver, Pillow Figur a Semtex. Nechyběly ani stříbrské dechovky ze ZUŠ Stříbro a z Německa. „Slavnosti jsou vynikající, nemají prostě chybu,“ smála se Jaroslava Průchová ze Stříbra. „Musím říct, že jednou za rok to bude málo, měly by být aspoň každý měsíc,“ navrhovala Průchová a ostatní jí to jednohlasně odsouhlasili.

Majitel pivovaru David Ryba neskrýval spokojenost. „Vypadá to dobře, některé pivovary nakonec nedorazily, protože neměli pivo, ale i tak jsem spokojen. Chtěl bych poděkovat zástupcům města, sponzorům a Euregiu Egrensis za spolupráci a hlavně Věře Janečkové, která se postarala o organizaci,“ vzkazuje pan Ryba. Příští slavnosti majitel plánuje na jaro, neboť to je prý to správné období pro větší nabídku různých piv. Tento projekt je spolufinancován EU z Evropského fondu pro regionální rozvoj. „INVESTICE DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI“

Foto zde...

Zdroj: Stříbrské pivní listy | Autor a foto: Martina Sihelská


Ve Stříbře se konaly pivní slavnosti

[pondělí, 15. září 2008]

Po zahájení prvního ročníku pivních slavností ve Stříbře začala hrát hudba a stanové přístřeší na náměstí už odpoledne zaplnili diváci. Zástupci pivovarů nabízeli svůj mok, na tržišti si zájemci kupovali tradiční výrobky a pro děti zahráli herci divadelní skupiny Divoch pohádky. Akci, která byla spolufinancována EU z Evropského fondu pro regionální rozvoj navštívilo několik stovek lidí.

Foto zde...

Video zde...

Zdroj: Tachovský deník.cz | Autor: Antonín Hříbal


v sobotu 13. září 2008 se na náměstí T.G.Masaryka ve Stříbře koná první ročník stříbrských pivních slavností.

Program dne:

13.00 - 13.30 zahájení

13.30 - 14.30 vystoupení stříbrské dechovky ZUŠ + německé dechovky

14.30 - 15.00 soutěže pro dospělé

15.00 - 15.45 WYJOU

15.45 - 16.15 soutěže pro dospělé

16.15 - 17.00 kapela Revolever

17.00 - 17.30 soutěže pro dospělé / nejen starostování trochu jinak

17.30 - 18.30 hudební skupina Pillow Fight

18.30 - 19.00 soutěže pro dospělé

19.00 - 21.00 hudební skupina Semtex

21.00 - 23.59 volná zábava s hudebním doprovodem

24.00 konec akce

Většina pivovarů přislíbily účast jedině v případě, že budou mít pivo. Pamatujete v Nepomuku? Tam se z tohoto důvodu nezúčastnilo několik minipivovarů, mezi nimi i právě ten stříbrský...

Účast přislíbily mj. pivovary Loket, Plzeň Černice, Velichov či Kout na Šumavě, dalších asi 5-6 si není jisto. Uvidíme tedy...

Projekt je spolufinancován EU z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Změna programu vyhrazena.

1. ročník stříbrských pivních slavností

Informace z pivovaru

[čtvrtek, 13. září 2007]

Rodinný pivovar U Rybiček

Penzion ***, pivovar, pivnice, vinárna

Majitel: David Ryba

Sládek: Petr Hála

Založen: 2007

Adresa: Plzeňská 31, 32 Stříbro, Tachovsko

Výstav piva: 1000 hl

www.urybicek.eu

Světlý ležák Stříbrňák 10%

Světlý ležák Argent 12%

Tmavý ležák Horník 13%

Světlé pšeničné 14%

Ostrostřelec speciál

Adaptace komplexu domů U Rybiček v centru královského, hornického města Stříbra byla zahájena v roce 2001 a dokončena v roce 2007. V historických budovách ze 14. století tak vznikl vinný restaurant a v letošním roce také pivovar a penzion s pivnicí s vynikající kuchyní. Varna pivovaru je umístěna v pivnici. Naše piva jsou nefiltrovaná a vedle světlého a tmavého ležáku nabízíme i pivo pšeničné a speciály dle aktuální nabídky. Pivovarská technologie je umístěna v historickém sklepě, kde se nachází samoobslužný pivovarský salonek s výhledem na spilky.

K vynikajícímu posezení vybízejí také skvěle upravené zahrádky obou restaurací a navazující zrekonstruované Minoritské zahrady svažující se k řece Mži. Náš pivovar obnovil tradici vaření piva ve Stříbře po 57. letech a leží na velmi oblíbené trase turistů a cyklistů. Součástí komplexu je také galerie a turistické informační centrum. Pivo si mohou návštěvníci odnést v pětilitrových plechových soudcích, 2l PET lahvích nebo v nerezových KEG sudech 15 a 30 litrů. Ochutnejte s námi rodinné stříbro ze Stříbra. (Pivovar U Rybiček Stříbro)


Rodinný, hostinský pivovar U Rybiček

[úterý, 13. březen 2007]

Minipivovar začne vařit již v červnu 2007 a to především klasický ječmenový kvasnicový ležák, Weissbier- pšeničný ležák a černý kvasnicový ležák. Od září bude otevřena i pivovarská restaurace s originálním jídelním lístkem na kterém naleznete např. krajíc chleba s domácí škvarkovou pomazánkou sypaný cibulkou, bramboráky s hermelínem anebo tlačenku s cibulí a octem. V restauraci bude také velký krb, kde se přímo před vašima očima bude připravovat maso na otevřeném ohni. Budeme také vydávat Pivovarský občasník. (Web Extreme-system)


Nový pivovar ve Stříbře

[sobota, 13. leden 2007]

V lednu bude zahájena výstavba restauračního pivovaru ... ve Stříbře.

Touto cestou bych rád informoval občany města Stříbra o tom, že po 55. letech bude obnoveno vaření piva ve Stříbře.

Bude se jednat o rodinný pivovar s výstavem 200 litrů piva za den. Součástí tohoto pivovaru bude také spolková, pivovarská pivnice s klasickou domácí kuchyní. Vařit se bude pivo 10, 12, kvasnicové, tmavé a ovocné. Dále se budou připravovat vysokoalkoholické sváteční ležáky (velikonoční a vánoční).

Byla také vyhlášena soutěž o názvy jednotlivých piv. Soutěží se o 50 piv za každý vítězný název. Podmínkou je, aby název měl vazbu na město Stříbro. Své návrhy můžete posílat na extreme@extreme-system.cz. Předpokládané dokončení pivovaru a pivnice je září 2007. (Stribro.cz)



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI