Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Cigareta v pivovaru vyjde kuřáka na tři tisíce

Co se píše o pivovarech a pivu


Cigareta v pivovaru vyjde kuřáka na tři tisíce

[úterý, 11. leden 2005]

Nejlepších výsledků za více než pět století, kdy byl ve vlastnictví rodiny Lobkowiczů, dosáhl v loňském roce vysokochlumecký pivovar. Uvedl to ředitel tohoto malého českého pivovaru Petr Peniaštek (na snímku). Úspěch se promítl i do mezd zaměstnanců. Diskuse naopak u nich vyvolal zákaz kouření v celém areálu. Ředitele Peniašteka jsme požádali o rozhovor.

Není tvrzení o historickém úspěchu trochu přehnané?

Není. Překonali jsme vloni hranici 90 tisíc hektolitrů vyexpedovaného piva a spolu s licenční výrobou ležáku Lobkowicz v Rusku jsme se dokonce dostali na hranici 100 tisíc hektolitrů uvařeného a prodaného piva. Pokud jde o výstav piva, byl nejvyšší za posledních deset let.

Jaký dopad to mělo na vaše zaměstnance?

Přineslo to pro region nové pracovní příležitosti. Z šedesáti pracovníků jsme zvýšili stavy na 72 lidí. Také mzdy ve srovnání s rokem 2003 se razantněji zvýšily. Když odečteme pět členů managementu, pak se průměrný výdělek zvedl z 11 na 13,5 tisíce korun.

Bude pivovar zdražovat pivo?

Naposledy jsme měnili ceny 1. ledna 2003. Předpokládám, že k druhému pololetí 2005 ceny upravíme o čtyři až pět procent, což nekopíruje ani míru inflace - která za tu dobu je, pokud vím 2,5 procenta.

Jaké má pivovar v současné době problémy?

Nemáme opravdu důvod k nespokojenosti. Snad jen to, že nároky spojené s hygienou provozu a bezpečnosti práce stoupají, nejen v souvislosti se vstupem do Evropské unie. Ale na to jsme byli připraveni.

Je pravda, že v celém pivovaru pod sankcemi platí od letoška přísný zákaz kouření?

Ano. Sám jsem kuřák a od prvního ledna nezapálím. Se zaměstnanci jsme se dohodli na pravidlech hry, které musím i já jako ředitel respektovat. První porušení znamená snížení mzdy o tři tisíce korun, při opakovaném porušení se s takovým zaměstnancem rozloučíme. Povoluje to vyhláška, i podle selského rozumu však do potravinářského provozu cigareta nepatří. (Příbramský deník)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI