Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Kam kráčíš české domovarnictví?

Jak si doma uvařit pivo


verze pro tisk

Kam kráčíš české domovarnictví?

Kam kráčíš české domovarnictví?

Poslední květnovou sobotu se v Budislavicích, což je vesnička vzdálená od té naší cca 10 km, konal Budifest, který má být z hlediska pivního občerstvení v režii domovarníků z blízkého i širšího okolí. Je krásné slunečné odpoledne, ideální na cyklovýlet za pivem, které hned tak neochutnáte. V propozicích akce je, že by se mělo prezentovat 10 - 15 domovarníků. Bohužel nakonec jich na budislavické návsi je jen 5. Ono asi není jednoduché se v domácích podmínkách připravit na větší výtoč. Aby bylo co pít, je na čepu ještě průřez blízkými minipivovary:

  • Modrá Hvězda Dobřany * Dobřanská 12
  • Zlatá Kráva Nepomuk * Polotučná 10
  • U Šenkýřů Šťáhlavice * Kosičkář 12
  • Zámecký pivovar Blatná * Kohout 11
  • Bandita Plzeň * Beer Opener 12
Výčepní stan
Výčepní stan

Akce je pojata jako celoobecní, tedy není vyloženě pivní. O hudbu se má v odpoledních hodinách starat Piňakoláda, na kterou se také platí vstup. Osobně bych si tuhle Šlágr skupinu klidně odpustil, ale je zde plno starších lidí, kteří jsou s hudbou spokojeni a k ní popíjí své Gh z místní hospody. Další "vstup" zaplatíte, pokud chcete pít mini/domo piva. S kůží na trh se dostavili tito domovarníci:

  • Frikulín Budislavice
  • Mrakoplaš Varvažov
  • 1. Kasejovický mikropivovar
  • Mžovka Tachov
Kasejovický mikropivovar
Kasejovický mikropivovar

Jediný domovarník ctící pivní styly byl "Kašák", tedy kasejovický mikropivovar, od něhož jsem ochutnal velmi povedený Quit (Witbier) 12 a neméně dobrou Kolínskou (Kölsh) 11. Škoda, že za naší přítomnosti nedošlo i na ležák. Ostatní piva by se dala s nadsázkou nazvat Gambriny českého domovarnictví. Všechna další piva byla svrchně kvašená (zastánci ležáků si přišli na své v "minipivovarské zóně") při nadměrném použití karamelových sladů a chmelená prapodivně tak, aby nebyla příliš výrazná ve vůni ani chuti :(

Witbier Quit
Witbier Quit

Připadá mi, že chtějí uvařit běžné pivo - ležák, na které jsou všichni zvyklí. Spodní kvašení je ale v domácích podmínkách složitější (větší nároky na chlazení), proto uvaří pivo svrchně s tím, že ho pak chmelí jako ležák. Tím vznikne obdoba stylu IPL, jen obráceně, tedy takový český světlý ejl (CPA). Situace ale snad nebude tak zlá, protože plno domovarníků se již přetransformovalo v pivovarníky a většinou patří k těm lepším sládkům.

Mžovka
Mžovka

Musím ještě jen doplnit, že pivo se čepovalo do třetinkového skla (pokud jste neměli svoje jako my) o jehož mytí se starala děvčata v místní hasičárně. Krom jednoho domovarníka byla všechna piva čepovaná a mohli jste získat jeden originální tácek do sbírky.

Pokud se dočkáme Budifestu i příště, doufám, že bude zastoupeno více domácích varen a více pivních stylů, které potvrdí rozmanitost světa piva.


Další foto



[Richard Chodora] [Zobrazeno 797x] [29. květen 2023]
[Homebrewing] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI