Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Gambrinus chce označení České pivo

Co se píše o pivovarech a pivu


Gambrinus chce označení České pivo

[čtvrtek, 24. červenec 2008]

Včera o půlnoci vypršela půlroční lhůta od zveřejnění žádosti o zápis chráněného zeměpisného označení České pivo u Evropské komise. Tím bylo ukončeno připomínkové řízení k žádosti Českého svazu pivovarů a sladoven o registraci. Plzeňský Prazdroj hodlá toto označení použít v první řadě pro nejoblíbenější české pivo Gambrinus, který je díky své vyrovnané chuti považováno za prototyp českého výčepního piva.

Registrace ochranné známky nově stanoví podmínky pro označení, které již nyní používají některé pivovary na svých etiketách. Doposud jim v tom nic nebránilo; jednalo se o prosté označení, pro jehož používání nebyly stanoveny podmínky.

My jsme se s Gambrinusem rozhodli počkat až do konce procesu registrace. Pak se k oficiálnímu označení přihlásíme,“ říká Jan Hlaváček, vrchní sládek Plzeňského Prazdroje.

Gambrinus je vyráběn striktně ze tří základních pivovarských surovin – sladu, chmele a vody – bez použití náhražek a chemických preparátů a jistě tak splní požadavky pro označení České pivo,“ řekl k připravované registraci Gambrinus ředitel Výzkumného ústavu pivovarsko-sladařského Karel Kosař. Právě výzkumný ústav se podílel na stanovení podmínek pro registraci.

Vzhledem k tomu, že k dnešnímu dni nebyly vzneseny žádné připomínky ze strany členských států EU, bude následovat publikace tohoto označení ve Věstníku Evropské komise formou nařízení Evropské komise. Po vydání nařízení, což může trvat 3–4 měsíce, budou muset všechny pivovary, které budou chtít známku České pivo využívat, splnit stanovená kriteria.

Základními požadavky jsou:

1. místo výroby ve vymezené zeměpisné oblasti

2. místo původu a složení základních surovin

3. použitá technologie typická pro výrobu českého piva

4. kvalitativní ukazatele hotového piva jako je extrakt v původní mladině, obsah alkoholu, barva, hořkost, pH, míra prokvašení

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje

[SABMiller] 11:24 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

hroch

pátek, 25. červenec 2008
08:11

hroch

Chtělo by to zveřejnit celý text žádosti o registraci označení České pivo, nebo alespoň přesné znění odstavců o technologii výroby ať můžeme posoudit práci lobistů při vzniku tohoto označení, a pružnost označení a možnost naroubovat to i na plzeňské chemické závody. Snažil jsem se to objevit, ale věstník EU je prodáván a snad je k osobnímu nahlédnutí někde v Praze. Jinak všude jsou jen nic neříkajicí naznačujicí články a mlžné komentáře.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Pavo

čtvrtek, 24. červenec 2008
21:11

Jarda:
....nebo spíš ,,stavovská hrdost,, .Jinak naprostý souhlas.


napsal(a): Pavo [Odpovědět]

Jarda

čtvrtek, 24. červenec 2008
21:04

Bezpáteřní namyšlení kriplové. Zisk za každou cenu, ať si říká kdo chce co chce. Ať si blbou reklamou útočí na ego fotbalových fanoušků a mládeže, ať si uplácejí hostinské, ale ať proboha pořád netvrdí, jak skvělé vaří pivo ! Nevaří ani pivo, natož skvělé. Neustále snižují náklady tzv. moderními metodami a na druhou stranu neustále zvyšují ceny. A dušují se, že kvalitativně nejdou dolů, spíš naopak. To považuji na nemravný podvod na spotřebitele! Pro emu: Srdíčko mi zaplesalo, když jsem viděl ve Velkém Březně kvasit Březňák v otevřených kádích. A není jediný. České pivo znamená slad z dvouřadého hanáckého ječmene, poloraný žatecký červeňák v hlávkách, max. granulích, vařaní min. na dva rmuty, kvašení v otevřené kádi, zrání pár týdnů a hlavně, výroba na konečnou stupňovitost. A trvanlivost max. tři měsíce. Vše ostatní je parodie na pivo! To že se to dá pít, nebo že je to nejrozšířenější, nic nevypovídá.
Pro Malakin: ano, máš pravdu, podmínky šité na míru. A přesně tak to v tomto státě vypadá. Prachy, prachy, prachy, žádná čest.


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

hroch

čtvrtek, 24. červenec 2008
20:10

hroch

PU se jistě nemusí bát. CKT a HGB určitě nebudou problém, to si PU jestě pohlídali. Hůř na tom je Starosračka se svými sladovými extrakty a upraveným ječmenem a čínskými chmelovými produkty.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
16:45


posted by: Inzerce

emu

čtvrtek, 24. červenec 2008
17:48

emu

Ono to CKT a HGB jim bude muset projít, protože to používají skoro všichni. Snad jste si nemysleli, že by u tohodle Prazdroj chyběl. Dovedu si ale představit, že například u chmele by Prazdroj byl ochoten upravit suroviny, aby podmínky splnil. Přece jenom chmel není až tak zásadní položkou nákladů. Navíc z mého pohledu se přímo nabízí další důvod zdražení - museli jsme zavést nové postupy, abychom splnily podmínky pro České pivo.


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

umbob

čtvrtek, 24. červenec 2008
12:58

umbob

To bude nějaká recese-odkdy je čínský chmelový extrakt základní surovinou českého piva?:-)


napsal(a): umbob [Odpovědět]

Malakin

čtvrtek, 24. červenec 2008
12:13

Malakin

Bude nutné splnit všechny 4 hlavní požadavky nebo třeba jen 3 ze 4? Co je míněno termínem --technologie typická pro výrobu českého piva--? Je-li G naším nejoblíbenějším pivem, je vlastně typickou technologii CKT/HGB a G má tudíž šanci. Podmínky šité na míru G, to se zas někdo pěkně napakoval...


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Njorloj

čtvrtek, 24. červenec 2008
11:53

Njorloj

Docela me zajima jak obejdou tu technologii. Myslel jsem, ze je tam zahrnuto ze se musi varit dekokcne.


napsal(a): Njorloj [Odpovědět]

Libor

čtvrtek, 24. červenec 2008
11:48

Libor

to si robia prdel????


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Dwarf

čtvrtek, 24. červenec 2008
11:45

Dwarf

to je docela výsměch celému tomu procesu...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI