Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Sládek: Malé pivovary nemají na růžích ustláno

Co se píše o pivovarech a pivu


Sládek: Malé pivovary nemají na růžích ustláno

[neděle, 6. červenec 2008]

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří. Stará česká pranostika se stala v sobotu hlavním mottem setkání malých rodinných pivovarů ve Vsetíně na Dolním náměstí.

Své zastoupení zde měly Hukvaldské pivo, Koníček z Vojkovic, BON ze Zašové a místní Valášek. Ten také byl jakýmsi garantem celé akce.

„V republice je sedmdesát šest malých rodinných pivovarů. Podobná setkání probíhají po celé léto,“ vysvětlil sládek Valášku Jan Dohnal.

Proč se takové akce pořádají? Odpověď je velmi jednoduchá. Malé pivovary totiž nemají v Česku na růžích ustláno a vedle pivních gigantů se prosadí jen zřídka. „Je to těžké. Velké pivovary hospody doslova skupují,“ posteskl si vsetínský sládek.

Pokud totiž hostinští podepíší s velkým pivovarem smlouvu, získají podle množství natočeného piva finanční injekci. „Hospodu si kompletně vybaví a nic je to nestojí. Ovšem nesmí se tam čepovat jiné pivo,“ upozornil Dohnal. S tím, že dokonce ani antimonopolní úřad s takovou diskriminací údajně nemůže nic dělat. „Nemáme šanci se do takových hospod dostat. Jediná možnost je, vzít si něco do nájmu nebo postavit vlastní,“ tvrdí.

Například Valášek čepuje ve vlastní hospodě, která patří k pivovaru ve Vsetíně a pak už jenom v jedné restauraci ve Zlíně a v Prostějově. Přitom zájem o tuto značku stále roste. „Především teď v létě si zákazníci jezdí pro sudy přímo do pivovaru,“ doplnil Jan Dohnal.

Zdroj: Deník.cz | Autor: Miroslav Urubek


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

emu

pátek, 11. červenec 2008
12:49

emu

to : To jsme psal já, zapomínám se podepisovat :-(


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

pátek, 11. červenec 2008
12:40

to Paja: Že Budvar nemá HGB a je proti tomu, to tvrdil ještě letos v dubnu jeho sládek Josef Tolar. Viz: http://www.pivovary.info/prehled/budvar/budvar_a.htm
Já osobně sládovi věřím, takhle narovinu lhát by si snad nedovolil.
To samé DU, v jednom rozhovoru rovněž z letošního dubna to tvrdil jejich majitel Hagan http://www.drinksunion.cz/tiskove-centrum/z-tisku/
a potvrdil to v jedné diskusi i Honza Kočka a ten o tom něco víc ;)


Hagan totiž do tý firmy moc neinvestoval. Taky Drinks je ve ztrátě. Zato teď jak je tam Heineken, tak to podle mě půjde s modernizací dost rychle :-(
Jojo, není to vůbec tak jednoduché, jak se tady na webu tvrdí, že malé pivovary vaří jenom poctivě a velké jenom šidí.


napsal(a): [Odpovědět]

Paja

pátek, 11. červenec 2008
10:32

Paja

OK.

Se mi nechce verit, ze by Drinks Union nepouzivaly HGB... Jsem zrovna ve stredu v akci nakoupil 8 Breznaku 10, ale docela stipou. U Budvaru taky docela pochybuju... Ze by Pardal nebyl HGB???


napsal(a): Paja [Odpovědět]

emu

čtvrtek, 10. červenec 2008
18:03

emu

to Paja: Hele já taky nejsem odborník, jenom vycházím z toho co jsem někde četl, slyšel, viděl...
Taky nevím kde přesně používají HGB, ale co jsem tak posbíral, tak namátkou je mají: Rebel, Nymburk, Bernard, Svijany, Primátor... u těch jsem to z různých zdrojů slyšel, ale určitě budou i mnohé další, nechci tu nikoho obviňovat. Máš samozřejmě pravdu, že je rozdíl, jak je používají. U výše uvedených jde spíš o malé ředění, proto jsou také jejich pivca lepší a já jim dávám přednost ;)
PÚro zajímavost, pokud to stále platí, tak HGB NEPOUŽÍVÁ Budvar ani pivovary Drinks Union ;)
Ještě ke 100piv, oni nabízej Staropramen, Gambáč, Rebel + jedno jiné pivo (to se střídá), takže vyloženě značková prodejna to neni, i když venku je krásný štít Rebela...


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
15:46


posted by: Inzerce

rychtář

čtvrtek, 10. červenec 2008
14:55

To Paja : v Hlinsku HGB skutečně nemáme.


napsal(a): rychtář [Odpovědět]

Dwarf

čtvrtek, 10. červenec 2008
14:06

Dwarf

díky chlapi, už vím, kam zajít, až pojedu 8.8.08 na Iron Maiden :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

siki

čtvrtek, 10. červenec 2008
13:25

siki

Dwarf: A pak ještě Salmovská literární kavárna... http://www.salmovska.cz/


napsal(a): siki [Odpovědět]

Paja

čtvrtek, 10. červenec 2008
12:17

Paja

to emu: hadat se nebudu, neb o cenach zavadeni CKT, HGB, CO2 a PR vim houby, ale myslim, ze prehanis, protoze H20+CO2 je H2CO3, zvana soda a vyroba bude podstatne levnejsi nez u piva. Co se projevi na cene pro spotrebitele... zas na druhou stranu, kdyz po reznikovi budou vsichni chtit uzasny separatek a nad svickovou budou ohrnovat nos, tak proc by nemohl u svickove cenu nechat a separat dat jeste draz? Pak si toho vsimnou jatky a zacnou mu separat dodavat draz a jeste zaplatej studii, jak je separat zdravi prospesny a budou chrlit recepty, jak si udelat separovany gulas a jak si separat spravne vychutnat :). A nakonec se cena masa bude ridit podle ceny separatu, vsak to zname vsichni...
Mohl bys napsat, ktere pivovary HGB pouzivaj nebo nepouzivaj? By me docela zajimalo... Jestli treba zrovna Policka nebo Hlinsko... Taky zalezi, jak moc HGB pouzivaj - jestli delaj 10ku z 12ky nebo 9ku z 18ky, tam bych videl dost velkou usporu nakladu...

No, tak to jsme sousedi :). Nicmene 100piv bych radil k ´znackovym prodejnam´, takze me jeste vic prekvapuje, co tam delaj konzumenti Gcka...

to dwarf: jeste bych dodal, ze ve 100piv je v patek disko, takze te hned u vchodu skasnou o dvacku. A Rebela by mozna meli mit i v Salmovske lit. kavarne, jenze tam asi nebude za 18...


napsal(a): Paja [Odpovědět]

emu

čtvrtek, 10. červenec 2008
00:13

emu

to Dwarf: Hospůdka STO piv, Vršovická 23... je to tedy ve Vršovicích kousíček, pár desítek metrů od stadionu B1905


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Dwarf

středa, 9. červenec 2008
21:25

Dwarf

to emu: v který hospodě v Praze maj Rebela? to mě zajímá, neb je to mý 'rodný' pivo :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

hroch

středa, 9. červenec 2008
19:46

hroch

to emu:
podle předloňského výsledku hospodaření byl zisk PU 30%, po odečtení naprosto přehnaných investic do později v provozu státem dotované rozšíření lahvovny byl zisk 45%.viz stará zpráva na PI. Loňská čísla nezveřejňovali, akorát konstatovali zlepšení v řádech procent. V nákladech je započtena i reklama, úplatky hospodám, platy manažerům atd. Největší úspora HGB je v tom, že pivovar nemusí stavět nové prostory. Svijany po postavení nové haly (nerez spilky, nerez ležaté tanky)před 4 roky měli max kapacitu 220t hl a loni vyrobily 290t hl. kvasničák je 12,5 a je to vlastně dřív a před ředěním stočená jedenáctka. Další rozmach si, ale již vyžádal stavbu nové haly, která probíhá.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

emu

středa, 9. červenec 2008
18:37

emu

to Paja: Mám na myslim prakticky typu HGB, že až tak velké úspory nepřinesou. Třeba CKT určitě neni moc výhodný. Investice do HGB asi neni velká, ale že by ti náklady na pivo spadly o moc, si nemyslim. Můžou to být řádově desetníky na půllitr. Na ceně pro spotřebitele se to skoro neprojeví. Odtud moje tvrzení, že výrobní náklady velkých výrobců to šizení moc nesníží.... Přitom HGB mají a používají i malé pivovary.
Jojo návratnost manipulace je obrovská. Reklama je ale šíleně drahá, takže proto je taky Géčko drahý. Moc by mě zajímalo, kolik Prazdroj za reklamu vynaloží... můj osobní tip je, že propagace značky u něj přijde stojí tak odhaduju 3 Kč na půllitr, jestli ne víc !

Já jsem jinak z Prahy a ta hospůdka s Rebelem je taky v Praze, nicméně na paradoxnosti situace to nic nemění. Je mi těch lidí líto, ale jim to vlastně nevadí, oni mají pocit že pijou něco lepšího, zatimco já nějakej samoser, já si myslím přesný opak. Co mě hodně na tom štve je to, že kvůli nim možná o svoje pivečko jednou přijdu... protože jich je víc a jen kvůli pár nadšencům asi Rebela vozit do POrahy nebudou...


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Paja

středa, 9. červenec 2008
07:50

Paja

to emu:
Jaky praktiky myslis? Uplatky nebo HGB? Pokud uplatky, reklamu atd., tak myslim, ze vzhledem k efektu to je zanedbatelna castka. Co se tyce HGB, nevim, kolik stoji vybavit varnu obri sifonflaskou nebo kadi, kde se pivo micha se sodovkou. A ze by to delali vsichni? Tak u mensich myslim, ze nejsou prostory, pripadne odvaha, a u mikro doufam, ze neni to srdce. Jiste, ze jdou po zisku vsichni, ale nekteri po primerenem a poctive a jini za kazdou cenu a kdyz nepujde pivo, tak muzou zitra podnikat v realitach nebo cemkoliv jinem, co momentalne sype.
No, prave, takze jaka je navratnost manipulace? Obrovska... BTW odkud jsi. Ja totiz dost dobre nechapu ani to, ze to predrazene G pijou i lidi, co nemaj prachy v regionech, kde ty prachy nejsou. To je prave to, ze jsou tak zmanipulovani, ze jsou ochotni si za tu "kvalitu" fakt priplatit. A diky nim my muzeme pit kvalitu a levne - svata prostoto budiz pochvalena, amen...


napsal(a): Paja [Odpovědět]

emu

úterý, 8. červenec 2008
20:08

emu

to MIKE: Díky za zajímavou oponenturu, moje názory nejsou žádné našprtané fráze z učebnic, jen selský rozum. Jde mi o to, že vidím rozdíly mezi malými pivovary - mnohé z nich prosperují, zatímco jiné skomírají.
Máte nicméně pravdu v tom, že nevidím do hospodaření firem. to Paja: Hele ony ty praktiky velkých pivovarů z hlediska úspory nejsou až takový terno. Něco se samozřejmě ušetří, ale až tak moc ne, když vezmeš, že do toho musíš dost investovat. Logicky - kdyby to byl takový finanční rozdíl, tak by to dělali všichni, i ti malí. Nemysli si, že malé pivovary nejdou po zisku. Jdou. Zvýšená cena velkých výrobců je hlavně díky nákladům na propagaci značek.
Manipulovat spotřebitele je nejdražší. Ale výsledek stojí za to. Dnes jsem navštívil hospodu, kde byla shodou okolností navlas stejná situace, jakou popisuješ - G10 z 20 Kč, Rebel 12 za 18 Kč. Ale my co pili Rebela tam byli v menšině, ačkoliv byl vynikající! Aby se této absurdní situace dosáhlo, musí se investovat mrtě peněz do propagace značky a to je důvod, proč je Géčko dražší.


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

emu

úterý, 8. červenec 2008
19:38

emu

to Moro: Tne příspěvek jsem napsal já... omylem jsem se nepodepsal


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

MIKE

úterý, 8. červenec 2008
17:08

to emu: To je skutečně směšný názor. Rovnost šancí je pouze teoretická pověra z dílyn M. Friedmana a jeho Chicago Boys. samozřejmě, že nadnárodní molochy disponující téměř bezedným kapitálem. Mohou si zaplatit reklamu, reinvestovat a uplácet. Nevím, co víte o hospodaření malých a středních podníků bez zahraniční účasti v ČR, ale asi nic. Jinak by jste věděl jaká je jejich finanční situace. Velké koncerny nemají snižují riziko podnikání tím, že mají i jiné aktivity, nemají zisky pouze z pivovarů, ale hrají na burzách investují do spekulativních fondů atd. Nechci se nikoho dotknout, ale Vaše představa je nanejvýše dětinská. Střední a malé podniky nemají na to, aby si kupovali místa v supermarketech, drahou reklamu, investovali do výrazné rozšiřování produkce, podpláceli hostinské ad. To je realita a ne našprtané brožurkové fráze z učebnic liberlálních ekonomů! Jste dosti mimo.


napsal(a): MIKE [Odpovědět]

Paja

úterý, 8. červenec 2008
13:07

Paja

to :
Nojo, jenze kdyz zvysis vystav, tak uz budes vetsi pivovar a vyhoda nizsich dani bude pryc, budes muset vozit dal... Ja myslel ale hlavne naklady na vyrobu. Mi nerikej, ze nizsi dane vyrovnaj to mrhani penezma, kdyz varis poctive? Uvarit HGB IMHO muze byt tak o 1/4 drazsi, jenze to 2x naredis sodovkou, takze ve vysledku jsi na 2/3 ceny....


napsal(a): Paja [Odpovědět]

Moro

úterý, 8. červenec 2008
13:06

Moro

to :
Škoda, že ses nepodepsal - cením si takových názorů, ale asi máš důvod zůstat inkognito ....


napsal(a): Moro [Odpovědět]

úterý, 8. červenec 2008
12:50

to Paja: 35 za desítku rozhodně nehrozí. Já bych unesl zdražení na úproveň Géčka, to znamená třeba o 2-3 koruny. Pokud by to mělo rozšířit nabídku regionálních piv, zachránilo by to malé pivovary a tak. Příklad - zdražení piva o 2Kč, znamená 400 Kč na hektolitr. Pro pivovar, který prodá 25 000 hl sudového je to 10 milionů na rok. Kdybych to měl věnovat na úplatky hospod, dal bych 100 000 na rok/hospoda (to by mělo stačit, někdo tu psal o 200 000 za tři roky), vyjde mi to tak, že získám ročně 100 hospod a to je si myslím docela hodně!
Malé pivovary nemají vyšší náklady než Géčko, protože 1) neutrácejí tolik za marketing jako je reklama v TV, průzkumy trhu... 2) prodávají kolem komína = nižší náklady na dopravu do hospod 3) platí nižší daně


napsal(a): [Odpovědět]

Paja

úterý, 8. červenec 2008
07:57

Paja

to hroch:
No, tak to jsi trochu stranou... Tam mas bliz Belveder (hotely Gradl a Belveder nad Zel. Rudou), jenze ty kopce s detma... zato s tim sudem na zadech by to byl dolu do Strazova docela hukot :). S tim nabizenim ani nevim jak to je, vim, ze kdyz zacinali, tak to na Chodsku tocili pomerne dost, ale v jedne vesnici mi primo rekli, ze to chlapi nechteli, ze tech par sudu ochutnali, ale ze se vratil ke Gcku. Takze kdyz jde o sud, tak to asi rovnou do Kouta... Jinak bliz ho maji v restauraci Patton ve Kdyni (na konci namesti hned u silnice, kdyz jedes po hlavni z Klatov do Domazlic), snad Modry Abbe v KT ho ma jako vlajkove pivo, ale nikdy jsem tam nebyl, takze nevim, a predloni bylo jeste v Hyrsove (pohranicni vesnicka pred Vserubama), ale tam jsem byl jednou, protoze to je pro me trochu z trasy.
Co se tyce bodu pro projizdky... jak mas stare a cyklisticke deti? Ja na kole jezdim hrozne moc (takze kdyz mame chalupu asi 10 km od Kouta, tak uz jsem si na pristi tyden naplanoval soukromou akci "Jihozapad III"). V planu mam Stribro, Dobrany, Rudu a Zoigl v Eslarnu + kdyz zbyde cas, tak mozna neco dalsiho v Nemecku (Kotzting, Viechtach?) a k tomu asi probehne i nejaky Chodovar. Kdybych tam ted nemel jenom horaka, tak bych misto Dobran zajel i k Lochotovi, jenze to je na MTB od hranic uz fakt daleko a krajina na MTB taky nic moc, takze to odkladam az tam budu pozdeji se silnickou. Napis mailem, to uz je asi off-topic, jak jsou na tom fyzicky deti (kolik ujedou, jak s kopcema (i kdyz na Sumave...)) a jestli je pro tebe prijatelne popojizdet autem a pak teprv sundat kola - par typu bych mel - treba Cerne jezero.

to emu:
Ze te huba nepali... :)? Zas na druhou stranu my, co jsme tady, muzeme byt radi, ze "nezkuseni pivari" nam umoznuji pit skvele pivo za ceny nizsi nez prumyslovy patok. Nejsem technolog, nejsem ekonom, ale fakt mi nedava smysl, ze v hospode maj Gcko9 za 20 a z druhy pipy tece stredni pivovar 12 za 18. Tak jedine, aby se vratily uplatky a reklama, blbost spotrebitelu + jakasi chamtivost zduvodnuje tu cenu, protoze vyrobni naklady bych rekl, ze ma Gcko daleko nizsi. Ale abych rekl pravdu, jako spotrebiteli mi je milejsi pit opravdove pivo za pakatel, byt v ridkych hospodach, nez aby na kazde hospode byl jiny stit (stejne bych to vsechno neobesel), Gcko tam, kam patri - tj. se stejnou cenou 20 Kc jako lidove piti asi jako Branik pro urcite vrstvy a jinak Kacov, Svijany, Kout za ceny umoznujici stejny zisk jako Gcko, tj. odhaduju desitku tak za 35...


napsal(a): Paja [Odpovědět]

ladin

úterý, 8. červenec 2008
07:40

S radama, at uplaci i male pivovary, je to tezke. Pokud jste mali, mate penize tak akorat na preziti a primereny zisk, tak hostinskeho neuplatite. A kdyz ho uplatite, tak si na to musite pujcit - takze hostinskemu vlastne pujcite na 5-15 let penize (slibi odber Vaseho piva) a sami si na to pujcite jinde na cca 10% urok? To uz si musite hooodne verit.

Pokud jste velky pivovar nebo maly se silnym investorem za zady (priklady dvou takovych uz v diskusi zaznely), tak od majitele "dostanete" miliardu na uplatky a rocne se Vam zvedne cisty zisk o 100 milionu. Investorovi se to vyplati, pivovaru se zvedne vystav, kvalita piva a pohled par pivnich fajnsmekru je vedlejsi...

A mam jeden namet na podnikani v teto oblasti. Znam jednu hospodu, kde se vlastnik budovy/hospody upsal Krusovicim na 15 let, shrabnul penize, do hospody z toho neinvestoval ani korunu, sam restauraci neprovozuje a jen hleda najemniky. Podminkou je samozrejme toceni Krusovic, takze za 8 let uz je tam najemnik ctvrty. Jeste sedm let a majitel bude vysmaty.


napsal(a): ladin [Odpovědět]

emu

pondělí, 7. červenec 2008
19:18

emu

to Malakin: Nuže aŤ tedy malé pivovary pivo podraží a získané peníze použijí na úplatky, protože na hrubý pytel hrubá záplata a tu možnost má každý... není pravda že by velké pivovary měly víc peněz, oni sice mají, ale zase za to musejí pouplácet celou republiku a taky úplatek se dá jenom když se vyplatí. Kde se to vyplatí velkému, musí se to vyplatit i malému. Ani Prazdroj si nedovolí vyhazovat peníze, které se mu nevrátí.


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Malakin

pondělí, 7. červenec 2008
14:32

Malakin

Kamarad mel vesnickou hospodu, kde tocil jednu dobu Gambrinus severnich Cech cili Zlatopramen. Upsal se na 3 roky a dostal 200 tisic. Zel s podnikanim skoncil pred terminem a penize chudak musel vracet...

Problem vidim v tom, ze vetsina hospodskych vidi okamzite penize. Kdo si to vsak spocita, snadno zjisti, ze na pivu z maleho pivovaru - v nakupce treba o 400 korun na sudu levnejsim - vydela mnohem vic, akorat si holt bude muset tech par let pockat.

V r. 2003 jsem obchazel zatecke hospudky a dal jsem se do reci s jednim vycepakem. Tomu Zlatak nabizel jeste vic, ale byl to holt patriot a nedokazal si pripustit, ze by v Zatci tocil neco jineho nez Chmelare.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Roman

pondělí, 7. červenec 2008
14:03

Ze své vlastní praxe vím (a už jsem o tom i kdysi psal článek), že cca 95% hostinských je upsaných smluvně. Ano smlouvy jsou upravené tak, aby nebyly napadnutelné - tak, jak to popisuje Moro.
Jen na okraj - nedělají to jen ty největší podniky. Byl zde vzpomenut Bernard. Před několika lety se tomu velmi bránil - ba hovořil o tomto nešvaru nahlas. Rapidně mu klesaly prodeje a náhle došlo k obratu a v jednom rozhovoru přiznal (nevím jak už to doslova řekl) že se musel přizpůsobit zdejšímu prostředí - od té doby opět stoupají prodeje Bernarda. A jistě v tom není sám. Žel taková je praxe.


napsal(a): Roman (roman.holoubek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

hroch

pondělí, 7. červenec 2008
13:52

hroch

to Paja:
Ja se budu pohybovat okolo Strážova, takže jižně od Klatov. Stejně jako ,loni jedno dopoledne věnuji exkurzi v pivovaru se zakoupením sudu na večer. Ale potřebuji nějaké body pro projížďky na kolech ve společnosti dětí, takže žádné dlouhé trasy. Právě z Beerborce jsem nechtěl moc čerpat vím, že koutské se snaží nabízet i nazkoušku do hospod a tak je výpis z beerborce nepřesný. např u mě U Hrocha LBC máme za třičtvrtě roku 66 druhů piva (cca 40druhů lahve) trvale jenom čtyři.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Paja

pondělí, 7. červenec 2008
12:04

Paja

hroch: ja se v te oblasti docela dost pohybuju, skoro pod kominem. Takze se ptej. Mne to zajimalo spis s ohledem na to, kde se muzu osvezit nekde dal, kdyz jsem na kole... Ano, na Pilsen Pubs neco je, ale vetsinou v Plzni, Beerborec se k 30 blizi, ale vcetne starych udaju + hospod, kde podle me neni koutske bezne na cepu.

emu: dobra, vysvetleni se prijima. I kdyz u tech Svijan... :). Ale budme za ne radi.


napsal(a): Paja [Odpovědět]

emu

pondělí, 7. červenec 2008
11:51

emu

to hroch: Myslím že zajímavý servis v tomto směru poskytuje i beerborec, i když tam často chybí adresa na hospodu a pak se to špatně hledá..
to Paja: No já je nesrovnávám, dával jsem příklady pivovarů, které se prosadily ač taky neměly na růžích ustláno, jak se píše v nadpisu tohoto článku.


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Moro

pondělí, 7. červenec 2008
10:05

Moro

to Michal:
Říká se tomu investiční pobídka - myslím, že z právní stránky je to nenapadnutelné - prostě hospodskému vše nakoupí a zařídí, aby byl ve svém okolí konkurence schopný. Vlastně mu dají jakýsi úvěr a on jej splácí odběry jejich piva ...

Já s tím taky nesouhlasím, ale asi mi to je prd platné velebnosti! :(


napsal(a): Moro [Odpovědět]

Libor

pondělí, 7. červenec 2008
09:50

Libor

to hroch: nemyslím že sú nedostatočné... link ťa navedie na Pilsnerpubs a myslím, že ten je aktuálny....

na každý pád lepšie takéto ako žiadne :-)


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

hroch

pondělí, 7. červenec 2008
09:47

hroch

Tak na adrese koutske.pivni.info bohužel žádné změny proti loňsku ohledně hospod nenastaly. Chystám se o prázdninách do této oblasti a informace o koutském jsou nedostatečné.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Libor

pondělí, 7. červenec 2008
08:52

Libor

to Paja: kuk sem ;) http://koutske.pivni.info/


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Paja

pondělí, 7. červenec 2008
08:34

Paja

No, nevim, jestli jde srovnavat Svijany+Bernard s Kacovem+Koutem... Myslim, ze svoji roli taky hraje cena - zvlast v nekterych regionech. Ale zajimalo by me, kde vsude se koutske toci - v nejake zprave nedavno probehlo, ze 30 hospod. Da se to nekde zjistit?


napsal(a): Paja [Odpovědět]

jiri.kana

pondělí, 7. červenec 2008
07:59

jiri.kana

to Michal:
Chápu, mně se to taky nelíbí. Ale nemyslím si, že by speciální zákon něco vyřešil. Nějaká cestička jak to obejít se totiž vždycky najde. Když někdo chce prachy někomu dát a ten někdo si je hce vzít, tak těžko tomu nějak bránit...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

emu

neděle, 6. červenec 2008
22:51

emu

Na druhou stranu - Kácov, Svijany, Bernard, Koutské a další se přes všechna tato příkoří dokázali coby malí výrobci prosadit a v posledních letech razantně ZVÝŠIT svůj podíl na trhu. Ono to asi jde, když se to dělá šikovně. Je to o kvalitě managementu, který by měl makat a ne se vymlouvat, jak jsou blbý podmínky... i když to malí výrobci samozřejmě mají o něco těžší...


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Michal

neděle, 6. červenec 2008
22:05

Michal

Ale zase na druhou stranu tomu rozumim, v tejdle republice je to naprosto normální, bohužel...prachy vládnou světem a kdo jich má víc, ten vládne...


ICQ: 260962312

napsal(a): Michal [Odpovědět]

Michal

neděle, 6. červenec 2008
22:04

Michal

to hroch: "velký hráči dokáží svými penězi přesvědčit i antimonopolní úřad o tom, že to není úplatek" - to mi příde trochu paradoxní :)


ICQ: 260962312

napsal(a): Michal [Odpovědět]

hroch

neděle, 6. červenec 2008
20:42

hroch

hlavní problém není v nedostatku zákona, ale v tom, že velký hráči dokáží svými penězi přesvědčit i antimonopolní úřad o tom, že to není úplatek. Zalistovací poplatek pro obchodní řetězec, za cca 800tis Hypernova zalistovala firmu jako svého dodavatele a za 500tis každý jeho výrobek. jednorázově a pak každý rok nová jednání ( ceny cca před 3roky pro dodavatele rybiček).
Jinak nový živnostenský zákon od 1,7,08 přinesl změnu, člověk vyučený nebo s maturitou nebo vš v oboru (pivovarnictví) již nemusí mýt dva roky praxe a může rovnou získat živnostenské oprávnění(výroba piva). Platí i pro další řemeslné profese. Sám jsem před lety jako koníčka udělal dálkově maturitu v podskalské - výroba piva a doma vařím, v budoucnu chci postavit minipivovar a již sem přemýšlel kde budu fiktivně veden jako zaměstnanec a platit odvody sociálce a zdr. za svůj plat. Nyní se to zjednodušilo a chybí již jen ty finance, ale to je jen osobní problém a ne brzda ze strany zákonů.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Michal

neděle, 6. červenec 2008
18:54

Michal

Zkrátka a dobře (abych se zase nezamotal do svejch vlastních formulací): Nepříde mi to férový.


ICQ: 260962312

napsal(a): Michal [Odpovědět]

Michal

neděle, 6. červenec 2008
18:52

Michal

Za a) Jsem laik, tudíž nevim co to je; za b) myslel sem to dobře, nechci aby hospodský podléhali vlivu peněz, ale mohli se sami rozhodnout pro to pivo co budou chtít točit. Nejsem žádnej ekonom, nerozumim tomu, ale to, co tu je, mi prostě z pohledu laika příde špatný.


ICQ: 260962312

napsal(a): Michal [Odpovědět]

jiri.kana

neděle, 6. červenec 2008
18:44

jiri.kana

Když já někomu dam prachy, aby prodával zboží, co já vyrobim, tak to je úplatek a je to trestnej čin.
A co třeba "zalistovací" poplatky v obchodních řetězcích?


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Michal

neděle, 6. červenec 2008
16:57

Michal

Je to škoda. Možná by stálo za to nějak změnit zákon, pokud je to teda vůbec reálný, aby pivovary nemohli de facto uplácet (možná, že tohle slovo je na místě) hospodský, aby točili jejich pivo. Když já někomu dam prachy, aby prodával zboží, co já vyrobim, tak to je úplatek a je to trestnej čin. V souvislosti s timhle "kupovánim" hospod velkopivovarama to vidim úplně stejně. Copa maj nějakou výmku ze zákona nebo co?? Myslim si, že to je hnus, bohužel tolerovanej zákonem:( Je pak nadevše jasný, že se rodinný pivovary (drobný podnikatelé) nemají šanci prosadit na širšim trhu, takže je taky docela možný, že až někomu dojde trpělivost (nebo peníze), tak se na to prostě vykašle, což bude pro nás, milovníky dobrýho piva jenom a jenom škoda. Někdo by se měl zamyslet, měl sem dojem, že tahle (pseudo)vláda chtěla podporovat podnikatele, tzn. i ty menší, nebo od molochů připluli kapříci a věc se zametla pod stůl? Pardon, nechtěl sem sem tahat politiku, ale takhle nějak to vidim já. Jádro pudla je nahoře, rozhodně si nemyslim, že by majitelé minipivovarů byli špatnejma podnikatelema, to ani omylem, spíš naopak, proto hledam problém ve vyšších patrech.

Případně se omlouvam ještě za nesrozumitelnost příspěvku, ale psal sem to z voleje, tak jak mi přišly myšlenky. :)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 06.07.2008 ve 16:59:11


ICQ: 260962312

napsal(a): Michal [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI