Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Minipivovar připomíná chatu

Co se píše o pivovarech a pivu


Minipivovar připomíná chatu

[pondělí, 29. březen 2004]

Nejmenší pivovar v republice postavil už před čtyřmi roky pivovarník Vendelín Krkoška (52) z Liberce. Letos pomohl se stavbou podobné miniatury na honduraském ostrově Roatan. České pivo tam ostrované ochutnali poprvé a podle průzkumu jim zachutnalo. "Na Roatanu mohli koupit jen honduraské pivo v plechovkách. Byl to hodně zvláštní zelený nápoj a po pivu vůbec nechutnal," otřásl se Krkoška.

" Moje stavba pivovaru na koleně zaujala čechoamerického malíře Jiřího Mášku. Převzal technologii a první český pivovar na Roatanu zkolaudujeme už na jaře," předeslal Krkoška. Jedna várka pivovaru Vendelín v libereckém Harcově obnáší jeden hektolitr a za rok uvaří asi 150 hektolitrů. "Na Roatanu počítáme s vyšší produkcí, deseti hektolitry denně. Pořád to ale bude miniaturní pivovar, zhotovený jen kutilskými prostředky," objasnil Krkoška. Dodal, že ostrovanům nabídnou dva druhy piva, standardní kvasnicový ležák a luxusní patnáctistupňový mok pro znalce.

"Českobudějovický emigrant a malíř Jiří Máška (48) byl první realizátor pivovárku v exotické zemi. Mezitím se ozvali další pivovarníci z USA, afrických států, Švédska a Řecka. Všichni byli původem z Čech a ohlásili se na konzultace," podotkl pivovarník. Připustil, že kutilský pivovar se spotřebou jen v místě výroby stačí k uživení rodiny, ale nikoliv ke zbohatnutí. "Pracoval jsem dvaatřicet let ve vratislavickém pivovaru. Po jeho zrušení v devadesátých letech jsem se už nedokázal smířit s jinou prací," vysvětlil Krkoška. (Blesk)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

siki

úterý, 2. březen 2010
21:12

siki

Jestli-pak už pán ví, že s největší pravděpodobností bude mít v pátek 23.4. pěkně narváno:-)


napsal(a): siki [Odpovědět]

Eva Štercová

úterý, 2. březen 2010
20:15

Ahoj Vašku.Zdraví Tě Tvoje bývalá kolegyně z pivovaru Eva Kauerová.Dostala jsem mail s pivovary a objevila Tě.Mireček,Tvůj bratr mi už dlouho říká,abychom Tě šli navštívit.Letos vezmu kamarádky a určitě k Vám zavítáme.Piju sice jenom vodu,jako vždy,ale uděláme vyjímku.Potkávám dost mých bývalých kolegů z pivovaru a všichni se ke mě hlásí.To potěší.Pracovala jsem tam ráda.Není zde Tvůj mail,tak reaguji na článek.Zdravím celou rodinku.Eva./Nyní Štercová/


napsal(a): Eva Štercová (eva.stercova(a)seznam.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI