Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Bernard: Úplatky hospodským se pohybují v milionech

Co se píše o pivovarech a pivu


Bernard: Úplatky hospodským se pohybují v milionech

[pátek, 23. prosinec 2011]

Stanislav Bernard vybudoval z rozpadlého humpoleckého pivovaru uznávanou značku Bernard. A teď se snaží zachránit i českou společnost. „Způsob financování politických stran by měl být naprosto exaktně upraven tak, aby do něj netekly netransparentně peníze,“ říká Bernard, který je tváří nadačního fondu v boji proti korupci.

V každé společnosti jsou orgány, které jsou určeny k tomu, aby nezákonné jednání potíraly. Stačí se podívat na to, kolik lidí za těch 20 let skutečně doplatilo na nezákonné praktiky a rázem známe odpověď na to, proč celý ten systém korupce vlastně stále funguje tak, jak funguje. Represivní orgány jsou obrovsky provázané s politikou,“ uvedl Stanislav Bernard v Impulsech Václava Moravce.

Bernad tvrdí, že během svého podnikání nemusel nikdy dát úplatek. Výjimkou jsou peníze hospodským za to, že budou točit danou značku piva. „To přišlo někdy v polovině 90. let, kdy to některé velké pivovary začaly používat ve velkém. Dodneška se to používá dál a je to založeno na tom, že vlastně hospodský dostane za to, aby čepoval tu či onu značku piva, poměrně značnou částku peněz a aby to bylo legální, tak je pokryto smlouvou o reklamě nebo o propagaci,“ řekl Bernard a dodal, že se rozhodně nejedná o zanedbatelnou částku. „Ty investice pro jednotlivé restaurace se pohybovaly v řádu statisíců, v některých případech v řádu milionů. Byla to skutečně hmatatelná procenta z celkového rozpočtu pivovaru.

Spotřební daň ničí pivovarnictví

Příspěvky hospodským nejsou jediným problémem, který tíží české pivovarníky. Spotřební daň se zvýšila o 50 haléřů na litr, a štamgastů u piva ubývá. „Jsou situace, kdy člověk uzná, že aby mohla fungovat ekonomika a společnost, tak je někdy potřeba udělat i nepopulární opatření. Nicméně tady je realita taková, že zvýšení daně přinese do státního rozpočtu řádově asi 350 milionů korun. To je kapka v moři,“ upozornil Bernard.

V letech 2009 a 2010 se trh s pivem propadl o 18 procent a zvýšení spotřební daně není jediným důvodem. „Těch vlivů tam bylo víc. Jednak bylo skutečně ne dobré počasí v létě a do toho dopady krize. K tomu se ještě přidaly levné importy piva například z Polska. To že to zvýšení daně přišlo v takovémto okamžiku, kdy trh byl sám o sobě náchylný na pokles, proces výrazně urychlilo.

Zdroj: Parlamentní listy.cz

http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Bernard-Uplatky-hospodskym-se-pohybuji-v-milionech-217913


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Masakr

pátek, 30. prosinec 2011
23:04

A deset let čepujou sračky,hlavní je bakšiš v kapse a na budoucnost se nikdo neohlíží.Bohužel tomu bude nahrávat i finanční situace spotřebitelů a odbyt patoků bude vzkvétat:-( a ne jen v restauracích.


napsal(a): Masakr (rambleon(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Pepa

čtvrtek, 29. prosinec 2011
10:45

pepa

Myslím že hospodský na vesnici s výtočí 100l za týden dostane tak leda pípu.Jde spíš o velké provozovny nebo řetězce.


napsal(a): Pepa [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
03:39


posted by: Inzerce

Roman Holoubek

čtvrtek, 29. prosinec 2011
16:31

Roman Holoubek

to Pepa: Mýlíte se, i takoví natahují ruku a jsou pivovary, které jim do ní něco nasypou.
V letošním roce jsme přišli o 4 hospody, protože žádali peníze. My jsme jim je nedali a tak zrušili naše pivo a začali čepovat pivo donátorovo. Tři z těchto hospod jsou na vesnici a žádná velká výtoč u nich nebyla. Přesto částky začínaly na 100 tis. Kč.


tomino

čtvrtek, 29. prosinec 2011
16:45

tomino

to Roman Holoubek:
řekl bych,že se jim to obloukem vrátí...


napsal(a): tomino [Odpovědět]

pivo

pátek, 30. prosinec 2011
00:34

pivo

to Roman Holoubek: Ano, Roman má pravdu, vím, že přes 100tis. dostala nic moc hospoda u nás na vesnici a od dalšího hospodského s hospodou ve velkém městě, tam to bylo téměř 5x tolik. Takže uplácení stále frčí ...


napsal(a): pivo [Odpovědět]

Hříbek

pátek, 30. prosinec 2011
17:20

Hříbek

to Roman Holoubek: Jo, jo tak to je, můj známý co má hospodu na malém městečku (točí Holbu) tak ten mi povídal a to už je dva roky zpět, že se u něho objevil dealer ze Staropramenu a nabízel mu 500 tis. a smlouva byla na 5 let.


napsal(a): Hříbek [Odpovědět]

Krišot

pátek, 30. prosinec 2011
19:41

Krišot

to Pepa: By ses divil,i hospodský na vesnici dostane nevratnou pobídku 100 tisíc, když vytočí určité množství beček a upíše se třeba na 10 let.


napsal(a): Krišot [Odpovědět]

Njorloj

pátek, 30. prosinec 2011
00:10

Njorloj

to tomino: doufejme a věřme - u nás běžná věc, dvě hospody z mála krachují a stávají se satanovými, dvě pak stále vytrvávají, dej b§h štěstí.


napsal(a): Njorloj [Odpovědět]

U Slovanské lípy

pátek, 30. prosinec 2011
18:41

u slovanské lípy

to tomino: Obloukem vrátí...? To se snadno řekne, stejně tak tady velmi často zaznívá, že většina Čechů jsou pivní neznabozi a je jim jedno, co do sebe lejou... Jak to tedy je? Je nám jedno, co pijeme, nebo už se více přikláníme ke kvalitě? Dotace (úplatek) v řádu statisíců je pro každou hospodu bezesporu velkou konkurenční výhodou. A je jisté, že velké pivovary tímto sledují hlavně ubrání zákazníků (hospod) ostatním pivovarům. Navíc cena piva je v rámci konkurečního boje už tak dost stlačena, že moc úhybných manévrů už není... Obávám se, že v rámci prohlubující se ekonomické recese budou velké pivovary více využívat právě své kapitálově silné pozice, tzn. více "uplácet", a přispívat tak k likvidaci konkurence.


pivo

úterý, 27. prosinec 2011
23:13

pivo

Ne,dávat úplatky "negramotným hospodským",tedy těm,kteří o pivu lautr nic nevědí,a ani je to nezajímá,hlavně, že to nese,by se nemělo ! A že nevědomí ty průmyslové břečky pijí,co s tím ? "Pivo" z Polska,Rumunska,co s tím ? Sakra chlapi,nechlastejte to !!! Ale taková výzva je na PI zbytečná,že ...


napsal(a): pivo [Odpovědět]

Krišot

pátek, 30. prosinec 2011
19:38

Krišot

to pivo: Proč z Polska, Rumunska? Chlastat se nedají i piva z Plzně, dříve Mekky piv.


napsal(a): Krišot [Odpovědět]

pinkano

sobota, 24. prosinec 2011
08:41

pinkano

Spíš bych se tady pozastavil nad úplatky hospodským než nad zvýšením ceny piva o korunu. Má se pít s rozumem. Já osobně nestojím o štamgasty ve vesnicích, kteří si dají svých 8-15 denně a kterým pivo dělá v jejich rozpočtu nezanedbatelnou částku.


napsal(a): pinkano [Odpovědět]

Mosquit

sobota, 24. prosinec 2011
17:26

Mosquit

to pinkano:
Jenže pivovary právě o ty štamgasty stojí...


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Allegro.g.

sobota, 24. prosinec 2011
00:18

Allegro.g.

Ubývá štamgastů kvůlivá 25 halířům na pivo, plakejnme. Ubývá lidí, kteří veškerý svůj popracovní život, mají-li nějakou práci, plánují podle chlastu, plakejme.


napsal(a): Allegro.g. [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI