Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Svijany mají zlatý začátek roku 2014

Co se píše o pivovarech a pivu


Svijany mají zlatý začátek roku 2014

[pondělí, 17. únor 2014]

Pivovar Svijany zažívá úspěšný vstup do nového roku. Loni se mu podařilo poprvé prolomit významnou hranici výstavu a hned zkraje letošního roku zazářila dvě jeho piva na čtyřiadvacátých Reprezentačních slavnostech piva v Táboře, kde byla Zlatou pivní pečetí oceněna tmavá Svijanská Kněžna 13 % a nefiltrovaný Kvasničák.

I když loni celý pivní trh klesal, nám se přesto podařilo uvařit rekordní množství piva. Na našem výstavu, který byl 609 000 hl, je vidět, že zákazníci stále víc oceňují poctivě vařená piva z kvalitních surovin,“ říká Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany.

Ve Svijanech se pivo vaří stále podle tradičních výrobních postupů, které byly typické pro česká piva v polovině minulého století. Při výrobě se používá chmel z vlastních chmelnic ve vyhlášené oblasti Polepských blat, ječmen z malých nezávislých českých a moravských sladoven a voda z vlastních studní. Právě vlastní chmel, v němž má podíl i původní odrůda Osvaldova klonu Žateckého poloraného červeňáku, dodává svijanskému pivu odlišnou a nezaměnitelnou chuť, pro kterou je vyhledáváno stále větším počtem pivařů.

Odlišný charakter svijanských piv ocenili i odborní degustátoři na letošních Reprezentačních slavnostech piva v Táboře, které patří mezi jednu z nejprestižnějších českých pivních degustací. Z anonymních vzorků, u nichž se hodnotí především vůně, chuť, hořkost, plnost a říz jednotlivých piv, zvolili v kategorii Tmavých speciálních piv za vítěze Svijanskou Kněžnu 13 % a v kategorii Kvasnicové pivo získal zlato svijanský Kvasničák 13 %. Obě piva zvítězila nad konkurencí ze 154 pivovarů z České republiky i zahraničí a po celý rok se mohou pyšnit známkou Zlaté pivní pečeti. „Táborské reprezentační slavnosti piva jsou první velkou degustací v roce a zároveň patří mezi nejprestižnější v republice. Jsme nadšeni, že degustátorům nejvíc chutnala právě naše Svijanská Kněžna a Kvasničák. Ukazuje se, že tradiční cesta vaření piva, kterou jsme před lety zvolili, a ze které rozhodně nehodláme uhnout, byla správná a odborníci i pivaři ji vyhledávají a oceňují,“ říká Petr Menšík, sládek Pivovaru Svijany.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI