Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Krize v pivovarnictví? Naopak, obrození!

[neděle, 28. listopad 2010]

Ze sdělovacích prostředků se dozvídáme o stále pokračující krizi světového hospodářství. Řecko nám střídá Irsko, u nás jen samé rozpočtové škrty, úsporná opatření, šetření a chystané navyšování cen.

I v tisku sousedních zemí se objevují zprávy o krizi našich pivovarů. Majitelé gigantických nadnárodních pivovarských kolosů si stěžují na snižující se odbyt piv kdysi zvučných značek s nyní unifikovanou chutí vařených tím nejracionálnějším způsobem.

Jaká je však skutečnost, alespoň co se piva týče? Já zde rozhodně žádnou krizi nevidím!

Výstav průmyslovým pivovarům patřícím pod KBG a LIF stoupá, ani ostatní průmyslové pivovary nezavírají a dokonce i ten Vyškovský nám zatím stále vaří a věřme, že vařit bude i dál.

Máme tu dokonce první regulérní průmyslový pivovar postavený po roce 1989, a to Chotěbořský, který za své opravdu vynikající pivo sklízí zasloužená ocenění. Že by to bylo tím, že pivo v něm je opravdu vařeno za použití kvalitních surovin, je na opravdové spilce, dodržují se tradiční výrobní postupy?

No a dále nám stále přibývají tempem, dá se říci závratným, nové a nové minipivovary a restaurační pivovary, kde si zpravidla na odbyt také nemohou stěžovat, což dokazuje to, že zvyšují své původně poddimenzované kapacity.

Přibývá nám i hospod, kde už začíná být samozřejmostí výběr z více značek a dokonce i druhů piva. Hospody sdružené v Alianci P.I.V. už mají své následovníky i v jiných městech republiky. Stále více lidí se začíná zajímat i o jinou možnost konzumace piva, nežli je obligátní chození do nejbližší hospody s jednou značkou a jedním druhem piva. Stále více lidí vyhledává možnost ochutnat více různých značek piv a více různých pivních stylů.

Před pár lety někteří pochybovali o úspěšnosti snah pivních osvětářů typu Honzy Kočky, dnes už, myslím si, nepochybuje nikdo. Pochoutky z Varnsdorfu, ale i z Broum, Velkého Rybníka, Třebonic atd. zná a vyhledává spousta lidí.

Nyní už zkrátka víme, že pivo není jenom ležák, ale pochutnáme si i na svrchně kvašených pivech typu Ale, na Stoutech, na pšeničných pivech..., a i u toho ležáku už víme, že takový nefiltrovaný prostě nemá většinou chybu.

Na pivních serverech debatujeme o tom, jestli pivo v minipivovarech lahvovat do skla či petek. Ano, na tomto je vidět, jaké problémy se už řeší. Ne jestli budeme mít kde sehnat dobré pivo z minipivovaru, ale už začínáme být rozmazlenější a někteří si už začínáme vymýšlet další požadavky. No není to krásné? To přece není krize našeho pivovarnictví, ale naopak, stojíme na počátku jeho obrození. Doufejme, že nebude přerušeno, třeba špatnou legislativní politikou.

Na závěr si dovolím přidat ještě odkaz na blog časopisu Respekt, který dokumentuje to, že přibývá stále více lidí, kteří se o pivo začínají opravdu zajímat hlouběji, což je jen dobře pro všechny, kteří vaří pivo kvalitně a poctivě a může přidělat zase nejednu vrásku výrobcům nízkonákladových europiv.

V žádném případě ale nejde o krizi!

autor: Henri | Blok 07:57 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Jezewec

úterý, 14. prosinec 2010
19:23

Možná se pivaři konečně začínají řídit kvalitou a né reklamou.


napsal(a): Jezewec (hrubes.michal(a)pandaeast.cz) [Odpovědět]

Michal V.

pondělí, 29. listopad 2010
10:54

Je to přesné. Jediné, co mi tam chybí jsou čísla (to není výtka). Například stoupající meziroční výstav minipivovarů v kontrastu se ztrátou pivních holdingů by to celé pěkně dokládal. Není tady nějakej statistik???


napsal(a): Michal V. (miguel32(a)volny.cz) [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
09:35


posted by: Inzerce

Hříbek

pondělí, 29. listopad 2010
11:06

Hříbek

to Michal V.: No kdyby se nějaký statistik našel a sepsal to bylo by to asi zajímavé počtení. :)


napsal(a): Hříbek [Odpovědět]

mithe

pondělí, 29. listopad 2010
11:09

mithe

to Hříbek: To jste měli vymyslet dřív, než jsem měl zadanou diplomku:)


napsal(a): mithe [Odpovědět]

Energetik

pondělí, 29. listopad 2010
07:25

Energetik

Moc pěkně napsáno, souhlas!!!


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Sekal

neděle, 28. listopad 2010
23:24

Sekal

Kdysi jsem někde četl, že za 1. republiky bylo v celém Československu pivovarů 600, dnes je jich tak 130, jestli to správně odhaduji. Dnes je asi jiná doba a těžko se asi v ČR podaří dosáhnout čísla 400, ale pivní obrození začalo a nabírá grády.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Hříbek

pondělí, 29. listopad 2010
10:46

Hříbek

to Sekal: Já jsem zase četl v jedné knize o historii pivovarnictví že v roce 1899 u nás těch pivovarů bylo 1299.


napsal(a): Hříbek [Odpovědět]

Sekal

pondělí, 29. listopad 2010
11:02

Sekal

to Hříbek: No, je to dávno, navíc to bylo v nějakých novinách a víme, že pro novináře nehraje řád roli. Taky spoustu pivovarů průběžně zanikalo. Ale nemyslím si, že je dnes reálné, aby byl pivovar v každé třetí obci, na to jsou podle mne lidi dnes moc líní. Nedovedu si představit, že hospodští, kteří si na vesnicích pinglují sami, ještě po nocích plánují minipivovar.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Hříbek

pondělí, 29. listopad 2010
11:08

Hříbek

to Sekal: Už jsem si vzpomněl byla to kniha - Blahoslavený sládek Český aneb kapitoly z dějin piva.


napsal(a): Hříbek [Odpovědět]

Rosťa

neděle, 28. listopad 2010
11:05

Rosťa

to Honza Světpiva.cz: Kdyby přitom chtěl, mohl jsem ho vyfotit do nějakého svého článku a nerozmazat jej! :-)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 28.11.2010 ve 11:09:22


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

Honza Světpiva.cz

neděle, 28. listopad 2010
12:34

Honza Světpiva.cz

to Rosťa: ja myslim, ze je to upraveny ve Photoshopu. Puvodne tam asi byl stamgast cekaji na to, az mu stoci pivo do petky na cestu domu:) :) :)


Honza Světpiva.cz

neděle, 28. listopad 2010
09:23

Honza Světpiva.cz

dobrej clanek na blogovanym Respektu. Skoda ze ho kazi ta fotka. nebo spis ten stamgast na ni:)


Michal

neděle, 28. listopad 2010
09:13

Michal

No, je to u nás taková pivní renesance a to je dobře. S Henrim naprosto souhlasim :)


ICQ: 260962312

napsal(a): Michal [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI