Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

PRK si vzala na paškál lehké letní ejly

Jak vlastně to pivo chutná


verze pro tisk

PRK si vzala na paškál lehké letní ejly

PRK si vzala na paškál lehké letní ejly

Začátek školního roku velel zasednout do lavic i Pivní revizní komisi. Po prázdninovém lenošení vyplněném cestami po různých pivovarech se nabízelo zhodnotit, jak se českým a moravským pivovarům povedla letní lehká piva stylu „ale“. Většina pivovarů tato piva prezentuje jako Summer Ale, najdou se i světlé výjimky, které je nazývají hezky česky Letní Ale a pak pivovary, kterým stačí strohé Ale. Natěšená komise očekávala vesměs povedená piva, která pohladí jejich chuťové pohárky. Avšak i tentokrát se mezi vzorky našly pověstné černé ovce, které zaváněly vším možným jen ne čerstvým chmelem. Ale hezky popořádku.

Pivní revizní komise zasedala v počtu šesti členů (Jana, Felčar, Sekal, Henri, Pechi a Energetik). Dvorním nalévačem byl znovu Míra, kterému za tuto bohulibou činnost děkujeme a poděkování samozřejmě patří Hanzovi a přímo taky Kvakinovi za poskytnutí veškerého komfortu v horním baru Zlejch časů. Zároveň PRK děkuje i Podřipskému rodinnému minipivovaru v Ctiněvsi, že poskytl vzorek zdarma.

Degustace v plném proudu
Degustace v plném proudu

Ač to tak zpočátku nevypadlo, do degustace se nakonec sešlo tolik vzorků, že jsme museli některé známé a pozitivně profláklé pivovary vyřadit, protože by se nám jednoduše nevešly mezi maximální počet jedenácti hodnocených piv. Pivovary Matuška a Permon tak osiřely v lednicích, zatímco jejich šťastnější bratříčci (pro genderovou vyváženost i sestřičky) měli/měly tu čest být prolity našimi zmlsanými chřtány.

Na stole tak přistálo jedenáct vzorků: 11° Ale z pivovaru U Vacků, Summer Ale 10° z Podřipského pivovaru v Ctiněvsi, American Blonde Summer Ale 11° z pivovaru Ogar Kunčice, Letní Ale 10° z pivovaru Trautenberk, Summer Sunset 11° z Krkonošského Medvěda, Kašperskohorský Pepin 11° Ale, Berko Bernartice 12° Amber Ale, jablonecký Volt Startér 9° a stejnou voltáž 9° měl i Zichovecký pivovar se vzorkem Spotlight Ale. Poslední dvě piva byly z méně dostupných pivovarů. U Přeška uvařili na léto Blonde Ale 11° a pivovar Neumann z Mělnického Vtelna dodal svou lehkou Elišku.

Vzorky
Vzorky

Jak již bylo předesláno na začátku, i tentokrát se našlo pár piv, která by zasluhovala poznat zevnitř pražskou kanalizaci. Všechny možné vady v sobě skrýval vzorek z východokrkonošských Bernartic, úspěšně mu šlapal na paty i Ale od Vacků z Chlumce nad Cidlinou a také Ogar z Kunčic. To byl vůbec zajímavý kousek, neboť vůní by se neztratil v jakékoliv kvalitní pařížské parfumerii a barva byla – mírně řečeno – velice podivná. Našli se jedinci, kteří se to zdráhali vůbec vzít do úst :)

Ale našla se i vyloženě pivní radost. Svěží a nádherně čerstvý Summer Ale ze Ctiněvsi zaslouženě dosáhl mety nejvyšší, na tom se PRK shodla jednomyslně. Druhé a třetí místo v těsném závěsu obstarala jistota ze Zichovce a potěšilo i umístění Trautenberka z Horní Malé Úpy.

Letní ejlík by měl vonět
Letní ejlík by měl vonět
Pořadí Č.vz. Body Pivovar a pivo
1 9 20 Podřipský Ctiněves Summer Ale 10°
2 3 21 Zichovec Spotlight Ale 9°
3 8 21 Trautenberk Letní Ale 10°
4 7 23 Krkonošský medvěd 10°
5 2 24 Přeštice Summer Ale 11°
6 6 28 Kašperskohorský Pouťový Pepin Ale 11°
7 1 29 Neuman Mělnické Vtelno Eliška 10°
8 4 37 Volt Jablonec n.N. Startér 9°
9 11 38 Ogar Kunčice
10 10 46 Chlumec n.C. Ale 11°
11 5 48 Berko Bernartice APA Amber 12°

Po závěrečném vyhlášení vyústila degustace v pohodovou a neformální debatu především o pivu nad především dobrým pivem a o tom to vše je! V říjnu si PRK posvítí na ležáky s čerstvým „zeleným“ chmelem.



[Jiří Obst] [Zobrazeno 3138x] [6. září 2018]
[Degustace] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Jana

pátek, 7. září 2018
11:00

Jana

Dodávám, že o pořadí vzorků na 2. a 3. místě rozhodl rozpij.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI