Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Prágl / Dresden 2009

[čtvrtek, 23. duben 2009]

Zájazd na burzu zberateľských suvenírov do Drážďan organizovaný slovenskou zberateľskou asociáciou SAHP sa už pomaly stáva tradíciou, ktorú sme ani tento rok nechceli porušiť.

Táto vydarená akcia sa v podstate - tak ako vždy - začína už presunom do spoločného miesta nástupu do autobusu. Po ceste sa pritom zväčša oddegustujú prinesené vzorky piva (tento rok to bol sabinovský Štamgast, Šariš a Corgoň).

Nutno dodať, že našu „mord partu“ tvorili traja Beerborci (Martin alias vemnr, Miloš alias verex, Libor alias lbh1 a kamarát Karol)

Plán zájazdu zahŕňal okrem iného exkurziu v benešovskom pivovare, volný program v Prahe, exkurziu v pivovare Staropramen (ktorú sme s ľahkým srdcom odmietli) a v sobotu návštevu burzy v Drážďanoch a volný program.

Presne o 24:00 sme sa teda pohli smerom na Benešov, kam sme dorazili ráno okolo 7:00. Tam sa nás ujal pán Kovařík, ktorý nás postupne previedol cez sladovňu, varňu, spilku, ležiacku pivnicu a stáčiareň. Exkurziu sme zakončili v degustačnej miestnosti pri pár skvostných benešovských dvanástkach....

Aj keď miestami pivovar vyzerá, že by potreboval nejaké investície (nemalé) do modernizácie a údržby, pivo ktoré ponúka je naozaj špičkové a s kľudným svedomím môžem povedať, že pre mňa jedno z tých naj.

Následne sme sa presunuli do Prahy, kde nás trocha zdržala mierna zápcha na Južnej spojke a potom aj drobné blúdenie v smíchovských uličkách.

OK, takže teraz máme cca 5 hodín k dispozícii, takže je najvyšší čas vyštartovať.

Pripravený plán sme teda museli operatívne pozmeniť (kvôli zdržaniu), takže ako prvé prišli na rad Zlý časy v Nusliach. Dorazili sme tam pár minút po otváračke a na podiv bola už väčšina stolov obsadená.

Usadli sme k jednému voľnému a po zhodnotení ponuky padla prvá volba: Javořický ležák z minipivovaru Horní Dubenky. Plná chuť, pekná vôňa, príjemný kvasnicový zákal. Všetci sme sa zhodli, že to bola dobrá voľba a pivo je naozaj podarené.

Následne sme už volili ďalšie vzorky individuálne: Opat medový (vôbec mi nechutil a po mede ani stopy), Sv. Norbert (skvelé pivčo), dešťovka z Kácova (Martin si pochvaloval).

Využili sme aj možnosť obeda a musím konštatovať, že také porcie, za také ceny a tak chutné som už dlho nemal. Ticho závidím každému, kto tam môže zavítať častejšie.....

Keďže čas tlačil, rozlúčili sme sa pozdravom Čus Hanz (ten sa tam vyskytoval po celý čas – týmto ho zdravím a ďakujeme za dobrý servis) a valili sme ďalej.

Potom síce nastala mierna zmena plánu, keďže po telefonickom preverení som sa dozvedel, že Na Paloučku momentálne nie je Jihoměšťan.... No čo už...

Skočili s k Bansethům pre nejaké to lahvové a potom smer Libeň. Po asi 30 min. presune sme už sadali za stôl v Bohemia Classic bare, kde točia pivo rovnakého mena.

Chuťovo trocha horkejšie pivo, čo mne absolútne vyhovuje, naproti tomu Miloša vôbec neoslovilo.

Pán vrchný bol absolútne v pohode a najviac ma dostalo to, že o ďalšie pivo som nemusel prosiť, s dopitím predchádzajúceho pristálo automaticky na stole ďalšie.

No nič, sedelo sa dobre, ale musíme ďalej.

Ešte jeden operatívny telefonát na Bulovku a znova prichádza zmena plánu. Točia Jihoměšťana. Škoda to nevyužiť.

Za chvíľu už pristáva pred nami na stole a svorne hodnotíme, že je to dobré pivo. My s Martinom koštujeme ešte polotmavú a svetlú pšenicu a obaja sa zhodujeme, že obidve sú veľmi dobré. Len tak ďalej pán Richter.

Po mojej poslednej návšteve na Bulovke a nepríjemnej skúsenosti s obsluhou (dovolil som si len ochutnávať pivo bez jedenia a bolo mi naznačované, že zaberám miesto ľuďom, ktorí spravia väčšiu útratu a väčšie dýško) bolo tento krát všetko absolútne v pohode a s úsmevom na tvári. Kiež by to tak bolo stále.

Ďalším cieľom bol (na neustále Milošove kvákanie) minipivovar Pražský most u Valšů, kde sa nám však dostalo maximálneho sklamania v podobe informácie, že vlastné pivo zrovna nemajú.... Divné, že toto sa dnes môže stať v minipivovare...

Keďže však už nebolo času nazvyš, dali sme po 1 Skalákovi a potom už hajde na plánovaný odchod autobusu.

Nasledoval presun do Benešova nad Ploučnicí a ubytovanie v miestnom hoteli. Na spoločnej večeri sa čapovalo pivo Staropramen, čo som s vďakou odmietol a nahradil ho tonikom. Od určitého času totiž produkty nadnárodných gigantov nepijem. Ba netajím sa nevraživosťou a nepriateľstvom voči nim, nech si hovorí kto chce čo chce.....

Po krátkom oddychu sme sa vydali navštíviť miestnu hospodu Na Novině – ktorá sa pre mňa stane na dosť dlhý čas jednou z naj, ktoré som navštívil. Domáca atmosféra, 100% obsluha, 10 a 12 Březňák (12-tka bola špičková) 11 Rohozec, domáce utopence (tak dobré som už dlho nejedol) to všetko dohromady vytvára pre mňa absolútne ideálnu kombináciu.

Pred spaním sme ešte dali 1 svijanský Máz v podniku nazvanom Pivovarský sklípek, ktorý sa nachádza v pivniciach bývalého ploučnicko-benešovského pivovaru.

Kto vie ako vtedy chutilo ich pivo....?

Nasledovala ešte zastávka na miestnom rockovom koncerte, kde točili len G a PU a sortiment dopĺňal čierny Kozel. Tonik to istil....

Pritom meno kapely bolo v súvislosti so sortimentom výstižné - Fuck off.

Po skorom rannom vstávaní a presune do Drážďan nasledovala návšteva zberateľskej burzy s točeným sponzorským Feldschloβen-om a množstvom fľaškových pív k voľnej kúpe. Weißenoher Altfränkisch Klosterbier = špičkové pivo

Nezdržali sme sa ale príliš dlho a vyrazili sme smerom do centra, kde snáď zoženieme niečo dobré na pitie. Nemilým prekvapením bolo zistenie, že väčšina podnikov v Drážďanoch otvára až o 11:00. Podarilo sa nám však nájsť otvorený podnik s točeným Diebels Alt, a následne ešte jeden v samom centre s pivami Köstritzer a Schöfferhofer.

Potom už nastal čas na krátku zastávku v getränkemarkte – kde sme nakúpili nejaké vzorky na degustáciu a hneď potom sme sa presunuli na zraz k autobusu.

Po krátkom presune a zaparkovaní blízko hlavnej stanice sme ešte dostali 2,5hod k dobru v centre Drážďan. Čo s voľným časom sme mali rozhodnuté – minipivovar Waldschlösschen. Električka a následne autobus nás vyklopili priamo pred pivovarom a za chvíľu sme sedeli na pivovarskej záhradke.

Na pípe: Helles, Zwickl, Dunkles a Weiss – Miloš a Karol dávajú tmavé, my s Martinom Weiss a sme všetci spokojní.... Následne ešte chutnáme Thurn und Taxis Roggen – síce len flaškový ale aj tak super lahoda.

Zaujímavým bolo aj to, že malé pivo bolo 0,5L a veľké rovno 1L – čo mi pripadá bežnejšie pre oblasť Bavorska.

Po zraze nasledoval už len presun na Slovensko s tradičnými zastávkami na večeru v reštaurácii Hvězda v Děčíně (točený Březňák) a v Tescu v Hradci Králové (pomerne slušný výber regionálov: Krakonoš, Náchod, N.Paka, Regent, Bernard, ....).

V Žiline nám síce o 10 min ušiel vlak smerom domov, takže sme boli nútení 2 hodiny čakať na ďalší. Ale aj to sa stáva. Dlhú chvíľu zahnal Podkrkonošský tmavý speciál.

Celú akciu hodnotím ako super vydarenú od jej začiatku až do samého konca, a už sa teším, až budúci rok znova vyjde pozvánka na zájazd do Drážďan a my si túto akčnú akcičku zopakujeme....

autor: Libor | Blok 10:15 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Kejna

pátek, 24. duben 2009
08:29

Kejna

hezká akce, zaráží mě jen pár drobnůstek, když už jste byli u Bašty proč neochutnat? a proč takový hon za Jihoměšťanem, netajím se tím, jak produkty pana Richtera považuji za úžasné, JM je z nich však úžasný nejméně. a když už jste byli zklamáni U Valšů absencí vlastního piva proč nepopojít pár kroků na medvídkovský Oldgott? Ale jak říkám prima akce, museli jste si to chlapci užít :-)


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Libor

pátek, 24. duben 2009
08:49

Libor

to Kejna: čas bol našim nepriateľom.... Baštu sme už okrem 1 z nás všetci pili, tak to riešil aspoň lahváčmi.
A Jihoměšťan - toho jediného som z portfólia P.U.B. ešte nikdy nemal. Inak si myslím, že mám Bulovku vcelku dobre oddegustovanú... Aj keď pojem - dobre oddegustované - je asi diskutabilný :)
Teda tak na vysvetlenie....
---------------------------------
Zpráva byla upravena 24.04.2009 ve 08:52:33


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Adsense

27. červenec 2024
02:27


posted by: Inzerce

Kejna

pátek, 24. duben 2009
11:06

Kejna

to Libor: ach so, tak to je jasné, .. a "spomínala" říkáš, tak to se budu muset zastavit :-), kdy já to chudinka stihnu


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Rosťa

pátek, 24. duben 2009
12:28

Rosťa

to Luděk: Byl jsem tam včera, to tam však zase nebyla ona... Inu, ženy .... Tmavá Paka byla úžasná, to je snad jejich nejlepší pivo, též se Varnsdorfským podle mne povedla Tokaj... Nerad bych tě rozplakal, Luďku, ale zrovna včera tam Petr B. ze Strašnic poskytoval k degustaci Strašnický nefiltrovaný Doppel Bock a 18 Imperial Stout a to jsi, hochu zlatá, o něco přišel


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

Petr Buriánek

pátek, 24. duben 2009
13:34

to Luděk: To byla zatím předběžná, zcela neplánovaná ochutnávka 0,3 l zatím neuleželého piva :-)


napsal(a): Petr Buriánek [Odpovědět]

Libor

pátek, 24. duben 2009
08:50

Libor

to Kejna: inak v ZČ ťa pani čašníčka spomínala, a navyše "nadávala" na Rosťu, že ich zanedbáva...


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Malakin

pátek, 24. duben 2009
08:01

Malakin

Ad burza v Drážďanech:

Měl jsem tu čest se tam podívat loni v dubnu. Mé pocity z burzy byly však dost smíšené.

Výběr místa hodnotím jako velmi nevhodný, neb sklepní prostory bývalého drážďanského pivovaru jsou v dubnu promrzlé až na kost a navíc člověk chvílemi vážně neví, v které z částí sklepa už byl a v které ne.

Co však překvapilo, bylo ono točené pivo, které bylo mimochodem velmi dobré, zdarma. To se u nás na žádné burze stát nemůže. Malý pivovar to těžko zasponzoruje a sračky z těch velkých by sběratelé zase neocenili.

Jinak jsem se chvílemi úplně styděl za to, že jsem Čech, resp. bývalý Čechoslovák. Když jsem viděl moje spoluobčany, kterých bylo na burze skoro víc než Němců, jak berou etikety a tácky, které dal Feldschloesschen volně k rozebrání, po desítkách až stovkách kusech, nešlo to ani jinak. Neřeknu pár kusů do sbírky či pro známé, ale brát plné tašky?

A komentovat jednání některých "kolegů" sběratelů, kteří zde prodávali česká lahvová piva za 3 až 5 Eur za kus či kteří zde kupovali suvenýry, které pak obratem prodávali na českých aukčních serverech s vysokohorskou přirážkou? Asi škoda slov.

Jinak hezký výlet. Pan Pokrievka je prostě dobrým organizátorem, kterého vám české sběratelské kluby mohou zatím jen a jen závidět. :)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 24.04.2009 ve 08:03:12


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Libor

pátek, 24. duben 2009
08:23

Libor

to Malakin: p. Pokrievka to tento rok už neorganizoval, v minulom roku sa zmenilo vedenie SAHP... ale myslím, že to fungovalo dobre aj teraz.
Tento raz sa zase zmenilo miesto - burza sa konala vo vestinule Technickej univerzity a miesta bolo dosť. Keby ostali pri tomto mieste, zle by určite nespravili....
Pivo bolo tiež zadarmo a bežne na stoloch predávali domáci flašky za 1 Eur.
Pridám aj ja jednu drobnosť - jeden starší nemec na stôl vytiahol staršie slovenské a české sklo dohromady asi 15 ks (budvary, plzne, krušovice, staroprameny + slovensko - všetko tak 70-te roky)- ja som tam našiel 4 ks, čo mi chýbali, tak som ich kúpil (mal na všetko jednotnú cenu - 2Eur)
Na burze nechýbal ani IN a keď ma pár metrov ďalej uvidel, zastrihal ušami, jak raketa obeho celú sálu a za chvílu išiel naložený ako chobotnica..... u toho pána neostalo na stole nič... Čakám, kedy sa to objaví v aukciách a za koľko....
A suveníry zadarmo? Niektorý sa chovali ako slepice, len hrabali a hrabali - aj ja som sa chíľami hanbil...


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Malakin

pátek, 24. duben 2009
11:42

Malakin

to Libor: I ja si loni v Drazdanech sbirku rozsiril o nekolik zajimavych kousku, ale vazne jen o par, neb IN (metaltrans-cz) tam byl taky a ani ustecti prekupnici (jmenovat sice nebudu, ale ty urcite budes vedet, koho mam na mysli, neb jeden z nich ti predloni vyfouknul toho Zlataka, ktereho pak obratem Dusanovi prodal za desetinasobek, a zbyli dva s nim jezdivaji v aute...) nechybeli, takze sance na zisk neceho dalsiho byla velmi mala...


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

jiri.kana

čtvrtek, 23. duben 2009
14:49

jiri.kana

"...pri pár skvostných benešovských dvanástkach... pivo ktoré ponúka je naozaj špičkové..."

Tak to budu muset zas co nejdřív ochutnat. Když jsem měl benešovskou dvanáctku (lahvovou) naposledy - asi před měsícem a kousek - šla skoro celá do dřezu. Zbyla mi ještě jedna láhev, ale nějak se neodvažuji ji otevřít...

Co se týče Březňáka - kéž by se držel co nejdéle!

"V Žiline nám síce o 10 min ušiel vlak " - točí ještě v žilinské nádražce Poppera?


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

tomas

čtvrtek, 23. duben 2009
15:03

tomáš

to jiri.kana: No ono je rozdíl pít točený, navíc přímo v pivovaru a lahváče. Já taky včera musel vylít lahvovou 12ku Rohozce, která se nedala polknout a před pár dny byla točená výborná a podobně se mi to s lahváčem stalo víckrát (třeba Regent,Primátor 13,atd...) a ta samá značka točená je dobrá.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

jiri.kana

čtvrtek, 23. duben 2009
15:15

jiri.kana

to tomas: To jo. Právě proto chci zas někdy do Benešova na točený. A i kdby stálo za prd, tak "Kule" snad nezklamou.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Malakin

pátek, 24. duben 2009
07:31

Malakin

to tomas: Já mám v posledních letech podobný problém s Klášterem (vyjma tmavého), Poličkou, Krakonošem, Bakalářem, Březňákem (vyjma tmavého), Kutnou Horou (vyjma tmavého) a mnoha dalšími pivy. V lahvové podobě téměř nepitelné (ale na kanál to nejde nikdy, vždy to do sebe nějak nasoukám), v točené výborné. Je škoda, že už se člověk na lahvové pivo skoro vůbec nemůže spolehnout...


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Henri

pátek, 24. duben 2009
14:11

Henri

to Malakin: Kdybych byl někdo, kdo se zrovna začal zajímat o pivo a proto poprvé navštívil tyto stránky, tak by mě přečtení těchto stránek utvrzovalo v tom, že vlastně ta "in" piva z reklam jsou ta nejlepší a piva z malých pivovarů stojí za starou belu a jejich lahváče jsou vesměs nepitelné. Naštěstí vím, že tomu tak není :-)


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Malakin

sobota, 25. duben 2009
00:18

Malakin

to Henri: Řeknu to trochu nadneseně, ale člověk s mozkem nezavrhne pivo hned po prvním napití. Ani já ne. I sebehorší pivo zkouším znovu a znovu a teprve když se nespokojenost opakuje velmi často a pravidelně, s daným pivem končím a přecházím k jiné značce. Třeba jen dočasně a pak se zase vrátím k té předchozí, ale třeba taky ne. Některá piva jsou stabilně špatná, u některých se chuť várka od várky mění. Co je tedy jednou nepitelná sračka, jindy může pivem pivem nad piva.

No a pokud PI navštíví někdo snadno zmanimulovatelný, někdo, kdo věří pouhým slovům a vlastní názor podložený zkušenostmi mu nic neříká, tak takový člověk je vlastně chudák a měli bychom ho všichni litovat...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 25.04.2009 ve 00:42:38


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Tchoř

středa, 29. duben 2009
19:52

to Malakin:
Jak, nemůže spolehnout? Tak to teda néé, například: lahvový Hleneken, G, Sralla Artois, Sraník, Krušoblice a další prémiové a především světové skvosty (pojem z webové prezentace některého z nich, tuším že Hlenekena; škoda že se u nás neprodává ten nejlepší, BudwajSer) se díky moderní a přitom pochopitelně tradiční technologii s použitím těch nejlepších surovin vyznačují špičkovou, neměnnou kvalitou! :-)


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

Trhac

pátek, 24. duben 2009
10:15

Trhac

to tomas: Tak s Rohozcem mám většinou zkušenosti,že OK. I když občas se to stát může...Jinak k diskusi s Ferdinandem, nedávno mi kámoš přivezl petku kvasnicové 12 a 7mi kulí, a o obou mohu říct, že perfektní piva :) Jen ta 12měla menší říz, ale za to asi mohla delší doba,než se petka dostala ke mě...


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

Malakin

pátek, 24. duben 2009
11:55

Malakin

to Trhac: Kvasničák z Benešova je super - když ho měli před pár měsící v Karlíně, úplně mě dostal - s lahvema je to však horší, hlavně s desítkou. Ale to je případ většiny piv, která se dostanou do super/hypermarketů. Třeba lahvový Bakalář (vyjma tmavého) byl loni bezchybným pivem a letos, kdy se začal objevovat v některých Billách, je to podprůměrné pivo. Nebo lahvová desítka z Velkého Března. Ještě loni lahůdka, dnes na hranici pitelnosti.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Libor

čtvrtek, 23. duben 2009
17:59

Libor

to jiri.kana: myslím, že ano, ale 100% istý si nie som, boli sme tam totiž o 3:20 ráno :-)

a mimochodom ten točený Ferdinand 12 bol naozaj skvelý....


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 23. duben 2009
13:49

Chody

Libore, píšeš, že "produkty nadnárodných gigantov nepijem". Co tedy ten Březňák :)


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Libor

čtvrtek, 23. duben 2009
13:57

Libor

to Chody: asi by som to mal nabudúce špecifikovať - obzvlášť SAB Miller....
Ad Březňák - ja neviem, ale tak nejak ho stále beriem ako keby nepatril pod "Red star and melody boys"....


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI