Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Boj zaměstnanců proti likvidaci Pivovaru Vyškov

[pátek, 11. červen 2010]

Zaměstnanci Pivovaru Vyškov zastoupení odborovou organizací nemohou stát stranou současného dění kolem útlumu firmy, ve které doposud pracují.

Velmi oceňují petiční akci občanů Vyškovska za udržení výroby a děkují touto formou všem věrným zákazníkům a fanouškům dobrého českého piva z Pivovaru Vyškov.

Zaměstnanci prezentují tiskovou zprávou chuť nadále vyrábět pivo v areálu Pivovaru Vyškov (Jihomoravských pivovarů a.s.) v počtu cca 25 - 27 pracovníků.

Zaměstnanci jsou proti ukvapenému útlumu a následné likvidaci Pivovaru Vyškov.

Zaměstnanci navrhují touto formou ministerstvu zemědělství odvolání předsedy představenstva Ing. Zdeňka Řeháka z důvodu špatného hospodaření v průběhu jeho působení ve funkci a jmenování do této funkce někoho ze stávajících zaměstnanců.

Rozhodnutí jediného akcionáře Ministerstva zemědělství (dále MZ) považují zaměstnanci za ukvapené. Podivné je také vyhlášení útlumu den před parlamentními volbami na valné hromadě konané 27.5.2010 a před letní sezonou. Důvodem byl loňský hospodářský výsledek a výsledky v zimních měsících 2010. Obecně jsou v pivovarnictví zimní výsledky horší než ty letní. Svědčí o tom výsledky v měsíci březnu a dubnu 2010, které už vykazovaly o polovinu lepší hodnoty.

Pivovar je solventní, nemá dluhy ani úvěry. Touto formou žádají zaměstnanci pivovaru MZ o přehodnocení rozhodnutí o útlumu. Útlum prozatím zrušit a nechat rozhodnutí na novém ministrovi.

Ačkoliv MZ nepochopitelně rozhodlo o útlumu provozu, ponechalo ve funkcích statutárních orgánů předsedu představenstva Ing. Zdeňka Řeháka a předsedu dozorčí rady Mgr. Vladimíra Hynšta. Toto vedení přitom nezvládlo úkol, který prezentoval Ing. Řehák při nástupu do funkce v červnu 2007, a to zastavit propad prodeje a firmu ozdravit. I přes zjevný neúspěch je MZ pověřilo útlumem firmy a ještě jim navýšilo odměny za činnost v těchto statutárních orgánech.

Zaměstnanci již nevěří snaze současného vedení najít nájemce. Dvě kola proběhla bezvýsledně a stála nemalé finanční prostředky.

Proto zaměstnanci přicházejí s návrhem jak přežít špatné období do případného pronájmu a neutlumovat provoz. První razantní kroky byly učiněny na přelomu roku 2009 – 2010, kdy bylo z pivovaru propuštěno 19 zaměstnanců z původních 46. Firma nyní těží z propagačních a reklamních akcí uskutečněných v loňském roce a ze zájmu trhu o kvalitní piva z malých pivovarů. Svědčí o tom zájem o Vyškovské pivo u nových odběratelů a návrat na některé bývalé pozice. Zájemci se hlásí i ze zahraničí.

Také naše piva zaznamenala úspěchy v degustačních soutěžích, jak doma u světlých speciálů, tak i na evropském a světovém poli v soutěži „European beer star“ s tmavým pivem, kde jsme dva roky po sobě udrželi vítězství v naší kategorii „tmavý ležák českého typu“. Pivovar má moderní technologické vybavení a zaměstnance schopné prosadit na trhu kvalitní Vyškovské pivo s tradicí 330 let.

Rozhodnutí o útlumu je nepochopitelné i z důvodu realizovaných investic v roce 2009 především do marketingu, tedy budoucnosti firmy. V současné době vyplouvají na povrch informace o předražených dodávkách surovin a především služeb. Je otázkou, jak vysoký podíl na loňské ztrátě mělo předražování. Zde by měly zasáhnout kontrolní mechanismy MZ. Také se vynořily informace o nepochopitelném zamítání zakázek představenstvem. Není pak divu, že klesal výstav a s ním i tržby. Jako by tyto kroky byly záměrné.

Udržením provozu zajistí MZ prospěch celku, před několika jednotlivci - likvidátory. Celek jsou nejen zaměstnanci, ale i firmy a obce v regionu a především spotřebitelé.

Pro upřesnění je možné kontaktovat Martina Obruču (tel. 602751813)

S pivovarským pozdravem „DEJ BŮH ŠTĚSTÍ“

Tisková zpráva ZO NOS Pivovaru Vyškov, 9.6. 2010 VYŠKOV

autor: blokpi | Blok 09:13 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

fero

středa, 7. červenec 2010
07:59

Fero

jeden z nejdůležitějších kroků vedoucích k záchraně pivovaru Vyškov je vyhodit neschopné statutární orgány, pro ministerské úředníky je však tento krok nejobtížnější, kdo by taky rád vyhazoval své kamarády


napsal(a): fero [Odpovědět]

nova

úterý, 6. červenec 2010
21:12

doufejme ze se pivovat vzpamatuje a bude mu umozneno se rozrustat ,nez byt likvidovan.


napsal(a): nova [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI