Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Polské pivo stojí za to aneb Postřehy nejen z výletu do Vratislavi


verze pro tisk

Polské pivo stojí za to aneb Postřehy nejen z výletu do Vratislavi

Polské pivo stojí za to aneb Postřehy nejen z výletu do Vratislavi

Tím polským pivem, které stojí za to, nemám samozřejmě na mysli nic běžně dostupného v našich obchodech (třeba marketové lahůdky typu Van Pur). Jen bych rád podotknul, že stačí překročit hranici našeho severního souseda, vnímaného jako nepivního, a můžeme se dočkat i velmi milých překvapení.

Měl bych si přiznat, že jsem v objevování polského piva ještě úplně nevybředl z fáze okouzlení pestrostí nabídky v kdejakém obchodě. K této fázi ovšem zákonitě patří vylévání spousty piva do odpadu. Běžné průmyslové ležáky už mám za sebou, „mocne piwo“ už taky přehlížím. Teď jsem si v polských obchodech nějak víc začal všímat piv, která udávají, že jsou z řemeslných pivovarů (a myslím si, že to není mou dosavadní nevšímavostí – nějak se prostě začaly objevovat). Bohužel, je to často mnohem větší utrpení než neutrální průmyslové lagery. Hodně často si říkám – zlatý Żywiec (Heineken), ten se dá aspoň bez problémů vypít. Mimochodem, značka Żywiec má nově v nabídce i APA (American Pale Ale). Bock, märzen, pšenice a starý známý porter tak mají v partě další pivní styl. Nic zdrcujícího, ale chutné a dobře pitelné to je. Loni jsem si od tamního Heinekenu koupil mimořádnou várku IPA, vařeného podle receptu vítěze homebrewářské soutěže. Dovedete si to přestavit u nás? Já ne.

Stu mostow
Stu mostow

Velmi zajímavým pivním punktem se mi stává Wrocław (dál budu používat českou verzi Vratislav). Obecnou omáčku na úvod tentokrát zahustím jen do jedné věty: Je to fakt moc pěkné město. A teď už k pivu. Loni i letos jsme, vybaveni informacemi z článku od Pivníků (Pivníci, díky za vaši systematickou práci!), navštívili nic moc minipivovar Bierhalle na hlavním náměstí, s pivy přinejlepším průměrnými, ovšem za cenu, jako kdyby po roce 1945 nebyla německá hranice přesunuta tak hodně na západ (9–10 Zł za 0,4 l). Návštěva se nedá odbýt rychlou ochutnávkou u baru, je potřeba se usadit (venku na zahrádce očekávejte příchod nějakých somráků), dlouze čekat na objednání, pak na přinesení, pak na zaplacení… Naše hodnocení je stejné jako loni: jen kvůli tomuhle nemá smysl vážit sem cestu a utrácet peníze – tedy pokud nejde jen o „zářez“.

Tady je browar Stu mostow
Tady je browar Stu mostow

Dál už je to ale zajímavé. Od loňska přibyl na pivní mapě Vratislavi jeden bod, který se zřejmě stane význačným – samozřejmě za podmínky udržení kvality. Mrkněte na hodnocení na Ratebeer. Pivovar Sta mostů – Browar Stu mostów. Jsem rád, že jsem to našel dřív než Pivníci :-) Když jsem poprvé viděl webovou prezentaci Sta mostů, hned jsem si vzpomněl na Honzu Kočku a začátky varnsdorfského pivovaru. Neříkám, že mají stejný vizuální styl, ale mají velmi podobný přístup. Jak k pivu (nebojí se pivních stylů a hrají si s nimi), tak k vizuálu. Pokud dobře rozumím větě „Misją Browaru Stu Mostów jest oferowanie tego, co sami chcielibyśmy otrzymać – najlepszego piwa, które ma ambicję stać się polskim numerem jeden“ z jejich webu, tak je to vlastně naprosto triviální konstatování něčeho, co by mělo fungovat všude. Tedy nabízet jen to, o co bych měl sám zájem. Pro mě zatím pivní objev roku.

Předzahrádka u pivovaru
Předzahrádka u pivovaru

Pivovar najdete ve starém cihlovém průmyslovém areálu. Vystoupíte z tramvaje na zastávce „Varšavský most“, přejdete Odru, na nábřeží se u hospody s Holbou – kdo zlobil, dá si za trest tuplák Šeráka – dáte doleva a hned v další ulici (Jana Długosza) jste tam. Vstoupíte do průmyslového areálu a dáte se po schodech nahoru. Interiér je industriální. Sedí se v patře s výhledem na pivovar a sklad, obsluha je jen na baru. Na čepu osm domácích piv – pils (krásně svěží hořká picí záležitost), american wheat (pšenice krásně nachmelená americkými chmely na vyšších, ale přesto ještě decentních 25 IBU; pije se sama), dunkelweizen, strong witbier, roggenbier (tohle žito se povedlo), stout, pale ale a AIPA (áááách, ten byl!). Pod značkou WRCLW (klasičtější věci) nebo Salamander (odvázanější kousky). 11 Zł za půllitr jsou dobře investované peníze. Lahvové s sebou za 7 Zł. Velmi doporučeníhodný podnik.

Vyhlídka při pití piva
Vyhlídka při pití piva

Kromě 100 mostów je ve Vratislavi ještě další nový minipivovar – Browar Profesja , založený letos. Nenavštívili jsme, snad příště. Pivka z něj se mi podařilo sehnat v pivotéce Drink Hala (Pivníci, ještě jednou díky). Drink hala je milý obchod, kde by se dalo strávit hodně času. Byl jsem okouzlen jako malé dítě v hračkářství nebo cukrárně, ale šel jsem disciplinovaně po polských pivech z minipivovarů a létajících pivovarů. Jejich nabídka je tam poměrně pestrá a kupodivu, neviděl jsem tam nic v plastu. Asi jim to nepřipadá jako dobrý obal pro špičkové pivo.

Tady se kdysi vařilo pivo Piast
Tady se kdysi vařilo pivo Piast

Na závěr ještě echt polské pivo – piwo Grodziskie. Díky výletu do Vratislavi jsem zjistil, že se v Grodzisku Wielkopolskim už zase vaří pivo! A piva svébytného polského pivního stylu už jsou tak opět k mání! O co jde? O světlé svrchně kvašené pšeničné pivo vařené z nakuřovaného pšeničného sladu. Pivovar používá speciální kmen svrchních kvasinek, chmelí polskou odrůdou Lubelski. Pivo dokvašuje v lahvi a je tudíž velmi řízné. V nabídce jsou čtyři verze, já ochutnal tři: Skvěle pitelnou osmičku (přesněji pivo s EPM 7,7 %) s obsahem alkoholu 3,1 %. V tom nejlepším smyslu slova konzumní pivo. Ač řiďounké, dokáže nabídnout i zajímavou chuť. Parádní věc na hašení žízně. 13% Bernardyńskie s 6,5 % alkoholu už představuje silnější kalibr. Opět skvěle pitelné. Velmi decentní, žádná chuťová složka se příliš nedere ven, ve výsledku si vychutnáte jemnou pšenici s jemnou nakyslostí, doplněnou jemnou kouřovostí a jemnou hořkostí. Výsledkem je ryzí potěšení. Verze s příchutí červeného rybízu (2,5 % alkoholu) je pro mě jedním z nejzajímavějších a nejpitelnějších ochucených piv, co jsem zatím měl možnost ochutnat. Z grodziského mám mnohem větší radost, než z tamních cizokrajných ejlů, byť třeba výborných.

Vzpomínka na pivovarskou prodejnu
Vzpomínka na pivovarskou prodejnu

Kde se to v těch Polácích bere? Spotřeba piva je tam nižší, tamní citlivost na kvalitu ležáku si dovoluji považovat také za nižší. Že by právě to paradoxně otvíralo cestu k progresivnější pivní nabídce? Většině lidí je tam pivo tak nějak jedno (ne že by to u nás bylo o moc jinak), proto je pivovary nemusí nejdřív zaujmout zrovna lagerem nebo pilsem – nejsou do něj nijak dramaticky zapití. Ti, co piwo naopak řeší, neměli jako u nás obzor omezený všudypřítomným vesměs lahodným ležákem. Snad proto si ty odvážnější pivovárky (kterých bude pravděpodobně pořád míň než u nás) můžou dovolit skočit rovnýma nohama do cizokrajného stylu, protože“ ležákovou masu“ z kalkulace rovnou vyloučí. Nevím, je to jen takové moje teoretizování. Kdyžtak mě v diskusi pod článkem patřičně usaďte.



[Jiří ] [Zobrazeno 9485x] [3. srpen 2015]
[Pivo ve světě] [comments: 24] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

yerka

neděle, 16. srpen 2015
18:07

yerka

Ve čtvrtek jsem byl na skok v polském Zgorzelci i německém Görlitz :-) Obě města odděluje jen řeka Nisa. Nabídka piv v polském Kauflandu mne zaujala, kromě velkých poslých průmyslových pivovarů (koupen porter Zywiec a zatím je ve spíži), ale i piva arménská (Kilikia, nechutnala mi). Dále piva z Ukrajiny (koupen výborný Lvovský porter, který byl včera hodnocen jako snad lepší než náš pardubický porter). Kromě toho jsem koupil chmelený ležák, pšeničné pivo a "Kožlak (Bock)" z pomořanského regionálního pivovaru Amber. Amber piva zatím neochutnána, tak jsem v očekávání :-) Rozhodně mne nabídka poského Kauflandu překvapila, byla tam i piva německá (Paulaner, Spaten) a třeba i belkický Affligem. Na německé stranš mi s otvírací dobou unikl malý restaurační pivovar Obermühle a těsně ve vedlejším průmyslovém pivovaru Landskron jsem vypil na vrátnici sice teplejší, ale dobrž lahvový kellerbier. Určitě se tam ještě někdy vypravím. Jinak Görlitz má i nádherné historické centrum.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

yerka

neděle, 16. srpen 2015
18:10

yerka

yerka: No, koukám těch překlepů :-)


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
12:00


posted by: Inzerce

Dwarf

neděle, 16. srpen 2015
18:19

Dwarf

yerka: zkus editaci vlastního příspěvku ;)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

yerka

neděle, 16. srpen 2015
21:24

yerka

Dwarf: OK :-) Velkých poslých = velkých polských, německé stranš = německé straně, ale dobrž = ale dobrý :-)
Má někdo zkušenost s tím pivovarem Amber a jeho pivy?


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Roman Holoubek

pondělí, 17. srpen 2015
07:33

Roman Holoubek

yerka: Ano, Amber - jeho piva mi v minulosti chutnala a jeho Kožlak jsem hodnotil velmi vysoko. Ale je to tak 3 roky zpět. Snad si kvalitu udrželi i dodnes.


Dwarf

pondělí, 17. srpen 2015
07:59

Dwarf

yerka: fajn, já s tím problém nemám :-) myslel jsem spíš opravit přímo ten dlouhý text, než to tu zaplevelovat dalšími příspěvky ;)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Rash

úterý, 18. srpen 2015
15:52

Rash

yerka: o Görlitzu/Zgorzelci jsem psal téměř před dvěma lety na blogu. Nebudu tak zbytečně znova rozepisovat, co se mi líbilo a co mi jak chutnalo. Každopádně kdybyste se někdy tam chystali, doporučuji poslední srpnový víkend. Na obou stranách řeky se konají městské slavnosti a ve stáncích je k dostání i vícero německých/polských piv.

Za informaci o nabídce Kauflandu díky, asi se zajedu někdy podívat. Piva pivovaru Amber jsem pil letos v zimě, zejména Porter je ok. Oni Poláci vůbec Baltic Portery umí, včetně průmyslových pivovarů. A pro úplnost, já v neděli navštívil Tesco v bohem zapomenuté Bogatynii také má poměrně širokou nabídkou nejen z velkých pivovarů. Doporučuji. ;)


napsal(a): Rash [Odpovědět]

yerka

úterý, 18. srpen 2015
22:02

yerka

Rash: Díky, já tam snad ten konec srpna zajedu, bude to ale hrozná cesta (předtím jsem tam jel z Frýdlantu), budu muset teď jet z místa bydliště. Jinak od Kauflandu cca 1 km vzdálený Carrefour by měl mít (dle letáku) v nabídce piva regionálního pivovaru Lwówek, ale tam jsem nebyl. Článek si na blogu rád přečtu.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

yerka

pátek, 28. srpen 2015
21:31

yerka

Rash: Tak jsem dnes byl opět v Görlitz, kde počínají městské slavnosti, které pivně obhospodařuje pivovar Landskron. Zahlídl jsem jen jeden stánek s pivem pivovaru Freiberger (mimochodem jeho piva mi chutnají dost). Na polské straně jsem nebyl. Jinak v pivovárku Obermühle stojí pivo již 3,80 EUR! Pils jsem horkotěžko uznal za relativně vhodný (se zavřenýma očima) k uhašení žízně, ale tmavé pivo bylo hodně hnusné. Zakoupil jsem i nějaké lahváče v Landskronu a dal si pozor abych nevzal lahev s černým pivem, kde se to konvertovaným cukrem a aspartamem jen hemží (koupil jsem Export, Keller a Bock).


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Jsem Čech Čech Čech

sobota, 29. srpen 2015
00:16

yerka: A proto narozdíl od vás Jerko (asi se jmenujete Jirka, ale z nějakého nepochopitelného důvodu se schováváte za ducha prázdnou přezdívku ), já se věnuji českým pivním slavnostem a díky tomu nemám tak debilní zážitky jako máte vy. Jedině by vám prospělo, kdybyste svůj volný čas využil nějak smysluplněji, i lidé tady na PI více ocení objektivní reporty z Čech než bla bla bla ze zahraničí. Zamyslete se nad sebou.
Bůh vás ochraňuj.


napsal(a): Jsem Čech Čech Čech [Odpovědět]

Pivař

sobota, 29. srpen 2015
07:55

Jsem Čech Čech Čech: Tak to je zase komentář úplně mimo mísu... Co z toho ty lidi, proboha, mají?? A kritizovat někoho za přezdívku, když sám používá velmi hloupý nick... Informace o zahraničních pivech sem patří úplně stejně jako informace o českých pivech...


napsal(a): Pivař [Odpovědět]

yerka

sobota, 29. srpen 2015
09:26

yerka

Jsem Čech Čech Čech: Pane, uznávám, že nick yerka není moc nápaditý (vznikl na základě jedné písničky The Beatles, nejmenuji se Jirka). Použil jsem jej před lety při registraci na PI a když jsem zkoušel opravit přihlašovací údaje, abych se přihlašoval pod svým jménem, nepovedlo se mi to. Takže mi tento nick zde asi zůstane :-) Jinak o nestálé kvalitě piv v Obermühle jsem věděl díky pánovi s nickem Rash, ale chtěl jsem to vyzkoušet. Můžu vám říct, že drtivá většina mnou ochutnaných piv, ať už v Sasku či Bavorsku byla výborná. Včerejší výlet byl prima zážitek, možná to tak z mého komentáře nevyznělo, Görlitz má nádherné historické centrum. Doporučuji Vám přečíst si článek pana Rashe, je zde na něj v jeho příspěvku odkaz. České slavnosti piv nejsou na periferii mého zájmu; dnes jedu na Lounské pivní slavnosti a příští sobotu na Dočesnou do Žatce. Ale myslím, že je dobře vědět, jak to s pivem vypadá i za humny. S pozdravem R. Pelc - yerka.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

zbycho

sobota, 29. srpen 2015
20:39

Jsem Čech Čech Čech: ty triple čechu a třeba nějaký osobní názor k tématu? Já jsem třeba teď na dovolené v Chorvatsku(prvně v životě a to mám kristova léte za sebou) a horko těžko jsem hledal aktuální názory na hrvatská piva. Názor už mám, ale stál mně cca 200 KN za týden. Takže napiš svou zkušenost s PL pivy a nepruď


napsal(a): zbycho (zbysek.pieter(a)seznam.cz) [Odpovědět]

yerka

pondělí, 17. srpen 2015
09:15

yerka

Roman Holoubek: Děkuji za informaci.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

yerka

pondělí, 17. srpen 2015
09:13

yerka

Dwarf: Omlouvám se, svět nikdy nebude dokonalý :-)


napsal(a): yerka [Odpovědět]

zbych

sobota, 15. srpen 2015
22:09

Co se týče výletů po polských pivovarech doporučuji mapu polských pivovarů (vč. připravovaných, zajímavých restaurací a obchodů s pivem)


napsal(a): zbych [Odpovědět]

varic

úterý, 11. srpen 2015
13:41

varic

Při své letošní cestě po národních parcích Polska jsem na výrobky minipivovarů skoro nenarazil (ale taky jsem je cíleně nehledal). Musel jsem vystačit s klasickým plechem a největší raritou se zdála Holba v Krakově (značně rozšířená). Za takových podmínek byly milým i když teplým překvapením výrobky pivovaru v Zawierciu "Browar na Jurze"https://pl.wikipedia.org/wiki/Browar_na_Jurze v hotelu, kde jsem byli ubytováni.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 11.08.2015 ve 13:41:47


napsal(a): varic [Odpovědět]

zbych

úterý, 11. srpen 2015
22:30

varic: Browar na Jurze v Zawierciu v Karczmie u Stacha ochutnávám tak 1 ročně. Oceňuji rozmanitost produkce a neuvěřitelně, jak na Polsko, nízkou cena (vloni čepované za 4 zlotky)


napsal(a): zbych (zbysek.pieter(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Pavel Cerny

středa, 5. srpen 2015
07:27

Polskou pivni scenu pozoruji uz dost let, deji se tam dve veci : vznikaji minipivovary/ restauracni minipivovary a remeslne pivovary bez restaurace a take je velka moda pit piwo regionalne z mensich prumyslovych pivovaru, nyni uz vetsina Polaku o tom ma poneti. Modou je varit svrchne kvasena piva , hlavne IPA a APA. nyni je v Polsku asi 62 restauracnich pivovaru a 47 malych pivovaru, kde jsou jak minipivovary tak regionalni piovovarky velikosti Kacova a Broumova.
Bierhalle je opravdu staromodni predrazeny podnik s lezakem a nemeckych stylem kuchyne a vysokymi cenami.
Jinak okolo Vratislavi jeste doporucuji Browar Widawa ( s vlastni restauraci) cca. 20 km od centra a Browar Probus ve meste Olawa (30 km od Widawy na jihovychod)
Celkove o udelani si obrazku o tom co se deje na pivni scene v Polsku doporucuji navstivit nejaky Festival Piva, napr v kvetnu je Warszawa a Vratislav (letos pres 20.000 navstevniku, prezentovali se I ceske mini jako Clock, Beskydsky Pivovarek, ale treba I Dobruska )
Velkym fenomenem je velke mnozstvi letajicicj piovovaru ( hlavne vzhledem k velke byrokracii pri shaneni povoleni k zalozeni pivovarku - vetsi nez v Cechach), maji vice nez 50 letajicich pivovaru a mnoho stylu, IPA a APA je pak zakladem


napsal(a): Pavel Cerny (india2004(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Sekal

úterý, 4. srpen 2015
00:35

Sekal

Poláci neznají pivo v plastu. Jinak jsem byl v Bierhalle ve Varšavě - po prokliku na odkaz jsem zjistil, že ten web je mi nějaký povědomý... Takže bůhví, jak to s tím je, každopádně nic moc. Jinak piva ze Zywce mám opravdu rád (s výjimkou ležáku, z něhož se mi naopak kroutí huba). Akorát s autorem nesouhlasím v náhledu na piwa mocne (kožlaky), u nás rozhodně člověk nekoupí v krámě na každém rohu tak kvalitní bock.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

zbych

úterý, 4. srpen 2015
17:14

Sekal: já myslím, že autor měl na mysli polskie piwa typu strog, mocny full, extra strong, extra mocne atd., které se hodí akorát tak na umrtvení (cca 8-10 % alk.). Jinak Žywca si dávám z nostalgie k Beskydám a blízkosti domova i ve formě ležáku. Ono v čepované formě toho na hotelích v Polsku moc na výběr nebývá (Tyskie, Žywiec, Lech občas Warka, Lomža, Okocim) - vše tak max 3 ks jinak ráno bolehlav
Bierhalle rozhodně nedoporučuji, byl jsem v Lodzi a již zkrachovalém Bialymstoku - obojí něco jako pokus o styl oktoberfestu v mocno wygurowanych cenach.
Jinak se týče pivní i ne pivní turistiky doporučuji Gdańsk a okolí


napsal(a): zbych (zbysek.pieter(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Sekal

úterý, 4. srpen 2015
23:33

Sekal

zbych: S tím čepovaným je to pravda, já si raději skočím do Carrefouru, kde naposledy měli výběr ze šesti IPA (WAR, vše chlazené), nebo přinejhorším do Žabky. A co se týče těch silnějších piv, nezaregistroval jsem, že by byla úplně běžně v prodeji, daleko běžněji jsou k dostání portery s alkoholem k 10%.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

zbych

úterý, 11. srpen 2015
22:25

Sekal: co se týče marketů, tak snad kromě Biedronky ve všech se dá najít pivo z regionalního či místního malého pivovaru. Teď jsem narazil v městě Biala Podlaska na síť Intermache a měli tam piva z cca 10 malých pivovarů od klasiky po pšenice, IPY, Bocky atd. Jinak v Biale Podlasce jsem navštívil minipivovar Osjann, 4 druhy piva a jak na Polsko v přijatelných cenách (6 - 8 PLN)


napsal(a): zbych (zbysek.pieter(a)seznam.cz) [Odpovědět]

strevlas

pondělí, 3. srpen 2015
23:07

strevlas

Moc pěkný článek a tip na výlet. Je pravda, že tezí pivovaru Sta mostů se asi moc současných producentů neřídí, jinak by leckterá piva ani nemohla opustit tmu sklepa.


napsal(a): strevlas [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI