Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Steinu pri predaji pomohli drahé pozemky

Co se píše o pivovarech a pivu


Steinu pri predaji pomohli drahé pozemky

[pondělí, 22. leden 2007]

Bratislavský Pivovar Stein, jeden z posledných pivovarov v rukách slovenských vlastníkov, je na predaj. Kupuje ho spoločnosť Orco Property Group sídliaca v Luxembursku.

Orco je investor špecializujúci sa na nehnuteľnosti v hlavných európskych centrách a tiež na hotelierstvo na Jadrane.

Stein pritiahol na seba pozornosť investorov jednak oživením upadajúcej výroby piva, jednak lukratívnou polohou, pretože areál pivovaru sa nachádza v širšom centre Bratislavy. Špekuluje sa, že práve pozemky, ktorých hodnota sa odhaduje najmenej na dvesto až štyristo miliónov korún, prilákali ako kupca spoločnosť Orco Property Group.

"Nepredali sme žiadne nehnuteľnosti, ale akcie Pivovaru Stein," komentoval predaj pivovaru Zoltán Szitás, predseda dozornej rady akciovej spoločnosti. "Pivovar Stein, akciová spoločnosť, je, samozrejme, vlastníkom všetkého, aj areálu pivovaru," dodal na vysvetlenie Szitás. Nový nadobúdateľ akcií sa teda stáva aj majiteľom areálu.

Kúpu Pivovaru Stein potvrdila hovorkyňa spoločnosti Orco Property Group Petra Zdeňková. O budúcnosti pivovaru sa však nechcela vyjadrovať. "Svoje zámery oznámime na tlačovej konferencii na konci januára," uviedla Zdeňková.

Areál Steinu má podľa informácií Pravdy rozlohu zhruba tri hektáre, teda 30-tisíc štvorcových metrov. "Cena pozemkov v tejto časti mesta sa pohybuje od 10 000 do 20 000 korún za štvorcový meter," spresnil prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Ľubomír Kardoš. Konečná cena však vždy závisí od veľkosti pozemku. Čím je väčší, tým viac cena klesá. A keby malo dôjsť k búraniu a následne odvozu stavebného odpadu, cena ešte klesne. Všetko závisí od budúcnosti pivovaru a jeho areálu.

Szitás včera ubezpečoval, že Stein bude vo výrobe piva pokračovať. Pripomenul, že Orco Property Group vlastní na pobreží Jadranu hotely, ktoré navštevujú českí a slovenskí turisti, ktorí majú radi dobré pivo. Nový vlastník by teda jednou ranou mohol zabiť dve muchy - získať lukratívne pozemky v Bratislave a zároveň výrobu piva pre sieť svojich hotelov.

Stein má totiž podľa odborníkov zbytočne veľký areál vzhľadom na súčasnú ročnú výrobu piva. Tá klesla z rekordných 732-tisíc hektolitrov v roku 1989 na minuloročných 150-tisíc hektolitrov. "Boli by sme radi, keby 130-ročný pivovar zostal naďalej funkčný. Veď aj Staropramen v Prahe a Starobrno v Brne sa varia v centre oboch veľkomiest a dotvárajú ich atmosféru," povedal šéf Združenia výrobcov piva a sladu Roman Šusták.

Stein patril na sklonku osemdesiatych rokov k najvýkonnejším slovenským pivovarom. Po privatizácii rýchlo prichádzal o trhy. Až poslední majitelia sústredení okolo Zoltána Szitása, terajšieho predsedu dozornej rady, zastavili úpadok. Získali opäť časť výčapov a sietí v Bratislave a okolí. Stein ako jeden z prvých pivovarov začal vyrábať privátne značky piva pre obchodné reťazce - Pandúr pre Tesco a Gazda pre Coop Jednotu. Ako prvý na trh tiež uviedol miešaný alkoholický nápoj zložený z piva limonády. (tvojePeniaze.sk)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI