Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Kdo má být bitý?

[středa, 30. září 2015]

Výrobce, nebo prodejce v případě nesprávného označení výrobku?

Z minulosti jsme si zvykli hovořit o pivech jako o desítce, jedenáctce, dvanáctce. Takto si většinou i piva v restauracích objednáváme. A takto je často i vidíme napsaná na nápojových lístcích, či tabulích v těchto provozovnách.

My, spotřebitelé, kteří se o pivo více zajímáme, víme, že například dnes legislativně platné označení pro piva výčepní je od 7 do 10,99 % EPM. A pokud někde napíšu, že pivo je 11ka, pak musí mít mezi 11,00 až 11,99 a jde o ležák a nikoli výčepní pivo. Jenže, především, díky spotřební dani se stalo, že všeobecně známý výrobek mého pivovaru už není jedenáctka, ale jen desítka. Celá řada z nás dokáže vyjmenovat takováto piva, která ještě pamatujeme jako jedenáctku. Analogicky je situace stejná i u celé řady bývalých dvanáctek.

A nyní k jádru věci. Hostinský roky točí stejné pivo, jen pivovar u tohoto piva o něco snížil EPM a svému hostinskému to nesdělil. Budete si také pravidelně číst, co je napsáno na víčku sudu? Předpokládám, že ne a z toho, že vaše objednávka je stále stejná, se budete domnívat, že dostáváte stále stejné pivo a proto na nápoják napíšete Rebel 11. No a pak na vás přijde SZPI a dá vám pokutu za zavádějící informace a uvedou vás třeba zde: http://www.potravinynapranyri.cz/

Konkrétně zde: http://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=3362&lang=cs&design=default&archive=actual&listtype=tiles

Přikládám vyjádření prodejce piva značky Rebel: https://www.facebook.com/barZolik

Pro ty, kteří nekoukají na FB je vyjádření majitele baru zde (needitoval jsem pravopis a přepisuji v původním znění):

„Vážení hosté, dovolte abych se vyjádřil k uvedenému "odhalení" ze stránek potravinynapranyri.cz.

Sám jako dlouholetý konzument brodského zlatého moku jsem byl po kontrole státní zemědělské a potravinářské inspekce překvapen, že měšťansky pivovar Havl.Brod již NEVYRÁBÍ 12° a 11° pivo, tak jak jsme ho znali. 12° pivo je ve skutečnosti jedenactkou a 11° zřejmě desítkou. Nešťastně se ale bohužel mezi prodejci v hantýrce stále používá označení dvanáctka a jedenáctka, stejně tak jak to používáte i vy hosté při objednávkách u vaší obsluhy.

Bohužel nebylo v mé moci na nápojových lístkách uvést spravné označení (rebel original, rebel tudor), neb nemám potravinářskou průmyslovku, či jiné vzdělání chemického zaměření,které by mi napomohlo zpochybnit dlouholeté označování a to dvanactka a jedenactka.

Nerad bych byl s naší provozovnou zařazován mezi tzv.šmejdy, co úmyslně odrbávají zákazníky. Cítím se být poškozen, protože stále máme na čepu kvalitní pivo, dobře ošetřené, jako již mnoho let zpátky. NIKDY jsme nekupovali levnější (myšleno o stupeň nižší) pivo, ktere by jsme deklarovali za original.

Bohuzel z tohoto výsledku kontroly to tak vypadá...

Velice děkuji za přízeň, kterou projevujete svými návštěvami a věřím že chápete mé rozhořčení.“

Poznámka na závěr:

Rada pro SZPI – vím, kde můžete vybrat na pokutách mnoho peněz od provozovatelů restaurací, hospod, barů, prodejen potravin, … Co se takto podívat na označení oblíbené „plzně“ v těchto provozovnách? Nebo například i krušovický Mušketýr je mnohde značen jako 11ka.

Kdo má být bitý?

autor: Roman Holoubek | Blok 13:50 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Dan - Hospoda Kýbl krve

pondělí, 2. listopad 2015
23:50

Většina pivovarů dnes už stupňovitost neuvádí, ale bohužel je zvykem většiny hostů právě na tuto hodnotu se ptát. Jelikož na obalech není uveden EPM, nezbývá hospodskému, než aby toto číslo nějak odvodil z procenta alkoholu. Což je samozřejmě nesprávně a kontrolní orgány by to určitě sankcionovaly. Situaci by možná vyřešila povinnost uvádět na etiketě i EPM.


napsal(a): Dan - Hospoda Kýbl krve [Odpovědět]

Roman Holoubek

pondělí, 19. říjen 2015
09:07

Roman Holoubek

Aktualizoval jsem fotku, protože je na ní mnoho neznámých piv: Plzeň 12, Radegast 10, a jako třešnička na dortu "asi nejnovější produkt z Popovic" Černý Kozel 11 :-)


Adsense

29. březen 2024
09:30


posted by: Inzerce

Zbyněk

pátek, 9. říjen 2015
20:59

Kdyby se nezrušily státní normy na všechno, tedy i na pivo tak bychom tu nemuseli řešit desítky či dvanáctky. Ale dnes vaří každej strejda v kotli a všichni podporují minipivovary tak se nedivme, že pijeme nižší pivo než je uváděno.
Kdyby existovala ČSN tak by vlastně minipivovary nemohly existovat.Nevěřím, že by je mohly dodržovat


napsal(a): Zbyněk [Odpovědět]

Dan

sobota, 10. říjen 2015
00:01

Dan

Zbyněk: Ale nižší pivo než je uváděno pijí jen příznivci velkých pivovarů.
Ale jelikož "všichni podporují minipivovary", jak píšete, tak ti "všichni" pijí pivo uvařené na stupňovitost a ta je u mini v 99% případů uváděna pravdivě, i když jim to legislativa nenařizuje.
Ještě že vaří "každej strejda v kotli", jinak by ty velké chemičky za chvíli servírovaly jen obarvenou vodu...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Pivař

sobota, 10. říjen 2015
12:02

Dan: Upřímně, nevím o tom, že by nějaký náš velký pivovar dával do piva nějaké chemické sr..., aby musel být nazývaný chemičkou... Myslím, že tento výraz zbytečně dehonestuje práci mnoha lidí... Taky máme rád i pivo z minipivovarů, ale nechápu, proč bych měl urážet někoho jiného... Bohužel je to tak v Česku se vším - když se mi něco nelíbí, tak to poplivu, neuznávám, pomlouvám.. I když o tom nemám kompletní informace...


napsal(a): Pivař [Odpovědět]

Dan

neděle, 11. říjen 2015
14:34

Dan

Pivař: Už jste slyšel o silikonovém oleji při "moderní" výrobě piva? Už jste slyšel o chemikáliích přidávaných do ovocných piv, Radlerů? Některé z těchto chemikálií jsou dokonce v některých zemích zakázané... Už jste slyšel o chemické úpravě vody na HGB?
A těchto věcí se, pokud vím, dopouštějí jen velké pivovary. Proto jim mnoho lidí říká pivní chemičky. A to že jsem použil toto slovo, nebylo proto, abych urazil práci těch poctivých.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

yerka

neděle, 11. říjen 2015
15:13

yerka

Dan: Přiznám se, že o použití silikonového oleje při výrobě piva jsem ještě neslyšel. Jak je tam, prosím tento olej užíván a které velké pivovarnické skupiny v ČR toto provádí? Děkuji za případnou odpověď a zdravím.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Felčar

neděle, 11. říjen 2015
22:05

Felčar

yerka: Co jsem slyšel, tak se to používá při plnění CKT, aby to moc nepěnilo a aby tak CKT šel naplnit až nahoru. Z hlediska objemů se tam silikonového oleje ale dává stopové množství a navíc prý to je během ležení odbouráno. Silikonový olej škodí lidskému zdraví zhruba stejně jako olej slunečnicový.
Pivo i z velkých pivovarů lze obecně dle obsahu "chemie" stále ale považovat za nejméně zasaženou potravinu (poživatinu). Největší problém je u nápojů na bázi piva, ale to holt je záležitost segmenu limonád.


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

Dan

pondělí, 12. říjen 2015
10:28

Dan

yerka: Pomocí silikonového oleje lze omezit "deku" na hladině kvasného CKT a maximálně tak využít jeho objemovou kapacitu. A kdo to konkrétně dělal, nebo dělá, to zveřejňovat nebudu, protože by to mohlo ublížit konkrétním lidem. Možná to lze i dohledat na internetu.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Pivař

neděle, 11. říjen 2015
23:24

Dan: Slyšel jsem toho celkem dost, v oboru se pohybuji... A i z toho důvodu bych si nikdy nedovolil takhle obecně kritizovat. Pokud chcete kritizovat, buďte vždy konkrétní ("a těchto věcí se dopouštějí jen velké pivovary") - které? Co přidávají? Které chemikálie se přidávají do radlerů? Do kterých konkrétně? Je lepší upravená voda nebo voda z vodovodu? Není náhodou voda z vodovodu, kterou používá naprostá většina minipivovarů, chemicky upravená? Není například chlorovaná? Nebo to se nepočítá?


napsal(a): Pivař [Odpovědět]

Pivař

neděle, 11. říjen 2015
23:32

Pivař: Předesílám, že nemám nic proti minipivovarům, rád navštěvuji, ochutnávám, objevuji... Jen mi připadá, že nejvíc kritizují lidi, kteří se pohybují mimo pivovarnictví (profesně). Uvnitř oboru stále ještě funguje něco jako sounáležitost, uznání, respekt, pokora... Mluvím o pivovarských, ne manažerech... Např. v některém rozhovoru s Adamem Matuškou padlo, že si rád dá čepovanou Plzeň. Hodně lidí, kteří tu přispívají, by člověka za takovou větu rozcupovali na cucky...


napsal(a): Pivař [Odpovědět]

Dan

pondělí, 12. říjen 2015
12:02

Dan

Pivař: "Ovocná" piva jsou kategorie sama pro sebe a obecně jsou z produktů pivovarů nejvíce zasažena použitím chemických náhražek. Jsou v tom samozřejmě rozdíly. Co se týká použití té chemicky upravené (ošetřené) vody, tak já napsal "vody na HGB". Vy uvádíte, že většina minipivovarů používá vodu z vodovodu. Tedy chlorovanou. To je pravda, i když né všude se voda chlóruje. Tato voda ale projde varným procesem, při kterém eventuální zbytky chóru vyprchají. Voda použitá na HGB je míchána v podstatě do hotového piva. Tam je ale jají úprava odlišná (odplynění) a také třeba úprava PH.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 12.10.2015 ve 12:10:27


napsal(a): Dan [Odpovědět]

spilečný

sobota, 10. říjen 2015
13:05

Zbyněk: bez problému, v..e


napsal(a): spilečný [Odpovědět]

pivo

sobota, 10. říjen 2015
22:15

pivo

Zbyněk: Jste úplně vedle, jak ta jedle a možná ještě víc. Nevíte totiž nic. Právě že malé a střední pivovary dodržují stupňovitost, nešidí a vaří z tolika sladu, kolik přísluší jednotlivému druhu piva! A každej strejda v kotli, to je největší vaše perla, to se ani nedá komentovat.


napsal(a): pivo [Odpovědět]

yerka

pondělí, 12. říjen 2015
13:18

yerka

Felčar: Děkuji, to jsem fakt nevěděl.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

yerka

pondělí, 12. říjen 2015
13:18

yerka

Felčar: Děkuji, to jsem fakt nevěděl.Dan: Díky.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Karel

čtvrtek, 1. říjen 2015
20:39

karel

Jeste z trochu jineho soudku. Televize O2 se spojila s Pivovarem Staropramen a do hospod nabizi O2 televizi za 13500 na mesic. Pokud, ale hospodsky zacne odebirat Staropramen tak cena razem pri 8 hl vytoci za mesic klesa na pouhych 1000 korun. Trosku novinka na trhu a zase podraz na male pivovary, potazmo i na Plzen. Je mne celkem na bliti v jakem state zijeme. Myslim , ze tohle porusuje vsechny kartelove smlouvy a hlavne i dobre mravy.


napsal(a): Karel [Odpovědět]

jiri.kana

čtvrtek, 1. říjen 2015
20:47

jiri.kana

Karel: Takže při výtoči oněch 8 hl je to bonus 7,80 za jedno vytočené pivo? To je slušné.

Je jasné, že se to bude pořád nějak zkoušet... Jinak nějaká sportovní TV mi připadá podobně atraktivní jako Staropramen, takže mi to vlastně může být jedno :-)


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Jardel

pondělí, 5. říjen 2015
14:09

Jardel

jiri.kana: ono to letos není taková bžunda, pokud seš sportovní fanoušek tak O2 má nově přednostní práva na českou ligu a na ligu mistrů. Derby, což je u nás nejsledovanější zápas, bylo právě na 02


napsal(a): Jardel [Odpovědět]

Dwarf

středa, 30. září 2015
17:11

Dwarf

tohle celé je jedno velké nedorozumění - naše pivní legislativa hodně pokulhává za skutečností, jak víme... to ovšem SZPI nebrání tuto nelogičnost prosazovat i ve smyslu, o kterém níže píše pan Komárek... já osobně to beru matematicky, tedy např. 11,7 je zaokrouhleno 12 (což ovšem státní orgány nezajímá) // např. Holbu Šerák (abych uvedl obecně známý případ) si zapisuju jako 11 - ačkoli na lahvi je jasně napsáno, že se jedná o výčepní pivo... /// jsem zvědav, co přinese snaha o změnu legislativy, kterou připravuje svaz minipivovarů (někde jsem to četl) a doufám, že z toho vzejde něco lepšího... ačkoli netuším, jestli změny v označování budou mít vliv i na daňová pásma (která bych rozhodně změnil taky, protože osobně se mi velmi široké rozmezí pro výčepní pivo dost nelíbí - 7 a 10,9 je sakra rozdíl)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 30.09.2015 ve 17:12:12


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

jiri.kana

středa, 30. září 2015
17:34

jiri.kana

Dwarf:Daň se snad platí z procenta EPM, pásmo nepásmo. Ale máš pravdu, že pásmo výčepního piva je dost široké. Jestli dobře počítám, tak nejsilnější výčepní má o nějakých 55 % extraktu víc než nejslabší. U ležáků je ten rozdíl jen cca 17 %


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Dwarf

středa, 30. září 2015
17:45

Dwarf

jiri.kana: já to s tím pásmem myslel spíš tak (ačkoli jsem to blbě spojil s tím výčepním rozmezím), že je (dle mě) nešťastné lomit to mezi x,99 a x+1,00... ale za např. dvanáctku bych volil pásmo 11,50-12,49 (prostě matematicky) // čímž by se do dvanáctek v pohodě vešly všechny dvanáctky, na které je národ zvyklý (přiznejme si, že většina lidí nemá tušení, kolik EPM má jejich oblíbené pivo a vůbec je nezajímá, jestli má 12,2 nebo 11,8; je to prostě pořád jejich dvanáctka) /// než přijde nějaký pitomec s průkazem a dělá chytrýho...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 30.09.2015 ve 17:47:12


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Roman Holoubek

středa, 30. září 2015
22:28

Roman Holoubek

jiri.kana: A právě o tom píšu v Pivní ročence. Že je nesmysl, aby se spotřební daň u piva platila z EPM. Logické by bylo, dle mne, kdyby se spotřební daň platila z % alkoholu, tak jak je tomu u lihovin. A přibral bych do placení daně i tichá vína. Prostě povinnost pro všechny stejná (a to mám víno rád).


Chody

středa, 30. září 2015
14:20

Chody

Tohle je těžké z každého pohledu. Já jsem to vyřešil tak, že nadále uvádím buď skutečnou nebo historicky danou stupňovitost EPM, ale bez uvedení stupňů či procent. Ono kolikrát ani nelze piva jinak slovně rozeznat. Nevím, zda je to tak "právně" možné. Pojďme o tom diskutovat a dobrat se nějakého obecnějšího závěru a z něho třeba i doporučení ostatním prodejcům.


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Roman Holoubek

středa, 30. září 2015
15:08

Roman Holoubek

Chody: Chody, dle závěrů SZPI, které mi byly sděleny, je závazná i jen číslovka bez uvedení %, či stupňů. Ale chápu tě, že uvádět u výčepních piv číslovku 9 působí opravdu divně. :-)


Mosquit

středa, 30. září 2015
16:04

Mosquit

Roman Holoubek:
Slyšel jsem stejný závěr.

Zároveň ale uvádění stupňů není povinné - naopak je povinné uvádět (např. na těchto cedulích - pokud slouží jako nápojový lístek, ale v jídelním lístku, pokud je k dispozici) správné zařazení piva (tedy například "Pivo ležák světlý svrchně kvašený pšeničný nefiltrovaný"), což jen ukazuje, jak je nařízení nesmyslné. Plus alergeny, samozřejmě. Zdroj: zodpovědná osoba na SZPI.


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Roman Holoubek

středa, 30. září 2015
22:24

Roman Holoubek

Mosquit: souhlas -nesmysl



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI