Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

únor 2014

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv únor 2014


Minifestival piv Svatý Norbert

[pátek, 28. únor 2014]





Mimořádně dobře uspěly na prestižní degustační soutěži ZLATÝ POHÁR PIVEX 2014 pivní značky, které se vyrábějí v pivovarech Starobrno, Krušovice a Velké Březno, patřících do společnosti HEINEKEN. Ceny vítězům se předávaly v pondělí 24. února v Kongresovém centru hotelu Voroněž v Brně a uvedené pivovary získaly celkem pět prvních, dvě druhá místa a dva Certifikáty vyrovnané kvality.

Zlatý pohár Pivex 2014 se letos uskutečnil už po dvaadvacáté. Letošní soutěž přitom byla obohacena o jednu novinku: vedle klasických degustací lahvových piv se dále konal první ročník soutěže Zlatý soudek, kde odborníci posuzovali i piva čepovaná. Celkem se na Pivexu představilo 78 značek z 28 pivovarů v deseti kategoriích pro lahvová i sudová piva.

Soutěž v degustacích lahvových piv:

1. místo: kategorie světlé výčepní pivo - Starobrno Tradiční (sdílené první místo s Holbou Classic)

1. místo: kategorie nealkoholické pivo – Zlatopramen NA

1. místo: kategorie nízkoalkoholické míchané pivo – Zlatopramen Radler Grapefruit (stejné umístění obsadil i na Zlaté pivní pečeti v Táboře)

Certifikát vyrovnané kvality:

Hostan Hradní (vaří se v pivovaru Starobrno)

Starobrno Medium

Soutěž v degustacích sudových piv:

1. místo: kategorie světlý ležák – Starobrno Medium

2. místo: kategorie světlý ležák – Starobrno Drak (v premiéře)

1. místo: světlé výčepní pivo – Krušovice Desítka

2. místo: světlé výčepní pivo – Starobrno Tradiční

Výsledky soutěže komentoval i ředitel a vrchní sládek pivovaru Starobrno, kterému se v soutěži letos dařilo nejlépe. „Ocenění z tak prestižní soutěže, jakou Pivex je, si pochopitelně velmi vážíme. Jsou totiž dokladem toho, že starobrněnská piva vaříme poctivě, kvalitně a s tím správným moravským fortelem. Medium sbírá ceny stabilně, Drak je příjemným překvapením. O to víc se těším, až ho v březnu představíme našim spotřebitelům,“ komentoval úspěch Milan Schramm, který ceny osobně přebíral.

Zlatý pohár Pivex je prestižní degustační soutěž s dlouhou tradicí. Koná se pod záštitou Ministerstva zemědělství ČR, Asociace krajů České republiky, Jihomoravského kraje a statutárního města Brna. Degustace lahvových piv probíhaly ve dvou kolech, v listopadu 2013 a únoru 2014, sudová piva se posuzovala jednokolově. Odbornou garanci hodnocení zajišťuje Výzkumný ústav pivovarnictví a sladovnictví v Praze.



[Svijany] 07:46 [permalink] [reaguj]



[Litovel] 07:39 [permalink] [reaguj]


Pivní speciál BOCK

[úterý, 25. únor 2014]

Od 1.3.2014 ve Valašské pivnici na ulici Úvoz 26, Praha 1, Hradčany na čepu sladový ležák 15° BOCK speciál, z Valašského pivovaru BON, Zašová

Pivní speciál BOCK

Prémiová piva Lobkowicz zabodovala v letošních degustačních soutěžích PIVEX 2014. Odborná porota soutěže ZLATÝ POHÁR PIVEX – PIVO 2014 udělila bronzové ocenění pivu Lobkowicz Premium Nealko v kategorii nealkoholických piv. Ve zcela nové soutěži ZLATÝ SOUDEK PIVEX 2014 pak byl jako 3. nejlepší sudové pivo v kategorii světlých ležáků oceněn Lobkowicz Premium.

Úspěch obou prémiových piv Lobkowicz potvrzuje jejich stabilní vysokou kvalitu a jedinečnou chuť. „PIVEX je pivovarskými odborníky dlouhodobě uznáván jako jedno z nejprestižnějších a nejvýznamnějších degustačních soutěží u nás. Ocenění proto beru jako velký úspěch a uznání poctivé práce všech, kteří se na výrobě ležáku Lobkowicz Premium i jeho nealkoholické varianty podílejí,“ uvedl Michal Voldřich, sládek protivínského pivovaru, kde se piva Lobkowicz vaří.

Výsledky 22. ročníku degustační soutěže ZLATÝ POHÁR PIVEX – PIVO 2014 a 1. ročníku klání ZLATÝ SOUDEK PIVEX 2014 byly oficiálně vyhlášeny včera večer v rámci 22. Galavečera pivovarníků a sladovníků – Brno 2014. Přihlášeno bylo celkem 78 značek piv z 28 pivovarů z České republiky. Odborným garantem obou degustačních soutěží je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský v Praze (VÚPS) pod konzultačním dohledem Ing. Antonína Kratochvíleho. Soutěže se konaly pod záštitou Ministerstva zemědělství ČR, Asociace krajů České republiky, Jihomoravského kraje a statutárního města Brna.

Ve dvoukolové soutěži ZLATÝ POHÁR PIVEX – PIVO 2014 byla piva z průmyslových pivovarů hodnocena v šesti kategoriích – světlé výčepní pivo, světlé ležáky, nealkoholická piva, tmavá piva, nízkoalkoholická míchaná piva a nealkoholická míchaná piva. Tyto základní kategorie doplnily ještě dvě speciální kategorie v sekci minipivovarů, které soutěžily jednokolově.

Odborná porota se při hodnocení jednotlivých vzorků zaměřila na kritéria jako chuť, plnost, vůně, říz a hořkost, případně také další vlastnosti, které lze smyslově vnímat. To jsou atributy, které při pití piva hodnotí také běžní spotřebitelé. Anonymní hodnocení prováděli odborní degustátoři ze soutěžících pivovarů, dále z VÚPS a dalších odborných institucí. Degustátoři hodnotili především chuť piva, jeho plnost, vůni, říz, hořkost i další eventuální chuťové vlastnosti či jiné příznaky (např. v barevnosti, jasnosti apod.). V obou kolech soutěže byly u všech vzorků piv prováděny také laboratorní rozbory a senzorická hodnocení VÚPS Praha.

Vůbec poprvé se letos v Brně konala jednokolová degustační soutěž ZLATÝ SOUDEK PIVEX 2014. Piva byla hodnocena ve dvou kategoriích – světlé výčepní pivo a světlé ležáky. Pro každý přihlášený vzorek bylo pro čepování zajištěno jednotné a samostatné výčepní zařízení i potřebné množství odborných výčepních, kteří pivo čepovali anonymně. Samotné hodnocení odbornými degustátory probíhalo taktéž anonymně, a to systémem obdobným jako v hlavní soutěži ZLATÝ POHÁR PIVEX – PIVO 2014.

V České republice je takováto soutěžní odborná hodnotící degustace sudového piva unikátní.


Dvě z nejvýznamnějších pivovarských soutěží v Česku, tři medailová umístění a certifikát kvality. Takový je výsledek společnosti Pivovary Staropramen na 22. ročníku degustační soutěže Zlatý pohár PIVEX – Pivo 2014 a na 24. reprezentačních slavnostech piva v Táboře. Na obou akcích porotci mezi ty nejlepší zařadili Staropramen Cool Grep a Braník 11. Tedy dva představitele značek, které oceňují i spotřebitelé.

S Braníkem jsme uspěli v kategorii tradičních piv, se Staropramenem Cool Grep pak v kategorii takzvaných beermixů, která se stále dá označovat jako nový segment českého pivního trhu. Tato ocenění, kterých si velmi vážíme, dokazují, že v našem smíchovském pivovaru dokážeme uvařit piva a pivní mixy, která vyhovují a chutnají jak tradičním konzumentům, kteří rádi volí pivní klasiku, tak i mladším generacím, které se nebojí vyzkoušet novinky,“ říká k získaným oceněním Zdeněk Lux, vrchní sládek pivovaru Staropramen.

Staropramen Cool Grep opět uspěl

Značka Staropramen Cool Grep pokračuje ve vítězném tažení z loňského roku. Na letošních reprezentačních slavnostech v Táboře zvítězila v kategorii ochucených piv. V soutěži Zlatý pohár PIVEX získala stříbrnou pozici v kategorii nízkoalkoholických míchaných piv a navázala tak na loňské vítězství „Osvěžující Staropramen Cool Grep se i přes rostoucí konkurenci v tomto segmentu stále pohybuje na předních příčkách jak v soutěžích kvality, tak v pomyslných žebříčcích oblíbenosti mezi spotřebiteli. Daří se mu bezprostředně od jeho uvedení na trh v roce 2012 a nás jeho opakované úspěchy nadmíru těší,“ říká vrchní sládek Zdeněk Lux.

Braník 11: kvalitní reprezentant úspěšné značky

Pivo Braník patří dlouhodobě mezi nejoblíbenější balené pivo v České republice a tvoří významnou část produkce společnosti Pivovary Staropramen. Nyní kvalitu světlého ležáku Braník 11 ocenili i odborníci, kteří testovaná piva podrobili nejen senzorické (chuťové) zkoušce, ale nechali je projít i laboratorními testy. „Tím je zaručeno maximální prověření testovaných piv, v němž uspějí skutečně jen ti nejlepší,“ dodává Lux. V Táboře Braník 11 vybojoval druhé místo v kategorii světlý ležák, v Brně ve stejné kategorii od organizátorů získal certifikát kvality. Ten se uděluje na základě doporučení odborných garantů značce piva, která zabodovala v obou kolech degustačních soutěží a postoupila do finálové degustace. Takový výsledek dokumentuje vyrovnanost vysoké kvality piva.

Že Braník nechutná jen porotcům soutěží, dokazují i jeho rostoucí prodejní výsledky, které už druhý rok po sobě přesáhly 1 milion hektolitrů. I díky tomu se pivo této značky stalo ještě významnějším hráčem na českém pivním trhu.






Holba Classic se stala vítězem mezi světlými výčepními pivy, zatímco Zubr zvítězil v kategorii tmavých piv a oběma patří zlatá medaile. Nejvyšší ocenění degustátorů a zlatou medaili dále získalo nealkoholické ochucené pivo Litovel Citron Free. Pivo Litovel zabodovalo také v dalších nejsilněji zastoupených kategoriích. Litovel Premium a Litovel Moravan získaly bronz a vytvořily tak SUPERIOR kolekci nejlepších piv v kategorii světlých ležáků a světlých výčepních piv; mezi tmavými pivy získal Litovel Dark Premium bronz. Litovli Classic a Holbě Šerák navíc patří certifikát kvality v kategorii světlých výčepních piv.

Středomoravské pivovary tak opět potvrzují stabilně vysokou kvalitu a chuťovou jedinečnost svých piv. „Medaile získala piva všech tří značek, navíc v průřezu sortimentu od výčepních piv, včetně nealkoholických až po ležáky. Hodnocení odborníků je věrohodným signálem pro všechny konzumenty a potvrzením, že chuťová rozmanitost a poctivá tradiční výroba se skutečně vyplatí,“ komentuje úspěch Vilém Nohel, výrobní ředitel skupiny pivovarů PMS, kam Holba, Zubr i Litovel patří.

Hlavním kritériem soutěžního hodnocení byla především chuť, vůně, říz a hořkost, ale i vzhled piva a celkový dojem po napití. Pro piva Holba, Litovel i Zubr je navíc typická vysoká pitelnost. „Jde o vlastnost, kterou pivu přináší klasická výroba. V podstatě se přesně definovat nedá, ale spolehlivě ji poznáte. S každým douškem se zvyšuje vaše chuť k dalšímu napití, takže u takového piva posedíte déle a pořád máte co vychutnávat,“ říká litovelský sládek Petr Kostelecký. Všechny tři pivovary se více než stovku let drží tradiční výroby piva podle starých receptur. Dávají tak pivu možnost vznikat přirozenými procesy, které nejsou ničím urychlovány a pivo díky tomu získává plnou vyváženou chuť i správný říz. Důležité je i to, že tímto způsobem vyrobená piva nemusí být uměle dosycována, dobarvována ani nijak upravována.

22. ročník soutěže ZLATÝ POHÁR PIVEX – PIVO 2014 hodnotil 66 vzorků piv z 11 pivovarů a 10 minipivovarů

Odborná porota, složená ze sládků a pivovarských odborníků z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, degustovala anonymně pod notářským dohledem ve dvou na sobě nezávislých kolech. Dvojí hodnocení zaručuje maximální objektivitu a má odhalit vyrovnanost značky, aby nemohlo dojít k náhodnému zkreslení. Odborným garantem soutěže je Výzkumný ústav pivovarnický a sladařský v Praze. To všechno činí z Pivexu vysoce objektivní, nezávislou degustační soutěž a dává váhu výsledkům a získaným oceněním. Výsledky soutěže budou vyhlášeny dnes 24. února v předvečer zahájení Mezinárodního potravinářského veletrhu Salima v rámci 22. Galavečera pivovarníků a sladovníků.













Veselým masopustním rejem ožije v neděli 2. března areál Kynšperského pivovaru. Návštěvníci se mohou těšit na dobrou zábavu a pestrý program pro děti. Na ty čeká soutěž o nejlepší masku a diskotéka. Rodiče tak mají možnost zabavit svého potomka na celé odpoledne a sami přitom ochutnat některou ze zabijačkových specialit. Masopustní rej pro děti začíná ve 14 hodin.

Zábava pro dětské návštěvníky je sice naplánovaná na neděli, zabijačkové hody u nás ale začínají již v pátek 28. února. Od 16 hodin budeme servírovat spoustu masopustních pochoutek, takže labužníci si u nás jistě přijdou na své,“ zve na tradiční české hodování manažerka pro turistiku Jitka Váchová.

Masopust však není jedinou akcí, kterou Kynšperský pivovar v nejbližší době chystá. V neděli 23. března přijedou za dětmi herci ze Západočeského divadla v Chebu. Pro publikum plné malých capartů budou mít připravené společné zpívání a veselou pohádku. „Opět je to skvělý tip pro celou rodinu. O zábavu pro děti se postarají divadelníci a dospělí mohou zatím nalézt úkryt v naší Šenkovně u Zajíce,“ navrhnul Radek Vomočil, ředitel Kynšperského pivovaru.

O radovánky a povyražení nebude nouze ani o Velikonocích. „Pokud nám bude přát počasí, tak bychom jarní svátek rádi oslavili venku pod širým nebem. Věřím, že se k nám připojí i Kynšperáci a lidé ze širokého okolí,“ prohlásil Vomočil.

S příchodem teplejších měsíců bude pivovar lákat i na muziku. „Na červen plánujeme otevřený koncert několika kapel. Jelikož čepujeme Kynšperského zajíce, pojmenovali jsme hudební akci podobně – Zajícfest,“ vysvětlil ředitel, proč pro hudební festival zvolili právě tento název.

Kynšperský pivovar se snaží myslet nejen na milovníky pěnivého moku, ale také na děti. Ty by se letos měly dočkat malého zoo a hřiště plného atrakcí. „Do jeho budování se pustíme někdy v jarních měsících,“ přislíbil Vomočil.










Soutěž o Zlatou pivní pečeť v Táboře je u konce. Z více než sedmi set vzorků piva vybrali degustátoři čtyřiadvacet nejlepších. Soutěž o Extra pivní pečeť, které se mohou zúčastnit všechna vítězná piva ze všech kategorií, dnes krátce po poledni vyhrál TLUSTÝ NETOPÝR z pivovaru Antoš

Čtyřdenní maraton degustací opět ukázal, že velikost pivovaru nemá žádný vliv na kvalitu piva, které produkuje.Porota určila v každé ze čtyřiadvaceti kategorií první tři místa. Nejvíce Pečetí si tak z Tábora odveze pivovar Bernard, který má 1 zlaté, 1 stříbrné a 2 bronzová umístění. Ze zahraničních pivovarůZe zahraničních pivovarů překvapil japonský BayPilsner z pivovaru YokohamaBay Brewing.co, který získal první místo v kategorii Světlé speciální pivo z minipivovaru. Velice dobře si v Táboře opět vedly i slovenské pivovary, zejména Heineken Slovensko, a.s., Hurbanovo a Banskobystrický pivovar, a.s. Jako nejlepší pivo v kategorii Světlé výčepní, tedy dříve světlá desítka, skončil Bernard světlé výčepní pivo z Rodinného pivovaru Bernard z Humpolce. V kategorii Světlý ležák Premium, dříve světlá dvanáctka, získal prvenství Otavský zlatý světlý ležák od akciové společnosti DUDÁK - Měšťanský pivovar Strakonice. Na medailové pozice dosáhlo ke čtyřiceti pivovarům.Objektivita a regulérnost průběhu odborných soutěží jsou garantovány mezinárodními certifikačními autoritami.

Letošního ročníku soutěže o Zlatou pivní pečeť se zúčastnilo rekordních 150 pivovarů, které přihlásily přes sedm set vzorků piva. V praxi to mimo jiné znamenalo každý den nalít stovce degustátorů deset tisíc degustačních vzorků!

Dnes dopoledne přišly na řadu i minerální vody, kam se letos přihlásili kromě českých také výrobci ze Slovenska, Itálie, Ukrajiny, Ruska, Belgie a Fidži. Prvenství a titul Zlatý český pramen v kategorii neochucené minerální vody získala Magnesiaperlivá z akciové společnosti Karlovarské minerální vody.Z ochucených vybrala porota jako nejlepší minerální vodu Hanáckou kyselku s příchutí citronu od Hanácké kyselky, s.r.o.

Výjimečných slavností v Táboře se po celý týden účastnila řada zahraničních hostů, kteří byli v Táboře velice spokojeni jak se soutěží samotnou, tak s prostředím a službami ve městě. Podle prezidenta slavností Aloise Srba nemá setkání pivovarníků v tomto rozsahu ve světě konkurenci.

Slavnostní předání cen se uskuteční v sobotu 15. února od 18 hodin v Hotelu Palcát během závěrečného dne Reprezentačních slavností piva. Hotel Palcát bude pro veřejnost otevřený už od 16 hodin.Mnoho oceněných piv bude k ochutnání i na stáncích, takže návštěvníci budou moci porovnat své chutě s názorem odborníků.


Soutěž o Zlatou pivní pečeť v Táboře je u konce. Z více než sedmi set vzorků piva vybrali degustátoři čtyřiadvacet nejlepších. Soutěž o Extra pivní pečeť skončila těsně před začátkem tiskové konference, takže výsledky se dozvíte přímo na místě.

Čtyřdenní maraton degustací opět ukázal, že velikost pivovaru nemá žádný vliv na kvalitu piva, které produkuje.Porota určila v každé ze čtyřiadvaceti kategorií první tři místa. Nejvíce Pečetí si tak z Tábora odveze Rodinnýpivovar Bernard, který má 1 zlaté, 1 stříbrné a 2 bronzová umístění. Ze zahraničních pivovarů překvapil japonský BayPilsnerz pivovaru YokohamaBayBrewing.co, který získal první místo v kategorii Světlé speciální pivo z minipivovaru.Velice dobře si v Táboře opět vedly i slovenské pivovary, zejména Heineken Slovensko, a.s., Hurbanovo a Banskobystrický pivovar, a.s. Jako nejlepší pivo v kategorii Světlé výčepní, tedy dříve světlá desítka, skončil Bernard světlé výčepní pivo z Rodinného pivovaru Bernard z Humpolce. V kategorii Světlý ležák Premium, dříve světlá dvanáctka, získal prvenství Otavský zlatý světlý ležák od akciové společnosti DUDÁK - Měšťanský pivovar Strakonice.Na medailové pozice dosáhlo ke čtyřiceti pivovarům.Objektivita a regulérnost průběhu odborných soutěží jsou garantovány mezinárodními certifikačními autoritami.

Letošního ročníku soutěže o Zlatou pivní pečeť se zúčastnilo rekordních 150 pivovarů, které přihlásily přes sedm set vzorků piva. V praxi to mimo jiné znamenalo každý den nalít stovce degustátorů deset tisíc degustačních vzorků!

Dnes dopoledne přišly na řadu i minerální vody, kam se letos přihlásili kromě českých také výrobci ze Slovenska, Itálie, Ukrajiny, Ruska, Belgie a Fidži. Prvenství a titul Zlatý český pramen v kategorii neochucené minerální vody získalaMagnesiaperlivá z akciové společnosti Karlovarské minerální vody.Z ochucených vybrala porota jako nejlepší minerální vodu Hanáckou kyselku s příchutí citronu od Hanácké kyselky, s.r.o.

Výjimečných slavností v Táboře se po celý týden účastnila řada zahraničních hostů, kteří byli v Táboře velice spokojeni jak se soutěží samotnou, tak s prostředím a službami ve městě. Podle prezidenta slavností Aloise Srba nemá setkání pivovarníků v tomto rozsahu ve světě konkurenci.

Slavnostní předání cen se uskuteční v sobotu 15. února od 18 hodin v Hotelu Palcát během závěrečného dne Reprezentačních slavností piva.Hotel Palcát bude pro veřejnost otevřený už od 16 hodin.Mnoho oceněných piv bude k ochutnání i na stáncích, takže návštěvníci budou moci porovnat své chutě s názorem odborníků.


Nabídka piva v KEG sudech od:

1.3.2014 - polotmavý speciál Hanácké Bock 17%

7.3.2014 - polotmavý šestisladový ležák Mechoška 11%

15.3.2014 - světlý ležák Mechoš 11%

15.3.2014 - polotmavá Mechošova IPA 13%

1.4.2014 - Vídeňský ležák 12%

10.4.2014 - polotmavý pětisladový ležák Mechoška 12%

19.4.2014 - polotmavý Märzen

Akce s naším pivem:

15.3.2014 - Kostelecké chmelovárek - Kostelec u Holešova

12.4.2014 - Velikonoční jarmark ve skanzenu Příkazy

24.5.2014 - 4. Slavnosti horeckého piva aneb poprvé oficiálně - areál pivovaru

7.6.2014 - 2. Den horeckého piva aneb oslava 1.výročí oficiální várky - skanzen Příkazy

21.6.2014 - otevřený Pivovarský dvůr pro všechny rockery, kteří dorazí na akci Rocková Horka - areál pivovaru

19.7.2014 - 3. ročník vaření domácího piva ve skanzenu Příkazy

16.8.2014 - 3. Tvaružkovy hode ve skanzenu Příkazy

Od května bude za pěkného počasí otevřen v pátek a v sobotu Pivovarský dvůr v areálu pivovaru s venkovním posezením. V plánu dětský koutek a miniZOO.


Z degustační soutěže Zlatá pivní pečeť, již tradičně pořádané v Táboře, putují do Litovle dvě stříbrné medaile. Získali je oblíbení pivní matadoři Litovel Dark a Litovel Gustav, každý ve své kategorii. Značka Litovel tak opět obhájila medailová ocenění, tentokrát v konkurenci 150 českých i zahraničních piv.

Na první příčky degustačních soutěží staví Litovel především jedinečná chuť a osobitá charakteristika piva. Tu mu přináší tradiční způsob výroby, který se v důsledku změn na pivním trhu stal významnou konkurenční výhodou. Některá piva totiž ztratila na osobitosti, a právě tu jiní vidí jako konkurenční výhodu. Chuťová pestrost a jedinečnost byla vždy pilířem českého pivovarnictví a podobně je tomu i dnes. Pivovar Litovel se už celých 121 let drží klasické výroby piva podle tradičních receptur. „Gustav je sice v našem portfoliu nejmladší, ale také jeho receptura vychází z těch původních, více než 100 let starých,“ říká Lumír Hyneček, ředitel pivovaru Litovel. Gustav nese jméno známého siláka Gustava Frištenského a stejně jako on sbírá medaile a patří mu přízeň tisíců fanoušků. Tmavé výčepní pivo Litovel Dark se těší nejen oblibě u nás, ale i v zahraničí, především v Německu. V Litovli si s pivem zkrátka vyhrají a to se promítá do každého doušku.

Ročně pivovar vystaví na 170 tisíc hl piva,z toho většina se vypije v ČR, na export jde přibližně 10 procent celkové produkce.


Ryzí pivo z hor Holba Kvasničák získala nejlepší hodnocení degustátorů v soutěži Zlatá pivní pečeť 2014 a patří ji vítězství mezi nefiltrovanými pivy. V soutěži dále bodovala oblíbená Holba Šerák. Holba Šerák Speciál 13,51 získala stříbro v kategorii světlých speciálů, zatímco tradiční Holbě Šerák patří bronz ve v kategorii světlých ležáků. Letošní úspěch navazuje na celou řadu předchozích a je potvrzením jedinečnosti piva Holba a jeho stabilně vysoké kvality.

K celé řadě medailí pro Holbu se nyní přidávají další, které potvrzují, že vařit poctivé pivo se vyplatí", komentuje úspěch Vladimír Zíka, ředitel pivovaru. Pro všechny, kdo preferují piva s osobitou charakteristikou, je Holba ta správná volba, kterou oceňují nejen konzumenti, ale také hospodští. Pro ty je důležité, že Holba dokáže plnit hospody. „Dnes, kdy je levnější lahvové pivo a každý hledí na korunu, je to velký úspěch. Dobré pivo a jídlo dělá dobrou hospodu a na Holbu štamgasti nedají dopustit", říká Petr Hradil z Pivovarské restaurace v Hanušovicích.

Medaile Holba získala především za svoji vyváženou chuť, výborný říz i celkový dojem po napití. Její významnou předností je také vysoká pitelnost, která u piva jednoduše představuje chuť na další doušek. „Dnes je vysoká kvalita piva samozřejmostí a co konzumenti žádají, je především osobitá charakteristika piva. I proto roste obliba speciálů,“ říká Vladimír Zíka.

Oceněná Holba Šerák je vlajkovou lodí pivovaru, jehož roční produkce přesahuje 200 tisíc hl. Vyniká nejen vyšší hořkostí, ale i výborným řízem, který získává přirozeným kvašením na otevřené spilce a pozvolným dozráváním. Dnes je Holba Šerák symbolem Jeseníků a nejoblíbenějším pivem nejen v horách.

Soutěže Zlatá pivní pečeť 2014, která se každoročně koná v Táboře, se zúčastnilo rekordních 150 pivovarů. V několika kategoriích tady soutěžilo celkem 700 vzorků piv z celého světa.


Nymburský pivovar si z prestižní soutěže kvality piva v Táboře dovezl celkem tři ceny. Dvě zlaté medaile za speciální piva – Bogana a Něžného Barbara, a bronz za Nefiltrovaný ležák. Odborné degustace a celá soutěž probíhaly od 10. do 15. února v táborském hotelu Palcát.

Takový úspěch se podle postřižinského sládka Bohumila Valenty ještě nepodařil. „Lepší to nikdy nebylo. Mám z toho obrovskou radost. Ovládli jsme kategorii speciálních piv. V těch světlých vyhrálo třínáctistupňové pivo Bogan, v polotmavých třináctka Něžný Barbar,“ uvedl spokojený Bohumil Valenta, který zároveň degustoval.

Zlatá pivní pečeť je mezinárodní soutěž, které se kromě českých pivovarů zúčastnily i pivovary z Ruska, Polska, Slovenska, Německa, Nizozemí, Irska, Skotska nebo Japonska.

Návštěvníci pivních slavností mohli od středy do soboty ochutnat na 130 druhů piva. Odbornou porotu čekalo v soutěži hodnocení více než sedmi set vzorků ze 150 pivovarů.

Pro rok 2014 vaří Nymburský pivovar k oslavám Hrabalovy stovky Postřižinský Jubilejní Hrabalův ležák. „Podle Hrabalova mlsného jazýčku je v Jubilejním ležáku obsažen pouze český chmel. Navíc má o trochu hořčí chuť a je o něco silnější než jiná prémiová piva. Přesně, jak to měl slavný český spisovatel rád,“ prozrazuje autor receptury, nymburský sládek, Bohumil Valenta.


Tak jako Česká republika získala zlato na Olympiádě, stejně tak vybojoval strakonický Otavský Zlatý zlatou pozici v kategorii Prémiových ležáků na XXIV. ročníku Reprezentačních slavností piva v Táboře, který má mezinárodní zastoupení. Vítězové jednotlivých kategorií k titulu získají i právo užívat příslušné označení na etiketách a k propagačním účelům a tím označit prestiž svých piv.

Považuji úspěch našich piv v Táboře za mimořádný výsledek. Je vidět, že snaha, pečlivost a dodržování zásad výroby pro kvalitní výrobek se vyplácí. Skutečně mě to ze srdce těší,“ říká sládek strakonického pivovar Dagmar Vlková.

DUDÁK – Měšťanský pivovar Strakonice v letošním ročníku nasadil do klání piva v sedmi kategoriích. Tím nejúspěšnějším byl Otavský Zlatý, který získal Zlatou pivní pečeť v kategorii Prémiový ležák. Avšak další strakonická piva byla také uspěná. Dudák Premium, světlý ležák, získal 4. místo, polotmavý ležák Klostermann a ležák Black mají stejným dílem 5. místo. Šestým místem se pyšní volyňský světlý ležák, Královák a sedmé místo získala strakonická novinka, která byla uvařena ve spolupráci s NP Šumava – borůvkové pivo Modrý Urugalus. „Toto skóre strakonických piv jasně dokazuje, že máme své místo na pivním trhu a naše produkce je kvalitní. Věřím, že stejně jako degustační komise nás ocenila, tak i zákazník a naši obchodní partneři docení strakonická piva. Tato sezona začala opravdu velmi slibně. Věřím, že tyto úspěchy nám otevřou další obchodní příležitosti,“ říká ředitel pivovaru Jaroslav Tůma.

O prestižní Zlatou pivní pečeť se v týdnu od 10.- 15. února 2014 ucházelo rekordních sto padesát pivovarů ze šestnácti států, s více než sedmi sty vzorky.V praxi to znamenalo každý den nalít stovce degustátorů deset tisíc degustačních vzorků. Celkem se soutěžilo v dvaceti šesti kategoriích. Z více než sedmi set vzorků piva vybrali degustátoři čtyřiadvacet nejlepších. Táborské slavnosti patří dlouhodobě k nejprestižnější akci svého druhu kvůli profesionálním a odborně garantovaným anonymním degustacím. Objektivita a regulérnost průběhu odborných soutěží jsou garantovány mezinárodními certifikačními autoritami Bureau Veritas.TUV SUD Czech,3EC International a Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí.






Svijany mají zlatý začátek roku 2014

[pondělí, 17. únor 2014]

Pivovar Svijany zažívá úspěšný vstup do nového roku. Loni se mu podařilo poprvé prolomit významnou hranici výstavu a hned zkraje letošního roku zazářila dvě jeho piva na čtyřiadvacátých Reprezentačních slavnostech piva v Táboře, kde byla Zlatou pivní pečetí oceněna tmavá Svijanská Kněžna 13 % a nefiltrovaný Kvasničák.

I když loni celý pivní trh klesal, nám se přesto podařilo uvařit rekordní množství piva. Na našem výstavu, který byl 609 000 hl, je vidět, že zákazníci stále víc oceňují poctivě vařená piva z kvalitních surovin,“ říká Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany.

Ve Svijanech se pivo vaří stále podle tradičních výrobních postupů, které byly typické pro česká piva v polovině minulého století. Při výrobě se používá chmel z vlastních chmelnic ve vyhlášené oblasti Polepských blat, ječmen z malých nezávislých českých a moravských sladoven a voda z vlastních studní. Právě vlastní chmel, v němž má podíl i původní odrůda Osvaldova klonu Žateckého poloraného červeňáku, dodává svijanskému pivu odlišnou a nezaměnitelnou chuť, pro kterou je vyhledáváno stále větším počtem pivařů.

Odlišný charakter svijanských piv ocenili i odborní degustátoři na letošních Reprezentačních slavnostech piva v Táboře, které patří mezi jednu z nejprestižnějších českých pivních degustací. Z anonymních vzorků, u nichž se hodnotí především vůně, chuť, hořkost, plnost a říz jednotlivých piv, zvolili v kategorii Tmavých speciálních piv za vítěze Svijanskou Kněžnu 13 % a v kategorii Kvasnicové pivo získal zlato svijanský Kvasničák 13 %. Obě piva zvítězila nad konkurencí ze 154 pivovarů z České republiky i zahraničí a po celý rok se mohou pyšnit známkou Zlaté pivní pečeti. „Táborské reprezentační slavnosti piva jsou první velkou degustací v roce a zároveň patří mezi nejprestižnější v republice. Jsme nadšeni, že degustátorům nejvíc chutnala právě naše Svijanská Kněžna a Kvasničák. Ukazuje se, že tradiční cesta vaření piva, kterou jsme před lety zvolili, a ze které rozhodně nehodláme uhnout, byla správná a odborníci i pivaři ji vyhledávají a oceňují,“ říká Petr Menšík, sládek Pivovaru Svijany.


Strana 1 z 3 » »»
1 2 3

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI