Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Laická degustace piva podle Hrocha

[neděle, 12. září 2010]

Ke každému článku o degustacích se rozjede široká diskuze a tak jsem se rozhodl napsat článek o mých zkušenostech. Než jsme začali dělat pravidelné ochutnávky na čtvrté pípě, prováděli jsme z nasbíraných vzorků piv občasné degustace. Podobné dělám náhodně pořád, když se sejde víc zajímavého piva.

Bodování:

Začli jsme klasicky, jako ve škole pětibodovým hodnocením - 5BH: 1 (výborné), 2 (chvalitebné), 3 (dobré), 4 (dostačující), 5 (nedostačující-nepitelné)

Protože většina zajímavějších piv se motala kolem dvojky 1-,2,2- a nebo europiv kolem 3,3-,4 stupnici jsme zdvojili na devítibodové hodnocení 9BH: 1 (výborné), 3(chvalitebné), 5(dobré), 7 (dostačující), 9(nedostačující-nepitelné)

Chápu i desetibodové hodnocení 10BH: 1(božské), 2(výborné), 4(chvalitebné), 6(dobré), 8(dostačující), 10(nedostačující-nepitelné)

Božské a výborné pivo je takové, kdy mě ani nenapadne chuť piva si kazit něčím k jídlu. Chvalitebné pivo je pro mě takové, které dokážu pít každý večer a občas mám chuť na něco k zakousnutí.

Dobré pivo je pro mě takové, například když na dovolené ho musím pít již třetí den se poohlížím po jiném způsobu zahánění večerní žízně.

Dostačující pivo je pro mě takové, kterým můžu zapít jídlo, zahnat akutní žízeň po vyjížďce na kole, nebo jiném sportu, ale další pivo téhle značky si už ten den nedám.

Nedostačujicí je podle mě takové pivo, které obrací žaludek.

Počet vzorků na jednu ochutnávku

Všechny ochutnávky probíhaly vždy v prostředí, kde bylo k dispozici i minimálně jedna další značka piva ve větším množství na celovečerní posezení. Většina ochutnávajících po čtyřech maximálně šesti vzorcích byla odhodlána ochutnávky skončit a zůstat jen u jednoho druhu po zbytek večera. Sám osobně již nejsem schopen plně rozlišit všechny rozdíly po vypití zhruba šesti vzorků, nebo zhruba tří půllitrů piva.

Takzvaná pitelnost piva - neboli propitelnost se do piva

Několikrát se nám stalo, že jsme se rozhodli koupit sud podle námi dobře ceněného lahvového piva, a po vypití dvou půllitrů jsme ho neviděli již tak dobře známkované. Podotýkám - jsem zvyklý na nefiltrovaná, kvasnicová, nepasterizovaná a tak by mě sudové (někdy se liší od lahvových tím že nejsou pasterizovaná) mělo chutnat vždy více.

Důvodem je právě ta zmiňovaná pitelnost piva. V tomhle zastávám podobný názor jako Malakin, pitelnost nelze odhadnout z jednoho deci. Ale když si dám pozor a budu pít pomalu, tak ze dvou až tří deci jsem schopen již odhadnout, jak by mě to pivo chutnalo po celý večer.

Slepá nebo moderovaná degustace

Tady bych to rozlišil na typy ochutnávaných piv. Jestliže budeme ochutnávat normální český ležák (nebo výčepní či speciály) tak jednoznačně slepá.

Když budeme ochutnávat různé typy během večera, je asi lepší vždy říct jak by takový typ piva měl chutnat - popsat dopředu IPA, weizen apod.

Kdybych tedy chtěl dělat ochutnávku 12 -18 českých ležáků, byla by to bohužel akce na čtyři večery - tři základní kola po 4 maximálně šesti značkách a pak finále po tři krát dvou značkách, které postoupily ze základních kol. Takovéhle schéma by zahrnovalo i zkoušku propitelnosti do značky. Degustace by byla slepá pro každého vzorek cca 3 decilitry

Má to ale háček, větší množství vzorků, ale největším problémem je zajistit účast stejných degustujicích po čtyři večery.

Ke sčítání hlasů -vždy vyškrtnout nejvyší a nejnižší hodnocení. Gaussova křivka, neboli Gaussovo rozložení platí všude a tedy i v názorech na pivo. V dnešní době se sice extrémním názorům v mediích dává nepatřičný prostor, ale v průměrném hodnocení nemá co dělat, protože neúměrně zkresluje výsledek.

Zajídání a zapíjení vzorků- k zajídání nevýrazné pečivo (nadrobná kolečka neuplně čerstvý rohlík), nevýrazný sýr (cihla 30%, mozarella) k zapíjení obvyklé pivo dané restaurace, nebo vodu.

Já osobně když ochutnávám a to i jen tak pro sebe bez cíleného hodnocení, nejdřív si dám jedno obvyklé pivo na zahnání akutní žízně (aby neovlivňovala hodnocení) a zaplnění chuťových pohárků a pak ochutnávám třetinku a nebo lahváče s někým na půl, maximálně čtyři, pět, šest vzorků. Pro mě je sice samozřejmostí nekuřácké prostředí, ale chápu, že když se v místní hospodě dohodnou štamgasti, že udělají ochutnávky a vždy tam je kouřmo tak asi nebudou schánět desinfekční a derazitační firmu, nevymalují atd., aby mohli dělat degustaci. Prostě udělají to v takovém prostředí na které jsou zvyklí, aby je přílišná sterilita prostředí nerozhodila v jejich hodnocení.

K několika degustacím, které se v nedávné době probírali na Pivním.infu

Oceňuju přípravu - sehnání stejného skla v množství počtu vzorků x degustujicích, přípravu piv v zákulisí. Pro degustující je důležité vysvětlit si předem způsob hodnocení a pak se do toho pustit. Jediná moje připomínka je k článkům, nikdy nebyl vysvětlen bodový způsob hodnocení čtenářům a zavdalo to hodně důvodů k diskuzím.

Pro každého kdo kritizuje

Zkus uspořádat degustaci pro deset lidí a deset vzorků a uvidíš jaká je náročnost a problém sjednotit ty lidi v chování při degustaci, nárocích na vzorky piva, prostředí.

Upřímně - pro každého z nás by byl problém sehnat najednou deset lidí, kteří mají stejnou lásku k pivu, stejnou chuť ochutnávat vzorky a ještě je hodnotit a to celé vlastně potichu, protože zábava se u slepé degustace rozjede až po skončení. Protože, většina lidí i těch co s námi chodí na pivo jde za tím poklidem restaurace, útěkem před stresem z nedospělosti, ze školního stresu, z pracovního stresu, z rodinného stresu. Pivo je jenom prostředek terapie stresu. Pro domácí pijany je vzpomínkou na léčbu stresu z mládí a malou vnitřní rebelií proti domácímu prostředí, z kterého nemají každodenního úniku. Málokdo fenoménu piva propadne tak jako většina z nás.

Tak jen víc a víc degustací a zajímavých výsledků z nich. Hroch

autor: hroch | Blok 08:15 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

hroch

pátek, 17. září 2010
23:33

hroch

Nevím o jakou tabulku máš zájem. Každý napíše body ke vzorku s číslem a jen vybraný jedinec k tomu dodá ten pravý název vzorku, a udělá se průměr hodnocení. K tomu Gaussovu rozložení, já to myslel v tom smyslu, že lidi, kteří jsou schopni dát hraniční hodnocení tak většinou činí na základě vlastní antipatie a nebo absolutního zbožňování jedné s chutí. Viz většina na pivním.infu zmíněných degustací (pět lidí dává známky 3,4 další tři o jeden stupeň mimo a jeden dá 1 a jeden 9- jaktože pro většinu lidí se jedná o lepší průměr a jeden člověk má tento vzorek za zdraví ohrožujicí a jiný za božský. U jiného vzorku si to prohodí ale tento vzorek bude u ostatních mezi 5-6, ale ty dva extremisti ho zkreslují nesmyslně stejným smměrem.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Bugel

pátek, 17. září 2010
00:01

Bugel

Není co dodat.
Snad jen k vyhodnocení - Gaussovo rozložení by se mělo projevit i při takto malém počtu účastníků, jde spíš o to, zda použít průměr nebo medián (nejčastější hodnocení). Když už bychom si chtěli hrát na statistiku, pro počet účastníků menší než 30 platí jiné postupy.

Protože budu spolupořádat něco podobného, mám prosbu:
Máš nějaký formulář pro laické ochutnavače?
Na oplátku mohu poskytnout blábol o laických degustacích, který jsem si pro tuto příležitost připravil.


napsal(a): Bugel [Odpovědět]

Adsense

26. duben 2024
06:29


posted by: Inzerce

Honza Světpiva.cz

pátek, 17. září 2010
00:13

Honza Světpiva.cz

to Bugel: v Cesku se hodnoti na stupnici jedna az devet. Za jedna nejlepsi, pet prumer, devet zdravi ohrozujici. ve svete se degustuje ruzne. Tady v Americe je vzdy skupina, kazdy si deula poznamky a pak se o pivech diskutuje a eliminuji se. NEbo se vezmou jednolive polozky, barva,pena, chut celkovy dojem atd. .kazdemu 1-5 a podle dulezitosi ruzne koeficienty. nejlepe, kdyz vysledek da sto bodu...


Bugel

pátek, 17. září 2010
01:47

Bugel

to Honza Světpiva.cz:
Moje poznámka o statistice se týkala počtu účastníků, nikoliv hodnotící stupnice.
Protože si laické ohutnávání, alespoň jak se mi zdá, dělá každý po svém, nebylo by marné nějakým způsobem sjednotit postup. Pak by výsledky mohly být alespoň trochu porovnatelné.
Našel jsem hodnotící tabulku pro laiky ( http://pivni.info/images/blog/radimovo_protokol.pdf ), která by se dala použít jako základ, dále by se musely domluvit podmínky ochutnávky (hodnotící stupnice, počet vzorků, počet hodnotících, ... ) a způsob vyhodnocení. Vše by muselo být co nejjednodušší, protože půjde o nadšence kteří nemají ani zkoušky degustátora, ani statistické vzdělání.
Možná by nebylo od věci popsat podrobněji, jaké zkušenosti s amatérským hodnocením máš ty. Byl jsem o něco podobného požádán ale mám problém: nadšení mi nechybí, zkušenosti ano. Díky


napsal(a): Bugel [Odpovědět]

Luboš S.

čtvrtek, 16. září 2010
20:26

Luboš S.

Naprostý souhlas se vším co je zde napsáno. Jen ať si to každý nejdříve zkusí a pak může kritizovat.


napsal(a): Luboš S. [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI