Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Tajemný Chill je tu

[pátek, 28. listopad 2008]

Ve středu 26. listopadu mi přišel mail od agentury Ogilvy Public Relations s textem "Tajemný CHILL si Vás dovoluje pozvat na své odhalení dne 3. 12. 2008 od 18 hod." a přiloženým plakátkem a dovětkem: "Brzy se dozvíte více..."

O co asi jde? Vypadá to na pivo, ale co ty rampouchy? No nic, nevěnoval jsem tomu moc velkou pozornost. Snad jen uvedu, že od agentury Ogilvy mi chodí tiskové zprávy Pivovarů Staropramen a.s. (Anheuser-Bush InBev).

Hned druhý den přichází zpráva, že: "Tajemný CHILL se pro Vás odhalí v hudebním klubu MISCH MASCH dne 3. 12. 2008 od 18 hod." Atmosféru vybičovává dovětek: "Další informace budou následovat..." a obrázek, a snad i situace, se začíná přiostřovat...

Už jsem celý nedočkavý, zda dnes něco od Ogilvy přijde :) A přišlo. Plakátek je již plně zaostřen, rampouchy pomalu roztávají a nejzajímavější je slogan: "Projděte mrazem a zažijte CHILL na vlastní kůži"

Co to znamená? Já to chápu tak, že po Heinekenu, který dělá z nouze ctnost, tedy, že vydává podchlazené pivo za specialitu, jak můžete vidět v následujícím reklamním spotu, se tohoto know how chytá i výrobce Staropramenu.

Zkusil jsem zagooglovat (jak já nesnáším tyhle novotvary :)) a našel jsem na stránkách Pivovarů Staropramen toto. Heslo "Prošel mrazem, aby Vás osvěžil" mě vůbec neoslovuje, protože se rád nechám osvěžit i pivem teplejším a za ta léta ochutnávání piva vím, že dobré pivo se pozná i podle toho, že se dá vypít teplejší...

Tento nový druh čepování je ale zřejmě určen pro úplně jinou skupinu spotřebitelů. Na stránkách Staropramen Chill je psáno mimo jiné, že "čil" je:

- o zážitku: "Staropramen Chill je pro Ty, kteří chtějí podtrhnout svoji jedinečnost a hledají nevšední zážitky" Sláva nejsem jedinečný a stačí mi teplejší nefiltrované pivo z minipivovaru :)

- o tanci: "Chill najdete jen v takových podnicích, kde bývá vždy zábava a pořádně horko" Jako příznivec klasického (západo)českého bigbeatu se do takových podniků nedostanu, škoda, musí mi stačit podchlazené G9, takže dávám přednost posezení jinde před produkcí či pivu svému donesenému :)

- o originální chuti: "Prémiový ležák Staropramen Chill je díky nízké teplotě méně hořký a snadněji se pije." Mně se pije dobře i pivo hořké, třeba takový Svijanský rytíř bitter mi nedělá problémy :)

V Plzeňském kraji se zatím s tímto produktem nepočítá a já si dovolím říci, že se bez něho obejdeme, ale doufám, že dopisovatelé z Prahy (výzva pro Rosťu, Kejnu a ostatní pražáky) se ve středu 3. prosince 2008 nebudou v 18 hodin nacházet nikde jinde, než v klubu MISCH MASCH. A teď nevím, jakého smajlíka mám použít :)

autor: Chody | Blok 23:39 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Roman Holoubek

sobota, 27. prosinec 2008
22:26

Roman Holoubek

To Moro, Libor a druzí, ano zapojil jsem se, řešil jsem nějakou dobu jiné osobní záležitosti a snad už zase budu mít chuť o pivu číst, psát a pivo pít.

Moro - já jen doplnil svou info o pivu O106, čímž jsem nepolemizoval s příspěvkem. S tím souhlasím.

Libore, ještě jedna poznámka k pšeničnému Bažantovi - je tam sice napsané vyrobené na Slovensku, ale už ne kde - protože místo výrobce je jen Distributor Heineken :-)
Ochutnal jsem a jsem celkem dost zklamán. Odhaduji, že jde o spodní kvašení - prostě jen takový ten hybrid, jak jej známe i z našich luhů a hájů.


Jarda

pátek, 5. prosinec 2008
17:45

Pročetl jsem všechny příspěvky najednou a přidám pár postřehů.
1) silně podchlazený se dá vypít lecjaký patok, zkušenost ověřená již za bolševika. Ne nadarmo s tím nyní přichází výrobci žlutých vod perlivých s pivní příchutí, viz bombastická reklama Heineken.
2) Březňáka mám rád, když se povede. Bohužel má dost kolísavou kvalitu. Asi po třech exkluzívních nákupech je jeden standardní a jeden nykyslý, pitelný právě jen značně podchlazený (na žízeň, ne na chuť)
3) Totéž pozoruji u Kláštera a zde přináším nový drb: právě Klášter má vařit (nebo už vaří?) pro Svijany.
4) Svijanský máz se zhoršil, i když je stále lepší než jiná velkoprodukce. A s tím asi pivovar spekuluje. A s tím, že lidé časem zapomenou a zvyknou si. Já osobně nyní vozím Kníže, což je tuším 13°. Rytíř mi chutná, ale ne každý den.


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Libor

pátek, 5. prosinec 2008
13:38

Libor

to som bol ja.... :-)


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

pátek, 5. prosinec 2008
13:37

to Roman Holoubek: len tak pre info - tohotoročný vianočný pšeničný Zlatý Bažant má na etikete napísané: krajina pôvodu: Slovenská republika.... Takže je to asi naozaj slovenská produkcia....


napsal(a): [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
11:43


posted by: Inzerce

Moro

pátek, 5. prosinec 2008
13:02

Moro

to Roman Holoubek:
Já to dával jen jako příklad, že ne vše se marketingově ujme (a jen poznámka - hurá - Romane se připojil do nějaké diskuse po velmi dlouhé době :) )


napsal(a): Moro [Odpovědět]

Roman Holoubek

pátek, 5. prosinec 2008
12:53

Roman Holoubek

Pokud si dobře pamatuji, nešlo tehdy o pivo podchlazené, ale o speciální 1/3 balení v průhledné láhvi a pivo díky dvojité filtraci a především odlišnému chmelení bylo téměř bez chmelové chuti. Tedy abych byl přesnější - to pivo bylo celé téměř bez chuti. A jak píše Moro - neujalo se. Vytvořit marketingový produkt bez skutečných potřeb zákazníků má možný úspěch jen za jedné podmínky - neustálé masáže zákazníků, ale to také nejde do nekonečna.


Moro

pátek, 5. prosinec 2008
11:44

Moro

Pamatuji se, že před X lety, chtěl Staropramen prorazit (nebo zkoušel, ať se tu nepřeme) pivo které se mám ten pocit jmenovalo "O 106" (O sto šest) - bylo jen lahvové v třetinkách a taky bylo pro kluby plné mladých lidí. Za 1/2 roku bylo po akci a pivo se ztratilo z trhu. Tohle je sice točené, ale kdo ví, jaký bude jeho osud, nechme se překvapit ...


napsal(a): Moro [Odpovědět]

emu

pátek, 5. prosinec 2008
11:31

emu

Ale vlastně je diskuse tady pod tím celkem zbytečná, protože pivo je určeno vyloženě pro diskotéky, kam se asi opravdu hodí, v tom má výrobce pravdu. Nebuďme tak sebestřední, ne každé pivo je určeno pro posezení v hospůdce, prostě tohle je produkt určený na osvěžení žíznivých tanečníků. Z tohoto pohledu je to OK. Účelem tohoto piva není, aby chutnalo, ale aby osvěžilo.


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

libor

pátek, 5. prosinec 2008
11:01

Libor

Tak tie 3 nádoby ktoré myslí Dan - majú na sebe nápis tuším Messer Tatragas...... Videné pri návšteve minulý rok v lete.
Takže to asi CK tanky nebudú..... :-) :-) :-)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 05.12.2008 ve 11:02:49


ICQ: 425728891

napsal(a): libor [Odpovědět]

Tchoř

pátek, 5. prosinec 2008
00:36

Prosím, nechme už Svijany stranou, i když by se o nich dalo ještě hodně dlouze diskutovat. K tématu článku je ale na místě jiná otázka: Jaké máte zkušenosti s přechlazeným pivem, respektive s nápoji typu Chill, jak oslovují vaše chuťové buňky, co na to mandle, jícen, žaludek, hlava??
Podle mého: čím horší pivo, resp. výrobky se za ně vydávající, tím méně jeho špatné vlastnosti pocítíte, když vám je podají v teplotě blížící se bodu mrazu (podávaného nápoje). Proto např. obchodní zástupci nejmenované nadnárodní společnosti doporučují hostinským, aby G10 (a další srovnatelné produkty téhož dodavatele) servírovali konzumentům co nejchladnější...
Podobně nás chce nachladit i Chill, my se však nedáme!
Alepoň já mám své zdraví rád, proto se místům s takovýmito specialitami vyhýbám, raději si dám nepasterizovanou a klidně i teplejší dobrůtku v poctivé hospůdce, kterých nám bohužel stále ubývá. A pokud není jiná možnost - na chodbě jsou také pěkně a rozumně vychlazené lahváče těch správných značek!


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

Njorloj

pondělí, 1. prosinec 2008
23:14

Njorloj

2 jiri.j: tady jde ale hlavne o Maz, ktery je tlacen do hospod skoro vsude, stejne jako treba G+Pl je to u svijan Maz+Knezna/Knize. Rytire popijim pravidelne uz hezkych par let a zade zmeny jsem nikdy nepozoroval, Maz je vsak na tom priserne. Taky na Rytire se v hospodach neda jednoduse narazit, clovek vetsinou musi vedet kam zajit.


napsal(a): Njorloj [Odpovědět]

hroch

pondělí, 1. prosinec 2008
16:41

hroch

ad Svijany-Co se týče nádob, na dvoře je velký snad přetlačný tank (je vidět z dálnice a je využit na reklamu-natřen jako půllitr s pivem a logem),zastřešená nádoba na mláto nebo slad to si nepamatuju z exkurze a pak v centru pivovaru jsou jen tři mini CKT koupené za výhodnou cenu využívané jako zásobníky vody- je to tak minimální objem, bez připojeného chlazení, že nejsou určitě použité pro výrobu.
Jinak Máz proti tomu jaký byl před dvěma lety nelze již pít. Točil jsem ho od roku 2000 u sebe v hospodě. Rytíř je sice nejzajímavější, ale v hospodě nikdy neměl velkou výtoč (jinak v žádném rozboru nevyšel líp jak 11,05 sám pivovar ho snad dvanáctkou neoznačuje, to dělal uplně na začátku). Jedenáctku jako již celorepublikovou značku jsem u sebe na toči nechal, ostatní kohouty patří Konrádu. Pravidelně jednou týdně si natočím do skleniček Svijanský máz, konráda desítku(někdy jedenáctku) a konráda kvasnicovýho (jedenáctku nebo jindy dvanáctku) a ty svijany v porovnání s tím konrádem nejdou téměř dopít. Přesto návštěvníci vypijou svijanskýho máze víc jak konráda ze tří kohoutů. Ale g taky všude teče proudem a o jeho kvalitě asi diskutovat nebudem.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Dan

pondělí, 1. prosinec 2008
16:28

Dan

To tomas: Satelitní snímky na mapách nejsou špionážní, ale občas se hodí. Silo na slad je tam už dlouho. Toto jsou tři nerezové svislé tanky. Kousek jihozápadně od sila. Před časem jeden kamarád vznesl dotaz na sládka, že z dálky viděl podezřelé nádoby. Dostalo se mu informace, že je to zásobník na vodu.
Teď už jde jen o to, jestli v té vodě nejsou ještě nějaké "přísady" :-)


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Malakin

pondělí, 1. prosinec 2008
15:31

Malakin

to Jiri.J: Tu informaci mám od kamaráda z kvasné na VŠCHT, který tam byl několik týdnů na praxi. Ale je fakt, že ne všemu se dá 100% věřit.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 02.12.2008 ve 09:22:08


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

tomas

pondělí, 1. prosinec 2008
14:53

tomáš

to Dan: To už zavání špionáží, koukat se přes satelit, jestli má pivovar cékáčka. Je to silo na slad, i když to někomu může CKT připomínat.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

Jiri.J

pondělí, 1. prosinec 2008
14:45

Pánové, musím se pousmát nad těmito drby o Svijanech. Proto vám sdělím sladké tajemství. Žádné sladové a chmelové náhražky se ve Svijanech prostě neužívají. Svijany dokonce mají vlastní chmelnice. U 12% se pivo chmelí dokonce 5x (z toho 2x tzv. studené chmelení). Osobně pozoruji výkyvy v kvalitě spíše v letních obdobích. Ozkoušejte 12% teď v zimě a uvidíte, že se nezhoršila. Osobně ji považuji za jedno ze 3 nejlepších současných piv v ČR.


napsal(a): Jiri.J [Odpovědět]

Dan

pondělí, 1. prosinec 2008
14:35

Dan

To hroch: Postupné zhoršování Svijan trvá minimálně rok, řekl bych že spíš déle. Informaci o používání CK tanků mám od jednoho člověka který se až tak v technologiích vaření piva nevyzná, takže jsem to v mém příspěvku spíš myslel jako podezření na výrobu v CKT. Každopádně, na satelitních mapách na http://maps.google.cz/ (které mají detailnější zobrazení v přiblížení a nová data od Geodisu), jsou vidět v areálu stojaté nádoby velice podobné CKT. Až pojedu kolem, pokusím se něco zjistit na místě, nebo alespoň kouknu "přes plot".

To Malakin: Pokud ve Svijanech přistoupili k takovým zásahům, že nahrazují slad a k tomu ještě použití HGB, tak se to prostě projevit musí. Prostě kvantita začíná pomalu vítězit nad kvalitou. Je jasné, že když jsou dnes Svijany ve všech větších supermarketech a hospody kde se točí jsou už hodně daleko od komína, tak to nějak udělat musí, aby to pokryli.
Je to ale škoda, že takhle trpí kvalita.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

hroch

pondělí, 1. prosinec 2008
13:03

hroch

Ten výstav to už je po opravě na základě informace Malakina. jinak k tomu článku. Ledový pivo nemám rád. U zmrzliny preferuju jiné chutě. Sám když si vyndám domácí pivo rovnou z ležácké lednice tak ho když není čas, alespoň leju do vlažné sklenice. Já taky nebudu ta cílová skupina pro kterou je tento výrobek určen.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Dwarf

pondělí, 1. prosinec 2008
12:55

Dwarf

to Malakin: řekl bych, že tam hroch má 220.000 hl ročně při 4 dnech nepřetržitého provozu týdně


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Weetek

pondělí, 1. prosinec 2008
11:15

Weetek

Tak produkt asi nebude to, co bych vyhledával, ale musím říct, že marketingově se mi ta akce s postupným "roztáváním" informací moc líbí.


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Malakin

pondělí, 1. prosinec 2008
10:35

Malakin

to Dan: Ad Svijany: Jestli to spíš nebudě tím, že teď už se Svijany nedělají jenom ze sladu. Surogáty, kterými z 20 % slad nahrazují, se na výsledné chuti prostě nějak můžou projevit...

to hroch: Opravte si, prosím, ten údaj ohledně uvařeného piva. 220 tisíc hl za týden by na Svijany bylo vážně moc.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 01.12.2008 ve 10:41:33


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Malakin

pondělí, 1. prosinec 2008
10:28

Malakin

to Michal: Já si takhle jednou nechal v mrazáku přes noc Březňáka. Flaška to kupodivu přežila, ale pivo už bylo jakési divné... Taky jsem si takhle jednou v létě chladil nealko Platánka a z mrazáku jsem pak vyndával jenom střepy. :)


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

hroch

pondělí, 1. prosinec 2008
08:24

hroch

to Dan:
K těm Svijanům. Postupně se zhoršují již více jak rok. CKT opravdu nepoužívají. Ale HGB ano. Alespoň na spilce při exkurzi na tabuli u spilkové kádě mají napsáno že spílali 11ku a pod 11 se prokvasí lehce až třetí den. to by odpovídalo 13-14ce. Na dotaz co je kvasničák odpoví 12,5ka a zbytek přidávají prý do jedenáctky. Prostě mlží. Letošní Baron je navoněný jako máz, bolehlav ještě větší. Bohužel proti G je jeho kvalita dobrá, a tak ho, jako již celostátní značku, většina lidí bere jako dobrý, ale kvalitou propadl již pod mnoho regionálních pivovarů. Navíc na varně používají podtlakové scezování a tlakový chmelovar a následnou filtraci mladiny. Varna již s těmito změnami byla před čtyřmi lety podle informace na exkurzi schopná za čtyři dny nepřetržitého provozu týdně uvařit 220tisHl ročně a letos tvrdí že varna zvládne až 400tisHl ročně. Takže další HGB.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 01.12.2008 ve 11:32:55


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Njorloj

neděle, 30. listopad 2008
18:39

Njorloj

Ano typicke pro velke pivovary a jejich PR oddeleni udelat z nesvaru vyhodu - v patek jsem byl pozvan do nove hospudky, kde se kamarad nechal zlanarit Heinekenem a tak byly na cepu Krusovice a Breznak - ostudne priznavam, ze toceny Breznak jsem jeste nepil a tak jsme uvital moznost posouzeni a objednal maleho Musketyra a maly Breznak. Hezke sklenice, avsak diky mohutnemu podchlazeni zadna vune, a hlavne zadna chut. Vim co za chut cekat od lahvoveho Breznaka, ale toto nechutnalo proste nijak. Dobre jidlo, nekuracka stylova hospoda, ale pivo nestoji za nic a pri tom staci tak malo. Timto zdravim Kopernika, ktery to jiste cte a priste jdeme na Krakoru nebo Rytire.

2 dan: Bohuzel Maz sel do kopru jiz pred nejakym casem, dnes dosahuje stavu polopozivatelnosti :( Rytir si vsak dle meho stale drzi svou uroven.


napsal(a): Njorloj [Odpovědět]

Dan

neděle, 30. listopad 2008
17:55

Dan

V Řecku a dalších přímořských zemích čepují pivo do vymražených půllitrů. Tam to člověk chápe a je to docela efektní. Sklenice se ojíní bílou jinovatkou. Ovšem chlad do piva nestihne přejít, protože při nějakých 35°C ve stínu se za chvíli sklenice ohřeje okolním vzduchem.
Také nemám rád přechlazené pivo, vnímání chutí je tím samozřejmě minimalizováno.

To Tchoř: K těm Svijanům. Říká se, že dobré pivo se pozná také podle toho, že se dá pít i teplejší. Svijany ještě před nedávnem patřily k mým nejoblíbenějším pivům. Bohužel, poslední dobou se zejména Máz zhoršil. Hlavně v lahvové podobě. S největší pravděpodobností to má na svědomí použití CKT.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Milhauz.h

neděle, 30. listopad 2008
14:59

Milhauz.h

Já osobně si nejraději pivo vychutnám v rozmezí teplot 8-10°C takže také asi nejsem pro toto pivo dost ,,cool´´. Jo, není nad pořádný sklep :) Otázkou je, zda není firma Inbev nějak spolčená s farmaceutickým průmyslem, kde vyrábějí léčiva proti nachlazení. Konzumenti tohoto piva budou mít chronickou angínu a Inbev na tom vydělá dvakrát :D
---------------------------------
Zpráva byla upravena 30.11.2008 ve 15:05:52


napsal(a): Milhauz.h [Odpovědět]

Herolt

neděle, 30. listopad 2008
08:24

2 Emu: Přesně!!


napsal(a): Herolt [Odpovědět]

emu

neděle, 30. listopad 2008
01:10

emu

no tak jsme na nejlepší cestě, aby se příště objevily další produkty, které obhajují moderní přístupy k pivu a z neřesti dělají vlastně výhodu :)
Staropramen antibitter - nebyl při něm použit chmel, aby pro vás nebyl tak hořký
Staropramen faster - ležel jen 10 dní, aby jste ho měli čerstvý
Staropramen HGB - naředili jsme vám ho, aby nebyl příliš hustý


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Tchoř

neděle, 30. listopad 2008
00:19

Asi nejsem jediný - párkrát jsem si takovou pivni skorozmrzlinu také vyrobil v mrazáku, ale naštěstí jsem si na zimou křehnoucího lahváče vždy včas vzpomněl v okamžiku, kdy už se ledové krystalky volně vznášely flaškově pivním médiem. V hospodě přechlazené G10 a podobné lahody naštěstí nekonzumuji a klidně si dám i pivčo teplejší (koneckonců, když jsem si dopřával pivo v Anglii, většinou mi ani nic jiného nezbylo), ušetřím si alespoň bolení mandlí a vychutnám si opravdový charakter sladu i chmele (snad s výjimkou zmíněných Svijan, ty si raději vychladím, a ač patří mezi ta nejlepší nepasterizovaná piva, po konzumaci za vyšší teploty bych je cítil ještě pozítří).
V jedné hospůdce v Irsku jsem však už v létě 2002 sebral tácek Carlsberg s detailním průřezem pípy, která vám zajistí přísun tohoto výtečného produktu, vychlazeného na +2 až +3 Celsiovy stupně. No nazdar, tak to je asi něco jako Chill! Díky, Carlsbergové, InBevové a SABMilleři, já si dovolím nastydnout z jiných příčin a pivčo si vychutnám také jiným, rozumně a lidskému organismu více žádoucím způsobem.


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

Kejna

sobota, 29. listopad 2008
13:17

Kejna

no výzva je to monstrózní, ale obávám se, že na tento nový produkt, jakož i jmenovaný podnik nejsem dostatečně cool :D


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Dan

sobota, 29. listopad 2008
13:12

Dan

Pokud si pamatuju, tak první kdo přišel s nápadem podchlazování byl Plzeňský pivovar. Kvůli zastření "chutí" v Gambrinusu, po jeho "vylepšení" jihoafričanem, začali tlačit na podchlazování piva v hospodách.
Ovšem tato novinka jde zřejmě ještě dále. Nebo spíš blíže... k nule. Možná se dočkáme i mínusových hodnot chlazení piva. Pivo se bude podávat "na klacku", jako pivní nanuk :-)


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Trhac

sobota, 29. listopad 2008
12:53

Trhac

No to zase bude lahůdka:D
To já jednou udělal z birella v mrazáku granát...taky fajn:D


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

siki

sobota, 29. listopad 2008
12:30

siki

strčte si již nalité pivo do lednice nastavené na 0°C, nechte ho tam, dokud se neobjeví ledové krystalky, ty potom lžící vysbírejte a z výčepního v tu ránu máte speciál s 10ti % alc. :-) Otázka je, jestli to půjde pít...


napsal(a): siki [Odpovědět]

Michal

sobota, 29. listopad 2008
12:13

Michal

Tak tohleto Chill si klidně můžu udělat doma a zadarmo (za cenu lahváče) :D

Jednou se mi bohužel podařilo, že sem si udělal Louny Chill 10°, nějak sem na ně při rychlochlazení v mrazáku zapomněl a nechal je tam dvě hodiny. Ale spíš se to dalo nazvat Louny Rampouch ::cry ::lol


ICQ: 260962312

napsal(a): Michal [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI