Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

červenec 2012

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv červenec 2012


Slavnosti Přátel Kněží hory 2012

[středa, 18. červenec 2012]


Plzeňské pivo zmizelo z prodejen Lidl

[úterý, 17. červenec 2012]

Pivnice nabídne na šedesát druhů piv

[úterý, 17. červenec 2012]

Pavel Šemík (38), dosavadní manažer plzeňských pivovarů Prazdroj a Gambrinus, se od 1. srpna 2012 stává technickým ředitelem nizozemského pivovaru Royal Grolsch*. V nové roli bude odpovídat za vaření pivních značek Grolsch a Amsterdam a bude řídit výrobu tohoto významného pivovaru společnosti SABMiller.

Pavel Šemík vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou. Do Plzeňského Prazdroje nastoupil v roce 1997 po dokončení studia jako čerstvý absolvent. Postupně byl technologem stáčení, technologem a sládkem pivovaru, podílel se na mnoha technologických i marketingových projektech. S vařením piva i řízením týmu sládků má Pavel Šemík zkušenosti, již od roku 2005 stá v čele velkopopovického pivovaru a od roku 2007 řídí oba plzeňské pivovary Prazdroj i Gambrinus.

Pavel Šemík má zásluhu na tom, že v žebříčku produktivity a efektivity se tyto pivovary trvale umísťují mezi nejúspěšnějšími pivovary společnosti SABMiller v Evropě. V posledních letech se významně podílel na vývoji a zavedení výroby řady novinek do portfolia Plzeňského Prazdroje.

Pavel Šemík je ženatý, má dvě děti. K jeho zálibám patří sport, zejména běh, rodinné výlety na kole či fotbal, po kterém si rád dopřeje dobré plzeňské pivo.

* Pivovar Grolsch vznikl v roce 1615 a dnes patří mezi významné světové výrobce piva. Mezi pivovary společnosti SABMiller se začlenil v únoru 2008.


Štamgasti hospod vyprávějí

[úterý, 17. červenec 2012]





V sobotu 14. července hostil Svijanský újezd 23. Slavnosti svijanského piva. Tradiční akce všech milovníků piva letos přilákala 16 000 návštěvníků, kteří vypili 65 000 piv. K dispozici byla všechna piva z portfolia svijanského pivovaru, příchozí si mohli pochutnat i na dvou novinkách – řezané nefiltrované jedenáctce Svijanském fandovi a Chipperovi, pivní limonádě z růžového grepu z dílny partnerského pivovaru Primátor. Obě novinky byly nabízeny i v podobě pivní zmrzliny.

Slavnosti svijanského piva probíhají tradičně nedaleko svijanského pivovaru, na koupališti v obci Svijanský Újezd. Letos přilákaly 16 000 návštěvníků, kteří vypili 65 000 piv. „Stejně jako každý rok, i letos byl nejoblíbenějším pivem Svijanský Máz 11%, hned za ním se ale umístil Svijanský fanda, nefiltrovaná řezaná jedenáctka. To je naše novinka, kterou jsme loni připravili jako překvapení pro našeho bývalého ředitele, ale všem chutnala tak, že jsme se rozhodli ji do sortimentu zařadit natrvalo. A jak je vidět, udělali jsme dobře, na Slavnostech ho návštěvníci vypili víc než 8000 půllitrů,“ říká Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany. Obrovský zájem byl i o pivní zmrzlinu, které se prodalo 3300 kopečků. Letos ji připravil pivovar ze zmiňované novinky Svijanského fandy a pivní limonády Chipper vyráběné ze svrchně kvašeného pšeničného piva a šťávy z růžového grepu.

K dobrému pivu patří také dobrá zábava, a proto si mohli přítomní zazpívat s Pavlem Bobkem nebo Lenkou Filipovou, poslechnout si novou pivní hymnu od Rangers nebo si osvěžit staré hity s kapelou Žlutý pes. Chybět nemohla ani stálice Slavností svijanského piva, skupina Walda Gang nebo noční ohňostroj odměněný obrovským aplausem.


Jižní Morava je domovem kvalitního vína, ale pivo zde také nebylo zatraceno. Důkazem je II. ročník festivalu Mikulovské Pivobraní. Zúčastněte se jedinečného pivního, kulturního a gastronomického svátku a přitom poznejte historický Mikulov ležící na úpatí Pálavy, uprostřed nádherné přírody jižní Moravy.

Letošní ročník pivního festivalu Mikulovského Pivobraní bude probíhat ve dnech 10. a 11. srpna v mikulovském amfiteátru. Organizátoři tak navazují na tradici Pálavského vinobraní festivalem, který osloví i ty, jež holdují spíše zlatavému moku s pěnou.

Loňskou akcí započala tradice oslavy piva, která přilákala na tři tisíce návštěvníků. V letošním roce organizátoři očekávají až deset tisíc návštěvníků, a to především díky možnosti ochutnat více než 50 druhů piv od velkých i malých pivovarů z celé ČR i ze Slovenska.

O významu akce svědčí i osobní účast ministra zemědělství Ing. Petra Bendla, který přijede dvoudenní festival zahájit. Dalším významným hostem festivalu bude reprezentant výrobců piva, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven, pan Ing. Jan Veselý.

Jednou z novinek letošního ročníku je soutěž, ve které se tuzemští výrobci piva utkají o titul „Pivo Jižní Moravy“.

Festival nabídne pro každého něco. Především skalní fanoušci piva se mohou těšit na ochutnávku od nejrůznějších pivovarů a značek. K dobrému pivu patří i dobrá (rocková) muzika, proto na festivalu zahrají Mňága a Ždorp, Xindl X, Ukulele Trouble makers, Nebe, Medicimbal, Walter Bartoš band, Denwer a mnoho dalších.

Fanoušci piva se mohou během festivalu zapojit do nejrůznějších soutěží (v páce, v pití piva na čas, v hodu sudem na dálku, v přetahování lanem a další). Jedním z vrcholů sobotního programu bude tolik oblíbená soutěž MISS mokré tričko.

Organizátoři nezapomněli ani na rodiny s dětmi, které najdou vyžití na kolotočích, v bazénu s pěnou či v dětském koutku s dílničkami. Dětskou zábavu zajistí i vtipní klauni.

Součástí Mikulovského Pivobraní bude také fotosoutěž, která nese název „Nejlepší okamžik z Mikulovského Pivobraní 2012“. Své fotografie, na kterých fotografové zachytí nejlepší okamžiky z Pivobraní, mohou zasílat do soutěže průběhem měsíce po skončení festivalu. Z nich porota vybere dvacet nejlepších. Výherce soutěže získá fotoaparát značky Olympus.

Generální partneři festivalu:

Ministerstvo zemědělství ČR, Město Mikulov

Partneři festivalu:

Starobrno, Pilsner Urquell, Lobkowicz

Mediální partneři:

Rádio Krokodýl, Rádio Jih, Rádio Free, Maxim, Břeclavský Deník

Ostatní partneři:

Český svaz pivovarů a sladoven, Českomoravský svaz minipivovarů, Regionální muzeum v Mikulově, Správa jeskyně Na Turoldu

Ubytování:

Mikulov nabízí širokou nabídku ubytování v penzionech, hotelech i na ubytovnách.

Doprava a parkování:

Do Mikulova jezdí vlak ve směru Znojmo - Břeclav. Spojení do Brna zajišťuje autobusová linka. Návštěvníci festivalu, kteří přijedou do Mikulova autem, mohou parkovat před vstupem do amfiteátru.

Vstupné:

Jednodenní vstupné: 150 Kč (předprodej 100 Kč)

Dvoudenní vstupné: 250 Kč (předprodej 200 Kč)

Volný vstup pro prvních 150 návštěvníků: pá 16:00 – 17:00, so 12:00 – 13:00

Předprodej zajišťuje:

TIC Mikulov, tel.: 519 510 855, e-mail: tic@mikulov.cz (přímý prodej)

TIC Pasohlávky, tel.: 519 427 624

TIC Lednice, tel.: 519 340 986

Pořadatel akce:

BELLATO, s.r.o., Merhautova 1024/155, 613 00 Brno

Kontakt na organizátory:

Mgr. Veronika Žuravlova, tel. 776 498 885

JUDr. Jitka Hlaváčová, tel. 777 330 019




V Boršicích ochutnali 14 druhů piv

[pondělí, 16. červenec 2012]

TOP 10: Kterému pivku fandí Češi

[pondělí, 16. červenec 2012]




Vyškovský pivní úlet

[sobota, 14. červenec 2012]

Ve Vyškově jsem si pořídil balíček 4 ks „Šnaps bíru“ Rafun. Heh, co je to? Asi by to mělo cílit na mladé a mělo by to být jakože cool, vtipný a ještě něco. Jo, trendy.

Crazy, cool&fun. Šnaps bír. Pivo posílené panákem! Speciální světlé pivo ochucené, vyrobené z prvotřídních surovin. Originální, revoluční, jedinečné, cool&fun. S vysokým obsahem alkoholu 7%. Cukerná složka izomaltulóza je zdrojem dlouhodobé energie. RAFUN je pivem pro novou generaci, inspiruje, spojuje, baví. Skvěle chutná a hlavně se výborně pije!

Mám pocit, že držím v ruce zhmotnění něčí nesoudnosti. Někdo si myslel, že má fakt dobrej nápad. Jenže neměl a nenechal si to vymluvit. Napadla ho spíš slabší česko-anglická slovní hříčka a potřeboval si udělat radost tím, jak je dobrá. Jako že ne Rafan, ale Rafun. „…KONEČNĚ je tu nejvíc CRAZY PITÍ. DYŤ ŽIVOT JE hRA FUNtastická“. Hm. To už to mohl být rovnou hrdina všech velkolepých vystoupení, neboli SHOW-REK.

Podle mě jsou to proj… ehm, promrhané peníze, fungovat to nebude a zamýšlená cílová skupina se na to ani nevydefekuje. A proč? Protože nejspíš ani neexistuje. A pokud opravdu existuje několik jedinců, považovatelných za cílovou skupinu, tak ti se o tom ani nedozví.

Podobný pokus, pokud vím, nevyšel ani větším machrům. Nebo se snad Gambrinus XNDL (nebo jak se jmenoval) stal nějakou mládežnickou legendou? Spíš se krčí někde na dně propadliště pivních dějin a utěšuje tam „Staropramen O106“.

Upachtěné, laciné, mimo mísu. Vyškovští, dělejte, co umíte. Umíte dobré ležáky a ve speciálech máte taky slušně našlápnuto. Takže proč se za každou cenu snažit o průlom jinde? Já ve svých pětatřiceti taky nechodím balit šestnáctky. (Vlastně, já to neuměl ani v těch šestnácti, tak teď si to vynahrazuji psaním žlučovitých textů…)

To by bylo k formě a nyní přejděme k obsahu. Má to světlou barvu. Vypít se to dá. Prázdnější, hořké. U těchhle produktů ale o chuť ani tak nejde, takže nemá moc smysl se jí zabývat.

Tolik tedy mé ryze subjektivní hodnocení tohoto onoho. Třeba se ale pletu a mládežníci z toho skutečně budou hýkat nadšením. V tom případě se vyškovským omluvím zakoupením a vypitím ještě jednoho balení.

Kdybyste to nevěděli, tak údajně někde ještě pořád probíhá nějaká Funmánie.Více informací na www.rafun.cz

Autor: Zapšklý pivař

[pi] 13:59 [permalink] [comments: 3]





Branami hanušovického pivovaru Holba dnes prošel jubilejní 2012 návštěvník. Stal se jím 27letý Honza Koláček, který do Jeseníků přijel s přáteli na dovolenou. Pivovarníci ho přivítali slavnostním přípitkem ryzím pivem z hor na varně, kde převzal dárkový koš s pivem Holba, Pivovarskou kuchařku, tričko i kšiltovku Holba. Vítání jubilejního návštěvníka, jehož pořadí určuje aktuální rok, má v pivovaru víceletou tradici a pro návštěvníky je příjemným zpestřením.

Holbu si dám rád, a proto mě příležitost podívat se do pivovaru hned zlákala. Vůbec jsem netušil, že jde o tak rozlehlý pivovarský areál s vlastními rybníky, ale i studnami, ze kterých pivovar čerpá vlastní vodu pro výrobu. Teď už vím, proč je Šerák nejoblíbenějším pivem široko daleko. Už se těším na jedno chlazené,“ vyjádřil jubilant po převzetí dárku. Zájem podívat se do pivovaru roste především v létě, kdy sem zavítá až 100 návštěvníků denně. Jsou mezi nimi i ti, kteří se podívají jen do Pivovarského muzea a následně posedí v Pivovarské restauraci u čerstvě načepované Holby. Vše je součástí areálu pivovaru, kde si mohou turisté příjemně odpočinout. Venkovní posezení rádi využívají taky cyklisté, aby tady u nealkoholické Holby Free nabrali síly a pokračovali dál do hor.

Zájem podívat se na tradiční výrobu piva roste. Jen loni se exkurzí zúčastnilo více než 5 tisíc lidí a další 15 tisíc pak navštívilo pivovar v rámci Pivovarské čtvrtky a Pivovarských slavností, které letos proběhnou na konci srpna.

Okruh pivovarem trvá necelou hodinu. Začíná se prohlídkou areálu a poté, za dodržení přísných hygienických opatření, následuje návštěva varny, spilky i laboratoře a nakonec i ležáckého sklepa. Většina návštěvníků si nenechá ujít oblíbenou degustaci, která nabízí možnost ochutnat všechny druhy ryzího piva z hor. Dozvíte se při ní nejen zajímavosti o složení piva obecně, jeho chuti a co ji ovlivňuje, ale i to, jak dobré pivo poznat.





Rychta vaří radioaktivní pivo

[čtvrtek, 12. červenec 2012]









Pivo prý není
 potravina

[středa, 11. červenec 2012]

Olympijská smlouva pro fanoušky

[středa, 11. červenec 2012]

Symbolickou smlouvu odkazující k hodnotám fair play připravil pro fanoušky generální partner Českého olympijského týmu Pilsner Urquell. Za každý podpis na Olympijské smlouvě věnuje jednu korunu do fondu Dany a Emila Zátopkových.

Olympijská smlouva připomíná správné hodnoty jako respekt k soupeři, ocenění všech sportovních výkonů, dodržování pravidel a fair play. „Na tyto hodnoty se trochu zapomíná ve sportu i v běžném životě. Proto v rámci klubu fair play při Českém olympijském výboru vyhledáváme a oceňujeme správný přístup ke sportu i k životu,“ řekla předsedkyně ČKFP Květa Jeriová-Pecková, která na stránkách www.spravnehodnoty.cz vyzývá k podpisu Olympijské smlouvy.

Každý člověk, který na webové stránce smlouvu elektronicky podepíše, zároveň podpoří fond Dany a Emila Zátopkových. „Díky každému, kdo se přihlásí k hodnotám, které sdílíme společně s olympijským hnutím. Společně přispějeme na dobrou věc,“ vysvětlil brand manager Pilsner Urquell Jan Šolta.

Pro fanoušky českých olympioniků je podpis smlouvy symbolický. Měla by je především upozornit na hodnoty, které jsou důležité,“ pokračoval Šolta. Příznivci podpisem slibují, že budou fandit všem olympionikům. Ocení jejich výkony, i když se jim nepodaří dosáhnout na nejvyšší příčky, protože už samotná účast na olympiádě je velkým úspěchem. A také slibují, že oslaví české medaile. „Dodržování této části Olympijské smlouvy budeme kontrolovat v restauracích, kam fanoušky pozveme na pivo,“ doplnil s úsměvem Šolta. Pro sportovní příznivce bude totiž v případě českého medailového úspěchu přichystána oslava, při níž budou ve vybraných 300 restauracích po celé České republice naraženy sudy plzeňského piva.


Ochucené pivo Zubr YUZU&Limeta je na trhu 2 měsíce a jeho odbyt 2 tisíce hl potvrzuje velký ohlas konzumentů, kteří novinku přijali s nadšením. Jde o mimořádně osvěžující pivo s příchutí citrusového ovoce s nízkým, dvouprocentním obsahem akoholu.

V pátek 13. července sjedou z plnících linek pivovaru Zubr první PET lahve s ochuceným pivem, které se ihned poté ukáží v nabídce obchodní sítě. „Stále rostoucí poptávka předčila naše očekávání a jsme připraveni na ni reagovat. Proto rozšiřujeme sortiment obalů v podstatě na všechny dostupné také pro Zubr YUZU. Dnes je k dispozici nejen v klasických, ale také v PET lahvích i sudech a za 3 týdny se objeví první plechovky,“ říká k úspěchu ochuceného piva Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr a dodává:

„ Poté budou moci mít ochuceného Zubra konzumenti kdekoli a kdykoli.“ PET lahve v Zubru vnímají jako doplňkové, jednorázové balení, ideální pro běžnou domácí konzumaci nebo na cesty.

Z průzkumu pivovaru ZUBR, zaměřeného na nový produkt vyplývá, že konzumenti oceňují nejen dobře vyladěnou ovocnou chuť piva spolu s osvěžujícím účinkem, ale také nízký obsah alkoholu. Důležité je i to, že pivo nebudí chuťový dojem pivní limonády, není sladké ani příliš aromatické.

Ochucené pivo Zubr YUZU&Limeta je absolutní novinkou v sortimentu a úspěšně aspiruje na „skokana“ roku. Jeho chuť si vybrali sami konzumenti při testování novinky. Tu pak spolu s celkovým charakterem doladili pivovarníci a prodeje potvrzují, že úspěšně. Jde o typicky zahrádkové pití, ideální právě pro letní období. Pivovar ho dodává do gastro a obchodních sítě v celé republice.



V Dobřanech se otevře pivovarské muzeum

[pondělí, 9. červenec 2012]


[Litovel] 19:10 [permalink] [reaguj]



S ženou na zádech si doběhli pro pivo

[pondělí, 9. červenec 2012]



Hasiči pořádali pivní slavnosti

[neděle, 8. červenec 2012]


Vzduchem létal miniváleček i pivní sud

[neděle, 8. červenec 2012]

«« « Strana 2 z 3 » »»
1 2 3

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI