Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Reakce na článek Česká nealkoholická piva

[čtvrtek, 12. březen 2015]

Článek o nealko pivech na serveru Pivníci mne přiměl k následující reakci:

Myslím, že v tomto segmentu mám za poslední půlrok docela zkušenosti. I nealko pivům nadnárodních gigantů se snažím vyhýbat. Birellu se ale vyhnout i v minipivovarských restauracích prakticky nejde a musím uznat, že se pít dost dobře dá. Stejně tak bylo docela dobré čepované Free od Hlenekenů. Z dalších vynechávám ty napajcované různými sladidly apod. (Samson, Platan, Černé Hory aj.). Od Lobkowiczů se tak dá pít jen Lobkowicz i když s kys. mléčnou.

Nealko piva nabízí plno pivovarů, je ale asi dost těžké zjistit, kde se jaké opravdu vyrábí. Nicméně i etiketa má vliv na vnímání, takže mi chutná více nealko Hubertus, oproti Primátorovi :) Střízlík z Nymburka mne moc nezaujal a Chodovar je oproti jiným hodně jiný - dost do sladka. Jinak jsem byl a jsem spokojen s Budvarem (kde se dá vysledovat typická jemná budvarská chuť) i Konradem. Za nejlepší zatím považuju Bernarda (vyzkoušen o Vánocích i sudový) a Herolda (oba mají vyšší hořkost, která přebíjí onu sladinovou příchuť. V budoucnu plánuju (alespoň v létě) mít na čepu i nealko pivo (bohužel ale nabídka sudových je dost malá :()

Pokud chcete opravdu nulový alkohol, pak je k dispozici Bavaria, která je hodně sladká, ale pít se dá. Mohu potvrdit velkou pitelnost bavorské nealko pšenice - v mém případě Veldensteiner.

Moje zkušenosti berte tak, že nejde o ojedinělé ochutnání nealko piva např. při řízení, ale o běžnou spotřebu...

Jo ještě se chystám na košt domácího nealka piva od Modrého abbé a ze Zvíkova. Ví případně někdo o dalších výrobcích či distributorech zajímavých nealko piv?

autor: Chody | Blok 09:12 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Maxič

pátek, 13. březen 2015
20:28

Maxič

Pro mě je úplně nejlepší nealko z Klatov - černé od p.Pavlase(M.A.). I to světlé je dobré, ale černých jsem dal i několik po sobě...V Klatovech v marketu "Bouchalka" býval občas výběr zahr.nealk a slad. nápojů(doma ještě mám 3Horses - Němci vyráběj pro Hol.), chuťově asi jako Bavaria - takže žádná sláva. V lahvi je pro mě nejlepší pltm Bernard a pak hned ten světlý. Co šlo ochutnat, jsem ochutnal a že toho nebylo málo... Veldensteiner mi také chutnal.


napsal(a): Maxič [Odpovědět]

hroch

pátek, 13. březen 2015
14:36

hroch

U nealka je ještě větší problém se skladováním a úpravou piva před výstavem. Ti velcí hráči mají větší odbyt a tak jejich nealka mají nekolísající chuť, ale taky tam bývají cítit pachutě z přílišné pasterizace, stabilizace atd.. Zmiňovaný Birrel poslední dobou nechutná jako mýdlo, je trochu méně chemický a dá se jedno vypít. Free, starouš, Bernard, vše jakžtakž ujde. U Starouše mě to přijde, že kdyby se vyráběli piva se záporným alkoholem tak bude Starouš nejlepší na světě. Jejich nealko je z jejich portfolia nejlepší pak se dá vypít desítka a ostatní je hrůza. U těch malých je to problém různorodosti. Nealko piju pravidelně při cestách, pro zajímavost si ho kupuju i v prodejnách a např.u Nymburskýho, platana, Konrada- mám zkušenosti někdy super jindy špatné. U Samsonu jenom špatné.
My bereme Konrada pravidelně, uskladněný ve tmě a v chladu. Ale přesto jsou rozdíly mezi začátkem bedny a koncem a mezi každou várkou. Z logiky věci- nealko slabé pivo cca 4%EPM. Pivovar má scezovací dno postavené na určité množství sladu, takže musí vyrobit uplně plnou várku aby se to správně scedilo, větší než u normálních piv. Pak nealko vaří jen párkrát za rok. V tanku leží mezi jednotlivým postupným stáčením do lahví i několik měsíců. Jednoznačně rozdíl mezi várkou první z tanku a nakonci. Ale nejhorší degradace je v lahvi, když se ta lahev válí na světle a výrobek nechrání alkohol. To je i jeden z důvodů, proč se rozmohli ochucená míchaná piva či ochucená nealka, v tý chuti rádobyovoce se schovají pachuti stabilizátorů, antioxidantů, sladidel, aby to déle vydrželo.
Jako šofer, buď zariskuješ občasný výkyv chuti nealka, anebo se na osvěžení a zahnání žízně asi hodí nejvíce čistá vody.
Nealko ve větším jsem pil párkrát při těžké práci v létě když jsem musel i řídit auto- dalo se. A pak když mě zbyl v roce 2009 Platan nealko v sudech, a aby jsme to s tátou vypili tak jsme ho míchali s Primátorem Doublem a 21%EPM jako se šťávou, samotný to dlouhodobě nešlo pít i když ze sudu.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Adsense

27. červenec 2024
02:12


posted by: Inzerce

Jana

pátek, 13. březen 2015
20:36

Jana

hroch:
Já osobně dávám přednost Lobkowiczovi nealko. Je to asi naše nejlepší nealkopivo. Konrad není špatný, ale jak kdy. u nás se ovšem moc nesežene. I ten Střízlík se dá. Ovšem Birella nebrat. Od Bernarda pouze jantar.Bavorské nealko pšenice ano.Co mi kdysi nejvíc chutnalo, byl třeboňský Renegát, přímo v místě. Ovšem nemám tušení, zdali se ještě vaří a zdali se taky sežene někde jinde, než v Třeboni.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Narmer

pátek, 13. březen 2015
14:03

Narmer

Tak k nealku - od Bernarda se dá a docela mi chutnal od Primátora. Jeden Birell se vypít dá, ale zkusili jste si někdo dát dva???


ICQ: 149095450

napsal(a): Narmer [Odpovědět]

Jardel

úterý, 17. březen 2015
08:01

Jardel

Narmer: já jsem dva statečně položil(v průběhu asi tří hodin) a teklo mi to už i ušima. přesedlal jsem milerád na limonádu. Jedno je v pohodě, sice tam není ta přidaná hodnota ale neurazí to.


napsal(a): Jardel [Odpovědět]

Dan

čtvrtek, 12. březen 2015
15:58

Dan

Já mám nejraději nealko Bernarda, ale musím uznat, že Birel se dá. Né že bych chtěl podporovat tento gigant, ale občas ho dostávám jako prezent při nákupu na velkoobchodu a skutečně se to vypít dá.
Nedávno jsem měl pšenici Holledauer Weisses a to byla docela hrůza, s chutí mýdlové vody. Zatím jsem nenarazil na nealko pšenici, která by mne oslovila.
Pravda ale je, že se celkově kvalita nealko piv zlepšila a je z čeho vybírat. Často je to lepší, než sladké limonády plné chemie.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Pivař

čtvrtek, 12. březen 2015
10:54

Je pravda, že nealko bavorské pšenice nejsou špatné... Mě osobně chutná Maisel´s Weisse. Obecně ale upřímně dám přednost raději Kofole než nealko pivu, pokud nemůžu pít alko...


napsal(a): Pivař [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI