Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Kde jste všichni byli?

[středa, 24. únor 2010]

Kde jste, vy všichni, kdo si kromě obligátního ležáku dokážete vychutnat i nějaké ty ejly, či stouty, byli minulou sobotu? U prince Miroslava proběhl Festival desítek, kterého se zúčastnilo cca 30 až 40 lidí. Na festiválku sice nebyla dodržena dříve stanovená hranice minimálního obsahu alkoholu, tzn. 10%, ale přesto stál za návštěvu. Původně nastavenou hranici překonali pouze Hel & Verdoemenis (RIS) a Lood & Oud IJzer (Double IPA/RIS) z pivovaru De Molen, dále Seven Niepoort Barrel (RIS), Little Korkny Ale 2007 ve verzi Bourbon Barrel a Niepoort Barrel (Barleywine) z Nørrebro Bryghus (možná ještě nějaký silák z Belgie překonal hranici deseti procent, ale belgická piva tam byla jako doplněk, protože většina už byla k vidění loni na přehlídce belgických piv).

Ani jedno Barleywine mě příliš nenadchlo, zvlášť když 0,375l stálo čtyři stovky, ještě že se člověk podělil o pivo a tedy i o placení z dalšíma dvěma kamarády. Kodaňský Imperial Stout byl slušný, ovšem Hel & Verdoemenis byl úchvatný (nádherná praženost se mísila se silným chmelením). Skvělý kousek, který jsem si koupil i na ochutnávku domů. Do batůžky jsem ještě přidal řezaný Lood & Oud IJzer, Lusten & Lasten (Tripel) a Amarillo (Double IPA), které bylo zvláštní díky borovicové vůní, kterou v chuti vystřídali citrónově medové tóny. A jelikož se i tak jednalo často o piva s obsahem alkoholu kolem 8% až 9%, musel jsem si koupit na doma i všechny Doppelbocky.

Na místě byla dále možnost ochutnat Kocourosaura z Varnsdorfu, Russian Imperial Stout z Pivovarského domu, zvíkovskou Královskou zlatou labuť a na jednoho vylosovaného šťastlivce čekala lahvička podskalského Smrtihlava. Musím říct, že jediné vyložené zklamání byla tmavá šestadvacítka ze Zvíkova. Vykazovala nedostatky ostatních českých silných piv, sladová až sladká složka se mísila s alkoholovými až lihovými tóny. Také to bylo jediné pivo, které jsem svorně všichni tři ochutnávači nedopili. Zatímco Smrtihlav, to bylo úplně jiné kafe. Nikdo z nás sice nebyl vylosován, ale ochotný výherce od vedlejšího stolu se s námi podělil (za to mu patří ještě jednou velké dík). Nádherná komplexní vůně, ne zcela vyrovnané v chuti, ovšem přesto skvělé pivo (pak že to u nás nejde).

Ale jak už bylo řečeno, tyto pochoutky si užívalo jen několik málo lidí. V čem tedy byla chyba? Nenajde se u nás dostatek lidí, kteří ocení pivní skvosty ze zahraničí a nevadí jim, dát za láhev piva i nějakou tu stovku (Doppelbocky stáli po šedesáti a většina belgických piv byla také pod sto korunu)? Nebo to bylo špatnou propagací, lépe řečeno nedostatečnou?

Přeci jenom oficiální pozvánka byla vyvěšena 10 dní před akcí, seznam piv a to ještě ne úplný pouhé dva dny. K tomu nefungující rezervační systém, který dříve fungoval spolehlivě. A nebo vám přišla nabídka příliš chudá. Mě osobně v tomto bodě festiválek spíše vyhovoval, člověk nebyl zahlcen příliš velkou nabídkou, na místě ochutnal několik z nabízených piv (při jejich síle to stejně nemohlo být moc) a část si odvezl domů, aniž by musel tahat na zádech 50 kilo a myslet na to, co všechno tam ještě musel nechat.

Nezbývá mi tedy nic jiného, než znovu položit otázku z úvodu: Kde jste všichni milovníci dobrého piva byli?

autor: Elf | Blok 13:55 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Tchoř

úterý, 2. březen 2010
23:48

Vysvětlete prosím neznalému, v čem se liší alkoholový tón od lihového (ve 3. odstavci článku). Jde o degustátorský terminus technicus? Asi nejen pro mne "líh" rovná se "alkohol", přesněji "et(h)ylalkohol".


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

Elf

středa, 3. březen 2010
12:57

Elf

to Tchoř: Pokud se člověk podívá na kolo chutí a vůní (Vyšlo teď přeložené v Basařová a kol.: Pivovarnictví. Ovšem v méně podrobné verzi, než jaké se dají najít v angličtině.), najdete tam pouze alkoholové aroma a jako pocit v ústech (alkoholovou) hřejivost. Nejedná se tedy o terminus technicus. Ony se v oficiálních degustačních protokolech občas některé chutě a vůně nedají najít, resp. dají, ale pouze cizí vůně a chutě bez další specifikace.
Mě šlo o vyjádření nuancí, kdy alkohol může být dobře zakomponován s ostatními chutěmi a tvořit tak komplexní aroma a chuť (často německé dopplebocky a belgické aly), nebo může alkohol z piva "trčet" a působit jako rušivý element (často české speciály, ale např. také polská mocná a supermoecná piva). Přeci jenom je také rozdíl pokud budete pít líh, nebo karibský rum. V obojím je ethylalkohol, ale chutnat stejně rozhodně nebudou.
Jinak stejně jde v kole chutí a vůní najít jenom sladkou chuť a sladové aroma a přitom jsou piva v chuti méně i více sladká. Píši tedy někdy sladce sladová chuť, což se sice může zdát redundantní, ovšem to je kvůli zdůraznění.
Stačí takto, nebo máte nějaké doplňující otázky?


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
13:53


posted by: Inzerce

Tchoř

středa, 3. březen 2010
15:19

to Elf:
Díky, to mi stačí. A že z některých našich speciálů a hlavně polských "super mocnych" či "porterów" alkohol občas trčí, to plně souhlasím.


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

Malakin

neděle, 28. únor 2010
13:36

Malakin

No, já byl čirou náhodou v Plzni, kde jsem si pochutnával na Chýni v Pašákovi a pak v "Klubu malých pivovarů" na Hastrmanovi, tj. v obou případech ležácích, některými čtenáři označovanými jako malakinovské. :-)

Jinak jsem ve tvém příspěvku nezaznamenal podstatnou zmínku o vstupném do hospody (jeho výše mohla taky dost lidí odradit) ani o případných problémech co se začátku akce týče. Nebo se snad zpoždění - nedávná "Vánoční pivní besídka", resp. její první seance, konaná taktéž "U prince Miroslava" byla ve znamení dvouhodinového zpoždění - tentokrát nekonalo?
---------------------------------
Zpráva byla upravena 28.02.2010 ve 13:40:14


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

umbob

neděle, 28. únor 2010
19:12

umbob

to Malakin: Zpoždění první seance VPB 2009 bylo cca 45minut.A jako omluva byla nabídnuta možnost zůstat i na tu druhou bez dalšího placení vstupného.


napsal(a): umbob [Odpovědět]

Henri

středa, 3. březen 2010
08:33

Henri

to Malakin: Proč tolik jizlivosti? Asi tomu nebudeš věřit, ale žádné zpoždění se nekonalo a akce byla z mého pohledu povedená a těším se opět na něco podobného a ani vstupné mě neodradí! On pronájem hospody něco stojí, víš. A jsou tam i další náklady jako třeba PHM do aut, čas lidí, kteří se tomu věnují atd. atd. No a jinak se těším, až něco zajímavého a zdarma uspořádáš Ty. Určitě se zúčastním.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Malakin

středa, 3. březen 2010
14:04

Malakin

to Weetek: Jak jsem koupil, tak dávám. Kamarád, který se VPB zúčastnil, mluvil o dvouhodinovém zpoždění a trapné hádce obou Honzů...

Jinak vstupné na akci se v tomto případě rovná vstupnému do hospody, to mi prostě nevymluvíš. A že je 100 korun hodně, tak to je fakt.

to Henri: Když už bych něco v tomto stylu pořádal, tak určitě akci zaměřenou výhradně na ležáky, protože by mi nešlo o to dělat radost hrstce fajnšmekrů, kteří si třebas ani nekoupí nové boty, jen aby měli na pivo, ale o to, abych oslovil konzumenty z řad obyčejných lidí.

Co se pronájmu hospody týče, tak to se dá uhrát na nulu, chce to jen trochu víc snahy. No a čas? Tak ten do toho samozřejmě počítat nemůžeš, leda bys to nedělal z přesvědčení, ale jenom pro peníze.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

siki

středa, 3. březen 2010
16:48

siki

to Malakin: Chceš oslovit konzumenty z řad obyčejných lidí? Uspořádej festival s Géčkem... Mimochodem, rád si za dobré a jiné pivo připlatím a zrovna před měsícem sem si koupil boty za 2600,-:-)


napsal(a): siki [Odpovědět]

val

středa, 3. březen 2010
18:38

val

to siki: Naprosto nepivně se zeptám, o jakou obuv šlo, sháním něco na jaro :-)


napsal(a): val [Odpovědět]

Weetek

středa, 3. březen 2010
17:22

Weetek

to Malakin: Tvůj problém právě je, že často píšeš o věcech, o kteých víš málo nebo nic. A zdroje? Jednou je to "kamarád, který se zúčastnil", jindy "spousta biologů, které jsem zpovídal" (při debatě o kůrovci na Šumavě), "pán ve vlaku" (to když jsi dával k lepšímu, jak chutnal Podlužan), případně neuvedeš zdroj vůbec (údajné naředění "lambiku" Jarem ve Zlejch časech, vaření piva Pivovarským domem jinde a další).

Vstupné na akci nerovná se vstupné do hospody, opět narážíme na to, že jsi tam nebyl, ale máš jasno... Do hospody se pochopitelně žádné vstupné neplatilo, ta byla volně přístupná a jak jsem si všiml, řada lidí přicházela jen tak, na místní točené pivo nebo Kofolu, pochopitelně neplatili krom své útraty nic.

"Co se pronájmu hospody týče, tak to se dá uhrát na nulu, chce to jen trochu víc snahy." - ano? A co o tom ty víš? Ty jsi jednal někdy s majitelem dotyčné hospody o nějakém pronájmu, že víš, že by to šlo zadarmo?

Tak to máme neexistující dvouhodinové zpoždění, neexistující vstupné do hospody a vybájenou možnost pronájmu hospody zdarma, celkem slušná snůška blábolů. Marku, píšu ti to už po x-té a není to jen má prosba: NEPREZENTUJ SVÉ OSOBNÍ, ČASTO ÚPLNĚ ZCESTNÉ DOMĚNKY JAKO FAKTA.


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

VozechV

čtvrtek, 4. březen 2010
11:52

VozechV

to Weetek: Tak nějak jsem si vzpoměl na mou první premiéru zde - na můj blog:
http://pivni.info/blok/5569-malakin-radi-a-informuje-cr-svoby.html

Hezké shrnutí Weetku.


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

Malakin

sobota, 6. březen 2010
07:34

Malakin

to Weetek:

Ad uvádění zdroje: Ano, i mně by se líbilo, kdybych mohl všechny své zdroje uvádět, jenže ne vždy můžu. Buď jsou mými zdroji kamarádi, jejichž jména z čistého kamarádství prostě prozradit nemůžu, nebo o pivovarské, kteří by v případě, že bych uvedl jejich jméno, mohli mít velké problémy.

Ad údajné naředění "lambiku" Jarem ve Zlejch časech: Nevím, jak jsi na tenhle blud přišel, páč o tomto jsem nikdy nic nepsal, pouze jsem psal o naředění lambiku octem a místo, kde k tomu došlo, jsem rozhodně nezmiňoval, páč to mi můj zdroj neprozradil.

Ad vaření Štěpána jinde: Mým zdrojem je mj. i jeden ze zaměstnanců pivovaru, který Štěpána pro PivoDům v loňském roce vyráběl, je tedy jasné, že jeho jméno zveřejnit nemůžu.

Ad pronájem hospody na akci za nulu: Pár akcí, i když nepivních, už jsem taky pořádal, takže vím, že to jde. Je to sice dost o známostech a umění smlouvat, ale nemožné to není. Proto nevidím důvod, proč by to nemohlo jít i v případě pivní akce, navíc takové, která se pak dostane do novin (= reklama pro hospodu zdarma), akce, kde bude 40 hladových krků (= 40 porcí jídla, na nichž může hospoda také něco vydělat) apod.

Suma sumárum: Výše uvedené se zakládá na faktech a ne na domněnkách, jak si myslíš.

P.S. Nepíše se "doměnka", ale "domněnka".


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Weetek

středa, 3. březen 2010
10:40

Weetek

to Malakin: To je zvláštní, ty píšeš o dvouhodinovém zpoždění (byl jsi tam?), umbob (byl tam) o cca 45 minutách. Jako by tu někdo lhal...
Vstupné nebylo do hospody, do té mohl každý vstupovat zdarma a po libosti, vstupné se týkalo akce, na kterou byla dovezena zahraniční piva často exkluzivního charakteru. Chytrému napověz...


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Elf

středa, 3. březen 2010
13:01

Elf

to Malakin: Vstupné bylo na sedmihodinovou akci sto korun, což mi přijde jako pakatel a žádné zpoždění se tentokrát nekonalo.

P.S.: Doufám, že víš, že nic jako malakinovské ležáky neexistují, viď? Leda že bys začal vařit vlastní pivo a pojmenoval ho tak, či vymyslel nový pivní styl. Doporučuji nechmelený světlý ležák :D.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Malakin

středa, 3. březen 2010
14:12

Malakin

to Elf: Názvy piv, která bych chtěl v budoucnu vařit, už mám dávno vymyšlené a můžu ti říct, že ani jedno se nebude jmenovat po mně. :)


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

siki

středa, 3. březen 2010
18:43

siki

to val: Jen takové lehčí Garmonty... Vibram, nepromokavý, lehký, pohodlný... Za chvíli v nich popílím na Bakaláře 12°:-)


napsal(a): siki [Odpovědět]

Weetek

čtvrtek, 4. březen 2010
17:03

Weetek

to VozechV: A to se od té premiéry už zase leccos urodilo :-) Můj hit v novém roce je
"Každý dobrý degustátor ti řekne, že hledání mandarinek, oříšků a podobných věcí, které se do piva obecně nepřídávají, je nesmysl a že si to vymysleli potravináři a ne samotní pivovarníci."

Dneska jsem si zrovna vzpomněl na našeho pivního papeže u oběda, když jsem si dával ten Kocour Jantar. Skutečně, tohle pivo může považovat za klasický český ležák jen kovaný "odborník" :-)


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Weetek

sobota, 6. březen 2010
21:19

Weetek

to Malakin: Škoda, že jsi nepřidal ještě nějaké Ad dvouhodinové zpoždění akce, na které jsem nebyl, a kderé se nekonalo a taky Ad zdarma pronajmout hospodu, kterou jsem nikdy zadarmo pronajmout nezkoušel :-)


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

siki

sobota, 27. únor 2010
20:43

siki

Byli jsme na horách na předem plánované dovolené.... Bohužel, dokud se budou akce Honzy Kočky zveřejňovat 14 dnů (to v lepším případě) před konáním, nelze očekávat nějakou větší návštěvu....


napsal(a): siki [Odpovědět]

Weetek

pátek, 26. únor 2010
10:16

Weetek

Já tam byl, Saura pil, ale hlavně doppelbocky na domů si koupil...jsou to te´d příjemné, tak až jako rozjímavé večery :-)


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Kejna

čtvrtek, 25. únor 2010
16:28

Kejna

I já byl na oslavě mládí v "Nejmenované"


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Sekal

čtvrtek, 25. únor 2010
14:23

Sekal

Stouty jsou pro mne nepitelné díky své kafoidní pachuti. V ejlech se moc nevyznám, čili mne hostinský nejvíce uctí malakinovským českým ležákem nebo speciálem 13-15°. Z toho mi vychází, že dle tohoto bloku asi nejsem milovník dobrého piva.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Elf

pátek, 26. únor 2010
13:44

Elf

to Sekal: Pro jistotu jsem si svůj text znovu přečet a nic o tom, že když nepiješ stouty a ejly, tak nejsi milovník dobrého piva, jsem tam nenašel. Šlo o to, že na tomto festiválku šlo ochutnat jinak těžko sehnatelné piva ze zahraničí, tak proč to nevyužít.
Jinak neznalost ("v ejlech se moc nevyznám") by nemělo být výmluvou, proč něco nezkusit.
A co proboha znamená termín "malakinovský český ležák"? To jako vznikl nedávno nový pivní styl? A ještě k těm stoutům, nemají kafoidní pachuť, ale v některých lze nalézt kávové tóny. Samozřejmě nemusí chutnat každému, ale nejedná se o žádnou pachuť.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Sekal

pátek, 26. únor 2010
14:03

Sekal

to Elf: Tak to chápu, že to má tak chutnat. Když tedy slovo pachuť nahradím souslovím mně nepříjemná chuť, je to stejné, akorát musím víc datlovat. Malakinovský ležák znamená, že stejně jako Malakin si nejraději dám poctivý český ležák, jako třeba Herold, předpokládám, že to na tomto webu nemusím vysvětlovat.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Sekal

pátek, 26. únor 2010
14:08

Sekal

to Sekal: Teď mne napadá, že obsah lahve s etiketou Herold, kterou jsem do sebe včera nasoukal, byl přímo hrůzný, ala Klášter 11 poslední doby.
Zvyk je prostě železná košile, co jsem zkoušel belgická piva, tak spíš začnu pít zelenou než je, ale tím nijak nesnižuji chutě ostatních. Já si dám raději Matušku nebo Zvíkov.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Elf

pátek, 26. únor 2010
14:18

Elf

to Sekal: Jenže ne všechny stouty mají kávovou chuť. A malakinovský český ležák = český ležák? Tak to klidně piš takhle, ať nemusíš tolik datlovat.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Rosťa

čtvrtek, 25. únor 2010
13:33

Rosťa

Na oslavě narozenin kamaráda. Nemohl jsem se zničit u Miroslava. Já jsem na desítky, ale ty EPM. Samozřejmě mě to mrzí, ale absolvoval-li bych ty desítky alkoholové, neabsolvoval bych ty narozky. A to jsem nemohl sobě ani Hanzovi (40) udělat :-?


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

Narmer

čtvrtek, 25. únor 2010
13:29

Narmer

na oslavě narozenin mojí dcery ... pravda, mohl jsem ji vzít s sebou, ale má to háček - je jí teprve 5 :)


ICQ: 149095450

napsal(a): Narmer [Odpovědět]

Penetrák

čtvrtek, 25. únor 2010
13:12

Já byl u Vendelína. U mě cena bohužel problém je.


napsal(a): Penetrák [Odpovědět]

ladin

čtvrtek, 25. únor 2010
12:41

Kde jste všichni milovníci dobrého piva byli?

Ja doma. Cena neni problem. Propagace neni problem. Ale bohuzel se radim k cca dvema tretinam obyvatel Ceska, pro ktere neco takoveho znamena oba vikendove dny venovat (cesta tam a zpet, regenerace pripadne prespani v Praze) teto jedne akci a to mi doma zas tak casto neprojde...


napsal(a): ladin [Odpovědět]

Elf

pátek, 26. únor 2010
13:46

Elf

to ladin: Mě to zabralo jen jeden den. Dopoledne cesta do Prahy, večer kolem deváté cesta zpátky do Brna. A druhý den jsem šel odpoledne normálně do práce. Člověk se holt nesmí moc zpráskat a pak je to v klidu.


napsal(a): Elf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI