Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Je to ještě rozumné? III - závěr

Co se píše o pivovarech a pivu


Je to ještě rozumné? III - závěr

[čtvrtek, 5. únor 2015]

Sedmého prosince jsem zde napsal krátkou úvahu nad nesmyslnou cenou Bakaláře v Bille.

Dvacátého sedmého ledna jsem napsal pokračování zde.

A dnes píši závěrečnou kapitolu. Proč závěrečnou?

Minulý druhý díl jsem zakončil tímto sdělením: „Ale nějak se mi nechce na sobě samém tu zkoušku podstoupit. Snad už jen z principu, že ze sebe nechci dělat vola jednomu "nejmenovanému" obchodnímu řetězci. Nebo, že bych se přeci jen obětoval...?

No a správně tušíte, toho vola jsem ze sebe udělal.

Začalo to nenápadně, že jen prosonduji, kolik z těch původních deseti kusů se už prodalo. A ejhle, zůstaly tam poslední dva kousky. Doteď nevím, který závit v mém mozku mi naťukal, abych si jednu ze dvou lahví vzal a zaplatil za ni nedůstojnou cenu 50 Kč. Jsem vlastník Billa karty a nemusím si toto pivo kupovat za aktuální cenu 129,90, ale za členskou cenu 49,90 Kč. A nevím, proč jsem při placení zůstal chvíli u pokladny stát s napřaženou rukou, když jsem v ní měl předtím padesátikorunu. Nějak mi v tu chvíli nedošlo, že mi deset haléřů asi již nikdo nevrátí. Když se na celou záležitost dívám nyní s odstupem několika hodin a ochutnaného Bakaláře, tak jsem určitě musel mít po celou mou přítomnost v daném obchodě zatmění mozku.

Nu což. Stalo se a já si domů přivezl unikát. Bakaláře s užitím "zeleného", tedy čerstvého chmele. V druhém dílu tohoto seriálu jsem vyslovil domněnku, že pivo už je déle na regále a nemusí být v dobré kondici.

Na kartonu nešetřili informacemi. Přečetl jsem si z jakých ječmenů a z jakých sladoven byl slad, odkud (ba i číslo tratě jak u vína bylo zveřejněné) a jaký byl chmel, jaký typ kvasnic použili. Dokonce mi sdělili informace o čísle a velikosti várky, o době hlavního kvašení i ležení, o odpovědném sládkovi. Prostě senzace, takovéto údaje se jen občas dozvídám na některých craft beerech, ale u českého průmyslového ležáku bych je nečekal. Sice by bylo vhodné uvést i EPM, IBU, …, ale budiž.

Tak a mám před sebou vychlazený ležák. Co od něj za tu cenu můžu dostat? Co mám za ty necelé tři měsíce, které si tento kousek odseděl v horním patře poličky pod zářivkami očekávat? Trvanlivost garantují až do konce července, tedy 9 měsíců od stočení. Nikde jsem nezaznamenal záznam o pasteraci (což je povinný údaj pokud byla provedena), ve složení není uveden antioxidant. Co tedy můžu očekávat?

V pěkně napsaném textu se dozvídám, že mám ucítit bohaté chmelové aroma s kořeněnými závany čerstvého chmele, že se po napití projeví výrazná bohatá hořkost.

Jsem napnutý, zda je tam vše jak píší, nebo zda se mé obavy vyjádřené minule o pivu se stařinkou, o pivu s oxidací, projeví.

Otevřu, naliji si do sváteční sklenice (přeci jen jde o unikát, jak píší), přivoním, napiju se a … a vylévám do dřezu.

Jsem vůl, jsem vůl, jsem vůl. Dostal jsem to, co jsem očekával. Silně zoxidované pivo s mírným letinkovým závanem. Přeložím do jiné češtiny. Žádná chmelová vůně, ani chuť se nekonala. To co dominovalo tomuto pivu, byl sladký zeleninový vývar spolu s jemnou vůní, která vyvolává pocit návštěvy pavilónu opic a ne přivonění si k pivu. Vůně i chuť se v tomto případě shodovala.

Nevím, jaké toto pivo bylo v době po stočení, tedy v době své nejlepší kondice. Věřím, že mohlo být výborné. Ale to co z něj udělal několikaměsíční pobyt v teple a za dlouhodobého působení světla, bylo velmi smutné.

Plyne z toho ponaučení? Snad ano, ale jak se znám, nevím, zda se nenechám pro pocit ulovení mamuta (rozuměj nového kousku piva) poučit.

Tak se jen pokusím o krátké zvolání směrem k pivovarským: „Mějte prosím na paměti, co vaše pivo vydrží a nepřistupujte na nesmyslné požadavky obchodníků o ceně a o době trvanlivosti.

Děkuju, tož tak …

[Roman] 10:43 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Dan

pátek, 13. březen 2015
11:53

Dan

Nevím, jestli toto unikátní pivo mají ještě někde v regálech obchodů, ale všiml jsem si ho na farmářských trzích, tuším že za 75,- Kč / láhev.
V jaké asi bude kondici tam, když cestuje, střídá teplotu, je vystaveno na přímém slunci a podobně. Kolik lidí si ho asi koupí?
Dle mého názoru se tohle pivovaru moc nepovedlo. Myslím, že by bylo lepší jít cestou sudového, točeného jen ve vybraných hospodách.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Maxič

pátek, 13. březen 2015
20:03

Maxič

Dan:
Toto úterý(10.3.) Billa Klatovy -129.9kč


napsal(a): Maxič [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
00:15


posted by: Inzerce

Roman Holoubek

neděle, 22. únor 2015
19:46

Roman Holoubek

Omluva. Napsal jsem zde: "Nikde jsem nezaznamenal záznam o pasteraci (což je povinný údaj pokud byla provedena)". Po upozornění kolegyně z Bakaláře opravuji. Na zadní etiketě (karton nemám k dispozici) je hned v úvodu napsáno: "Pasterováno". To jsem přehlédl. Ovšem to nic nemění na všem ostatním psaném. Hezký den do Rakovníka přeji :)


Prd

úterý, 17. únor 2015
17:54

Prd

V neděli 15.2. měla Billa Brno-Kounicova v regále stále 10 ks, cena 129,90 Kč.


napsal(a): Prd [Odpovědět]

PivařDan

čtvrtek, 5. únor 2015
19:04

PivařDan

Přemrštěná cena se konala asi jenom někde, já tohoto Bakaláře kupoval za 15 v pivotéce.

Jinak se skladováním piva v supermarketech je problém, třeba zrovna teď po vánocích jsem musel vracet krabici piv od Primátora, protože ta piva byla měsíc prošlá.


napsal(a): PivařDan [Odpovědět]

Dwarf

čtvrtek, 5. únor 2015
19:21

Dwarf

PivařDan: prošlé pivo dle data uvedeného na lahvi ještě nemusí znamenat špatné či zkažené pivo, pořád jde hlavně o skladování... jako někdy je zkažené pivo, jemuž do expirace zbývá několik týdnů, jindy zas je v dobré kondici pivo x měsíců po datu na lahvi


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 5. únor 2015
19:27

Roman Holoubek

PivařDan: Jste si jistý, že to byl "tento" Bakalář? Na trhu je standardní ležák za studena chmelený. Ten o kterém je řeč byl ale chmelený zeleným chmelem (dodatečný nápis na etiketě) a byl stočen exkluzivně pro Billu (dle textu).


Jana

čtvrtek, 5. únor 2015
20:52

Jana

Roman Holoubek:
Romane, toto pivo jsem viděla 24.1. v holešovické tržnici za 99 Kč. Musel to být asi prodejce z pivovaru, neboť měl na stánku i Rakovar 560 (vařený na 3 rmuty), který jinde k dostání není (cena 30 nebo 35 Kč).


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Chody

pátek, 6. únor 2015
07:29

Chody

Jana: Rakovar 560 je normálně v distribuci. Mám ho v sortimentu i já za 25,- Kč. Snad se za tuhle přemrštěnou cenu prodá :)


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Jana

pátek, 6. únor 2015
10:14

Jana

Chody:
Mým hobby rozhodně není prolézání obchodů, takže nevylučuji, že někde bude. Ty jseš, bohužel, moc daleko.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Dwarf

čtvrtek, 5. únor 2015
18:09

Dwarf

Romane, máš tohle zapotřebí? ;)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 5. únor 2015
18:22

Roman Holoubek

Dwarf: Zbyňku, mám. Jinak bych nemohl napsat tento malý seriál článků :)


Dwarf

čtvrtek, 5. únor 2015
19:02

Dwarf

Roman Holoubek: to je pravda, z tohoto hlediska byla tvá zkušenost k nezaplacení ;) díky za ni, aspoň vím, oč jsem (ne)přišel...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 5. únor 2015
19:04

Roman Holoubek

Dwarf: :D


Kejna

čtvrtek, 5. únor 2015
14:22

Kejna

hezký příběh, pěkně napsaný i když bohužel ne se šťastným koncem, na druhou stranu opravdu silné příběhy šťastně většinou nekoncí :), díky


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Mosquit

čtvrtek, 5. únor 2015
13:04

Mosquit

Díky za report. Jinak ono to pivo bylo asi opravdu prodáváno přímo z pivovaru celkem draze (např. hradecká pivotéka Pivoňka ho má taky za cenu přes 100 Kč).


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

yerka

čtvrtek, 5. únor 2015
14:11

yerka

Mosquit: V příspěvku uživatele "Hřib" k předchozímu článku "Je toto ještě rozumné?" je uvedeno, že pivovarská prodejna v Rakovníku měla toto pivo za 75 Kč. Já už ho tam 29. 1. 2015 neviděl a koupil jsem si Rakovar 560. V dalším příspěvku uživatel "Strevlas" píše, že Inkriminované pivo dostal jako vánoční dárek a v té době ještě bylo dobré. Psal, že bylo na průmyslový ležák moc dobré.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 5. únor 2015
14:16

Roman Holoubek

yerka: Také nevylučuji, že nemohlo být dobré v době uvedení na trh. Sám jsem měl před časem jejich standardní dry hoppingové pivo a chutnalo mi. Tady se (a píši o tom) na výsledku podepsala délka ležení v obchodě v podmínkách, které tam vládnou.


strevlas

čtvrtek, 5. únor 2015
14:39

strevlas

Roman Holoubek: ano, potvrzuji, že mi chutnalo moc. A to jsem zpravidla celkem kritický.


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

yerka

čtvrtek, 5. únor 2015
15:02

yerka

Roman Holoubek: Rozumím tomu, proto jsem také napsal, že v té době ještě pivo bylo dobré a myslel jsem to tak, že nyní víc než měsíc po Štědrém dnu je tedy vše jinak. I při mé exkurzi v Bakaláři mi průvodce potvrdil, že jejich zelené lahve jsou při špatném skladování piva v obchodě určitým handicapem.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Hřib

neděle, 8. únor 2015
00:38

yerka: Jo přesně tak za 75kč v pivovarské prodejně a bylo to první víkend v listopadu a pivo bylo opravdu výtečné, věděl jsem dopředu že ho tam mají a chtěl jsem původně vzít celou basu a za tu cenu jsem vzal jen jedno.


napsal(a): Hřib [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 5. únor 2015
14:12

Roman Holoubek

Mosquit: Není zač. Věřím, že jsem i dalším ušetřil peníze. Ale docela bych si dal nějakého dobrého Komára :)


Pivař Petr

pátek, 6. únor 2015
10:23

Pivař Petr

Přesně tak. Já ho náhodou viděl v pivovarské prodejně v Rakovníce (pod nádražím) za exkluzivní cenu "pouhých" 89 kaček včetně krabice !


Pivař

čtvrtek, 12. únor 2015
19:03

Pivař Petr: Což jenom dokládá, že pivovar nebyl k vysoké ceně dotlačen řetězcem, ale že to byl jejich záměr... A pivo v zelené lahvi podléhá světlu obecně mnohem dříve (v řádu dnů) než v lahvi hnědé, to není problém jen rakovnických...


napsal(a): Pivař [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI