Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Chmeloobrana a Chrám chmele a piva

[středa, 6. říjen 2010]

Chmeloobrana a kultura piva

Já osobně celou záležitost Chmeloobrany i Chrámu chmele a piva vnímám velmi pozitivně.

Chmeloobrana po cimrmanovském způsobu využívá recesistických prvků a zároveň hravou formou vytváří pozitivní vnímání veřejnosti k pivu. Lid si žádá hry a toto je jedna z nich a navíc vcelku inteligentně a hlavně humorně pojatá. Poznal jsem několik členů a jsou to chytří a sympatičtí lidé. Z nichž ne všichni jsou domácí, poznal jsem jednoho až z jižní Moravy.

Pivo je u nás stále vnímáno jen jako levný nápoj pro široký dělný lid, jako nápoj pro levné opití. Jeho konzumenti jsou zpravidla vnímání jako tatíci s „pivním mozolem“, jako povaleči po zakouřených hospodách, nestarajíce se o rodinu. Jediný jejich zájem je po práci zajít na pár piv, proložit to levnou režnou, rumem, nebo zelenou. U piva být tím nejchytřejším, tím co by dělal politiku jinak, jinak by sestavil národní hokejový (fotbalový) tým, … Aneb jak praví Honza Kočka – pivo je u nás zpravidla vnímáno jako desítka v ledničce.

A Chmeloobrana je uskupení lidí, kteří se snaží tento zarytý stereotyp ve vnímání společnosti změnit. Tak jako se o to snaží Chody, Honza Kočka a aktivní blogeři na jejich serverech, tedy my. Jen jinou formou.

Změnit myšlení společnosti vyžaduje v tomto případě hodně práce a času. Zde by měly pomáhat i pivovary. Vylepšit image piva ale určitě nepůjde cestou PET obalů, ani větších a větších spotřebitelských balení. Cesta vína, je cesta, kterou by se měli propagátoři nechat vést. Tak, jak je dnes u nás vnímáno víno, tak si toto vnímání zaslouží i pivo. Ale to není o vyšší produkci, to není o co nejlevnější výrobu. Ta cesta je v kvalitě, v různorodosti a v kultuře podávání (prodeje v off i on-trade segmentu).

Chrám chmele a piva v Žatci a umění

Chrám chmele a piva. V umění (architekturu do toho řadím) jde o vkus každého z těch, na které je umění směřováno. Mě osobně se celé pojetí líbí a myslím si, že propojení hi-tech prvků a historických budov je vkusné a dobře spolu ladí a to včetně věže a na ní symbolických konstrukcí na chmel. A minimalistické provedení vodotrysků spolu s monumentálním vchodem a na historickém pozadí - byl jsem doslova nadšen. Tady je vidět, že každý můžeme umění vnímat rozdílně, a nejde odsuzovat vkus druhého.

Díky tomu se i dostalo (s většinovým přispěním z EU) na opravy celého okolí, na stavbu minipivovaru, hravého pivního orloje a také na rozšíření muzea.

Napadá mne jen jediná výtka. Letos jsme s kamarádem na kolovandru u hráze Nechanické nádrže objevili Chmelovelo stezku vedoucí do Žatce. Od jejího absolvování bude pro nás navždy jakákoli rozbitá polňačka mít synonymum CHMELOVELO.

Tož tak …

Chmeloobrana a Chrám chmele a piva

autor: Roman Holoubek | Blok 17:28 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Roman Holoubek

úterý, 12. říjen 2010
06:19

Roman Holoubek

To Tchoř: To Tchoř: To Tchoř: :) Chápu, že není sezení v hospodě, jako sezení v hospodě. Ale více je vidět pouze ono pravidelné sezení, kdy jde o chlemtání piva ve velkém a prokládání panáky. Po pár pivech a pár rumech už asi nelze hovořit o plnohodnotné zábavě. Nebo snad ano?

Zpět k věci. Na výše zmíněné Chmelovelo jsme alespoň očekávali, že cestička povede mezi chmelnicemi, ale ani to se nedělo. Nevím, proč si pro první pilotní projekt nevybrali něco, pro pivaře atraktivnějšího. Jel jste ji už také někdo?


Roman Holoubek

pondělí, 11. říjen 2010
16:44

Roman Holoubek

To Jarda: Ano souhlas jak s první částí, tak i druhou. Přesně o to jde. Majorita v dnešní době spíše vyhledává pasívní zábavu (televize, hospoda). Menší část lidí se snaží dělat aktivní zábavu. Odbočím, ač z města, líbí se mi, jak především ještě na mnoha vesnicích si dokáží lidé udělat zábavu pro sebe a ostatní spoluobčany. Jak nelitují času jít do něčeho ekonomicky nezajímavého a to jen proto, aby žil spolkový život, aby se sousedé jen nezdravili, ale potkávali, popovídali, ...


Adsense

19. duben 2024
18:52


posted by: Inzerce

Tchoř

pondělí, 11. říjen 2010
23:00

to Roman Holoubek: to Roman Holoubek:
Trochu od tématu: Pozor, hospoda na rozdíl od TV není pasívní zábava (pokud tam tedy jen tak zpitý inertně necivím právě na TV). Pokec či společenská hra s kamarády u piva jest zatraceně aktivní a přínosná činnost (umím-li hrát, to v případě hazardu), nehledě na příznivé účinky rozumné konzumace na tělesnou i duševní stránku spotřebitele!


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

val

úterý, 12. říjen 2010
07:30

val

to Roman Holoubek: Mám pocit, že podobnou spolkovou zábavu apod. nepořádají občané ani tak z uvědomělé iniciativy, jako spíš proto, že na vesnicích a malých městěch nemají jiné vyžití, krom chlemtání v místní nálevně a diskotéky v bývalé sokolovně. Jezdit někam do většího města není často dost dobře možné, poněvadž autem to nejde kvůli alkoholu, hromadná doprava jezdí dvakrát denně, pěšky je to daleko a na kole se nikomu nechce nebo ho ani nemá.


napsal(a): val [Odpovědět]

Jarda

pátek, 8. říjen 2010
16:37

Já jsem také pro. S úchylnostmi jako Kaplického "žabí chrchel" bych nesouhlasil, ale jsou moderní metody, jak lze starobylou architekturu vhodně doplnit. Je mnoho pohledů na věc a mohou vzniknout dva naprosto nesmiřitelné tábory, ale jedno je jisté. Památkáři, různí ochránci a pod. v této zemi napáchali zatím víc škody než užitku. Už jen tím, že pro absolutní nekompromisnost a nesmyslné požadavky bylo často výhodnější nechat cenné objekty chátrat a pak zbořit, než se marně snažit s těmi hňupy dohodnout.
A co se týká chmelobrany a podobných akcí, není to hezké, když v dnešní době přející spěchu a nezájmu někdo zastaví a věnuje se srandě a recesi? Když někdo pivo povýší nad tradici osmi vypitých Géček každý pátek Na růžku?


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

pechi

pátek, 8. říjen 2010
10:02

pechi

Jak říká klasik:"Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme proti tomu protestovat, ale je to to jediné, co můžeme udělat." Já jsem spíš staromilec. Žatec je raritní město hlavně díky skladům a balírnám chmele, které chce radnice opravit, to vítám. Chrám chmele a piva, budiž (i když ten maják se mi osobně moc nelíbí). Recese ano, ale tady to jde za hranici vkusu (chmelobrana, chmelovelo a další nesmysly). Jo ale pozor, muzeum chmele je na výborné úrovni, každému lze jen doporučit.


napsal(a): pechi [Odpovědět]

Henri

pátek, 8. říjen 2010
08:33

Henri

Já se hlásím k těm, kterým se takto pojatá rekonstrukce zchátralé části města líbí.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

VozechV

čtvrtek, 7. říjen 2010
18:15

VozechV

Zajímavá úvaha, ale dovolil bych si oponovat. Mě jako staromilci se novostavby v historických centrech měst vůbec nelíbí. A to co jsem viděl v Žatci mne nejen neoslovilo, ale spíše znechutilo. Váš vkus Vám neberu, ale myslím si, že bude více lidí souhlasit se mnou.


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

Ja ne

pátek, 8. říjen 2010
09:52

to VozechV: Ja s vami souhlasit nebudu. Doba jde dopredu a to stale, dnes se proste stavi jinak nez kdysi. Nelze neustale udrzovat vsechna meststka centra jako pamatkove rezervace a nedovolit tam postavit cokoliv noveho. Kdyby vsichni architekti a stavitele byli staromilci, nevzniklo by tolik stavebnich slohu a mohli jsme dodneska delat vsechno treba v slohu romanskem, aby nahodou to baroko, kubismus nebo to dnesni nebylo jako pest na oko. A to plati i jinde.


napsal(a): Ja ne [Odpovědět]

val

pátek, 8. říjen 2010
12:14

val

to Ja ne: To, že doba šla dopředu poznáte až posléze při ohlédnutí nazpět :-)


napsal(a): val [Odpovědět]

Ja ne

pátek, 8. říjen 2010
16:59

to val: Umis napsat neco souvisleho nebo jen popichovat, zesmesnovat nebo pridavat trapne komenty?


napsal(a): Ja ne [Odpovědět]

val

pátek, 8. říjen 2010
17:08

val

to Ja ne: Umím třeba psát s diakritikou, což mne bez ohledu na sloh řadí o úroveň výše, než Vás. Ale dost, stoupněte si před zrcadlo, zastyďte se, dejte si facku a přestaňte na slušném serveru rozpoutávat flame.
(admin ať to smaže, díky)


napsal(a): val [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI