Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Vyškov končí. Loňská obrovská ztráta mu zlomila vaz

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar Vyškov končí. Loňská obrovská ztráta mu zlomila vaz

[čtvrtek, 27. květen 2010]

Podle informací HN už pivovar nebude nakupovat další suroviny. Výpovědi pro zaměstnance jsou už připravené.

Valná hromada státem ovládané společnosti Jihomoravské pivovary ve čtvrtek rozhodla o utlumení činnosti svého jediného provozu - Pivovaru Vyškov. Z celkem 33 zaměstnanců bude 24 propuštěno. Od poloviny roku zůstane v pivovaru, který se loni při tržbách necelých 34 miliónů propadl do ztráty téměř 30 miliónů korun, jen "likvidační tým“.

Paradoxem je, že ve Vyškově se v podstatě rozhodlo o konci výroby piva dva dny před sobotními oslavami 330. výročí založení zdejšího pivovaru. Slibovaná muzika, nabídka občerstvení, všech druhů piv a originálních upomínkových předmětů se tak pro pivovar stává labutí písní.

Podle Dity Vrbové, mluvčí ministerstva zemědělství, které je stoprocentním akcionářem podniku, se nejedná o insolvenční řízení, pivovar není zadlužený. Roky ale kumuluje ztrátu do obrovských rozměrů, během posledních tří let se vystřídalo několik ředitelů a žádný z nich nedokázal zabránit každoročnímu propadu výroby o tisíce hektolitrů. Hrozilo, že pivovar nebude mít letos ani na úhradu energií či nákup surovin.

"Ministerstvo zemědělství schválilo ke dni 30.6.2010 útlum činnosti pivovaru spojený s propouštěním zaměstnanců,“ uvedla nyní pro HN mluvčí resortu.

Předseda představenstva Jihomoravských pivovarů Zdeněk Řehák tvrdí, že nebylo jiné řešení. Zodpovědnost za situaci má ale kromě ředitele, který v dubnu po několika měsících ve funkci skončil, i on sám.

"Čekalo se, že nové vedení vykročí lepším směrem. Ale co se mělo zachránit, se spíš ještě zhoršilo,“ přiznává. Tvrdí, že podstatnou vinu na loňském propadu produkce z víc jak 33 tisíc hektolitrů na 24,5 tisíce má výpadek exportu.

Výstav pivovaru ale o tisíce hektolitrů klesal i v předchozích letech. Před osmi lety se ve Vyškově vařilo téměř 80 tisíc hektolitrů za rok. Pivovar zažívá i i velký propad tržeb, ve ztrátě byl už několik let, ta předloňská ale činila "jen“ 9,7 miliónu korun.

Valná hromada sice schválila záměr pronajmout jednotlivé nemovitosti, technologii i další movité věci, ale je zřejmé, že o udržení výroby nejde. Podle informací HN už pivovar nebude nakupovat další suroviny. Výpovědi pro zaměstnance jsou už připravené. "Je to tragický důsledek neschopnosti státu a vedení společnosti. Vydávaly se kromě toho i obrovské sumy na věci, které na zlepšení situace neměly vůbec vliv,“ říká anonymně zdroj, který je podrobně seznámený s ekonomickou situací pivovaru.

Například zhruba na milión korun podle neověřených informací vyšlo letos výběrové řízení na pronájem pivovaru, který stát nemůže vzhledem k uplatněným církevním restitucím prodat - do finále tendru však nepodal nabídku žádný zájemce.

"Vyškov je pivovar s obrovskou tradicí a v poslední době i kvalitním pivem. Doplatil na nedořešení církevních restitucí. Nebyl majitel, který by mu dal perspektivu a strategii,“ hodnotí situaci výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Vyškovský pivovar je v porovnání s druhým státem ovládaným - Budějovickým Budvarem - doslova popelkou. Produkce léta ziskového Budvaru ve výši téměř 1,3 miliónu hektolitrů proti necelým 25 tisícům hektolitrů v končícím Vyškově. Budvaru i přes celkový šestiprocentní propad celého trhu klesla loni produkce jen o necelá tři procenta a tržby dokonce o procento vzrostly na 2,13 miliardy korun.

Zdroj: Ekonomika iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

sládek

úterý, 1. červen 2010
15:05

všechno co se dá dělat má cenu, petice není výmysl někoho ze zaměstnanců, ale zcela spontální záležitostí Vyškovanů, což mě velice těší a touto cestou se jim snažím pomoct s rozšiřováním. Petice vytisknout, podepsat a zaslat na adresu Hany Dostálové!


napsal(a): sládek (vyroba(a)pivovyskov.cz) [Odpovědět]

sládek

úterý, 1. červen 2010
12:04

mail s peticí proti uzavřerní pivovaru,znění i s podpisovým archem: http://uloz.to/4978169/peticepivovar.doc


napsal(a): sládek (vyroba(a)pivovyskov.cz) [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
03:25


posted by: Inzerce

Jura.z.Brna

úterý, 1. červen 2010
12:12

Jura.z.Brna

to sládek: Pane sládku, napište tu taky, že má cenu se touto nebo podobnými akcemi ohldně vyškovského pivovaru zabývat a proč ;)


Pavel R.

úterý, 1. červen 2010
12:37

Pavel R.

to sládek: A co s tím ? To si mám vytisknout a poslat poštou ?


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

siki

neděle, 30. květen 2010
19:07

siki

Podle mně za to může hlavně Bolek Polívka se svojí hláškou ve filmu Dědictví .... :-) Mimovhodem, v páteční příloze Lidových novin je rozhovor s Polívkou Mladším, kde má fotku sebe a svého otce, starou cca 18 - 20 let. Hádejte, co na ní Bolek drží v ruce? (slivovice to není)


napsal(a): siki [Odpovědět]

Abrahaam

neděle, 30. květen 2010
20:18

Abrahaam

to siki: Nevidel bych to s tou hlaskou tak tragicky. Lidi ho na Vyskovsku prestavali pit spise skrz spatnou kvalitu, nez kvuli Bolkovi. A nemas nahodou jeste tu fotku? Celkem bych se na ni mrkl :)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 30.05.2010 ve 20:21:22


napsal(a): Abrahaam [Odpovědět]

Krišot

pondělí, 31. květen 2010
05:51

Krišot

to Abrahaam: Tak proč lidi na Vyškovsku teda pijí nepitelné Starobahno? Podle této logiky už měli zkrachovat podobné chemičky - starobahno,gambriHnus,smíchovský starokanál ap.Všechno je to o marketingu a né o kvalitě.Bohužel. :-(


napsal(a): Krišot [Odpovědět]

Abrahaam

pondělí, 31. květen 2010
08:22

Abrahaam

to Krišot: Je to jen jedna cast pribehu. V byvalem marketingu vidim problem taky.


napsal(a): Abrahaam [Odpovědět]

Fero

pondělí, 31. květen 2010
08:45

Fero

to Krišot: toho nepitelného piva ze Starobrna se vyrábí více jak 800 000hl ročně, dobrého piva z Vyškova bylo jenom 20 000hl a to na uživení nestačí.


napsal(a): Fero [Odpovědět]

umbob

pondělí, 31. květen 2010
09:25

umbob

to Fero: 20000hl by v klidu stačilo. Jen těch krků, které se z toho musí živit, je příliš mnoho. Více viz hrochův příspěvek


napsal(a): umbob [Odpovědět]

siki

pondělí, 31. květen 2010
12:36

siki

to Abrahaam: Fotka je v tom magazínu, na netu sem jí nedohledal, chceš jí poslat mejlem?


napsal(a): siki [Odpovědět]

Abrahaam

pondělí, 31. květen 2010
14:35

Abrahaam

to siki: Budu rad :) Diky!


napsal(a): Abrahaam [Odpovědět]

Jura.z.Brna

pondělí, 31. květen 2010
01:10

Jura.z.Brna

to siki: Té hlášky se mělo naopak využít v reklamě. Každý ji zná, co si víc přát? Že se kvalita v podstatě všech piv po převratu radikládně změnila, ví taky každej.
A jinak: Vy se s konecm pivovaru fakt všcihni klidně smíříte???


Fero

pondělí, 31. květen 2010
10:26

Fero

to umbob: 20 000hl výstavu piva uživí pivovar stavěný na 20 000hl výstavu ale neutáhne náklady na pivvoar s kapacitou 100 000hl.Někdy je ekonomika silnější než přání.


napsal(a): Fero [Odpovědět]

tomino

neděle, 30. květen 2010
11:06

tomino

čest a sláva vyškovskému pivu!!


napsal(a): tomino [Odpovědět]

Jarda

pátek, 28. květen 2010
14:58

Tak to je hodně smutná zpráva ::cry . Takhle to dopadá, když něco je nikoho a zároveň všech a ještě v pozadí tahá za nitky církev.


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Trhac

pátek, 28. květen 2010
13:02

Trhac

Tak a je to v prdeli:-( Tohle bylo nejlepší pivo na celé Moravě:-(
Pochybuju, že nás navštíví zázrak a někdo to tam oživí:-(


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

Jura.z.Brna

pátek, 28. květen 2010
10:47

Jura.z.Brna

Pomník neschopnosti. Aspoň si vyškováčci ke své spokojenosti, jak jsou světoví, budou moct nerušeně pochutnávat na těch sračkách ze starobahna. Dál se k tomu nemůžu vyjadřovat, protože by mě Chody vyrazil.


Fero

pátek, 28. květen 2010
09:14

Fero

Pivovar Vyškov coby poslední pivovar z bývalých Jihomoravských pivovarů sdědil po prodeji pivovaru Černá Hora ing.Fuskovi řádově desítky milionu korun, měl tedy prostředky na investice a další rozvoj.Díky neschopnému vedení tyto prosředky byly lehce rozpuštěny do sodovkárny Kroměříž která stejně zanikla a něco málo zbylo i na pivovar..Kařdý z ředitelů pivovau Vyškov který byl dosazen do funkce buď modrým ptákem či oranžovým zřizovatelem/ záleželo která strana zrovna vládla / měl plnou hubu proklamací, tak je to u lidí bez odpovědnosti v české kotlině zvykem, o tom jak on je vyvovelený k zvelebení vyškovského pivovaru.Přehlídka neschopných skončila tak jak se dalo předvídat –zavřením pivovaru.Ne že by chybělo v regionu vyškovské pivo - za ním se zavře voda ale práci nikdo nedoveze.A jak krásně cintají ve svých předvolebních slibech politici o snížení nezaměstnosti a vytvoření nových pracovních míst - takhle to vypadá v praxi. Ve starověku podvodníky pranýřovali a máčeli v koši ve vodě - jak krásné by bylo kdyby 330 leté výročí pivovaru bylo zpestřeno obdobným rituálem. a všichni krizoví manažeři a další ne/odpovědní by absolvovali potupnou koupel za svojí neschopnost.A pokud se náhodou cítí nevinní, sice pozdě ale přesto rada – neměli lézt do toho čemu nerozumí a co neumí ovlivnit.
Fero


napsal(a): Fero [Odpovědět]

h.p

pátek, 28. květen 2010
09:07

Sbohem Generále....Nebo lépe Na shledanou - v lepších časech..?


napsal(a): h.p (hrubes.pivo(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Petr F.

pondělí, 31. květen 2010
11:21

to h.p: Tak teď po volbách lepší časy? Hmm, to asi ne.


napsal(a): Petr F. [Odpovědět]

Tomáš Kroupa

pátek, 28. květen 2010
08:53

Tomáš Kroupa

To je zase jobovka. ::cry A zrovna se na poslední slavnosti nedostanu. Budou to spíš smutnosti než slavnosti. Nálada zaměstnanců bude asi dost mrazivá. :(


hroch

čtvrtek, 27. květen 2010
23:53

hroch

Největší problém tak malého státního podniku bude uživit státem dosazené dohližitele a správce. Jelikož se v pivovaru výrazně neinvestovalo tak samotné náklady na výrobu piva nebudou na objem moc rozličné s Budvarem. Přepočteno na výkon táhnul Vyškov 20 zaměstnanců navíc proti Budvaru- to dělá s odvodama u řadových lidí cca 6mil.. Přepočteno z oběmu výroby Budvar měl zisk 213milKč tak Vyškov by měl mít zisk 4milKč. 6mil navíc mzdové náklady, dejme tomu 4-8mil(1-2Kč/0,5l) za méně energeticky výhodnou výrobu. Ale furt lítá v luftě 20mil. Což jsou odměny dozorových orgánů státu, dohližitelů, správců......
Tyhle odměny určitě u státní firmy vedly Vyškovský pivovar do záporných čísel i když vyráběl třikrát víc a rozhodně se nesnižovaly s zhoršující se situací podniku. Prostě ta zvrácenost posledního desetiletí, hlavně že jsem ekonom, nebo ve správní radě, dostat odměnu za to i když je vše v záporných číslech- jedno jestli je to stát, státní společnost, nebo polostátní společnost, a nakonec i mnoho soukromých(nadnárodních společností s čekým tunelářským vedením) firem, které kopírují svojí funkčností ty státní.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 31.05.2010 ve 10:03:15


napsal(a): hroch [Odpovědět]

jaho

čtvrtek, 27. květen 2010
22:40

Letos v květnu 15.5. vyšlo 2. aktualizované vydání unikátní mapy České republiky s vyobrazením všech fungujících pivovarů. Součástí mapy je brožura s podrobnými informacemi o každém z pivovarů. http://www.kartografie.cz/tituly-pro-verejnost/pivovary-ceske-republiky
Ještě není ani ve všech prodejnách tato mapa a v Kartografii už mohou chystat 3. aktualizované vydání.


napsal(a): jaho [Odpovědět]

Tchoř

čtvrtek, 27. květen 2010
22:18

Tak ho nezapoměňte zbourat a na jeho místě postavit krychloidní hypermarket! DO PRDELEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

Sekal

čtvrtek, 27. květen 2010
21:19

Sekal

Privatizace je v našem pivovarnictví choulostivá věc, kdoví jak by to dopadlo, chápu, že tam jsou restituční spory, ale tohle je přesná ukázka fungování výrobní firmy ve státních pařátech. Že jsou úspěsné státní firmy jako ČEZ, Budvar nebo Letiště Praha je pouze díky pozici na trhu a klice na management. Milion za nějaké výběrové řízení je věc pro státní sektor bohužel typická.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

jirin

čtvrtek, 27. květen 2010
20:45

jirin

Zajímavé, zajímavé, den před volbami, nechtěli něco stihnout? Co budu pít, zrovna popíjím výbornou 12tku vyškovskou :(


napsal(a): jirin [Odpovědět]

Ondra

čtvrtek, 27. květen 2010
19:59

Je to obrovská škoda, též jsem se toho bál.


napsal(a): Ondra (o.stika(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Savuche

čtvrtek, 27. květen 2010
19:20

Savuche

Před chvilkou jsem to slyšel v radiu, když sem se vracel autem z práce a málem mě trefilo.


napsal(a): Savuche [Odpovědět]

tomas

čtvrtek, 27. květen 2010
17:40

napsal(a): tomas [Odpovědět]

Abrahaam

čtvrtek, 27. květen 2010
18:19

Abrahaam

to tomas: Hmm, tak se muzeme v sobotu na slavnostech rozloucit, symbolicky pri 330. výročí založení.. tak to jdu zapit Jubilerem..


napsal(a): Abrahaam [Odpovědět]

tomino

čtvrtek, 27. květen 2010
18:20

tomino

to Abrahaam:
tak sem se toho bál a je to tady ... ::cry :(


napsal(a): tomino [Odpovědět]

Dan X

pátek, 28. květen 2010
03:01

to Abrahaam: Jedním z nejvychytanějších speciálů co spatřil světlo světa v ČR.Ach jo.


napsal(a): Dan X (dan.hulka(a)seznam.cz) [Odpovědět]

pechi

pátek, 28. květen 2010
13:38

pechi

to Dan X: souhlas. a nonstop prodejnička v pivováru taky neměla chybu...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 28.05.2010 ve 13:39:22


napsal(a): pechi [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI