Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Stein Bratislava


Pivní.info

Bratislavský Stein, druhý najstarší slovenský pivovar, už nevarí pivo. Poslednú novembrovú várku rozvezú odberateľom do konca tohto roku. Značka Stein však z trhu neodíde.

Pivovar, ktorý na jar roku 2007 kúpila luxemburská finančná spoločnosť Orco Property Group, potom zbúrajú. Značka Stein však z trhu neodíde. Bude sa ďalej vyrábať v réžii moravskej pivovarníckej skupiny PMS Přerov, ktorá na Slovensku prevádzkuje pivovar Steiger Vyhne. Vyplýva to z dohody o porozumení, ktorú na sklonku novembra podpísali zástupcovia Orco s dlhodobým strategickým zahraničným partnerom, záujmy ktorého v pivovarníctve zastupuje PMS Přerov.

Zahraničný partner sa v zmluve zaviazal, že zaručí pokračovanie výroby piva a ďalší rozvoj značky Stein. Zdroj Pravdy potvrdil, že sudové pivo Stein by sa malo vyrábať v niektorom z moravských pivovarov skupiny PMS, a to buď v Přerove, Litovli alebo Hanušovciach. Steiger Vyhne by zasa zabezpečil výrobu fľaškového Steinu. Vyhniansky Steiger, ako aj bratislavský Stein patria do kategórie tzv. malých pivovarov. Tie odvádzajú štátu za pivo nižšiu spotrebnú daň. Pri desiatke je to za jeden hektoliter 370 korún, oproti 500 korunám, ktoré platia veľké pivovary.

Presunom výroby piva Stein do vyhnianskeho Steigra by sa podľa informácií Pravdy nemala zvýšiť výroba nad hranicu 200-tisíc hektolitrov piva. Tá je totiž podmienkou na uplatnenie nižšej spotrebnej dane.

Steiger v roku 2006 vyrobil 165-tisíc hektolitrov piva a jeho celkový trhový podiel dosiahol 4,3 percenta. Stein dodal na trh 143-tisíc hektolitrov pri trhovom podiele 3,8 percenta. Skupina PMS Přerov získala spolu so značnou Stein aj prístup do zhruba 400 krčiem a výčapov, ktoré v Bratislave, na Záhorí a južnom Slovensku zásoboval pivom bratislavský Stein.

Zhruba po dvoch až troch rokoch od zbúrania starého pivovaru by sa výroba piva Stein mala vrátiť do Bratislavy. Developerská skupina Orco Property Group totiž plánuje postaviť malý pivovar s reštauráciou. Varil by sa v ňom podľa pôvodnej receptúry bratislavský Stein.

Malý pivovar s predpokladanou ročnou výrobou 5- až 10-tisíc hektolitrov by bol súčasťou nového multifunkčného obchodno-obytného komplexu Stein.

Pravde túto informáciu potvrdil obchodný riaditeľ spoločnosti Stein Dušan Pfeifer. Viac ako 130-ročná tradícia výroby piva v Bratislave by tak zostala zachovaná. (Tvoje peniaze)


Stein v nových rukách

[středa, 12. prosinec 2007]

Bratislavskú značku preberajú Moravskoslezské pivovary Přerov, ktoré ovládajú i vyhniansky Steiger. Veľkovýroba piva Stein v širšom centre Bratislavy definitívne končí. Luxemburská developerská spoločnosť Orco Property Group, ktorá dávnejšie kúpila budovy i pozemok pivovaru na výstavbu nového komplexu s kanceláriami a bytmi, pre značku Stein našla nového majiteľa.

Obchodný riaditeľ pôvodného vlastníka pivovaru – firmy Stein Beverages – Dušan Pfeifer potvrdil informácie Pravdy, že podnik preberajú Moravskoslezské pivovary Přerov. Spolu so zatiaľ nespresnenou zahraničnou investičnou skupinou.

Podľa informácií TRENDU má byť týmto zahraničným partnerom britská firma Endemit. Spolu s ňou Moravskoslezské pivovary prevzali vlani iný slovenský pivovar – Steiger Vyhne.

Možno tak očakávať, že sa pri Steine zopakuje ten istý model ako pri Steigeri: Endemit zafinancuje kúpu Steinu, a o prevádzku sa bude starať česká pivovarnícka spoločnosť.

Posledné pivo Stein sa v starých bratislavských priestoroch uvarilo minulý mesiac. Českí pivári chcú v produkcii pokračovať tak, že fľaškový Stein bude prevažne vyrábať Steiger a sudový jeden z moravských závodov.

No malá produkcia sa udrží aj na starom mieste. Nový investor si od Orco vyrokoval, že v malom objeme sa bude môcť Stein variť aj v mini pivovare priamo v novovybudovanom kancelársko-bytovom komplexe. Jeho súčasťou bude aj reštaurácia s výčapom. (Etrend)


Do zbúrania Steinu zostávajú tri roky

[čtvrtek, 22. březen 2007]

V bratislavskom pivovare Stein, ktorý odkúpila nadnárodná developerská spoločnosť Orco Property Group, sa bude variť pivo ešte tri roky.

Spoločnosť teraz hľadá strategického partnera, ktorý by odkúpil výrobu piva. V areáli pivovaru sa má vybudovať moderný viacfunkčný komplex s luxusnými bytmi a hotelom. S výrobou piva sa už neráta. Informovala o tom Lucia Švecová z Orco Slovakia.

Zámer zrušiť výrobu piva Steinu vôbec nepoškodil. Pivo sa od začiatku roka predáva lepšie ako pred rokom, v januári mal dokonca Stein 18-percentný prírastok predaja, kým celoslovenský prírastok bol len 5 percent. Na tento rok má Stein ambiciózny plán stať sa trojkou trhu, to by však musel vytesniť z tejto pozície Steiger Vyhne.

Stein, ktorý v posledných dvoch rokoch viac investoval do podpory predaja, sa znova uchytil v Bratislave, na Záhorí a v okolí Trnavy. Pivovar zásobuje 500 výčapov piva a zastúpenie v reťazcoch má nielen fľaškový Stein, ale aj Pandúr a Gazda vyrábaný na objednávku obchodných sietí.

Podiel privátnych značiek na celkovej výrobe pivovaru dosiahol jednu tretinu - takmer 50-tisíc hektolitrov. "Keby sme nevyrábali privátne značky v Steine, vyrobia ich v Poľsku alebo Česku. Nie je to nič dehonestujúce, na výrobe neprerábame," uviedol obchodný riaditeľ Steinu Dušan Pfeifer. (Tvoje peniaze)


Developer hľadá pre osirotený Stein novú rodinu v zahraničí! Vyše stotridsaťročná tradícia varenia piva Stein takmer v centre Bratislavy sa končí. Poslední slovenskí majitelia na čele s podnikateľom Zoltánom Szitásom, ktorí pred vyše šiestimi rokmi vytiahli pivovar z konkurzu, celú firmu aj so skoro dvojhektárovým pozemkom koncom minulého roku predali.

Nie inému výrobcovi piva, ale luxemburskej developerskej spoločnosti Orco Property Group. Tá chcela fabriku s jediným cieľom. Oveľa výnosnejším, ako je produkcia piva. V lukratívnej lokalite na Blumentálskej ulici chce za zhruba tri miliardy korún postaviť nový komplex s bytmi, hotelom, kanceláriami, obchodmi a reštauráciami.

Pre tradičnú výrobu piva Stein chce Orco nájsť nového strategického investora, ktorý by ju mohol rozbehnúť na inom mieste. Ešte dva až tri roky sa bude variť v pôvodných priestoroch, a preto si zatiaľ developer necháva aj zhruba stovku zamestnancov pivovaru.

Najprv musí vybaviť zmenu územného plánu a vypracovať architektonické návrhy na nový obytný komplex. Problémy neočakáva. „Aj mesto má záujem premiestiť výrobu piva do inej lokality. Terajší technický stav Steinu je pre modernú výrobu nevyhovujúci,“ hovorí Lucia Švecová, riaditeľka dcérskej Orco Slovakia.

Prišiel ten deň

Že pivovar bude musieť ustúpiť veľkému realitnému projektu, sa dalo očakávať. Je posledný priemyselný areál v širšom centre Bratislavy. A to je pre biznismenov s bytmi či kancelárskymi priestormi veľmi zaujímavé.

Výška kúpnej ceny spoločnosti Orco je síce utajená, ale viceprezident developera Aleš Vobruba hovorí, že vzhľadom na budúci realitný potenciál si jeho firma pozemky pod pivovarom cení na 700 miliónov slovenských korún.

Okrem ceny u predchádzajúcich majiteľov Steinu iste zavážilo, že celému biznisu s pivom sa na Slovensku v posledných rokoch nedarí. Spotreba stále klesá. V roku 2002 slovenské pivovary vyrobili rekordných 4,8 milióna hektolitrov piva. Vlani to bolo už o milión menej.

Trhový koláč sa zmenšuje a pozícia Steinu je navyše sťažená tým, že patrí medzi menšie pivovary. Ešte na konci osemdesiatych rokov minulého storočia bol, s ročnou produkciou tri štvrte milióna hektolitrov, najväčší na Slovensku. Ale odvtedy zaznamenával iba poklesy.

Po nástupe trhového hospodárstva ho získali jeho manažéri a zamestnanci. No koncom roku 1999 ho doviedli do konkurzu. Pre nových majiteľov na čele so Z. Szitásom bol potom úspech, že ďalej nepadal a zostal zhruba na produkcii 150-tisíc hektolitrov ročne. Vlani toto množstvo znamenalo na slovenskom trhu, na ktorom kraľujú holandský Heineken a juhoafrický SABMiller, ani nie štvorpercentný podiel.

Nový hráč

Orco môže mať s hľadaním nového pána pre značku Stein starosti. Od ostatných malých pivovarov v rukách domácich podnikateľov sa dostatok síl na prebratie inej firmy očakávať nedá. Navyše popradský Pilsberg, bytčiansky Popper i banskobystrický Urpín majú ešte menšie trhové podiely ako Stein.

A Urpín dokonca po bývalom panovaní Pavla Čupku ešte stále spravuje konkurzný správca. Vyhniansky Steiger už síce získal silnejšieho vlastníka z cudziny – českú pivovarnícku skupinu PMS, ale bolo to len vlani, a tak sa Česi zrejme budú sústreďovať najprv na konsolidáciu Steigeru.

Pri svojich väčších finančných zdrojoch by si mohli dovoliť Stein kúpiť iba tí dvaja najsilnejší hráči. Heineken ovláda vyše 45 percent slovenského trhu s pivom a SABMiller so svojou dcérou Pivovary Topvar má podiel len o päť percent menší.

Ale ani jeden z nich neprejavuje o Stein záujem a ich vyjadrenia smerujú k tomu, že v budúcnosti chcú investovať do rozvoja tých značiek, čo na Slovensku už získali.

„Za vyše desať rokov si Heineken na Slovensku stihol vybudovať komplexné a dobre vybalancované portfólio značiek. Nemalo by pre nás zmysel kupovať ďalšiu,“ hovorí Roman Krajniak, manažér pre komunikáciu Heineken Slovensko.

To, že pivovary z tuzemského trhu neprejavujú záujem o Stein, potvrdzuje aj zástupca Orca. „S nikým z domácich pivovarov o predaji nerokujeme. No nadviazali sme kontakty so zahraničnými spoločnosťami, ktoré tu ešte nepôsobia,“ upozorňuje A. Vobruba. Bratislavská značka by sa tak mohla stať základom vstupu nového hráča.

Ten po získaní Steinu nemôže rátať s vysokým trhovým podielom. Ale zároveň s pivovarom ovládne aj jeho zaujímavú sieť zmluvných krčiem a reštaurácií v najbohatšom meste krajiny a jeho okolí. V hostincoch sa na pive zarába vždy lepšie, ako keď ho pivovar predáva len na pulty obchodov.

„Po prevzatí Steinu z konkurzu sme mali zhruba 170 hostincov a reštaurácií. Teraz je ich vyše tristo,“ hovorí predseda Predstavenstva Steinu Marián Beňo. V slabšej kondícii nájde nový majiteľ technológie pivovaru. Bývalí majitelia do ich modernizácie vložili za posledných šesť rokov len zhruba 50 miliónov korún.

Vobruba pripomína, že aj keď jeho firma v biznise s pivom pôsobiť nechce, nebude sa snažiť Stein predať čo najrýchlejšie a trebárs aj nevýhodne. „Počkáme si na slušnú ponuku. Veď je ziskový,“ hovorí. (ETrend)


Bratislavský Pivovar Stein, jeden z posledných pivovarov v rukách slovenských vlastníkov, je na predaj. Kupuje ho spoločnosť Orco Property Group sídliaca v Luxembursku.

Orco je investor špecializujúci sa na nehnuteľnosti v hlavných európskych centrách a tiež na hotelierstvo na Jadrane.

Stein pritiahol na seba pozornosť investorov jednak oživením upadajúcej výroby piva, jednak lukratívnou polohou, pretože areál pivovaru sa nachádza v širšom centre Bratislavy. Špekuluje sa, že práve pozemky, ktorých hodnota sa odhaduje najmenej na dvesto až štyristo miliónov korún, prilákali ako kupca spoločnosť Orco Property Group.

"Nepredali sme žiadne nehnuteľnosti, ale akcie Pivovaru Stein," komentoval predaj pivovaru Zoltán Szitás, predseda dozornej rady akciovej spoločnosti. "Pivovar Stein, akciová spoločnosť, je, samozrejme, vlastníkom všetkého, aj areálu pivovaru," dodal na vysvetlenie Szitás. Nový nadobúdateľ akcií sa teda stáva aj majiteľom areálu.

Kúpu Pivovaru Stein potvrdila hovorkyňa spoločnosti Orco Property Group Petra Zdeňková. O budúcnosti pivovaru sa však nechcela vyjadrovať. "Svoje zámery oznámime na tlačovej konferencii na konci januára," uviedla Zdeňková.

Areál Steinu má podľa informácií Pravdy rozlohu zhruba tri hektáre, teda 30-tisíc štvorcových metrov. "Cena pozemkov v tejto časti mesta sa pohybuje od 10 000 do 20 000 korún za štvorcový meter," spresnil prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Ľubomír Kardoš. Konečná cena však vždy závisí od veľkosti pozemku. Čím je väčší, tým viac cena klesá. A keby malo dôjsť k búraniu a následne odvozu stavebného odpadu, cena ešte klesne. Všetko závisí od budúcnosti pivovaru a jeho areálu.

Szitás včera ubezpečoval, že Stein bude vo výrobe piva pokračovať. Pripomenul, že Orco Property Group vlastní na pobreží Jadranu hotely, ktoré navštevujú českí a slovenskí turisti, ktorí majú radi dobré pivo. Nový vlastník by teda jednou ranou mohol zabiť dve muchy - získať lukratívne pozemky v Bratislave a zároveň výrobu piva pre sieť svojich hotelov.

Stein má totiž podľa odborníkov zbytočne veľký areál vzhľadom na súčasnú ročnú výrobu piva. Tá klesla z rekordných 732-tisíc hektolitrov v roku 1989 na minuloročných 150-tisíc hektolitrov. "Boli by sme radi, keby 130-ročný pivovar zostal naďalej funkčný. Veď aj Staropramen v Prahe a Starobrno v Brne sa varia v centre oboch veľkomiest a dotvárajú ich atmosféru," povedal šéf Združenia výrobcov piva a sladu Roman Šusták.

Stein patril na sklonku osemdesiatych rokov k najvýkonnejším slovenským pivovarom. Po privatizácii rýchlo prichádzal o trhy. Až poslední majitelia sústredení okolo Zoltána Szitása, terajšieho predsedu dozornej rady, zastavili úpadok. Získali opäť časť výčapov a sietí v Bratislave a okolí. Stein ako jeden z prvých pivovarov začal vyrábať privátne značky piva pre obchodné reťazce - Pandúr pre Tesco a Gazda pre Coop Jednotu. Ako prvý na trh tiež uviedol miešaný alkoholický nápoj zložený z piva limonády. (tvojePeniaze.sk)


Orco sa chystá odsťahovať výrobu piva a vybudovať na pozemku moderný areál s bytmi.

Luxemburská developerská spoločnosť Orco Property Group plánuje namiesto bratislavského Pivovaru Stein vybudovať moderný polyfunkčný komplex s prevahou obytných priestorov, ako aj hotel s dvesto lôžkami. Súčasťou areálu by mali byť aj obchody, reštaurácie či kaviarne. Ako eTREND informoval minulý týždeň, Orco nedávno odkúpila pivovar od pôvodných majiteľov vrátane len čiastočne využitých budov a výroby piva tradičnej značky.

Spoločnosť Orco plánuje produkciu zlatého moku, ktorá sídli na Blumentálskej ulici na okraji centra hlavného mesta už 134 rokov, predať investorovi z odvetvia a premiestniť ju na okraj mesta. Kam sa presťahuje, bude záležať od jej budúceho vlastníka.

Projekt výstavby nového komplexu si však vyžaduje zmenu územného plánu lokality. „Tá bude nejaký čas trvať a dovtedy aj prevádzka pivovaru Stein ostane na svojom pôvodnom mieste,“ vysvetľuje senior viceprezident spoločnosti Aleš Vobruba. V priebehu 2-3 rokov sa teda pivovar sťahovať nebude. Orco neplánuje personálne zmeny a ani prepúšťanie vo fabrike. A. Vobruba pripustil, že by pivovar mohol zostať súčasťou komplexu aj po jeho prestavbe, išlo by však iba o malú výrobu pre reštauračné zariadenia, ktoré sa tam budú nachádzať.

Orco na Slovensku zrealizoval výstavbu hotelovej Rezidencie Mamaison na Šulekovej ulici v centre Bratislavy a v marci 2007 začne stavať luxusný rezidenčný projekt Parkville v lukratívnej bratislavskej štvrti na Kolibe. Spoločnosť je kótovaná na parížskej a pražskej burze, developerské aktivity rozvíja najmä v Českej republike a Nemecku. (eTrend)


Napriek 7-% poklesu spotreby piva na Slovensku sa bratislavský Pivovar Stein, a. s., neobáva hospodárskeho výsledku. Od januára do októbra Stein predal 121 417 hektolitrov (hl) piva, čo predstavuje 84,91 % ročného plánu. Ako uviedol predseda predstavenstva spoločnosti Marian Beňo, index rastu v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku je 104,5. Očakáva, že koncoročný plánovaný hospodársky výsledok Stein mierne prekročí.

Spoločnosť Stein je majetkovo plne vo vlastníctve slovenského kapitálu, čo v konkurencii dvoch kľúčových medzinárodných reťazcov, vyrábajúcich pivo na Slovensku, vytvára zložitejšie konkurenčné prostredie. Trh však neváha obohatiť o nové segmenty. Pred Vianocami prichádza Stein so 14-stupňovým svetlým Ležiakom špeciál, ktorý by mal osloviť najmä labužníkov kvalitného piva. Odporúčaná maloobchodná cena za pol litra je len 13,90 Sk. (Orange)


Bratislavskému pivovaru Stein, ktorý predvlani v rámci konkurzu získala slovenská firma T.A.P. International a niekoľko fyzických osôb, sa darí znovu mierne zvyšovať svoj trhový podiel. Do roku 2008 chce pritom zdvihnúť svoj predaj na 200 000 hl piva ročne. Potom, čo sa akciová spoločnosť Stein beverages, kde A.T.P. vlastní 52 % akcií, stala vlani jediným distribútorom piva Stein, predala z neho vyše 136 600 hl a svoj trhový podiel tak mierne zvýšila o 0,1 % na 2,7 %. Kríza v pivovarníckom segmente, ako priblížil predseda predstavenstva Stein beverages Marián Beňo, sa však podpísala na medziročný pokles objemu predaného piva o približne 5 %.

Celkový odbyt Stein beverages, do portfólia ktorého patrí aj pivo značky Horden, dosiahol vlani 172 500 hl a tomu zodpovedajúce tržby 175,02 milióna Sk. Celkové tržby pri zisku z hospodárskej činnosti na úrovni 402 000 Sk predstavovali 223,92 milióna Sk. Majetok spoločnosti vyčíslili ku koncu roka na 38,95 milióna Sk a základné imanie na 1 milión korún. Do zahraničia sa v minulom roku podarilo spoločnosti umiestniť 18 600 hl piva Stein, pričom celý tento objem smeroval do susedného Maďarska. "Podaril sa nám aj výrazný prelom v segmente obchodných reťazcov. Dodávky do medzinárodných a domácich obchodných sietí sa oproti roku 2002 zvýšili o 60 %, zatiaľ čo predaj cez hotely a reštauračné zariadenia klesol o 10 %," skonštatoval Beňo.

Pod novým majiteľom investoval pivovar v minulom roku 10 miliónov Sk na skvalitnenie výroby a ďalších 15 miliónov Sk do ekológie a v tomto roku zavedie aj inovované logo, ktoré má zdôrazniť jeho kvalitu a tradíciu. "Máme záujem byť lokálnym regionálnym pivovarom so silným vzťahom k Bratislave a v priebehu troch až štyroch rokov sa chceme dostať na úroveň produkcie zhruba 200 000 hl ročne, teda asi 4-% podiel na trhu," načrtol stratégiu pivovaru v najbližšom období Beňo. Spomínaný objem je podľa neho daný momentálnou odbytovou kapacitou trhu, hoci pivovar je schopný v nezmenenej kvalite vyprodukovať až 500 000 hl zlatého moku za rok. V tomto roku je cieľom umiestniť na trhu 145 000 hl piva Stein.

Kedysi problematickú, dnes mimoriadnu kvalitu a stálosť všetkých druhov piva zaručuje podľa Beňa prísna kontrola technologického procesu vo fabrike, ako aj jedna z najmodernejších plniacich liniek na Slovensku, ktorých akosť potvrdili aj audítori Európskej únie. Pivo Stein, ako zdôraznil predseda, navyše už nie je ani najlacnejším na trhu a on sám nepredpokladá, že by cenu bolo nutné v budúcnosti znižovať. Pivovar, ktorý by mal aj naďalej zostať výhradne v slovenských rukách, momentálne zamestnáva vyše 126 pracovníkov, čo v porovnaní s obdobím, keď bol v konkurze, predstavuje nárast okolo 30 ľudí. Navyše, v sezóne od mája do septembra závod zamestnáva ďalších 15 až 20 ľudí formou brigád alebo čiastočného úväzku. (hnonline.sk)


«« « Strana 2 z 2
1 2

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI