Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

srpen 2014

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv srpen 2014


S rozumem prosím …

[pátek, 29. srpen 2014]

Díra u Hanušovic, film, který vznikl za podpory pivovaru Holba nyní míří na Hanušovicko. Pivovar připravil sérii promítání ve spolupráci s Biografem láska. Projekce proběhnou v letních kinech v různých místech regionu, kde se také film natáčel.

Šňůra promítání začne v Žamberku 25.6. Odtud pak pokračuje do Postřelmova, Štítů, Červené vody, Bludova a Hanušovic, kde bude možné shlédnout film ve čtvrtek 4. září, tedy v předvečer Pivovarských slavností.

Letní kina nabídnou až 200 míst k sezení, kvalitní projekci a nebude chybět ani výčep s Holbou pro divácké přípitky. Diváci zaplatí symbolické vstupné 30 Kč. Holba tímto přiváží kulturu nejen svým konzumentům, ale i všem ostatním přímo do míst jejich bydliště. Film Díra u Hanušovic získal velký ohlas diváků zejména pro svou autentičnost a poetiku.

Vypráví současný příběh mladé učitelky Maruny, která pracuje jako hospodská v malé vesnici na Hanušovicku. Společenským centrem vesnice i všeho dění je hospoda, v níž se kromě hlavních protagonistů schází, jak už to bývá, většina obyvatel. Nyní se možná většina obyvatel sejde v letních kinech. Krobotův film Díra u Hanušovic získal nominaci na Křišťálová globus, takže se bude na co dívat.

Rozpis projekcí najdete na www.holba.cz


Na počest svátku svatého Václava a Dne Českého piva letos velkobřezenští sládci uvařili třináctistupňový speciál Březňák Jantarový 13. V malebném pivovaru Velké Březno se vaří toto výjimečné pivo tradičním dvourmutovým způsobem v původní měděné varně, kvasí v otevřených spilkách a pomalu dozrává v ležáckém sklepě. Výsledný speciál s obsahem alkoholu 5,8 % obj. v sobě snoubí to nejlepší z umění velkobřezenských sládků.

Krásná barva miliony let starého jantaru, sametová pěna a chmelová vůně, přecházející do plné chuti. To je charakteristika speciálního piva Březňák Jantarový 13. K jeho výrobě posloužily suroviny nejvyšší jakosti: voda z vlastních studní, žatecký chmel a slad vyrobený z polabského ječmene. Navíc velkobřezenští sládci při výrobě použili tři druhy speciálních sladů – barevný, karamelový a bavorský.

Jantarové pivo se poprvé vařilo loni na jaře k příležitosti 260. výročí založení pivovaru. Mělo velký úspěch, což potvrdilo i ocenění v podobě prvního místa ze soutěže Pivo České republiky v Českých Budějovicích. Rozhodli jsme se ho tedy letos uvařit znovu, tentokrát k příležitosti svátku svatého Václava a Dne Českého piva,“ konstatoval vrchní sládek pivovaru Velké Březno Michal Rouč. „Lidé ve velkobřezenském pivovaru vaří každé pivo s opravdovou láskou. To je důvod, proč jsou naše piva výjimečná, zvláště pak speciály, kterými velkobřezenští rádi překvapují,“ vysvětluje obchodní ředitel společnosti HEINEKEN pro severní Čechy Martin Kříž.

Ke speciálnímu pivu, jakým Jantarový Březňák bezesporu je, se doporučují i výběrová jídla. Výborně tak doplní například kachní játra Foie gras restovaná na šalotce a červeném vínu, podávaná na křupavém toastu nebo konfitovaná kachní prsa s dušeným karamelovým zelím a domácím bramborovým knedlíkem. Jantarové pivo však lahodí i sladkým jídlům, vyzkoušejte ho například k vanilkovému Creme Brulee.

Celkem budou mít milovníci pěnivého moku k dispozici 710 hektolitrů svátečního speciálu, a to od 1. září 2014 v severních Čechách a 15. září na čepu v restauracích po celé České republice.


Nefiltrovaný, nepasterizovaný a silný Granát čerpal inspiraci v původní receptuře z roku 1884 a připomíná 145. výročí založení pivovaru.

Každý skutečný milovník piva by si měl co nejdříve ve svém kalendáři označit sobotu 27. září s poznámkou „Návštěva hospody s přáteli“. Již za měsíc se totiž v předvečer svátku svatého Václava uskuteční druhý ročník Dne českého piva. Pro tento svátek našeho národního nápoje, který loni poprvé zorganizoval Český svaz pivovarů a sladoven, uvařili ve Staropramenu skutečnou pivní lahůdku – speciální várku nepasterizovaného a nefiltrovaného Výročního Granátu 14,5. Polotmavý speciál se stupňovitostí připomínající letošních 145 let od založení smíchovského pivovaru.

Limitovanou edici Výročního Granátu 14,5 bude možné ochutnat pouze v sobotu 27. září během Dne českého piva, a to ve vybraných hospodách Staropramenu, které se k oslavám s námi připojí,“ říká Michal Šlechta, manažer značky Staropramen. Přehled těchto hospod lze najít na stránkách www.pivo.cz. „Granát jsme vybrali proto, že tvoří důležitou součást historie nejen našeho pivovaru, ale celého českého pivovarnictví,“ dodává Šlechta.

Výroční Staropramen Granát 14,5 je speciálním nefiltrovaným a nepasterizovaným polotmavým ležákem. „K jeho výrobě jsme použili tři druhy sladů a tři druhy chmele v čele s Žateckým poloraným červeňákem. Jeho receptura využívá pro Staropramen typické několikanásobné chmelení. Poté, co tento speciál uzraje v tancích, bude přímo stáčen do sudů. Bude tak vynechána jak fáze filtrace, tak fáze pasterizace. Pivo do hospod zavezeme až těsně před Dnem českého piva. Tím bude zajištěna jeho maximální čerstvost, což je z pohledu kvality piva velmi důležité,“ říká Zdeněk Lux, vrchní sládek pivovaru Staropramen. Každá hospoda pak dostane omezené množství piva. „Proto se nevyplatí váhat. Doporučuji si v hospodě raději rezervovat místo,“ upozorňuje sládek Lux.

V rámci podpory připravil Staropramen pro ty, kteří mají rádi něco navíc, soutěž s Výročním Granátem 14,5. Výherce obdrží poukaz na konzumaci 30 piv zdarma a titul Čestného sládka s privilegiem narazit a natočit Výroční Granát 14,5. Podrobné informace o soutěži jsou také na webových stránkách www.pivo.cz.

Staropramen si zvolenou stupňovitostí Výročního Granátu 14,5 symbolicky připomíná 145 let od svého založení. Bylo to v roce 1869, kdy s nápadem postavit nový pivovar na tehdejším pražském předměstí přišli Jan Kohout a Vilém Pick. Ve stejném roce založili akciovou společnost, jejíž valná hromada se poprvé sešla na podzim. Záhy bylo započato s výstavbou pivovaru. První slavnostní várka piva byla uvařena 1. května 1871.

Od počátku existence se pivovaru dařilo. Může za to také inovátorský přístup, kterého se ve Staropramenu držíme dodnes. Když v roce 1884 přišel tehdejší náš sládek Michael Trnka s Granátem na trh, položil základ celé kategorii polotmavých ležáků. Jsme rádi, že na tradici tohoto piva můžeme navázat i aktuální speciální várkou Výročního Granátu,“ popisuje Zdeněk Lux, který je celkově dvacátým vrchním sládkem v historii smíchovského pivovaru.


Pivovar Lobeč happening 2014

[pátek, 29. srpen 2014]

[Lobeč] 12:39 [permalink] [reaguj]









Zlínskou zoo provoní pivo

[pátek, 29. srpen 2014]













Test pšeničných piv

[pondělí, 25. srpen 2014]




Vydejte se do Zichovce na festival

[pondělí, 25. srpen 2014]



Pivní slavnosti v Chodovaru

[pondělí, 25. srpen 2014]







Vaří už Padochov?

[čtvrtek, 21. srpen 2014]

Do redakce PI přišel mail tohoto znění:

Ahoj Chody, byl jsem na krátkém výšlapu údolím Oslavy a Jihlavy a narazil jsem v Řeznovicích (kousek od Ivančic) v místní hospodě na pivo z pivovaru Padochov.

Byla to světlá 12° Antonín a po mém dotazu - provozovatel hospody je majitelem pivovaru, a proto tam dodává vlastní pivo. Krom toho na čepu byl Kozel a Starobrno, které tam pár místních pilo. Vývěsní štít je ale znamením, že to myslí s prodejem vlastního piva vážně (a taky všechny popelníky nesly logo Padochovského pivovaru).

Sklo, ve kterém mi přinesla pivko nepříliš sdílná slečna, měla kromě loga označení Pivovarská krčma Ivančice. Bohužel jsem neměl čas v Ivančicích zapátrat, už bylo dost pozdě a já musel stihnout autobus.

Nevím, jestli to už není profláklé, ale myslel jsem, že je Padochov ve fázi přípravy.

Každopádně - pivo bylo v dobré kondici, chuťově velmi slušné.

A ještě jeden poznatek - v osadě (táboru) pod Templštejnem čepují Bratčickou zámeckou 12° a musím říct, že mi chutnala náramně.

Měj se dobře a pivu zdar!

Zdraví Martin

Otázkou tedy zůstává, zda Padochov již vaří, nebo je na čepu Kácov? Ví někdo víc?

Vaří už Padochov?[p1400]

[pi] 20:35 [permalink] [comments: 5]


Po 44 letech uvedl pivovar Radegast na trh nový světlý ležák. Ryze Hořká 12 nahrazuje stávající pivo Radegast Premium. Nový ležák je více hořký s plnou chutí a výrazným chmelovým aroma, díky použití tří druhů moravského chmele. Nové pivo bude nabízeno v čepované variantě v hospodách a také v lahvích a plechovkách v obchodech.

Pro pivovar Radegast jde o historickou událost. „Když v roce 1970 uvařil první sládek Jaromír Franzl pivo Radegast, bylo díky své charakteristické hořkosti jiné než všechna ostatní piva na trhu a velmi rychle si získalo mnoho příznivců. V posledních letech se však stále víc piv přibližuje svou hořkou chutí Radegastu. Abychom našemu dlouhodobému závazku ke spotřebitelům „Život je hořký. Bohudík.“ dostáli, musíme se opět odlišit. Proto jsme se rozhodli, že uvaříme nové pivo, plnější a více hořké,“ řekl autor receptury a ředitel pivovaru Radegast Ivo Kaňák.

K vaření nového ležáku používají sládci v Nošovicích tři druhy chmele z moravských chmelnic. Kromě odrůd Žatecký poloraný červeňák a Sládek si vybrali i další českou odrůdu Saaz Late, která je díky své vysoké kvalitě považována za budoucnost českého pivovarnictví. Pivo se vaří tradičním dekokčním způsobem rmutování a trojitým chmelením. Ležák je držitelem chráněného zeměpisného označení České pivo.

Doporučená cena lahvové varianty je 14,90 Kč za půllitr.


Přijďte na Svijanské pivobraní

[čtvrtek, 21. srpen 2014]

V sobotu 23. 8. 2014 proběhne na hřišti ve Svijanech 4. ročník Svijanského pivobraní pořádaného obcí Svijany a zdejším Pivovarem Svijany. Akce, která si za svou relativně krátkou historii získala množství příznivců, odstartuje ve 14 hodin, nabídne všechna svijanská piva za 20 Kč a zábavu pro celou rodinu. Vstupné na akci je 50 Kč, parkování zdarma.

Svijanské pivobraní se letos koná teprve po čtvrté, ale příznivců, kteří si nenechají ujít ani jeden jeho ročník, už má víc než dost. Komorní akce nabídne ochutnávku všech svijanských piv včetně nového prémiového světlého ležáku 450 uvařeného jen z českých tradičních surovin za 20 Kč, o hudební zábavu se postarají kapely Táboranka, Berušky, The Beatles Veteran Club a Volupsie. Program zpestří také taneční skupina Countryon, která předvede nesmrtelný kankán v dobových kostýmech a za doprovodu původní operetní hudby.

Zatímco budou dospělí při poslechu hudby ochutnávat pivní pochoutky i kulinářské speciality, děti se mohou dosyta vyřádit na pouťových atrakcích. K dispozici jim bude např. velká skluzavka a kolotoč.

Vstupné na akci je pro dospělé návštěvníky 50 Kč, děti mají vstup zdarma, a to i na všechny pouťové atrakce. Řidičům bude vyhrazen a uzavřen střed obce pro parkování zdarma.


Naposledy se světlým speciálem čtrnáctkou v Hanušovicích připíjelo před 2. světovou válkou. Nyní je tady zpět jako symbol oslav 140 let pivovaru.

Holba Výroční speciál 140 je mistrné dílo hanušovických sládků, které navazuje na tradici vaření silných speciálních piv v Hanušovicích již v 19.století.

Výroční speciál je výjimečný nejen složením, ale také recepturou. „Použili jsme pět různých druhů ječných sladů, což je v poválečné historii pivovaru zcela unikátní,“ říká sládek pivovaru Holba Luděk Reichl. Ani s chmelem se rozhodně nešetřilo. Jeho dávka je až o třetinu vyšší než např. u známé Holby Šerák Speciál se symbolickou stupňovitostí 13,51%. „Vybrali jsme několik českých chmelových aromatických odrůd. Nejvyšší podíl má v našem speciálu věhlasný Žatecký poloraný červeňák. Na varně se chmelilo natřikrát, tedy ve třech oddělených dávkách. Poslední čtvrtá dávka chmele pak proběhla jako „studené chmelení“, tedy až při sudování piva do ležáckých tanků,“ popisuje vznik Výročního speciálu sládek pivovaru Holba Luděk Reichl.

Kvašení na otevřené spilce probíhalo pozvolně při nízké teplotě, což pivu ponechává vysokou plnost a chlebnatost. Dlouhá je i doba zrání plných 100 dní. Výsledkem je pivo sytě zlaté barvy s vyšším obsahem sladového neprokvašeného extraktu, vysokým řízem, vyšší, ale příjemnou hořkostí, která je pro tento typ piva charakteristická. Pěna je především díky originálnímu složení sypání a dlouhému výrobnímu cyklu hutná a stabilní.

Poprvé se bude Výročním speciálem připíjet na Holba Pivovarských slavnostech 5.- 6. září.


Letošní 11. Pivovarské slavnosti Holba budou velkolepou narozeninovou párty. Oslavy letos začnou už ve čtvrtek 4. září večerním letním kinem. Prostřednictvím plátna do pivovaru zavítá Táňa Vilhelmová, coby fortelná výčepní z Krobotova filmu Díra u Hanušovic. Holba tentokrát naservíruje nejen skvělé pivo, ale i kulturní zážitek. Pro diváky je připraveno promítání filmu přímo na nádvoří pivovaru s kapacitou 200 míst k sezení.

V pátek otevře pivovar brány už od 15 hodin všem, kteří se chtějí podívat do výroby nebo posedět s pivovarmíky. Stylovou hudební kulisu na pivovarském nádvoří vytvoří rockový Omicron i pohodový jazz Stanley´s Dixies Street Bandu. Večer si tady s návštěvníky připije a zahraje Ivan Mládek a jeho Banjo Band. Pátek bude ve znamení pohodového posezení a přátelských setkání u dobrého piva s možností navštívit výrobu.

Narozeninové oslavy vyvrcholí 6. září. Sobotní oslavy oficiálně zahájí naražení soudku spojené s přípitkem Výročním speciálem 140. Hned poté hlavní scénu obsadí oblíbené kapely, tanečníci i Ruda z Ostravy a program vygraduje večerním vystoupením Monkey Business. Zábava je rozdělená do tří scén v areálu pivovaru. Nejvíce to bude vřít na hlavní stage, naopak nejklidněji bude u Pivovarského muzea. Pikniková louka u pivovaru ožije řadou atrakcí a dětským program, později tady zahraje Bludověnka a Zábřežský cimbál. Areál pivovaru se v sobotu otevře od 12 hodin a hned půl hodiny poté začne program. Slavnostní zahájení, spojené s naražením soudku s Výročním speciálem 140 pak proběhne v 15.45 hodin. Slavnosti ukončí 23.15 slavnostní ohňostroj. Pro návštěvníky oslav je zajištěna mimořádná vlaková doprava ve směrech Šumperk, Jeseník i Zábřeh na Moravě.

Na 11. Pivovarských slavnostech Holba se bude připíjet jedenácti různými pivy, vystoupí šestnáct kapel a ryzí pivo z hor, od desítek po speciály, poteče z 51 výčepních píp. Pro ty, kdo to rádi lehké, bude na čepu novinka Holba Horské byliny i Holba Free.

Narozeninová oslava si zaslouží narozeninové pivo.

Bude jím Holba Výroční speciál 140, která je dárkem všem příznivcům značky. Jde o silnou čtrnáctku zlaté barvy se smetanovou pěnou. „Určitě zaujme svou plnou chlebnatou chutí, výrazným chmelovým aroma a vyšší, přitom lahodnou hořkostí,“ vyjadřuje sládek Luděk Reichl a prozrazuje další zajímavosti. Výroční Speciál obsahuje 5 druhů sladů, které ovlivňují nejen jeho chuť, ale i barvu. Všechny jsou z moravských ječmenů, proslulých kvalitou a domácí produkce je také použitá odrůda věhlasného chmele Žateckého poloraného červeňáku. Výroba speciálu trvala přesně 100 dní a v pivovaru ho začnou stáčet těsně před slavnostmi.

Pivovarské slavnosti patří k nejoblíbenějším akcím v regionu a jejich návštěvnost každoročně šplhá k 10 tisícům lidí. Vstupenky je možné zakoupit za zvýhodněné ceny ve vzorkové prodejně pivovaru Holba v Hanušovicích, v informačních centrech v Hanušovicích, Šumperku, Králíkách, Zábřehu a Starém Městě nebo přímo na akci.

Jednodenní sobotní vstupenka stojí v předprodeji 100 Kč, dvoudenní 160 Kč.

Letní kino je za 30 Kč, páteční program za 60 Kč.

Letní kino 4.9. začíná ve 20.00

Program v pátek 5.9. od 16.00 do 21.30.

Program v sobotu 6.9. od 12.30 do 23.15

www.holba.cz






Vychutnat si čerstvě načepované pivo s hustou bílou pěnou, jemným řízem a osvěžující chutí. To je přání každého štamgasta, jenž si do hospody zajde na své oblíbené pivčo a těší se na první pořádné napití, které nabudí jeho smysly a zažene pocit žízně. Když navíc zlatavý mok dostane v krásně čisté a orosené sklenici, srdíčko mu poskočí blahem. Pokud ale host zamíří do restaurace, kde na čistotu moc nedbají a mají takzvaně zanesené trubky, může se představa o lahodném pivu rychle rozplynout. Ne však v restauraci Kynšperského pivovaru, kde kladou velký důraz nejen na kvalitu vyráběného piva, ale také na správný způsob jeho čepování.

Důkaz o tom, že si v Šenkovně u Zajíce můžete dát pivo bez jakýchkoli obav, svědčí certifikát, který nedávno kynšperské restauraci udělila společnost Pivo, Bier & Ale Profi. Jedná se o osvědčení, že výčepní zařízení v daném podniku je sanitováno podle předepsaných norem. „Přijeli k nám kontroloři z Anglie, aby zjistili, jestli čistící systém používáme správně. Když se na místě přesvědčili, že zařízení funguje jak má, předali nám ocenění, které je garancí kvality,“ uvedl ředitel Kynšperského pivovaru Radek Vomočil. „Byli jsme vlastně první z minipivovarů, kdo si do své hospody instalovali čistící systém Phoenix ABC doporučovaný odborníky na sanitaci výčepů,“ poznamenal Vomočil.

A proč se v Kynšperku nad Ohří rozhodli používat přístroj pro automatickou sanitaci? Důvod je prostý. Chtěli mít jistotu, že se do sklenice nikdy nedostane žádná nečistota a každé načepované pivo bude stejně dobré. „Je špatně, když je přes noc pivo v trubkách. Vezměte si, když pak ráno přijde první zákazník a hostinský mu načepuje pivo, kam se dostanou zbytky ze zanesených trubek. Okamžitě si vyslouží špatné renomé. A to my pochopitelně nechceme,“ prohlásil ředitel pivovaru. „Náš čistící systém je napojený na celý výčep a veškeré pivní cesty. Automat každý večer proplachuje potrubí vodou a jednou za týden je pročistí i chemicky. Přes noc, když je provozovna zavřená, jsou trubky zaplněné vodou. Když pak ráno přijde obsluha, jednoduše odrazí sudy, připojí je na proplachový systém, přebytečná voda vyteče a už první pivčo se může bez obav podávat,“ popsal Vomočil výhody moderního sanitačního zařízení.

V pivovarské hospodě nesmí nikdy host dostat špatné pivo. To je zlaté pravidlo a pivní fajnšmekři si na něm vskutku zakládají. Pokud by před ně někdo postavil pivo ze špinavých trubek, okamžitě by to poznali. „Pěna takového piva nevydrží, rychle padne, a to ještě dříve než se dostane na stůl k zákazníkovi. Někdy může mít i trochu kyselý nádech. Pokud by se hostinský o trubky delší dobu nestaral, pivo by se na ně nalepilo a pak by se mohlo stát, že se do sklenice dostane i nějaký cucek. K tomu ale samozřejmě nesmí nikdy dojít,“ zdůraznil Vomočil.



Strana 1 z 3 » »»
1 2 3

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI