Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Na pivo za múzami


verze pro tisk

Na pivo za múzami

Na pivo za múzami

Když se v roce 2013 setkali v nuselském baru Woodstock nakladatel Václav Rákos s rozhlasovým moderátorem Lukášem Berným, měli si o čem povídat. Prvý měl plán vydat knihu o historii pražských pivnic, vináren a kaváren spojených s kulturními dějinami, druhý shodou náhod právě strávil několik měsíců sepisováním příběhu Karla Knoblocha, majitele první pražské hospody s plzeňským pivem. Výsledkem jejich rozhovoru jsou dnes již tři díly edice „Kde pijí múzy čili Za kumštem po lokálech“. Ta nejnovější právě vychází u nakladatelství Sanch a nese podtitul Pražské šelmy: Kočky a Medvídci. Zasvěcení tedy jistě vědí, kam je nová kniha zavede.

První díl
První díl

Pražské lokály Čechům v minulosti nahrazovaly jinde obvyklé šlechtické nebo měšťanské umělecké salony,“ napsal nakladatel Rákos. „Není přehnané říci, že bez nich by česká kultura nebyla tím, čím je. Ne že by nebyla vůbec, ale možná by byla jiná, rodila by se jinak. Její více i méně významné dějinné okamžiky se často odehrávaly právě za stoly těch podniků, ‚kde pijí múzy‘. A naopak: díky tomu jsou ty putyky něčím víc, než pouhým pohostinským zařízením. Součástí tradice. To je asi ten nejstručnější způsob, jak říci, čím že to vlastně jsou.

Druhý díl
Druhý díl

Lukáš Berný prochází archivy, muzea, pozůstalosti, hledá a rozkrývá světy staropražských hospůdek, objevuje příběhy s nimi spojené, pátrá, co o nich kdo napsal před rokem i před sto padesáti lety. Sbírá fotky, pročítá knihy a hlavně píše a píše. U Zlatého tygra, U Jelínků, U Vejvodů, U Dvou koček, U Medvídků, U Modré štiky, každá hospůdka se rovná jedinečnému příběhu poskládanému jako mozaika z historek i historických faktů.

Jelínkova pivnice při Sokolském sletu
Jelínkova pivnice při Sokolském sletu

Lukáš s houževnatostí detektiva vynesl z přítmí a prachu archivů na světlo tolik materiálu, že to nejen bohatě vydalo na knihu, ale je ho dokonce tolik, že jej nelze všechen tisknout,“ napsal nakladatel Václav „Sanch“ Rákos po vydání prvního dílu. Knihy jsou doslova napěchované doprovodnými materiály, dobovými artefakty, historickými i současnými fotografiemi, stylovými uměleckými ilustracemi (Jan Řeřicha či Jan Brabenec) či inzercí z doby, kdy ještě hostinští prosili o „hojnou návštěvu velectěného p.t. obecenstva“ a zvali na jaternicové hody, vltavské kapry i „nedostižná česká piva“.

Reklama na salon Karla Knoblocha
Reklama na salon Karla Knoblocha

Lidé odjakživa chodili do hospod, aby se vypovídali, uvolnili, pobavili, nasáli trošku života,“ říká Berný. „I největší postavy našich kulturních dějin hospoda polidští. Najednou vidíme ty vážné pány ze školních učebnic v jiném světle, objevujete jiné stránky jejich osobností. Když si přečtete, jak Josef Kajetán Tyl drtil hosty U Zlatého tygra v kulečníku, dostane pro vás lidštější rozměr, uvidíte víc, než jen ty oči zasněného romantika ze slavného Vilímkova obrázku. I o to se v knihách snažím. Dočtete se, jak Jakub Arbes pomohl zachránit nešťastnou lásku novináře a spisovatele Hájka, jak se Jan Neruda rozplýval nad husičkou s chřestem u Knoblochů, jak zvedal Antonín Dvořák náladu zdeprimovaného Pavla Iljiče Čajkovského u Medvídků nebo jak si dávali rande Karel Čapek s Olgou Scheinpflugovou v kině, které tehdy bylo ve sklepě U Vejvodů.

U Vejvodů
U Vejvodů

Nejnovější díl edice Kde pijí múzy vypráví příběh pražských pivnic a nyní minipivovárků U Dvou koček a U Medvídků. Prvá svou tradici počítá od roku 1678, druhá dokonce už od léta páně 1466. Zatímco u Koček bývala do znárodnění půl druhého století vinárna, u Medvídků se skrývaly pivovar, hostinec, vinárna, šantán i výstavní galerie. Berného kniha vám představí Kočky jako místo natáčení filmu Vrchní, prchni, provede vás místním malířským ateliérem, kde pracovali i mistři jako Ota Janeček nebo Otakar Nejedlý, ale rozkryje i legendami opředenou bestiální vraždu kuchaře, kterému zde vrah usekl obě ruce.

U Dvou koček (pohlednice)
U Dvou koček (pohlednice)

Zjistíte, že U Medvídků žil barokní mistr Václav Vavřinec Reiner, politik František Ladislav Rieger i osmadvacátý muž pobělohorské popravy pánů na Staroměstském náměstí. Jediný, který dostal milost, když už katovi hleděl do očí. Autor připomene, že si odtud denně litr piva nechával domů posílat sochař Josef Václav Myslbek, že Mikoláš Aleš osobně na fasádu domu za šest zlatých vymaloval dnes už dávno ztracené medvědy a že zde hosty za I. světové války obsluhoval filmový režisér, jenž natočil na dvě stovky medailonů významných osobností své doby. Kam snímky zmizely, rovněž rozkryje nová kniha.

U Medvídků
U Medvídků

Tak přijměte pozvání a přečtěte si, kde pijí múzy…

No a pro jednoho šťastlivce máme připraven výtisk již třetího pokračování tohoto putování. Co proto můžete udělat? Stačí správně zodpovědět následující tři otázky:

1) Jak se jmenuje a kde se vaří vůbec nejsilnější české pivo vyrobené dvojím kvašením, nikoliv přidáváním cukru a alkoholu?

2) Jak se jmenuje pivo vařené v minipivovárku U Dvou koček?

3) Jak se jmenovala první pražská hospoda, která nabízela plzeňské pivo?

Jeden výtisk čeká na Vás
Jeden výtisk čeká na Vás

Svoje odpověďi zasílejte do odvolání na mailovou adresu info(zav)pivni.info. O výherci a tím pádem i o ukončení soutěže se dozvíte v diskusi pod článkem. Vyhrává prvně došlá správná odpověď.



[Pivní.info] [Zobrazeno 33956x] [19. říjen 2016]
[Pivní soutěže] [comments: 4] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Milda

pátek, 21. říjen 2016
13:49

Děkuju, první dvě jsem věděl, ale do té poslední bych Pinkasovy nacpal...


napsal(a): Milda (budgied(a)post.cz) [Odpovědět]

Milda

čtvrtek, 20. říjen 2016
11:45

Mohou tedy být zveřejněny správné odpovědi?


napsal(a): Milda (budgied(a)post.cz) [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
19:19


posted by: Inzerce

Chody

čtvrtek, 20. říjen 2016
12:08

Chody

Milda: Samozřejmě:

1) XBeer-33, vyráběno v pivovaře U Medvídků od roku 2005
2) Kočka
3) Nikoliv U Pinkasů, ale Knoblochova pivnice, či též U Modré štiky


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Chody

středa, 19. říjen 2016
16:13

Chody

To byla rychlovka, výherce je Martin Křivský z Českých Budějovic. Tímto je soutěž ukončena.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 19.10.2016 ve 16:13:26


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI