Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Vysoký Chlumec


Pivní.info

Setkají se skuteční milovníci piva

[úterý, 11. červenec 2006]

Pohled ředitele pivovaru

Lobkowiczký pivovar ve Vysokém Chlumci letos slaví 540 let svého založení.

„Při této příležitosti se 29. července od třinácti hodin uskuteční Slavnosti piva s kulturním programem,“ říká ředitel pivovaru Petr Peniaštek.

* Komu jsou oslavy určeny?

Oslavy jsou koncipovány jako setkání skutečných milovníků našeho piva a kraje Sedlčanska. Organizačně se pro tuto akci držíme zásady „Místní pivo pro místní lidi s místní kulturou“. Většina účinkujících tak pochází z nejbližšího okolí. Chceme, aby se zde potkali sousedé a popovídali si u dobrého piva, jídla a muziky.

* Jaký program jste připravili?

Během odpoledne a večera vystoupí Dechovka Míly Nováka, Talisman, reMIX, Ginevra nebo Klasik, připraveny jsou soutěže pro děti či rodeo bizon. Večer pak bude rocková zábava s kapelami Second Hand Band a Marshband.

* Pustíte návštěvníky do pivovaru? Zastavíte výrobu?

Hlavní hudební program se bude odehrávat uprostřed pivovaru. Výrobní prostory budou uzavřeny, výroba běží nepřetržitě 24 hodin.

* Kdy za těch 540 let prožíval pivovar nejhorší a naopak nejlepší období?

Hodně špatného si prožil s celým Sedlčanskem během třicetileté války při drancování švédskými vojsky. V průběhu první světové války dokonce přestal kvůli nedostatku surovin a energie vyrábět. Paradoxně se pivovaru nejlépe dařilo vždy po dlouhodobých válkách, kdy byl pivovarský provoz značně zrekonstruován a zmodernizován. (MF Dnes)


Pivovaru v Chlumci se daří

[středa, 11. leden 2006]

Lobkowiczký pivovar ve Vysokém Chlumci u Sedlčan zaměstnává sedmdesát lidí a v posledním roce se mu dařilo.

„Loňský konečný výstav ve výši 110 tisíc hektolitrů piva s ochrannou známkou Lobkowicz a Démon byl vůbec nejvyšším za 540 let, kdy pivovar existuje,“ uvedl ředitel Petr Paniaštek.

* Roste počet vašich zaměstnanců?

Celkový počet narostl v posledních třech letech o čtvrtinu a ustálil se na sedmdesáti lidech.

* Do jakých zemí pivo vyvážíte?

Dlouhodobě největším odbytištěm pro jakékoliv české pivo je Německo, kde končí skoro polovina celého vývozu českého piva. Dále vyvážíme do Švédska, Velké Británie, Francie a Kanady. Celkový podíl exportu na obratu naší firmy je aktuálně dvě třetiny.

* Je vůbec něco, co váš pivovar trápí?

Ačkoliv naše narůstající prodeje ve Švédsku a Kanadě svědčí o zájmu o naše výrobky, ani v jednom případě se nám nepodařilo přesvědčit státní úředníky, kteří v těchto zemích kontrolují velkou část distribuce alkoholu, aby nám dali větší prostor. Stále nás také trápí skutečnost, že pivovary mezi sebou nesoutěží jen kvalitou piva, cenou a službou, nýbrž že stále vynalézají nové a nové legální formy takzvaného kupování si exkluzivity prodeje jediného piva v jednotlivých restauracích.

* Jaké plány máte na letošní rok?

Byli bychom velice spokojeni, pokud bychom opět dokázali překonat hranici sto tisíc hektolitrů prodaného piva při zachování ziskovosti z roku 2005. (MF Dnes)


Williama Lobkowicze, který s Rainerem Schrotem vlastní Lobkowiczký pivovar, jsme požádali o rozhovor.

Co pro vás znamenal rok 2005?

V letošním roce se nám podařilo prolomit magickou hranici a při roční výrobě piva se náš malý pivovar dostal nad 100 tisíc hektolitrů. Těší mne, že v posledních třech letech jsme navýšili stav zaměstnanců, tedy z původních 54 na 71. Za dva poslední roky jsme také zvýšili průměrné mzdy zaměstnancům o dvacet procent. Nebylo to pod tlakem odborů, ale z naší vůle. Už dvakrát po sobě se stalo, že jsme při vyjednávání o mzdách odboráře předběhli. Naposledy to bylo asi před třemi týdny.

Vaší rodině patří také zámky v Nelahozevsi a Roudnici. Jak pokračuje jejich rekonstrukce?

V Roudnici děláme nové fasády. Velikou letošní investicí byla oprava hlavní věže, v interiérech jsme zcela rekonstruovali tři místnosti, včetně starých kachlových kamen, upravovali jsme podlahy. V Nelahozevsi jsme například udělali novou restauraci a zdvojnásobili též prostory kuchyně. Objekty vylepšujeme už devět let a spolupracujeme při tom s památkáři. Postupujeme podle projektů. Hlavní věc je, že se nám podařilo dát do pořádku střechy, což bylo velmi finančně nákladné.

Kde strávíte letos Vánoce?

Tentokrát budeme o Vánocích v USA. Svátky strávíme společně v rodinném kruhu a s přáteli. Těším se, že závěrem roku s mými příbuznými i příbuznými mojí ženy budeme lyžovat, trochu cestovat, ale hlavně si chceme užít klidu a rodinné pohody a samozřejmě, že budeme popíjet naše pivo. Rodina je pro mne nesmírně důležitá. Nechci ji šidit na úkor svého zaměstnání. Důležité je, abych se dětem věnoval právě teď, jak při studiu, tak při jejich hrách. Nechci nic promeškat. Uvědomuji si, že až budou dospělé, tak mne nebudou tolik potřebovat. (Benešovský deník)


V příštím roce oslaví Lobkowiczký pivovar 540 let od doby, kdy se v něm začalo vařit pivo. "Ve spolupráci s obcí a starostou Vysokého Chlumce Františkem Chlastákem jsme požádali kraj o dotaci na akci, která má pracovní název Kulturní léto. Do té bychom chtěli včlenit i oslavy pivovaru," uvedl ředitel Lobkowiczkého pivovaru Petr Peniaštek. "Znamená to, že nechceme v létě už dělat na statku Rockfest. Byla to přechodná akce v době, kdy pivovar navyšoval výrobu a nemohl se tak kultuře věnovat. Vrátit zábavu chceme do areálu a program budeme vybírat takový, aby byl příjemný pro všechny generace. Nepůjde o žádnou mega akci, ale tak pro 1000 až 1500 návštěvníků," plánuje ředitel. (Příbramský deník)


Pivovar se blíží k magické hranici

[pátek, 11. listopad 2005]

Lobkowiczký pivovar ve Vysokém Chlumci se blíží ke 100 tisícům litrů vyrobeného piva. "Dosáhnout bychom měli tohoto množství přibližně za deset dnů. Je to nejvyšší roční produkce, které poprvé dosahuje náš pivovar od doby, kdy byl vrácen v restituci původním majitelům, rodině Lobkowiczů," uvedl ředitel pivovaru Petr Peniaštek. Poznamenal, že ve sklepích již zraje pivo nejen pro český vánoční trh, ale pivo určené pro vánoční stůl si již objednali v pivovaru také obchodní partneři pivovaru ze Švédska, Velké Británie, Francie a Kanady. (Příbramský deník)


Lobkowiczové prodali polovinu pivovaru

[čtvrtek, 11. srpen 2005]

Nový kapitál a trhy by měly Knížecímu pivovaru Lobkowicz z Vysokého Chlumce u Sedlčan přinést změny ve struktuře vlastníků.

„Ceny piva ani postavení zaměstnanců se tato změna nedotkne,“ slíbil ředitel a prokurista pivovaru Petr Peniaštek.

* K jakým vlastnickým změnám tedy došlo?

Dosavadní vlastník pivovaru, jedna z tuzemských firem spravující majetek rozvětvené rodiny Lobkowiczů, rozdělila a prodala svůj stoprocentní obchodní podíl novým majitelům. Polovina zůstává v rukou rodiny Lobkowiczů, reprezentované Williamem Lobkowiczem, druhým podílníkem se stává německá firma LBC Management, kontrolovaná Rainerem Schrothem. Ten od roku 1993 budoval importní firmu pro naše pivo a jeho distribuci na celém území Spolkové republiky Německo.

* Proč to majitelé udělali?

Změna vlastnické struktury má přímou souvislost s exportními úspěchy pivovaru posledních let. Jen loni prodal do zahraničí více než 55 procent své výroby a tímto podílem obsadil první místo mezi českými pivovary. Svoji pozici v zahraničí chce ještě posílit.

* Jaké cíle mají noví vlastníci?

Jejich hlavní motivací je zefektivnění a navýšení výrobních kapacit pivovaru a stabilizace růstu exportů do zemí Evropské unie.

* Jaké byly výsledky pivovaru v loňském roce?

Celková produkce piva Lobkowicz bez licenční výroby dosáhla v roce 2004 množství více než 93 tisíc hektolitrů.

* Kam všude pivo vozíte?

Zásobujeme zejména okresy Příbram, Benešov, Tábor a Písek, kde patří mezi jeho pravidelné odběratele zhruba 150 restaurací s pivem točeným a dále 150 prodejen s lahvovým. Nejvíce vyvážíme do zemí EU, zejména Německa, Švédska, Velké Británie a Francie. Menší část putuje také do zámoří, tedy USA a Kanady. (MF Dnes)


Pivařům zatím cenový šok nehrozí

[sobota, 11. červen 2005]

Teplé počasí jde ruku v ruce s vyšší konzumací piva. Větší žízeň zaznamenal i vysokochlumecký pivovar. "Nárůst představuje asi dvacet procent," poznamenal k prudkému nárůstu poptávky Pavel Fedák, vedoucí tuzemského prodeje, s tím, že jde o průběžnou statistiku. Zpřesněné podklady získává po třech měsících. Lobkowiczký pivovar v posledním měsíci vyrobil 10 500 hektolitrů, roční výstav by měl podle Fedákových slov letos přesáhnout magickou hranici 100 tisíc hektolitrů. Pivovar má 68 zaměstnanců."Zdražovat pivo, alespoň v nejbližších třech měsících, nebudeme," ubezpečnil Fedák, že žádný cenový šok nehrozí. Malý pivovar na Sedlčansku naposledy zvyšoval ceny v roce 2003. Šedesát procent produkce jde na vývoz, čtyřicet zůstává na domácím trhu. Pivovar čerpá vodu na výrobu chmelového moku z vlastních studen. "Kvalita i vydatnost zdrojů jsou v pořádku, nezaznamenali jsme problém," tvrdí. Připouští, že vstupem do Evropské unie na náš trh proniklo více zahraničních značek piva. "Ať již tím, že je sem někdo dováží, nebo koupí českých pivovarů, nebo majoritním vstupem do nich,"řekl. Předpokládá, že některé normy EU ještě přitvrdí. "Proto děláme například opatření na snížení hladiny hluku na lahvárně,"sdělil. "Počítáme také s tím, že Evropská unie zakáže do budoucna používání vzduchových kompresorů, doporučujeme již nyní hostinským používat potravinářský plyn v lahvích," dodal Fedák. (Benešovský deník)


Ředitel Lobkowiczkého pivovaru Petr Peniaštek uvedl, že vloni byl pouze na jedné služební zahraniční cestě. "A to bylo ještě padesát kilometrů od hranic v Drážďanech, kde jsem se setkal s naším německým importérem," tvrdí, že s celým světem komunikoval především ze své židle v kanceláři ve Vysokém Chlumci. "E-mail a jeden dva ovládané jazyky vám k tomu stačí. S někým jsem v kontaktu třeba tři roky, aniž bychom se osobně setkali," tvrdí, že pokud člověk dodrží všechno, co obchodnímu partnerovi slíbil, tento způsob perfektně funguje. "Baví mne, že sedím v malé obci v kanceláři staré 130 let a jednám. Nemusím najezdit hromadu kilometrů, měnit letiště, tísnit se v obleku a kravatě, a přesto to jde. Hotovo, prodáno! Ráno mám spíš Evropu - Německo, Švédsko, Francii, Velkou Británii a k večeru jednání kvůli časovému posunu směřuji na Kanadu a Spojené státy a pak si dám Asii, kde máme licenční výrobu piva," říká, že podle této receptury se dá pracovat čtyřiadvacet hodin denně. (Příbramský deník)


Při vstupu do Lobkowiczkého pivovaru jsem dávala pozor, zda najdu na zemi ležet nějaký nedopalek. Nepodařilo se mi je při porušení zákazu kouření nachytat. Zajímala jsem se, zda tu mají tak dobrou uklízečku, nebo disciplinované zaměstnance.

"Obojí," odpověděl ředitel pivovaru Petr Peniaštek. Řekl, že sám je kuřák, a protože zákaz platí pro všechny, neodvážil by se jej porušit. Od ledna prý značně omezil kouření a protože byl zvyklý si ke kávě zapálit, téměř skoncoval i s kofeinem. Řekl, že podobné ohlasy slýchává i od svých podřízených. Někteří si prý dokonce libují, jak jim vnitřní směrnice šetří plíce a kapsu. Na otázku, jak je to v pivovaru s pitím alkoholu, Peniaštek reagoval.

"Jsou tu pochopitelně profese, které mohou pivo ochutnávat, nebo to mají dokonce v popisu práce. Samozřejmě se jedná o sládka, mistry či zaměstnance laboratoří. Přiměřená konzumace našeho výrobku je možná také ve sklepě, při stáčení nebo na filtraci. Tam, kde hrozí nebezpečí úrazu, je zákaz degustace. Když bude popíjet obsluha stroje, tak určitě zasáhnu," vysvětlil, jak se ve vysokochlumecké výrobně vypořádávají s fenoménem alkoholu. (Příbramský deník)


V Chlumci se pivo vaří již staletí

[pondělí, 11. duben 2005]

První zmínky o vaření piva ve Vysokém Chlumci pocházejí již z roku 1466. Svojí historií se Lobkowiczký pivovar řadí mezi nejstarší pivovary u nás. Již v prvních letech své existence se stal součástí majetku roudnické větve Lobkowiczů. V roce 1611 měl pivovar již dvě varny a z roku 1642 se dochoval první detailní popis technologie vaření piva. Roku 1652 prošel pivovar, zdevastovaný v období třicetileté války, rozsáhlou rekonstrukcí. Po roce 1992 investovali Lobkowiczové do modernizace výroby značné prostředky. (MF Dnes)


Nejlepších výsledků za více než pět století, kdy byl ve vlastnictví rodiny Lobkowiczů, dosáhl v loňském roce vysokochlumecký pivovar. Uvedl to ředitel tohoto malého českého pivovaru Petr Peniaštek (na snímku). Úspěch se promítl i do mezd zaměstnanců. Diskuse naopak u nich vyvolal zákaz kouření v celém areálu. Ředitele Peniašteka jsme požádali o rozhovor.

Není tvrzení o historickém úspěchu trochu přehnané?

Není. Překonali jsme vloni hranici 90 tisíc hektolitrů vyexpedovaného piva a spolu s licenční výrobou ležáku Lobkowicz v Rusku jsme se dokonce dostali na hranici 100 tisíc hektolitrů uvařeného a prodaného piva. Pokud jde o výstav piva, byl nejvyšší za posledních deset let.

Jaký dopad to mělo na vaše zaměstnance?

Přineslo to pro region nové pracovní příležitosti. Z šedesáti pracovníků jsme zvýšili stavy na 72 lidí. Také mzdy ve srovnání s rokem 2003 se razantněji zvýšily. Když odečteme pět členů managementu, pak se průměrný výdělek zvedl z 11 na 13,5 tisíce korun.

Bude pivovar zdražovat pivo?

Naposledy jsme měnili ceny 1. ledna 2003. Předpokládám, že k druhému pololetí 2005 ceny upravíme o čtyři až pět procent, což nekopíruje ani míru inflace - která za tu dobu je, pokud vím 2,5 procenta.

Jaké má pivovar v současné době problémy?

Nemáme opravdu důvod k nespokojenosti. Snad jen to, že nároky spojené s hygienou provozu a bezpečnosti práce stoupají, nejen v souvislosti se vstupem do Evropské unie. Ale na to jsme byli připraveni.

Je pravda, že v celém pivovaru pod sankcemi platí od letoška přísný zákaz kouření?

Ano. Sám jsem kuřák a od prvního ledna nezapálím. Se zaměstnanci jsme se dohodli na pravidlech hry, které musím i já jako ředitel respektovat. První porušení znamená snížení mzdy o tři tisíce korun, při opakovaném porušení se s takovým zaměstnancem rozloučíme. Povoluje to vyhláška, i podle selského rozumu však do potravinářského provozu cigareta nepatří. (Příbramský deník)


Lobkowicz byl v propadu

[pondělí, 11. říjen 2004]

Lobkowiczký pivovar ve Vysokém Chlumci na Příbramsku zaznamenal v květnu velký výpadek prodeje. "Bylo to poprvé za deset let, kdy byl prodej nižší než v dubnu, " řekl ředitel Petr Peniaštek. V červnu už prodej stoupl, i když byl asi o deset procent nižší než obvykle. (Pivní kurýr)


Více než polovina produkce Lobkowiczkého pivovaru směřuje do zahraničí. "Poptávka po našem pivu je velká a my museli vývozy do některých zemí dokonce omezit," uvedl ředitel pivovaru Petr Peniaštek.

Proč?

Je sice hezké vyvážet do patnácti zemí, ale technicky a administrativně je to nesmírně náročné. Proto jsme omezili export hlavně do zámořských států. Souvisí to i s omezením našeho sortimentu, kdy už prakticky nevyrábíme časově i finančně náročné třetinkové lahve v různých atraktivních baleních. A právě o ně byl třeba v USA, Austrálii, ale i Francii velký zájem.

Na jaké trhy se tedy soustředíte?

Prioritou jsou státy EU, především Německo a Švédsko. To jsou velice perspektivní trhy, kde lze dlouhodobě budovat pozici konkrétní značky. Jsou zde i minimální kursová rizika, což o dolaru říci nelze.

Prodáváte do zahraničí pivo za vyšší ceny?

Ne, za stejné. I náklady na dopravu jsou srovnatelné. Když porovnáme avii, která veze pivo z Chlumce do Prahy, s plně naloženým kamionem do Německa, tak náklady na jedno pivo jsou prakticky totožné.

Proč je pak pivo v Německu dražší?

Zisk tamních restaurací několikanásobně převyšuje zisk českých. Marže na jedno pivo je v Německu, ve srovnání s námi, až trojnásobná.

Troufáte si odhadnout budoucnost malých pivovarů?

Náš trh je malý pro pětačtyřicet pivovarů, které u nás působí. Zvláště, když brzy bude devět z deseti piv na trhu vyrobeno pěti největšími pivovary. Pro zbytek je desetina trhu velice malý prostor. Předpokládám, že do pěti let zastaví či výrazně omezí svůj provoz tak desítka pivovarů. Navíc v budoucnu lehce poklesne spotřeba piva, neboť střední a starší generace jej pije více než dnešní dvacátníci, a na druhou stranu stoupnou dovozy do České republiky. (Mladá fronta DNES)


Bezmála stoprocentního nárůstu výroby a prodeje piva dosáhl Lobkowiczký pivovar ve Vysokém Chlumci. Díky tomu za poslední rok navýšil počet svých zaměstnanců o více než třicet procent, a mohl i nebývale zvýšit mzdy. "Před rokem u nás pracovalo 55 zaměstnanců, nyní jich je o 17 více. Většina nových lidí se uplatnila v dělnických profesích, především jako obsluha strojů u stáčecí linky," uvedl ředitel pivovaru Petr Peniaštek. Polovina z nich je přímo z Vysokého Chlumce, zbytek z bezprostředního okolí. Rychlý růst výroby nezvýšil pouze počet pracovníků, ale i mzdy zhruba o deset až patnáct procent a sociální výhody. K těm patří mimo jiné věrnostní příplatky, oproti zákoníku práce nadstandardní příplatky za práci ve ztíženém prostředí a v noci, doprava zaměstnanců do práce či dotované obědy. Vedení podniku se zatím nedostalo do křížku ani s odbory, které považuje za své partnery s totožnými zájmy. "Odboráři jsou rozumní a chápou, že když bude zisk, bude i práce a přijatelné výplaty," vysvětlil Peniaštek, který nyní chce zlepšit hlavně kulturní vyžití svých zaměstnanců. Výrobní kapacita Lobkowiczkého pivovaru je v současné době prakticky plně vytížena. Za 1. pololetí letošního roku vyrobil 45 000 hektolitrů piva, což je více než za celý loňský rok. Navíc ředitel předpokládá, že ve 2. pololetí se vyprodukuje ještě větší množství, takže celkově by se pivovar mohl přiblížit ke 100 000 hektolitrů piva. Jen pro zajímavost, loni vyrobil 43 tisíc hektolitrů. Dobré hospodářské výsledky se odrážejí také na životě celého regionu. Nejen proto, že pivovar již bezmála dva roky nezdražil, ale především pro celkovou propojenost s místními podniky. Všichni důležití dodavatelé jsou z okruhu zhruba dvou desítek kilometrů, k největším patří zemědělské společnosti v Kosově Hoře, Dublovicích a Milevsku. "Každý region je svým způsobem malý stát ve státě. Vše je provázáno, lidé a firmy by si měli pomáhat. Jeho bohatství totiž nespočívá pouze v množství kulturních památek, historii či chvilkových úspěších, ale nesmírně důležitá je také perspektiva celého regionu," zamyslel se Petr Peniaštek. Proto pivovar zásadně upřednostňuje dodavatele z nejbližšího okolí. Dlouhodobá spolupráce se podle vedení vyplácí, neboť za posledních pět let nemuseli ve Vysokém Chlumci ani jednou měnit své hlavní dodavatele. (Mladá fronta DNES)


Lobkowicz začal vařit pivo v Rusku

[pátek, 11. červen 2004]

Lobkowiczký pivovar bude vařit na Sibiři. Jako první malý nezávislý pivovar začal v Rusku s licenční výrobou pro tamní trh. Společnost z Vysokého Chlumce na Příbramsku se dohodla na spolupráci se Sibirským pivovarem s kapacitou kolem 200 tisíc hektolitrů ročně. "Lobkowiczký pivovar by měl podle licenční smlouvy v Rusku ročně prodávat až 20 000 hektolitrů piva. To je čtvrtina aktuální roční produkce," řekl ředitel pivovaru Petr Peništek.

Sibirský pivovar patří k nejmodernějším pivovarům v Rusku. Větší část produkce prodává v Irkutském a Krasnojarském kraji. První láhve s lobkowiczkým pivem vyrobeným v Rusku by se na tamním trhu měly objevit v polovině června. Půjde o tradiční světlý ležák vyráběný podle původní české receptury.

"V Rusku je obvyklé konzumovat pivo převážně z láhví a plastových obalů, minimální množství se prodává v sudech do restaurací," dodal Peništěk. Cena se pohybuje mezi 10 až 25 rubly (asi devět až 22 Kč), což podle něj odpovídá ceně kvalitních ležáků v České republice. "Pro Lobkowiczký pivovar představuje zahájení licenční výroby na ruském trhu další možnost, jak posílit exportní prodeje," uvedl Peništek. Firma vyváží přes polovinu produkce. Licenční výroba by ji také mohla umožnit do západní části Ruska a na další východní trhy exportovat i pivo vyrobené v Česku. (iDnes)


V letošním roce Lobkowiczký pivovar ztrojnásobil výrobu. "Dvě třetiny produkce jdou na export. Největšími partnery jsou Německo, Švédsko a Itálie," uvedl ředitel pivovaru Petr Peniaštek.

Pivovar vytvořil nová pracovní místa . Ředitel Peniaštek potvrdil, že zvýšení produkce znamenalo vytvoření nových patnácti pracovních míst. "Zajištění takového extrémního navýšení bylo i finančně náročné. V tuto chvíli je v pivovaru 12 tisíc hektolitrů piva, což odpovídá 25 tisícům sudů. Nedá se říci, že bychom se topili v penězích, ale pro pivovar je to jednoznačně pozitivní rozmach, který znamená i rozvoj na několik dalších let," konstatoval Peniaštek s tím, že pivovar počítá s investicí do strojního zařízení, které zaměstnancům ušetří fyzicky namáhavou práci. "Nyní konkrétně řešíme paletizaci a depaletizaci. Snažíme se minimalizovat ruční manipulování s bednami. Vyřešit by to měly dva stroje, které chceme realizovat," dodal.

Sládek pojede do Ruska. Peniašteka těší, že se pivovaru podařilo uzavřít smlouvu na licenční výrobu piva Lobkowicz do Ruska. "Vyrábět pivo podle přesné naší receptury bude malý ruský moderní pivovar. Náš sládek by měl během měsíce jet do této oblasti a tam na technologii naší receptury uplatnit," potvrdil, že k ruským spotřebitelům se dostanou výrobky v totožných obalech, se stejnými víčky i vinětami. Jedinou změnou bude text psaný azbukou. "Pro nás je to možnost dalších příjmů a získání zkušeností z jiného podobného pivovaru. Půjde o oboustranně výhodnou spolupráci. České pivo tam má reputaci. Pokud by měl Rus jmenovat tři věci, které se mu vybaví při slovech Česká republika, bude jedním z pojmů pivo," tvrdí ředitel. "V červnu by mělo být první pivo na ruském trhu. Orientačně plánujeme realizovaný prodej ve výši 10 tisíc hektolitrů ročně," upřesnil.

Jedou na doraz. Pivo z Lobkowiczkého pivovaru prorazilo také do Dominikánské republiky, kam pivovar exportoval 15 tisíc lahví Démona.

"Odbavit další kontejner bychom měli v dubnu," doplnil ředitel Peniaštek informaci. "Řešíme problém kapacity pivovaru. Jedeme na sto procent, polovička zaměstnanců dělá ve dvou směnách, někde musí pivovar jet non-stop: na sladovně, varně, spilce, kotelně," vysvětlil, že problém spočívá v tom, že pivovar je stavěn na 100 tisíc hektolitrů na rok, ale stočit by stihl trojnásobné množství. Austrálie, Kanada jsou dalšími zeměmi, ve kterých je výraznější poptávka po vysokochlumeckém pivu. Rýsují se i další odbytiště. "Dnes nám přišla e-mailem poptávka z Chile," řekl Peniaštek.

Vstup do Unie do kapsy. Pivovar v nejbližších měsících zdražení piva nechystá, i když by k tomu měl logické důvody. "Nemohu garantovat, jak dlouho ceny udržíme. Aktuálně se cena ječmene zhoupla nahoru, tím se nám slad během posledních třiceti dnů prodražil o 15 procent. Na celkové výrobní náklady to má dopad tři procenta. Také vstup do EU nám vyvolal nepřímé náklady a nároky na zabezpečení legislativy, hygienu provozu, bezpečnost práce, což nám zvýšilo náklady pivovaru o další dvě procenta," vysvětlil ředitel. (Příbramský deník)


Jednou z priorit Lobkowiczkého pivovaru byla loni příprava na normy Evropské unie vstupem České republiky do Evropské Unie. Zejména se jednalo o oblasti bezpečnosti práce a hygieny provozu. "Technologicky tedy připraveni v podstatě jsme," zdůraznil ředitel pivovaru Petr Peniaštek

Mohou v současné době malé pivovary konkurovat větším?

Přes dílčí úspěchy některých menších pivovarů se potvrzuje dlouhodobější trend na koncentraci výroby, distribuce a marketingu v pivovarském odvětví. Tento vývoj zapříčinil postupný zánik více jak tří desítek pivovarů v posledních patnácti letech.

Myslíte, že je ještě šance na to, aby se alespoň některé zaniklé malé pivovary jednou otevřely?

Ne, přeměnily se na skladiště nebo nákupní střediska, takže už neexistuje možnost jejich opětovného zprovoznění. Navíc dalších zhruba deset pivovarů v České republice je dlouhodobě podinvestováno, takže v delším časovém horizontu nebudou schopny zajistit konkurenceschopnou efektivní výrobu.

Jak se těmto trendům brání váš pivovar?

Bráníme se snižováním poměrných nákladů vynaložených na hektolitr piva. Veškerý provozní zisk se snažíme vkládat zpět do firmy, abychom byli schopni uspokojit požadavky zákazníků a samozřejmě čelit tlaku konkurence. Zhruba třetinu zisku za loňský rok budeme investovat do většího počtu restaurací, například na Benešovsku a Táborsku.

Kolik restaurací dnes čepuje vaše pivo?

Okolo dvou set, dalších pětatřicet točí pouze speciální mahagonový (iDnes)


Ředitel Lobkowiczkého pivovaru Vysoký Chlumec Petr Peniaštek potvrdil, že náklady na výrobu piva mírně vzrostly, přesto tento soukromý pivovar na Sedlčansku zvýšení cen nepřipravuje.

* Můžete se stručně ohlédnout za rokem 2003?

Považujeme jej za úspěšný a za zlomový. V průběhu druhého pololetí se nám podařilo zastavit poklesy v prodeji. V exportu jsme se dostali oproti roku 2002 na trojnásobek. Celkové naše prodeje stouply za rok 2003 o 25 %, to znamená na 40 000 hl, při obratu zhruba 55 milionů korun. Zjednodušeně řečeno, zaměstnáváme 55 lidí, což znamená, že na hlavu připadá jeden milion tržeb.

* V jakých státech zejména vzrostla poptávka?

Prakticky ve všech patnácti zemích. Nejvýrazněji v Německu, Švédsku, Itálii, Francii, USA, Austrálii a snad jako jedinému českému pivovaru se nám podařilo proniknout do Dominikánské republiky, kam šla před Vánoci první zásilka Démona, což ocenilo nejen domorodé obyvatelstvo, ale i naši turisté, kteří tu trávili konec roku.

* V jakém poměru je produkce lahvového piva?

Polovina piva je sudového, druhou tvoří pivo lahvové.

* Jak chce malý soukromý pivovar čelit konkurenčním tlakům?

Je pravda, že v posledních patnácti letech u nás postupně zaniklo více než třicet pivovarů. V lepším případě se změnily na nákupní střediska, u kterých však prakticky neexistuje možnost znovuzprovoznění. Posílili jsme oblast marketingu. Zhruba třetinu provozního zisku chceme investovat na to, abychom zvýšili počet restaurací, kde se bude naše pivo čepovat a do dovybavení jejich interiérů o nové doplňky. Jednou z našich hlavních priorit již v roce 2003 byla intenzivnější příprava na postupně přijímané a platné zákonné normy v souvislosti se vstupem naší republiky do EU, i když je pravda, že část těchto příprav jsme již realizovali v uplynulých pěti letech a docílili jsme toho, že můžeme prakticky exportovat do všech zemích Unie. (Příbramský deník)


Lobkowický letní festival navštívilo 26. července podle slov ředitele pivovaru Petra Peniašteka 2500 lidí a vypilo se tu 6500 půllitrů piv. "Do uvedeného množství započítávám i švédské pivo, kterého jsme měli na ochutnávku od našeho zahraničního partnera několik sudů. To se vypilo do poslední kapky,"bilancoval ředitel. I když je festival zejména oslavou umu místních sládků, nejde při něm o bohapusté holdování alkoholu. Pořadatelé i na sobotu připravili program - na pódiu v pivovarském dvoře zahrála dechovka Václava Hlaváčka, po ní foková skupina Nezmaři a téměř dvouhodinovým koncertem tu triumfoval také zpěvák Karel Zich. Kolem 19. hodiny odstartoval ze skanzenu horkovzdušný balón. "Přistál v areálu Sedlčanské kotliny," informoval nás o šťasném dopadu posádky Peniaštek. (Příbramský deník)


V podhradí poteče švédské pivo

[pátek, 11. červenec 2003]

V podhradí Vysokého Chlumce se uskuteční 26. července Lobkowiczký letní festival. Hlavní program letos nebude v zámecké oboře, ale v pivovaru.

Vysoký Chlumec - Ředitel Lobkowiczkého pivovaru Petr Peniaštek tvrdí, že by při sobotních slavnostech piva uvítal spíš komornější atmosféru. Za ideální by považoval návštěvnost do 1500 lidí. Potvrdil to v rozhovoru, který nám poskytl. Letos jste z míst, kde se program uskuteční, vypustili oboru. Proč? Nahradili jsme ji nádvořím statku, který je podle mého soudu krásný, ale z pohledu organizátorů bezpečnější než obora, protože jde o uzavřenější areál. Pětina návštěvníků se do obory dostala bez vstupenek. Při svých vpádech mimo vchod poničili porosty. Škody pro nás byly dost nákladné. Místa, kde se letos festival koná, jsou čtyři. Všechna mají větší předpoklady, aby se na nich akce odehrála podle pravidel. Hlavní program bude od 12 do 19 hodin v pivovarském dvoře a přilehlém parčíku. Vystoupí kapely Krajanka, Nezmaři a nakonec Karel Zich. Chceme maximálně pivovarský dvůr zaplnit stoly a lavicemi. Večerní program odkloníme na statek, kde bude hrát od 20 hodin Rock Wonder. Vstupenka bude platit i na obecní úřad, kde je výstava o historii pivovarnictví a pohostinství v regionu a také do areálu skanzenu. Nebylo by pro vás jako arganizátory jednodušší pokračovat s večerní zábavou také v pivovarském dvoře? Večerní zábava jistě bude uvolněnější. Nejsme zas tak velký pivovar, abychom si mohli dovolit riziko. Některé konzumenty by mohlo množství vypitého piva provokovat k různým legráckám. V minulosti jsme se setkali s tím, že měli snahu nám házet například do pivních kádí zátky. Festival provází také výstava o pivovarnictví. Podle původní informace měla být otevřena až v neděli... Začátek výstavy jsme se starostou Františkem Chlastákem doladili jinak. Slavnostní zahájení, kterého se účastní jen zvaní hosté, bude v prostorách obecního úřadu dopoledne. V programu vystoupí mladá operní pěvkyně Jana Štěrbová. Veřejnost si výstavu bude moci prohlédnout 26. července od 13 hodin. Pro tři zahraniční odběratele piva jste naplánoval let balonem z prostoru skanzenu. Není to riskantní? Naši obchodní partneři mají uzavřenu životní pojistku.(Smích.) Ale je pravda, že kdyby balon havaroval, tak by to mělo výrazný dopad na export Lobkowiczkého piva. Do tohoto rizika jdeme, ale couvli jsme od jiného nápadu. Původně jsme chtěli, aby mezi skanzenem a pivovarem jezdil povoz s koňmi, což by uvítali děti i starší návštěvníci. Ale od toho jsme odstoupili. Parkující auta, do toho proudící davy a další podněty by mohly koně splašit. A každý úraz by dal festivalu pachuť. Vloni byl v zatáčce u obory smrtelný úraz chodce, a ačkoliv s programem nesouvisel, byl to i pro nás šok, který vrhl stín i na festival. Nabídku piv z Lobkowiczkého pivovaru chcete zpestřit švédským pivem. Nebude příliš drahé? Švédské pivo z pivovaru, se kterým máme obchodní vztahy, budeme na festivalu prodávat za cenu našeho piva. Dovezeme na ochutnávku pět až deset sudů nepasterizovaného, nefiltrovaného silného ležáku. Nedoporučoval bych vypít víc jak tři půllitry. Bude k němu i za rozumný peníz originální sklenice, do které si jej může nalít. Kapel bude v programu méně než v předchozích ročnících. Proč jste přibrzdili? Marketingově se profilujeme na jiných megaakcích mimo pivovar. Tento festival je určen především lidem z obce či regionu a chceme, aby si jej spolu se zaměstnanci pivovaru v klidu užili. Aby nebylo víc starostí než radostí. Zajišťujete kyvadlovou autobusovou dopravu? Ano, zajistila ji obec. První autobus odjíždí ze sedlčanského autobusového nádraží v 11.30 hodin a poslední jede od pivovaru opačným směrem v 18.30 hodin. (Příbramský deník)


«« « Strana 2 z 3 » »»
1 2 3

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI