Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Svijany už má jediného vlastníka, K Brewery prodala svůj podíl

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar Svijany už má jediného vlastníka, K Brewery prodala svůj podíl

[čtvrtek, 18. březen 2010]

Stoprocentní kontrolu na Pivovarem Svijany bude mít liberecká skupina LIF Trade. Součástí transkace je dceřinný pivovar v Rohozci.

O Pivovar Svijany se už nedělí dva akcionáři. Vlastník 55 procent liberecká skupina LIF oznámila, že se dohodla na odkoupení zbylých 45 procent od pivovarnické skupiny K Brewery.

"Právě jsme se se zástupci K Brewery dohodli. LIF se stane výhradním majitelem pivovaru,“ uvedl k tomu spolumajitel skupiny LIF Miroslav Kučera.

LIF (někdejší Liberecký investiční fond) tak získává plnou kontrolu nejen nad svijanským pivovarem, ale i nad jeho dceřiným pivovarem v Rohozci. Kromě těchto dvou ovládá LIF plně i náchodský Pivovar Primátor, který skupina koupila loni od náchodské radnice. Nepotvrdily se tak předchozí spekulace o tom, že LIF je ochotný vykoupit podíl K Brewery ve Svijanech výměnou za Primátora.

Cena: přísně tajné

Cenu obě strany tají, ale Kučera už před časem naznačil, že podíl nebude laciný. Kolik K Brewery zaplatilo, tají i předseda představenstva Zdeněk Radil.

"Přišla zkrátka zajímavá nabídka, kterou jsme byli ochotni akceptovat,“ reagoval Radil. Motivací k prodeji podílu bylo podle něj to, že K Brewery se snaží všechny své pivovary vlastnit ze 100 procent. Kučera svou většinu ve Svijanech prodat odmítal, nezbývalo než se menšinového podílu zbavit.

Bylo zřejmé, že dvě silné skupiny se dlouhodobě v jedné firmě neshodnou. "Dva kohouti na jednom dvorku, to nedělá dobrotu. A to si Kučera uvědomuje,“ komentoval už před časem jeden z českých pivovarnických odborníků zahájená jednání mezi oběma vlastníky.

Přestože celý pivovarnický trh drtí od loňska krize a prodeje piva na celém trhu meziročně klesají o víc jak pět procent, Svijany jsou jedním z mála pivovarů, které naopak vykázaly výrazný růst produkce. Tak velký, že kapacita sotva stačí rostoucí poptávce.

Svijanský pivovar, který loni zvýšil produkci o jednadvacet procent na rekordních 385 340 hektolitrů a jehož pivo už prodávají i desítky hospod v Plzni, Praze a Brně, investoval do rozvoje a zvýšení kapacity loni 75 miliónů korun.

K Brewery, kde mají největší podíl finančníci Martin Burda a Grzegorz Hóta, už plně ovládá sedm menších a středních pivovarů - protivínský Platan, jihlavského Ježka, uherskobrodského Janáčka, Rychtáře z Hlinska, Klášter, Lobkowicz z Vysokého Chlumce a od letoška i Černou Horu. V té patřilo čtyři roky K Brewery padesát procent, druhou polovinu koupili finančníci od zakladatele pivovaru Jiřího Fuska letos v lednu.

Zdroj: Ekonomika iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr

[Svijany] 19:57 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

tereza

neděle, 4. duben 2010
15:10

to Fero:
Na to jsem sám zvědavý, jak bude velení KBT důsledné ve svých rozhodnutích a pokud zachová scénář z jiného pivovaru skupiny, bude to o odvolání vedení pivovaru, což ovšem Jardovi ze srdce nepřeju, je to dobrý kluk a výborný sládek.


napsal(a): tereza (zdenek.reska(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Petr F.

neděle, 4. duben 2010
10:01

Včera jsem někde slyšel, že K Brewery koupila pivovar v K.Hoře. Nevíte někdo něco bližšího?


napsal(a): Petr F. [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
01:00


posted by: Inzerce

Taborita

neděle, 4. duben 2010
10:15

Taborita

to Petr F.: Nepleteš si to s Černou Horou? ;)


napsal(a): Taborita [Odpovědět]

Petr F.

pondělí, 5. duben 2010
15:06

to Taborita: Já myslím, že se nepletu. Slyšel jsem to jasně ale jelikož se mi to zdálo divné tak se ptám zda někdo místní neví více.


napsal(a): Petr F. [Odpovědět]

mar

neděle, 4. duben 2010
16:22

mar

to Petr F.:
To bude Černá Hora. Od 1. dubna je oficiálně vlastníkem pivovaru KBG. Pivovar v Kutné Hoře už bohužel Heineken uzavřel. ::cry


napsal(a): mar [Odpovědět]

vvojtak

pondělí, 5. duben 2010
15:21

vvojtak

to Petr F.: Pravda to podle mě není. Co jsem četl minulý týden ve zpravodaji z MěÚ KH, tak se do výběrového řízení na pronájem pivovaru přihlásili dvě firmy, jedna cizí ze severu Evropy(snad ze Švédska nebo Finska) a druhá byla vyřazena pro nedostatečnou výši finanční nabídky.


napsal(a): vvojtak [Odpovědět]

Trkola St.

sobota, 3. duben 2010
10:34

Mě je jedno kdo je majitel,hlavně aby zachovali kvalitu a nezačli šidit
a jen nekoukali na výdělek !!


napsal(a): Trkola St. (karel-smichov(a)seznam.cz) [Odpovědět]

tereza

čtvrtek, 18. březen 2010
20:43

Tak kdo vlastně od koho kupoval? Citace článku: "Vlastník 55 procent liberecká skupina LIF oznámila, že se dohodla na odkoupení zbylých 45 procent od pivovarnické skupiny K Brewery.
Kučera už před časem naznačil, že podíl nebude laciný. Kolik K Brewery zaplatilo, tají i předseda představenstva Zdeněk Radil."
Proč autor článku dělá z čtenářů blbce nebo v tom má sám hokej? Proč by KB platilo za něco, co prodává?


napsal(a): tereza (zdenek.reska(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Milan

čtvrtek, 18. březen 2010
20:47

Milan

to tereza: Máš pravdu. Není to napsáno nejlépe. Ale v nadpisu je "K Brewery prodala svůj podíl".


napsal(a): Milan [Odpovědět]

tereza

čtvrtek, 18. březen 2010
20:49

to Milan:
Já dobře vím, kdo co komu prodal, o KB vím více než dost, ale považoval jsem za nutné si trochu rýpnout do autora, aby psal přesně, český čtenář zase denně seno nežere.


napsal(a): tereza (zdenek.reska(a)seznam.cz) [Odpovědět]

FrantaNovak

čtvrtek, 25. březen 2010
13:04

to tereza: Velký znalec poměrů v KB? Tak se nám pochlub,terezko, co víš interesantního a mohlo by to zajímat přítomné pivoznalce:-)


napsal(a): FrantaNovak [Odpovědět]

Fero

neděle, 4. duben 2010
14:35

Fero

to tereza: Když znáš KB tak dobře tak jak dopadne interní šetření ve věci používání Tetrahopu v pivu Janáček které KB zakázala ?/ údajně bylo štěstí že byl odebrán jen jeden druh piva/


napsal(a): Fero [Odpovědět]

Pivař

čtvrtek, 18. březen 2010
20:23

Velmi zajímavé. A bude dále zajímavé pozorovat jejich další vývoj. Jak K Brewery tak LIF. Přeji oběma jen to dobré a hlavně dobré úmysly s českým pivem.


napsal(a): Pivař [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI