Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


Finále PPE 2013 „revisited“

[neděle, 27. říjen 2013]

Výsledky letošního celoročního testování světlých ležáků odborníky z PPE mě letos mimořádně zaujaly, zejména vítězství Radegastu. Proto jsem se příliš nebránil myšlence, která mi při pátečním rodinném nákupu nedaleko regálů s pivem probleskla hlavou, zopakovat si alespoň část finále doma. Hyperalbert v pražském OC Šestka nabízí celkem pestrou nabídku piv, nečekejme ale žádné regionální špeky. Jelikož jsem nebyl teoreticky připraven a nebyl jsem si zcela jist, které druhy byly ve finále nakonec zastoupeny, koupil jsem pro jistotu skoro vše, co bylo po ruce. Z finálových vzorků jsem tedy získal: Starobrno Medium, Kozel Premium, Bakalář Premium, Radegast Premium, Krušovice 12 a Březňák ležák. Překvapivě neměli Svijany, nepřekvapivě Záviše, Strakonice a Pernštejn. Byl jsem na degustaci velmi zvědav, protože naprostou většinu piv bych si normálně nekoupil a již delší dobu jsem je nepil (kromě Bakaláře).

Vzhledem k aktuální personální konstelaci jsme se jali ochutnávat ve třech – já, coby poučený laik a pravidelný účastník seancí PRK; manželka Lenka pivo občasně pijící, i když teď vzhledem k fyziologickému stavu jen nealko a tak pouze ze zvědavosti usrkávala; švagrová Jana také pivo občasně pijící, i když manžel jí dodává zpravidla jen Gambrinus Excellent, k pivní diverzitě však přičuchává při občasných společných výletech, t.č. na návštěvě. Pivo jsme řádně vychladili, nalévala Lenka, pro nás zbývající byla degustace zcela anonymní. Před degustací jsme si ústa řádně vypláchli Prazdrojem, kterého jsem mylně považoval za finalistu, a tak nám posloužil alespoň za „etalon“ českého ležáku.

Výsledky jsou v tabulce:

Pivo Pavel Lenka Jana Celkem bodů Umístění

Starobrno 6 8 7 21 6

Radegast 5 6 7 18 3

Březňák 7 5 6 18 5

Bakalář 7 4 5 16 1

Kozel 5 7 6 18 4

Krušovice 4 5 8 17 2

Hodnotilo se klasicky 1 – božské, 9 – nepitelné. Rovnost bodů na 3.-5. místě jsme vyřešili během postdegustační diskuse.

Dle výsledků tedy žádná sláva – i vítěz dostal jen velmi průměrnou známku. S odstupem poslední skončilo Starobrno, vyhrál Bakalář. Moje slovní hodnocení, v závorce moje soukromé pořadí:

Starobrno (4) – ve vůni mírně sirovodík, chuť nijaká, jako desítka.

Radegast (3) – vůně bez vad, chuť sladová až sladká, málo hořké.

Březňák (6) – ve vůni i chuti ovocně až chemicky esterové, etylacetát/lak, celkem hořké. Po degustaci jako jediné šlo do dřezu.

Bakalář (5) – bez vůně, při degustaci divná chuť až lak na nehty, ale při dopíjení lahve po degustaci jsem to už necítil.

Kozel (2) – sladová vůně, chuť dobrá, ne moc hořká, ale hořké doznívání.

Krušovice (1) – ničím nevybočující pivo bez vad.

Závěry - Na základě této zkušenosti bych si už nekoupil Březňák ani Starobrno; u mě zvítězilo neutrální pivo bez vad, které bych si v případě nouze koupil k obědu; u děvčat zvítězilo dle nich chuťově zajímavé pivo, ale otázka je, jestli ta zajímavá chuť nebyla vlastně vada; nevím, kde zůstala deklarovaná hořkost Radegasta.

autor: strevlas | Blok 17:41 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

mildes

pondělí, 28. říjen 2013
19:07

Dnes jsem poprvé ochutnal pivo Steiger (točenou desítku). No, bylo s nakyslou chutí a mělo pach po korku či hnilobě. Fuj !!!


napsal(a): mildes (really.dread(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Jana

pondělí, 28. říjen 2013
19:03

Jana

Možná, že by to byl další tip pro PRK. Co na to členové?


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Adsense

29. březen 2024
02:35


posted by: Inzerce

pechi

pondělí, 28. říjen 2013
20:11

pechi

to Jana: ochutnávání nevýrazných piv nepovažuji za nutné, nýbrž nudné
---------------------------------
Zpráva byla upravena 29.10.2013 ve 10:52:26


napsal(a): pechi [Odpovědět]

Petříček

pondělí, 28. říjen 2013
21:38

Jano, PPE ochutnává všechny slovenské originální ležáky každý rok. A pak ty nejlepší porovnává s českými vítězi. Kupodivu si ty slovenské nevedou zle. Výsledky jsou na www.prvnipivniextraliga.cz


napsal(a): Petříček (pek(a)ppe.cz) [Odpovědět]

Jana

úterý, 29. říjen 2013
13:53

Jana

to Petříček:
A co tím básník chce říci?


napsal(a): Jana [Odpovědět]

strevlas

úterý, 29. říjen 2013
22:03

strevlas

to Jana: myslím, že se Petříček překoukl a reagoval na mildese


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

Chlebník

středa, 30. říjen 2013
12:22

To se mi nezdá. Mildes napsal o slovenském steigeru, Jana reagovala na mildese, že by to byl tip na degustaci PRK, Petříček reagoval na Janu, že PPE Slováky degustuje. Ale třeba se pletu.


napsal(a): Chlebník (lokalita(a)ppe.cz) [Odpovědět]

Sekal

pondělí, 28. říjen 2013
23:12

Sekal

to Jana: Já myslím, že ne, ještě teď si pamatuji, jak ses tvářila při poslední průmyslové produkci (porodnice).


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Jana

středa, 30. říjen 2013
13:33

Jana

to Chlebník:
Na Mildese jsem opravdu nereagovala.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Petříček

pondělí, 28. říjen 2013
13:35

Osobně bych řekl, že tři hodnotitelé je málo. Pak je možné, že vyhraje kus, v němž jeden cítí lak na nehty. Ale jinak je skvělé si to zkusit a poznat, že to není taková sranda. Jen ty osmičky se mi zdají přísný. Piv jsou tisíce, jen některý z nich se vůbec nedají dopít, to jsou devítky. Jiné jen se sebezapřením, to jsou osmičky. Normální nezajímavý pivo bez zásadních chuťových vad (havárie, zkažené) by nemělo mít osmičku.


napsal(a): Petříček (pek(a)ppe.cz) [Odpovědět]

strevlas

pondělí, 28. říjen 2013
17:35

strevlas

to Petříček: jasně, bylo to jen pro zábavu, víc lidí ani skleniček nebylo po ruce. Nebral bych to vážně, zejména ty osmičky od holek... Já se snažil hodnotit jako při regulérní degustaci PRK, pochutnání to moc nebylo.


napsal(a): strevlas [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI