Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

U Medvídků: dobrý standard za dobré ceny

Co se píše o pivovarech a pivu


U Medvídků: dobrý standard za dobré ceny

[středa, 9. prosinec 2009]

Zde slowe od pradawna U Medwidku hlásá nápis na znaku na domě Na Perštýně č. 7, ve kterém sídlí pražská populární pivnice. Tím pradávnem je míněn rok 1466, kdy byla založena, jisté však je, že se v těchto místech vařilo pivo již ve 12. století. I tak je ale téměř 550letá tradice „Medvídků“ úctyhodná.

Žádný strach z velkých prostor

Z rozlehlosti hlavního sálu pivnice může jít na hosta strach. Mám vždy obavu, že nenajdu to správné místečko, kde bych si v klidu pročetl noviny, jež tu jsou k dispozici, ale také, že budou problémy s dostatečně rychlým přísunem jídla i piva. Přitom je však škoda přijít o autentickou atmosféru klasické pivnice. Proto jsem si vybral třetí hodinu odpolední ve všední den, ale předpoklad, že pivnice bude poloprázdná, byl klamný. Téměř všechny stoly obsazeny, podle prvního odhadu napůl tuzemci, napůl cizozemci.

Mužská obsluha v poklusu

Naprosto lichá byla obava z pomalé obsluhy. Pivo se objevilo na stole jen několik desítek vteřin po příchodu současně s vtipně řešeným jídelním lístkem. Na sále kmitali jen samí muži, času na delší diskuzi s hosty sice dost neměli, ale tvářili se přesto klidně a akceptovali i drobné změny v objednávkách. V dalším průběhu pozdního oběda jsem se mohl přesvědčit i o tom, že rychlí jsou nejen oni, ale i personál v kuchyni.

Lehký závan adventu

Běží adventní čas, a tak bych očekával, že ve vyhlášené restauraci se objeví i něco, co organismu v tomto času před závěrečným přejídáním prospěje. I když převládala klasická těžší jídla, která však viditelně měla pozitivní ohlas u zahraničních hostů, našel jsem i pokrmy lehčí, na které často v našich pivnicích nenarazíte.

Příjemné překvapení byl uzený jazyk s čočkou. Jemné kousky bez chrupavek a k tomu čočka ve skupenství, které jí náleží. Ani nádech po převaření, krásně se sypala. Na moji chuť málo kyselá, ale pro ten případ byl na stole k dispozici ocet. Za cenu 49 korun levný nápad i provedení.

Až příliš rychle po jazyku naservíroval číšník zadní vařené maso s dušenou zeleninou a dvěma studenými omáčkami. Maso odpovídalo parametrům inzerovaného mladého býčka, ale mraženou zeleninu bych přece jen nahradil i třeba jednodušší kombinací zeleniny, ale čerstvé.

Tradičního kubu podávají v těchto dnech U Medvídků na pánvi. Již dlouho jsem neměl možnost jej ochutnat, takže chybí srovnání. V tomto případě kuchař zřejmě málo vymastil před pečením pánev, potřebovala více zavlažit pivem.

Na závěr jsem ochutnal zdejší specialitu, která svou zajímavou nahořklou chuť získává z mladiny, jež se připravuje v minipivovaru k pivním speciálům. Na pivní zmrzlinu v pivní třetince v této konzistenci a chuti narazíte opravdu asi jenom zde.

Minipivovar jako bonus

Host, který zajde k Medvídkům a nevyjde po schodech do vyššího patra do prostor minipivovaru, přichází o dost. Najde zde nejen nejhutnější pivo X-Beer 33, které má tolik stupňů, kolik je v jeho názvu, ale i další výborné speciálky. Tam platí slavný Césarův výrok: „Pivo – toť silný a mocný vládce.“ A také tam najde modernější toalety než v restauraci.

E15 hodnotí

menu * * * 1/2

obsluha * * * *

prostředí * * * 1/2

sociální zařízení * * * 1/2

ceny standard

celkový výsledek * * * 1/2

nejvíce je 5 hvězdiček / nejméně 1 hvězdička

Výběr z jídelního lístku

Uzený jazyk s čočkovým salátem 49 Kč, bramborová (česneková, slepičí) polévka 29 Kč, smažený vepřový řízek s bramborovým salátem 149 Kč, hovězí maso s dušenou zeleninou 170 Kč, staročeský kuba 99 Kč, Budvar guláš 115 Kč, borůvkové kynuté knedlíky 60 Kč, pivní zmrzlina 48 Kč, světlý a tmavý dvanáctistupňový Budvar 33 Kč, „švestkové“ pivo 0,3 l 48 Kč

+

- rychlý přísun jídel i nápojů pro spěchající

-

- jídelní lístek myslí převážně na muže, neškodilo by, kdyby se rozšířil o několik „dámských“ pochutin

Zdroj: E15.cz | Autor: Jiří Kolečko


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

VozechV

čtvrtek, 10. prosinec 2009
19:13

VozechV

Piva od pana Veselého mi také chutnají. Jeho standardní polotmavá 13 je výtečná. A velmi mile mne překvapil světlou 14. Nádherné výrazně nahořčené pivo.
Jen mám strach, aby díky němu se stalo polotmavé nepitelným.
Když jsem tam byl naposled, tak všichni pili světlé. Poručil jsem si polotmavé a bylo zkyslé. Tak to jsou ty mé obavy.


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

Malakin

čtvrtek, 10. prosinec 2009
05:32

Malakin

Medvídkovské pivo osobně řadím k tomu nejlepšímu, co je u nás z minipivovarské scény k mání. S tamní obsluhou je to však horší. Nejste-li totiž rusky mluvící zákazník, chovají se k vám všelijak. Ale není to samozřejmě pravidlem.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
21:32


posted by: Inzerce

Petr F.

čtvrtek, 10. prosinec 2009
11:21

to Malakin: Marku jesli pak víš, že 33° pivo se tam vaří s přidáním sladového koncentrátu? Taky mi to udivilo když jsem se to doslechl. Pokud něco víš, poděl se s námi.


napsal(a): Petr F. [Odpovědět]

Dan

středa, 9. prosinec 2009
22:33

Dan

Autor zapoměl zmínit podmíráky, které jsou zde hostům předkládány. A s postupující hodinou, se "míra podmíry" zvyšuje...
Na pivním baru je zase dobrým zvykem míchat různá piva. Výčepní často řízne dražší pivo, levnějším. :(
Minipivovar ale za návštěvu rozhodně stojí, tam jsem byl vždy spokojen.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

PetrV

čtvrtek, 10. prosinec 2009
00:18

PetrV

to Dan: Pivní bar tam většinou stojí za prd - cílová skupina jsou spíš turisté, a pivo není vždy v úplně nejlepší formě. Ale v pivnici, tankový Budvar 12 je z 99% v pořádku, velmi dobrý. S podmíráky se tam nesetkávám. Nebo to možná tolik nestuduji, mám rád pěnu alespoň 3-4cm vysokou, rozhodně nenechávám pivo dojít, abych viděl, jestli bude dva milimetry pod ryskou. Naopak mě vytáčí, když někde ve vesnické hospůdce s dobrým úmyslem natočí téměř nadmíráká s centimetrovou pěnou, takové pivo se mi nelíbí.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 10.12.2009 ve 00:21:03


napsal(a): PetrV [Odpovědět]

Dan

čtvrtek, 10. prosinec 2009
00:27

Dan

to PetrV:
Tak já mám také raději pěknou pěnu, než pivo až po okraj půllitru, bez pěny a pivo nenechávám odstát, abych viděl míru. Bohužel, u Medvídků jsme měli několikrát firemní akci, bylo nás cca 20 a obsluha to s podmíráky opravdu přeháněla. Ke konci našeho sezení to vypadalo, že by pomalu mohli začít točit velká piva do třetinek. Pivo ale bylo vždy dobré, tomu se nedalo nic vytkonout. Jen ti zlatokopové nedělali hospodě moc dobrou reklamu.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

PetrV

čtvrtek, 10. prosinec 2009
00:49

PetrV

to Dan: Jojo, tak tomu rozumím. Firemní akce a hromadné večírky to je vždycky zlodějna a těžko se proti tomu brání, to uznávám. Já k Medvídkům většinou zajdu s přítelkyní (není zrovna pivařka, ale tmavý Budvar, který je méně "cukrovitý" než jiná tmavá je jediné tmavé na kterém si opravdu pochutná-haha tak mě napadá-navazujicí příspěvek na zdejší flame o tmavém pivu pod rozhovrem s p.Tolarem:)) a já si dám světlou 12 občas na závěr jedno tmavé a většinou obsluha, míra i kvalita piva super.


napsal(a): PetrV [Odpovědět]

pepik

sobota, 14. listopad 2015
17:50

Dan: Ty podmíraky platí i teď.Na pivo jdu jen nahoru k pivovarku.Jídlo je dobré a celkem i za dobrou cenu tedy polední menu na které jde i hodně místních.Míchání není cena všech piv za mé návštěvy byla stejná.Mimochodem,takové podmíráky jako v Praze jsem dlouho neviděl a to i mimo centrum.


napsal(a): pepik (sir22(a)atlas.cz) [Odpovědět]

pepik

neděle, 15. listopad 2015
15:11

PetrV: Na firemní akce nechodím.


napsal(a): pepik (sir22(a)atlas.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI