Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

listopad 2012

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv listopad 2012


Žatec vydá další knihu o chmelu a pivu

[pondělí, 19. listopad 2012]

Kauzu pivovar jeden neunese

[pondělí, 19. listopad 2012]


Pivovary Staropramen projdou další fúzí

[pondělí, 19. listopad 2012]



Pivo bez cigarety? Už za rok

[pátek, 16. listopad 2012]

Společnost Pivovary Staropramen se dlouhodobě snaží svými projekty a denodenní spoluprací se zákazníky v segmentu gastronomie rozvíjet jejich podnikání a zvyšovat kvalitu nabízených služeb. Nyní byla tato činnost druhé největší pivovarnické společnosti v Česku oceněna přímo samotnými provozovateli gastronomických zařízení sloučených do Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR ČR). V rámci závěrečného večera 7. výroční konference, kterou Asociace pořádala 8.-9. listopadu v hotelu Tereziánský dvůr v Hradci Králové, obdržel generální ředitel společnosti Zbyněk Kovář Mimořádnou cenu AHR ČR za podporu a rozvoj české gastronomie a pohostinství.

Pivovary Staropramen toto ocenění získaly za celý komplex aktivit a projektů v čele s úspěšným gastronomickým konceptem Staropramen Potrefená husa, za vzdělávací koncept První pivovarské školy Staropramen, za inovace pivního portfolia, zvyšování pivní kultury a kultury pití piva a v neposlední řadě za dlouhodobou a přínosnou spolupráci s AHR ČR.

Pro naši společnost je to velká čest být za přínos gastronomii oceněn přímo provozovateli gastronomických zařízení,“ řekl k ocenění Zbyněk Kovář, generální ředitel společnosti Pivovary Staropramen, který ocenění převzal přímo z rukou prezidenta AHR ČR Václava Stárka. „My pivovarníci jsme s oborem gastronomie úzce spjati po staletí, a jak vyplývá z našich průzkumů, jsme také pro provozovatele podniků nejdůležitějším partnery. Majitelům hospod, restaurací a barů se v rámci našeho partnerství snažíme krom dodávek kvalitního piva předat maximum informací týkajících se nejen piva samotného, ale celého provozu podniku tak, aby naše společné podnikání rostlo. Současně neustále přicházíme s novinkami a inovacemi našeho portfolia. Jak ukazuje praxe, jen ony totiž mohou oživit a oživují v dnešní ekonomicky nelehké době nižší spotřebu tradičních piv,“ dodává Kovář.

Nejen za tento přístup k zákazníkům a inovativnost však byla cena udělena právě této společnosti. O oceněném rozhodly také dva úspěšné a originální projekty, které Pivovary Staropramen již dlouhou dobu realizují: koncept Staropramen Potrefená husa a První pivovarská škola Staropramen. Na čem jsou založeny?

Gastronomický koncept Staropramen Potrefená husa

Největší a nejúspěšnější síť restaurací provozovaná českou pivovarnickou společností. Nápad otevřít vlastní moderní restauraci, kde bude hrát pivo klíčovou roli, vznikl v roce 1998. První Potrefená husa byla otevřena v září následujícího roku na Vinohradech. Během následujících třinácti let se z Hus stal fenomén, který svou filosofií i konkrétními provozními a designováni prvky ovlivnil stovky jiných gastronomických podniků v Česku. Dnes má síť 29 provozoven u nás a dvě na Slovensku. A přestože se u nás díky ekonomické situaci denně zavírají hospody a restaurace, Husám se daří. Jen letos přibyly čtyři nové. Ročně Husy zaznamenají téměř 3 miliony návštěv.

Dlouhodobý vzdělávací projekt První pivovarské školy Staropramen

Tato škola vedená obchodním sládkem Liborem Vávrou je určena nejen pro vzdělávání zaměstnanců pivovaru i majitelů restaurací, jejich personálu a hostů. Hlavním cílem školy je předat poznatky a praktické zkušenosti z práce s tísícemi zákazníků pivovaru i z provozování sítě Potrefených hus. Tím firma přispívá ke zvyšování pivní kultury a kultury pití piva. Škola byla založena v roce 2000 a za dvanáct let jí bylo proškoleno zhruba 16 000 „studentů“. Široký soubor přednášek zahrnuje vše, co se jakýmkoliv způsobem dotýká piva a gastronomie: ekonomika provozovny, architektura, tvorba jídelních lístků a receptů, optimální pivní portfolio, výběr a motivace personálu apod..

Mimořádné ocenění Asociace hotelů a restaurací nám potvrdilo, že zvolená obchodní filosofie být našim zákazníkům partnerem v podnikání je nejen obchodně úspěšná, ale jako celek spolu s Potrefenými husami a Pivovarskou školou také odborně zajímavá. Zisk této ceny je pro nás velkou motivací do dalších let,“ dodává Daniel Tinz, obchodní ředitel pro segment gastronomie společnosti Pivovary Staropramen.






Vada na kráse: ležácké sklepy

[čtvrtek, 15. listopad 2012]



Výraz „šalanda“ dříve označoval místnost, kde se stravovala či odpočívala pivovarská či mlynářská chasa. První šalanda byla v Měšťanském pivovaru postavena záhy po jeho založení, v roce 1844. Dnes jsou v pivovaru Prazdroj dvě šalandy, tzv. velká a malá. Slouží k příjemnému posezení a občerstvení v autentické atmosféře historických sklepů, kde se podává nefiltrované a nepasterizované pivo Pilsner Urquell přímo z dubových sudů.

Velká sklepní šalanda je čerstvou novinkou – zahájila provoz teprve v září 2012. Díky své rozloze 70 metrů čtverečních nabízí velká šalanda více možností zábavy pro cca 50 osob. Přestože vně šalandy dosahuje teplota 7 °C, ideálních pro pivo, uvnitř je příjemně díky úspornému podlahovému vytápění. Malá šalanda vzhledem k rozloze i kapacitě pro 26 osob nabízí prostředí pro komornější setkání.

Jedinečný zážitek z posezení v obou šalandách utváří zejména jejich umístění uprostřed historických sklepů plzeňského pivovaru, jejichž chodby dosahovaly celkové délky až 9 kilometrů a kdysi v nich zrálo pivo ve stovkách dubových sudů. Plzeňští sládci zde dodnes připravují několik řad sudů piva stejným způsobem jako v roce 1842 a pravidelně kontrolují, že Pilsner Urquell chutná stále stejně dobře.

Příjemnou atmosféru interiéru obou šaland dotváří autentické pivovarské nářadí, které se skutečně užívalo při výrobě piva. Lavice jsou kompletním dílem současné bednářské party v pivovaru, stoly a židle bednáři upravili pro použití v šalandě. Kovové nádoby, takzvané mázy, v nichž sklepníci přinášejí do šaland nefiltrované a nepasterizované pivo Pilsner Urquell přímo z dubových sudů, jsou vyrobeny z mědi nebo nerezu a mají objem tři litry. Z nich se pivo v dřívějších dobách běžně rozlévalo hostům v pivnicích přímo na jejich stole.

Šalandy odedávna sloužily k odpočinku, stravování či zábavě pivovarské či mlynářské party. Zařízeny byly několika prkennými lůžky i nad sebou, takzvanými palandami. Obyvatelé šalandy mívali k dispozici sporák s nádobami na vaření a ohřívání jídla, také žlab k mytí nádobí. Uprostřed místnosti stály stoly, kolem skříně na nádobí a šatstvo dělníků.

Dnešní nově zbudované šalandy v historických sklepích plzeňského pivovaru slouží výhradně k zábavě. V malé šalandě poseděli s přáteli mnohdy i velmi zajímaví návštěvníci, například slovenský prezident Ivan Gašparovič, režisér Miloš Forman, herec Jaromír Hanzlík, „plzeňský Moliére“ Antonín Procházka nebo špičkové plzeňské sportovní týmy (fotbalisté Viktorie a hokejisté HC Škoda Plzeň).

V Měšťanském pivovaru byla první šalanda pro chasu vybudována v roce 1844, tedy krátce po založení pivovaru v roce 1842. Počátek 19. století přinesl rozmach ve výstavbě šaland, například sladovnických v komplexu sladovny, vlastní šalandu měli také topiči, strojníci či například bednáři. Poslední dochovaná zmínka o šalandách se datuje rokem 1946.

O praktickém účelu šaland v Měšťanském pivovaru hovoří Václav Suchý* následovně. „Jest při živnosti sladovnické zvykem, že sládek poskytuje své chase noclehy v pivovaře samém. Přidržuje se tohoto zvyku, poskytuje závod jak dělnictvu z pivovaru a sladoven, tak i též bednářům zvláštní ložnice, tak zvané šalandy, z nichž každá jest spojena s místností větší, jídelnou, dotyčně hovornou. Tyto šalandy slouží za příbytek svobodnému dělnictvu. Ženatá chasa bydlí mimo závod… Večer, po dokončené práci, panuje ve místnostech těch společenská zábava, která není bez blahodárného vlivu na náladu dělnictva, zvyšuje jeho lásku a ochotu ku práci, tak že každá z chasníků vždy s náležitou svěžestí a čiperností do práce se pouští. Jest práce za veselé nálady konaná dvojnásobně cennou.

|* Václav Suchý, Měšťanský pivovar v Plzni: 1842–1892 : Pamětní spis ke slavnosti 50. ročnice založení Měšťanského pivovaru v Plzni


Ke kozlovi na srnce

[středa, 14. listopad 2012]




Na pivo se sekerou!

[středa, 14. listopad 2012]


Konrad rozšiřuje nabídku

[úterý, 13. listopad 2012]

Vratislavický pivovar Konrad počátkem listopadu rozšířil svou nabídku. Nejčerstvěji o balení 1,5l PET s pivem Konrad Premium 5% alc. Pivovar Vratislavice tak vychází vstříc svým zákazníkům, které skleněné lahve omezují na cestách, při sportu, zábavě apod.

Foto

Zdroj: Pivo-Konrad.cz







Společnost Pivovary Staropramen dosáhla významného úspěchu v soutěži TOP Odpovědná firma roku 2012, když v kategorii Firma a město obsadila 2. místo. Toto významné ocenění tak odměňuje dlouholetou péči o sousedy a okolí v místech, kde sídlí oba pivovary společnosti Pivovary Staropramen, tedy v Praze 5 a v Moravské Ostravě a Přívozu.

Jsem přesvědčená, že za vítězství vděčíme tomu, že naše pojetí firemní společenské odpovědnosti je součástí strategie naší společnosti, je dlouhodobé a stojí na pevných základech. Naše CSR strategie je postavena na čtyřech pilířích: odpovědný vztah k životnímu prostředí, odpovědný vztah ke komunitám, odpovědný přístup k zaměstnancům a odpovědný přístup nás jako výrobce piva,“ říká ředitelka právního oddělení a vnějších vztahů Edita Šilhánová.

Pojetí CSR společnosti Pivovary Staropramen spočívá i v dialogu a vyslechnutí potřeb druhé strany a následném návrhu řešení, na kterém se vedle finančních prostředků podílí firma a její zaměstnanci také vlastními silami. „Taková pomoc je nám blízká a pro takovou cestu jsme se v uplynulých letech rozhodli. Je pro nás obrovskou odměnou vidět, že to byla cesta správná,“ dodává Edita Šilhánová. Přidanou hodnotu přináší také provázanost jednotlivých aktivit, jejich vzájemná podpora a zapojení různých zdrojů včetně vlastních zaměstnanců, kteří se tak stávají aktivními ambasadory CSR aktivit společnosti.

Mezi nejúspěšnější a již tradiční aktivity společnosti Pivovary Staropramen patří projekt „Dny, kdy pomáháme, aneb Community Days“, který letos oslavil již pět let existence, a do kterého se každoročně dobrovolně zapojuje více než sto zaměstnanců. Za pět let trvání projektu zaměstnanci společnosti Pivovary Staropramen v Praze a Ostravě odpracovali přes 4 000 brigádnických hodin strávených zkvalitňováním životního prostředí a podporou komunit v okolí pivovarů.

Dalším úspěšným projektem, postaveným na úzké spolupráci s komunitami a zároveň i zodpovědnému přístupu k životnímu prostředí, je projekt „Sbírej víčka, postavíme…“, který do sbírání víček z PET lahví a nápojových kartonů zapojil jak zaměstnance obou pivovarů a jejich rodinné příslušníky, tak i děti a jejich rodiny z mateřské školy v Moravské Ostravě a zaměstnance úřadu Městské části Praha 5. Ty díky tomu a finančním přispění společnosti Pivovary Staropramen získaly herní vybavení školní zahrady. Stejným způsobem získalo vybavení také veřejné hřiště v ulici Lamačova na pražském Barrandově.

Společnost Pivovary Staropramen však se svým ekologickým přístupem nezůstává pozadu ani v rámci samotné výroby piva a chodu obou pivovarů. Je kladen důraz na opětovné zpracování většiny odpadů, díky čemuž je recyklováno 99,6 % vedlejších odpadních produktů. V posledních letech došlo také k výraznému snížení spotřeby vody (ze 4,9 hl/Nhl v roce 2007 na 3,9 hl/Nhl v roce 2012) či snížení spotřeby tepla (ze 87,71 MJ/Nhl v roce 2007 na 56 MJl/Nhl v roce 2012). V oblasti ochrany životního prostředí probíhají rovněž pravidelné semináře a diskuse zaměstnanců či vzdělávací akce u příležitosti významných dní, jako např. Dne Země, Světového dne vody a Světového dne životního prostředí.

V těchto i dalších projektech budeme v souladu s naší dlouhodobou CSR strategií dále pokračovat. Vede nás k tomu nejen skvělý výsledek v soutěži TOP Odpovědná firma, ale také hmatatelné výsledky, které za sebou naše činnost zanechává,“ říká Edita Šilhánová.


Ka-Varna

[pondělí, 12. listopad 2012]


Pivo Santiniho hvězda bude stát méně

[pondělí, 12. listopad 2012]

Domažlický pivovar nabídne pivo i knihy

[pondělí, 12. listopad 2012]

Pivovar Sedlec otevřel své brány

[pondělí, 12. listopad 2012]


Lovosice: Část pivovaru padne

[pondělí, 12. listopad 2012]


V letošním roce jsme s zúčastnili čtyř soutěžních klání. A hned na třech z nich jsme uspěli s několika značkami našich piv.

Regionální potravina a chuť jižní Moravy 2012

V letošním ročníku vyhlášeném Ministerstvem zemědělství uspěl na jižní Moravě jediný pivovar – Vyškovský pivovar.

Vyškovský BŘEZŇÁK – světlý prémiový ležák získal jako jediné pivo značku Regionální potravina Jihomoravského kraje, kterou uděluje ministr zemědělství na základě doporučení hejtmana Jihomoravského kraje.

Vyškovský BŘEZŇÁK – skončil také na prvním místě v soutěži ZLATÁ chuť jižní Moravy v kategorii alkoholické nápoje (mimo vína), kterou uděluje hejtman Jihomoravského kraje spolu s Regionální agrární komorou, Mendelovou univerzitou v Brně a univerzitou VFU Brno.

Vyškovský ALKOSTOP – nealkoholické světlé pivo také získalo první místo v soutěži ZLATÁ chuť jižní Moravy v kategorii nealkoholické nápoje.

Chuť jižní Moravy – toto ocenění získaly další výrobky z Vyškovského pivovaru: Vyškovský DŽBÁN (světlý ležák 11), Vyškovský TMAVÝ DŽBÁN (tmavý ležák 11), Vyškovský Generál (světlý speciál 14). Ocenění získaly i nové výrobky – směsi piva a limonád, které vyrábíme pod novým logem CROSS MIX. CROSS MIX – beermix citron a kapkou maliny – nízkoalkoholický nápoj s 2,2 % obj. alkoholu a CROSS MIX – beermix free dark a kapkou višně – nealkoholický nápoj s pouhými 0,2 % obj. alkoholu.

ČESKÁ CHUŤOVKA 2012

V říjnu 2012 byly vyhlášeny výsledky soutěže ČESKÁ CHUŤOVKA 2012, kterou vyhlašuje SYMPEX pod záštitou skupiny COOP pro dobrý tuzemský potravinářský výrobek.

Ve své kategorii získala ocenění tato naše piva:

Vyškovský BŘEZŇÁK – světlý prémiový ležák,

Vyškovský TMAVÝ DŽBÁN - tmavý ležák 11,

JUBILER 16,80 – světlý speciál mající svůj název podle roku založení pivovaru – 1680.

INTERNATIONAL BEER COMPETITION 2012 AWARD JAPONSKO

Tuto na české poměry neobvyklou soutěž, která má v Asii vysokou prestiž jsme obeslali s ohledem na naše aktivity v daném regionu. Zúčastnilo se jí 85 pivovarů z 18-ti zemí. Ve své kategorii získal Vyškovský TMAVÝ DŽBÁN stříbrnou medaili a exportní varianta jedenáctky pod názvem PRAGUELL má bronzovou medaili.

ZÁVAZNÁ OCENĚNÍ

Pro nás jsou tato ocenění známkou toho, že jsme se vydali správnou cestou. Jak je nejen v regionu známo, Vyškovský pivovar měl být v roce 2010 zavřený. Ale především na základě vůle místních, kteří sepsali petici na zachování výroby piva, vyhlásilo Ministerstvo zemědělství výběrové řízení na nájemce pivovaru. Naše společnost CZECH BEVERAGE INDUSTRY COMPANY a.s., toto výběrové řízení vyhrála a jedním z hlavních cílů bylo nastavit a udržet vysokou a stálou kvalitu piva.

Ocenění odborníků a výrazný růst prodeje našich piv svědčí o tom, že se nám zvolená cesta daří. Tou je zachování klasické výroby piva s použitím kvalitních surovin bez jakéhokoli šizení, užívání náhražek a bez urychlování výroby.

Jeden ze dvou nejrychleji rostoucích pivovarů!

Ano, vyškovský pivovar je dle zveřejněné statistiky členů Českého svazu pivovarů a sladoven za první pololetí roku 2012 druhý nejrychleji rostoucí pivovar u nás. Výstav narostl o více jak 44 %, přičemž celkově za všechny členské pivovary je nárůst jen o 4 % oproti prvnímu pololetí loňského roku.

A co znamenají slova v novém logu Vyškovského piva?

TRADICE = varna + otevřená spilka + ležácký sklep

ČISTOTA = místní voda + moravský slad + český chmel

POCTIVOST = neředění vodou + neurychlené zrání

… okoštujte piva a limonády z Vyškovského pivovaru










Plzeňský Prazdroj vybral v rámci výběrového řízení novou digitální agenturu pro značku Gambrinus. Stala se jí agentura OgilvyInteractive. Jejím úkolem bude přinášet a realizovat kreativní řešení pro oblast digitálních médií s důrazem na sociální sítě. Výběrové řízení bylo ukončeno na začátku listopadu a zúčastnily se ho čtyři agentury.

Aktivity a visibilita značky Gambrinus a jednotlivých produktů v oblasti digitálních médií a internetu patří k důležitým oblastem našeho marketingu a komunikace se spotřebiteli. Vítězná agentura představila nejkomplexnější řešení, které se vyznačuje uceleností konceptu i silnou provázaností jednotlivých aktivit. Agentura OgilvyInteractive nás zároveň zaujala velmi vysokou úrovní analytické práce a svým přístupem a nadšením pro práci na naší značce,“ řekl Jan Doležel, manažer značky Gambrinus, a dodal: „Zároveň bych rád poděkoval zúčastněným agenturám, jelikož všechny prokázaly vysoký standard řešení.

Výběrové řízení na digitální agenturu značky Gambrinus probíhalo ve dvou kolech během září a října. Jednalo se o uzavřené výběrové řízení, do kterého byly osloveny agentury Publicis Modem, Symblaze, Nydrle a OgilvyInteractive. S vítěznou agenturou začne Gambrinus spolupracovat během listopadu. Jejím prvním úkolem bude příprava ucelené digitální strategie pro značku Gambrinus Originál 10° a Gambrinus ochucený s důrazem na sociální média a následně její implementace včetně realizace jednotlivých aktivit.

Více informací o značce Gambrinus najdete na www.gambrinus.cz


Litovelský speciál Gustav může vzbudit pocit, že „nic není jako dřív“…., je to však jiná paralela. Nejde o tu politickou, nýbrž historickou. Nese jméno známého zápasníka Gustava Frištenského, který pivovar nejen často navštěvoval, ale dokonce v pivovarském parku trénoval. Jeho manželkou byla totiž dcera litovelského sládka a on sám pivem s chutí připíjel na svá vítězství.

Vánoční Gustav je speciální pivo z ječmenného sladu se stupňovitostí 13,5 a šesti procentním obsahem alkoholu, vařený podle tradiční receptury. Ve srovnání s běžnými pivy vyniká výraznou silou a dokonalou vyladěností. Je charakteristické plnou chutí s déle doznívající hořkostí a vysokou pitelností. To znamená, že láká k dalšímu napití i delšímu posezení. Jde o nefiltrované pivo jantarové barvy s mírným zákalem. Sytou barvu mu přináší použitý karamelový slad, zatímco bavorský slad zvyšuje plnost chuti. Ještě před napitím je možné zaregistrovat jeho intenzívní aroma přírodních chmelových silic, jež mu přináší vyšší podíly chmele i speciální receptura chmelení.

V prodeji je Litovelský Gustav v sudech a speciálních skleněných lahvích s objemem 1,5 l které restaurace nabídnou svým štamgastům. Pivovar vyrábí Gustava pouze v omezeném množství, letos 1000 hl a při výjimečných příležitostech. Je to vánoční dárek konzumentům a vítané zpestření nabídky. Litovelský Gustav je součástí Kalendáře speciálů, v němž Litovel spolu s Holbou a Zubrem představuje několik druhů speciálních piv a termíny, kdy se objeví v restauracích. V obchodní síti je vánočním zpestřením Sváteční Speciál 13º v balení multipack s 8 lahvemi.

Pivní fajnšmekři se mají na co těšit. Na trh přichází vánoční Gustav [p274]

Jihočeský Pivovar Protivín má další důvod k oslavě. Sdružení přátel piva totiž dnes v Litoměřickém pivovárku Koliba udělilo speciálnímu piva Prácheňská Perla stříbrné ocenění.

Prácheňská Perla je dlouhodobě oceňovaná jako velmi kvalitní speciál, a to jak na různých odborných degustačních soutěžích, tak i mezi spotřebiteli. Pivních speciálů obecně se sice u nás nevypije tolik jako klasických výčepních piv a ležáků, ale Prácheňská Perla si své stabilní místo na trhu našla,“ uvedl potěšeně Michal Voldřich, sládek protivínského pivovaru, který v Litoměřicích ocenění osobně převzal.

Sdružení přátel piva udílí své ceny pro nejlepší piva, pivovary a pivovarské osobnosti bez přestávky již od roku 1990, a tak se jedná o nejstarší novodobou soutěž u nás. Degustace probíhá ve dvou kolech, kdy nejprve jednotlivá piva do klání nominují členové Sdružení přátel piva a následně tři nejoblíbenější piva v každé kategorii formou anonymní ochutnávky, na jejíž průběh dohlíží nezávislí pivovarští odborníci, hodnotí Pivní sněm a předsednictvo Sdružení přátel piva. Vítězná piva se vyznačují kombinací oblíbenosti a kvality.

Kromě Prácheňské Perly letos bodovala také další protivínská piva – Lobkowicz Premium obsadil 3. místo na Pivu České republiky 2012, Lobkowicz Premium Nealko si odvezl ze stejné soutěže taktéž bronzovou medaili, zvítězil v testu nealkoholických piv časopisu AutoTIP a na 3. příčce se umístil v klání Zlatý pohár Pivex – Pivo 2012. Tmavé pivo Merlin, rovněž vařené v Protvíně, si odvezlo stříbrné ocenění ze soutěže Zlatá pivní pečeť 2012.

Zdroj: Pivovar-Protivín.cz


Jihlavské pivo Ježek 11 je nejlepší jedenáctkou na našem trhu. Rozhodlo o tom Sdružení přátel piva, které pivu ocenění Jedenáctka roku udělilo dnes v poledne v Litoměřickém pivovárku Koliba. Ježek tak úspěšně obhájil vítězství, kterého dosáhl již v loňském roce.

Podle mě je Ježek jedno z nejlepších piv u nás. Konečně je to znát i ve výsledcích degustačních soutěží, letos bodoval například také na Žatecké dočesné. Nejdůležitější ale je, že chutná pivařům. Nejen těm na Vysočině, kteří Ježka již znají, ale také těm, kteří jej po letech znovu ochutnávají a zjišťují, že návratem k původní receptuře v roce 2008 se kvalita tohoto piva zcela posunula a předsudky, které kolem něj panují, jsou neopodstatněné,“ uvedl potěšeně Jaromír Kalina, sládek jihlavského pivovaru, který v Litoměřicích ocenění osobně přebral.

Foto

Sdružení přátel piva udílí své ceny pro nejlepší piva, pivovary a pivovarské osobnosti bez přestávky již od roku 1990, a tak se jedná o nejstarší novodobou soutěž u nás. Degustace probíhá ve dvou kolech, kdy nejprve jednotlivá piva do klání nominují členové Sdružení přátel piva a následně tři nejoblíbenější piva v každé kategorii formou anonymní ochutnávky, na jejíž průběh dohlíží nezávislí pivovarští odborníci, hodnotí Pivní sněm a předsednictvo Sdružení přátel piva. Vítězná piva se vyznačují kombinací oblíbenosti a kvality.

Zdroj: Pivovar-Jihlava.cz


«« « Strana 2 z 3 » »»
1 2 3

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI