Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Táborské pivní slavnosti v Českých Budějovicích

Co se píše o pivovarech a pivu


Táborské pivní slavnosti v Českých Budějovicích

[neděle, 7. únor 2016]

Tradiční slavnosti piva se po pětadvaceti letech přestěhovaly z Tábora do Českých Budějovic. A prospělo jim to. Alespoň podle mého názoru, tedy názoru jejich prostého návštěvníka.

Kdo ví, jak by to na letošních slavnostech vypadalo, nebýt vysoké prestiže degustační soutěže. Mělo by tolik pivovarů zájem o to, aby se představily obecenstvu někde v Českých Budějovicích? Naštěstí Zlatá pivní pečeť táhne. Po kobercovém náletu nejrůznějších ocenění udělovaných tu i onde zůstává Pivní pečeť asi opravdu tím nejprestižnějším a nejplatnějším oceněním. Něco jako německá marka mezi jugoslávskými dináry začátku devadesátých let. Pravidla jsou tvrdá a účast pivovarů velká. Ta vysoká účast je vlastně nejlepším potvrzením významu soutěže.

Prostý návštěvník ale nesoutěží (pokud nepočítám ty nezničitelné soutěže v rychlosti konzumace), toho zajímá nabídka piva a kvalita zázemí. Nabídka piva byla letos atraktivní, zázemí pak výrazně lepší než bývalo v Palcátu. Palcát se prostě přežil a na takovou akci už nestačí, ostatně to tvrdím už řadu let.

Na letošních pivních slavnostech se nekouřilo. V Budějcích bylo pro každého místa dost, tušéři a frotéři si letos na své zrovna moc nepřišli. Dojít si na záchod byla záležitost dobrodružná asi tak jako dojít si na záchod. Hosté měli možnost vypláchnout si sklenice nejen v umyvadle na WC, ale i u několika stojánků na sále. Dobrým počinem bylo i zálohované tlustostěnné ochutnávkové sklo s ryskami 0,1 a 0,2 l. Hala byla velká, dál od pódia byla přijatelná hladina hluku. Shrnuto – měli jsme možnost sednout si bez přetlačovaní se s ostatními návštěvníky v nezakouřeném prostředí, dostalo se nám bohaté nabídky zajímavého piva, kulturně jsme si mohli omýt sklo a nemuseli jsme si po každých pár slovech cpát vyplivnuté hlasivky zpátky do krku. Možná jsme nenároční, ale nám to tak stačí.

Zaznamenal jsem stížnosti na akustiku. To bych vyřešil poměrně jednoduše, zrušením hudebních vystoupení. Jenže ti zkušenější tvrdí, že bez nabídky živé hudby by nepřišli lidi. Je to paradoxní – hudební akce si nevybírám podle piva, ale na pivním festivalu je snad hudba důležitější než pivo? Čili já jakožto pivař jsem na pivním festivalu jen něco jako přívěšek a měl bych být vděčný hlavně těm, co si tam přijdou poslechnout například Aleše Brichtu? Na jedné misce vah Duo Jamaha na pódiu, na druhé lepší nabídka díky předpokládané větší výtoči? Matuška za Hložka? Je to pak ale festival piva, nebo festival hudebních těles, která si pořadatelé mohli dovolit zaplatit?

Dlužno dodat, že jsem v Budějcích postřehl menší fronty u stánků a i někteří pivovarští potvrzovali slabší výtoče. Budějovické pivní obecenstvo je spíš vlažnější. Když se v Táboře vrcholívalo, v Budějcích už se lidi spíš trousili domů. Jak to vlastně bylo s návštěvností? Počkáme si na tiskovku. Já bych se přimlouval za to, aby se pořadatel případnou nižší návštěvností fakticky prvního ročníku nenechal odradit. Návrat do Tábora by byl krokem zpět.

[jiri.kana] 15:49 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

mandleek

pátek, 12. únor 2016
07:43

mandleek

Někde jsem četl, že návštěvnost táborských slavností v Budějovicích byla přes 6000 lidí.


napsal(a): mandleek [Odpovědět]

sasa

čtvrtek, 11. únor 2016
14:55

sasa

Byla už zveřejněna návštěvnost Pivní pečeti 2016? Na stránkách akce jsem se zatím nic nedočetl.


napsal(a): sasa [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
12:10


posted by: Inzerce

Kozel14

úterý, 9. únor 2016
20:40

Výstižněji bych to nenapsal,se vším naprosto souhlasím.Byť jsem zpočátku ze změny
nadšen nebyl (jsem spíše tradicionalista)a Tábor je pro mne dostupnější(včetně možnosti pozdějšího odchodu),tak po návštěvě akce tvrdím,že zpět do Palcátu už fakt ne.Taktéž souhlasím s příspěvky pod článkem na téma možnost zpáteční cesty z akcí.
Ano to je SVS i teď ČB,ale ono všeobecně je výborný cestování z jakýchkoliv akcí
(kultura,sport,návštěva známých),které se konají v sobotu a nezačínají odpoledne.Poslední rychlíky s odjezdy v 18 či 20 hodin jsou bohužel trendem¨
několika posledních let a nikoho odpovědného z úřadů,které tyto spoje mají možnost
objednat to evidentně nepálí...


napsal(a): Kozel14 (kozeldvorak(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Roman Holoubek

neděle, 7. únor 2016
22:08

Roman Holoubek

Jirko, také díky za pro mne nové slovo FROTÉR. Jen nevím, který ze dvou významů jsi při psaní měl na mysli? a) sexuálně úchylný muž dosahující vzrušení jen tisknutím se na ženy; b) posunovací válečkový stroj :)


Felčar

pondělí, 8. únor 2016
01:11

Felčar

Roman Holoubek: A to já zase zase výraz "frotér" znal, teda nevěděl jsem, že je to také jakýsi posunovací válečkový stroj :-)


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

Felčar

neděle, 7. únor 2016
19:41

Felčar

Díky Jirko, díky Tobě vím, že existuje něco jako tušér :-)
Bohužel ten kravál tam zůstal, ale holt my nejsme typický návštěvnický vzorek, většina tam patrně jde opravdu nejen za pivem.


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

Dwarf

neděle, 7. únor 2016
19:23

Dwarf

nu, uvidíme, co bude dál... Budějčáci akci ještě nevzali za vlastní (mají přece červnové letní slavnosti a jít na pivo v únoru je přece blbost), dojíždějící bez ubytování museli na vlak o 2-3 hodiny dříve (tedy já) ;) / zákaz kouření je hlavní změnou, pořád nevím, proč to nešlo už v Palcátu...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Jana

neděle, 7. únor 2016
19:01

Jana

Souhlasím, že prostředí v Táboře bylo opravdu příšerné.Ovšem i ČB jsou spíše pro místní, pokud tam člověk vzdálenější nehodlá přespat. Díky redukci vlakových spojů není šance pobýt na festivalu víc, než jen pár hodin.:(


napsal(a): Jana [Odpovědět]

jiri.kana

neděle, 7. únor 2016
20:06

jiri.kana

Jana, Dwarf:Bohužel, je to tak - u nás na dopravně zastrčené vsi je to opravdu hlavně pro místní. Ale že poslední vlak na Prahu/Tábor odjíždí už v osm, to jsem, přiznám se, doteď netušil.
No a stejně tak i my Budějčáci musíme být brzy doma, pokud si chceme někam vyrazit. Třeba z Plzně ze SVS nám poslední vlak jede už v 18 hodin...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Rosťa

pondělí, 8. únor 2016
07:06

Rosťa

jiri.kana: V Českých Budějovicích by chtěl žít každý! Kromě mě teda.


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

sasa

úterý, 9. únor 2016
06:55

sasa

jiri.kana:
My jsme například přijeli z Olomouce a věnovali jsme se ochutnávání 2 dny. Samozřejmě s přespáním. Jet někam na 3-4 hodiny se podle mě hodí do jednoho pivovovaru, ne na pivní festival.


napsal(a): sasa [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 9. únor 2016
07:06

jiri.kana

sasa:A jak se vám to líbilo? Stálo to za to, přijeli byste příště zas?


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

sasa

úterý, 9. únor 2016
08:30

sasa

jiri.kana:
Byli jsme spokojeni. Oproti Táboru tam nebyla taková tlačenice, nekuřácké prostředí. Začínalo se už ve 14 hodin, bylo více času. Výběr piv pro nás z Moravy velmi zajímavý, k některým pivům, i když po pivovarech jezdíme, bychom se hned tak nedostali (např. Krušnohor, Popelín, Modrava, Žumberk, Frýdlant, Varnsdorf, Dražíč, Permon aj.)


napsal(a): sasa [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI