Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Pár postřehů ze Žižkova

[sobota, 6. červen 2015]

Nejsem návštěvníkem typických pivních slavností, většinou totiž nebývají o pivu, ale o zábavě, s pivem nemající kolikrát co do činění. Ty „o pivě“ jsou ovšem něco jiného. Takovým hybridem (alespoň tedy pro mne) je Žižkovské pivobraní. Mám to blízko, počet 35 pivovarů, z různých koutů naší vlasti, každý s několika druhy piv, dává už slušnou možnost vybrat si, co popít. Navíc v příjemném prostředí parku Parukářky. To vše v klidu a pohodě v pátek od 14 do cca 18 hodin (jak o sobotách, nevím, návštěvu uskutečňuji z níže popsaných důvodů pouze v pátek). Posléze už areálem zní neartikulovaný, bůhví proč zesílený na maximum, úděsný řev jakýchsi druho, či x-řadých kapel. Slova neslyšet, o pohodové konzumaci ani řeč, lépe je se vytratit. Scénář stejný každým rokem.

I v roce letošním přivezly jednotlivé pivovary slušnou nabídku piv, jenom možná měli jejich zástupci vzít v úvahu „tropy“, které panovaly. Dávat si cokoli silnějšího (a že tam bylo co vybírat) bylo jen pro obzvláště silné nátury. Drželi jsme se pro tentokrát „dešťovek“, či pšenic, sem tam střihnutých pár ležáky. Z 10° nás nejvíc zaujal Hektor z pivovaru Clock Potštejn, či Divočák z Moravského Žižkova. Pšenicím pak kralovala 11° z Příšova. Naopak zklamáním byla pšenice z Pacovského pivovaru. Ochutnané ležáky (Třebíč, Mordýř a další) měly všechny slušnou úroveň a byly dobře pitelné. Výjimkou byla 11° z Lipníku n.Bečvou, kde byl ve vůni i v chuti silný diacetyl. Ovšem ve 12° už prý nikoli, tu jsem ovšem sama neochutnala. Co se týče tmavých piv, mohu jen zprostředkovaně sdělit, výborná prý byla 13° Čert z Moravského Žižkova, jakož i 13° od Mordýře.

„Pivo piv“ z několika minulých festivalů – Pašáka- jsem dostala ochutnat (sama jsem odvahu neměla)- a … kanál by to jistil. Vítěze neznám, ale doufám, že to bude někdo kvalitní, jako třeba vítěz ročníku loňského-Slepý krtek. Ten měl u stánku asi frontu největší, ostatně jako vždy.

Největší devízou pátečního odpoledne byl asi stín. Kdo „urval“ aspoň kousek, tak si ho bedlivě střežil. Pochvala pořadatelům, že zakázali kouření ve stanu a pečlivě tento zákaz hlídali. Rovněž tak pochvala za dostatek WC i vody na umytí sklenic. Festival pořádá městská část Praha 3, více by to ale asi slušelo soukromému subjektu. Návštěvníkům je to jedno, ale to, že příspěvek 1,5 mil. na tuto akci jde z rozpočtu m.č., tudíž veřejných peněz, by jedno být nemělo.

Pár postřehů ze Žižkova

autor: Jana | Blok 18:08 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

KD

pondělí, 8. červen 2015
10:38

Vcelku souhlas, jen loni zde vyhrála Stará škola z Chudenic...


napsal(a): KD [Odpovědět]

Dan

pondělí, 8. červen 2015
09:39

Dan

Žižkovské pivobraní na Parukářce osobně považuji za jednu z nejlepších velkých pivních akcí. Slušná nabídka piv z mnoha zajímavých pivovarů, krásné prostředí. Chodím, stejně jako Jana, vždy v pátek hned od začátku. To je tam krásný klid, je čas i na popivídání s lidmi od jednostlivých pivovarů a hudební produkce ještě není v akci.
I já chválím Moravský Žižkov a mne osobně překvapila desítka od pivovaru Clock. Jedna z nejlepších desítek vůbec.
Co bych akci vytknul a trochu nesouhlasím s Janou, je možnost mytí skla. Cisterny s vodou byly pouze na jednom místě, vzadu v parku a tak bylo nutno po každé degustaci chodit mýt sklo právě tam. To byl k večeru, s přibývajícími, lidmi stále větší problém a člověk se naběhal. Další výhradu bych měl k opětovnému nasazení plastových kelímků. Dřívější ročníky byly jenom o skle, teď se ve velkám vrátily kelímky, což malinko posouvá pivní kulturu směrem na Balkán. A zálohované plastové kelímky vypadaly opravdu odpudivě. Naštěstí ale sklo bylo ke koupi na všech stáncích.
Bouhužel na pódiu se k večeru rozjela produkce a vystoupení rádoby umělkyně Ester Kočičkové (nad tím by se organizátoři měli vážně zamyslet)...
I přes tyto drobné neodstatky považuji tuto akci za velmi zdařilou.
Pravda je, že v sobotu tam došlo díky jednomu opilci k poškození asi osmi stánků, nejhůře dopadl pivovar Bobr, kterému způsobil zničení části výčepu (foto na jejich FB). To pořadatelé trochu nezvládli.
Jinak ještě postřeh k Pašákovi, neochutnal jsem ho a myslím, že dost lidí ho obcházelo, zejména ze začátku. Možná to bylo i k vůli jeho "vítězstvím" v soutěžích, nevím. V každém případě, Slepý Krtek si nejlepší ocenění právem zasloužil.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

stanrock

neděle, 7. červen 2015
23:30

Akce mě bavila jako vždy svým rozmanitým počtem pivní nabídky.Ale jednu výtku mám a to, že tentokrát jsem si nemohl odnést katalog s nabídkou piv ,které zde byli návštěvníkům nabízeny.Proto jsem nebyl ani připraven si ochutnané piva zapisovat.No a bohužel i suvenýr v podobě tácku jsem vynechal,neboť někde i cena 20 kč.-mě přišla až dost.Tak snad za rok se dočkám lepšího servisu pro pivní ochutnávače.


napsal(a): stanrock (rock.e(a)volny.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI