Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Primátor Náchod


Pivní.info

Je to jako „ohraná deska“, když starosta Oldřich Čtvrtečka hájí prodej Pivovaru Náchod: „Prodali jsme dobře a nejlepší nabídce,“ odpovídá už rok na otázky k problémové transakci, na které město podle opozice prodělalo 35 miliónů korun.

Foto

Když minulý týden přišla policie a obvinila ho ze tří trestných činů, vyrukoval s odpovědí: „Obvinění bylo vzneseno na základě zpráv z tisku. A také na základě vyjádření osob, které neznám,“ reagoval pro Deník. „Je to nesmysl. Samozřejmě se budu bránit právní cestou,“ dodal.

Ve středu na tiskové konferenci oznámil, že už podal proti obvinění stížnost. Pak zaútočil na regionální média, která obvinil z toho, že mohou za jeho trestní stíhání. Bez důkazů obvinil Echo i Náchodský deník. Následoval útok na opozici, terčem byla ČSSD. Obvinění odmítla, stejně se zachovalo Echo i Náchodský deník.

Starosta vede „boj“ i s policií?

Způsob jednání starosty se promítá i do komunikace s policií. Svůj nezájem odpovídat na otázky související s prodejem pivovaru vyjádřil už loni na podzim, kdy ho Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality vyzval k podání vysvětlení. Výpověď odmítl. „Neviděl jsem důvod, proč vypovídat. Všechny dokumenty k prodeji pivovaru jsem už předal policii při její návštěvě na radnici. Nebyl důvod, cokoliv říct,“ hájí svůj postoj starosta.

S obviněním ze tří trestných činů: Zneužití pravomoci veřejného činitele, porušování povinnosti při správě cizího majetku a maření výkonu úředního rozhodnutí, přistálo starostovi na stole další předvolání. Bude mluvit? „S právním zástupcem jsme se dohodli, že tam půjdu. Vypovídat budu,“ tvrdí.

Žalobce říká: Vyšetřování nekončí

Vyšetřování okolností, za kterých byl výrobce piva Primátor prodán do vlastnictví LIF a.s., stále nekončí. „Budeme vyslýchat ještě několik svědků. Pan starosta je mezi nimi,“ potvrdil státní zástupce Vladimír Štěpánek. „Podrobnosti vám neřeknu, informační embargo trvá,“ dodal. Kdy lze očekávat výsledek a tedy i závěr šetření? „Ze zákona na to máme tří měsíce. Lhůtu dodržíme,“ dodal žalobce.

Při prověřování prodeje pivovaru nezahálí ani Krajský soud v Hradci Králové. Právě jemu doručil Pivovar Holba a.s. hned dvě žaloby. Důvod? Neuspěl ve výběrovém řízení na prodej náchodského pivovaru, a to přesto že za něj nabídl 185 miliónů, což je o 35 víc, než dal vítězný LIF.

V žalobě, kterou soud řeší, se Holba domáhá ochrany proti nekalé soutěži. Už se mělo jednat, ale došlo ke zdržení. „Přišli dva dny před jednáním a žalobu doplnili. Žádají navíc určení neplatnosti smlouvy o prodeji,“ sdělila soudkyně Ludmila Kolářová. Soud změnu žaloby přijal a dal ji k vyjádření žalovaným. Těmi jsou LIF a.s. i Město Náchod. LIF už podal odvolání, o kterém bude rozhodovat Vrchní soud v Praze. „Spis dnes odesílám,“ sdělila Deníku ve středu soudkyně Ludmila Kolářová...

NÁZOR: Jak to vidí Jiří Máslo: Starosta se brání aneb Účel světí prostředky?

Starosta Náchoda Oldřich Čtvrtečka (ODS) byl obviněn ze tří trestných činů. Za to, jak osobně ovlivnil průběh prodeje náchodského pivovaru. Policie jeho chování zhodnotila jako zneužití pravomoci veřejného činitele, porušování povinnosti při správě cizího majetku a maření výkonu úředního rozhodnutí. Starosta obvinění odmítá a má pro něj vysvětlení. Obvinění mu „přivodily“ články v novinách Echo a v Náchodském deníku. V Echu proto, že ho vlastní náchodský zastupitel za SNK-ED Karel Petránek a píše do něj redaktor Miroslav Brát (ČSSD). Oba jsou tedy v opozici. Starosta však zapomněl říct, čím mu pánové ublížili? Co o něm napsali? To u Náchodského deníku byl přesnější: Poškodit ho měl článek „Starosta prodal pivovar za zády zastupitelstva“, který údajně vyšel dva týdny po jednání, kde zastupitelé prodej schválili. Ovšem, chyba se vloudila… Článek s takovým titulkem, ani takového obsahu v Deníku nevyšel. A starosta? Na žádost redakce nebyl schopen svá slova doložit. „Posílám jen článek, který pana starostu nejvíc rozčílil,“ vysvětlila mluvčí radnice Nina Adlof. Starosta tak znovu útočil, obviňoval, ale bez důkazu. Snad se ve snaze bránit sebe sama jen řídil nechvalně známým „Účel světí prostředky“? Má se tak chovat starosta města? Má domněnky, spekulace a výmysly používat jako obranu, když dojde na to, aby vysvětlil policejní stíhání vlastní osoby? Zaslouží si takový politik důvěru veřejnosti?

Zdroj: Náchodský deník.cz | Autor a foto: Jiří Máslo


Jak jsme vás již informovali, počátkem týdne byl starosta Náchoda Oldřich Čtvrtečka obviněn v souvislosti s loňským prodejem náchodského pivovaru.

Kriminalisté z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality starostu podle něj obvinili v pondělí odpoledne z trestných činů zneužití pravomoci veřejného činitele a porušování povinností při správě cizího majetku. Za zneužití pravomoci mu podle trestního zákona hrozí nejméně šest měsíců až tři roky. Ve druhém případě pak podle způsobené výše škody i osm let ve vězení.

Starosta zdůraznil, že o prodeji rozhodlo zastupitelstvo. „V něm mám jeden hlas, tak jako každý jiný. Jako starosta nemám vůbec žádná privilegia, abych mohl něco zastavit. Musím se řídit usnesením rady a zastupitelstva,“ řekl Čtvrtečka, jenž i přes obvinění dál zůstává v čele dvaadvacetitisícového Náchoda. „Předpokládám, že když 16 zastupitelů zvedlo ruku pro prodej a zplnomocnilo mě to podepsat, tak že ze stejného důvodu mě tito lidé neřeknou, ať jdu pryč,“ řekl starosta, jenž nevyloučil, že obvinění může být součástí začínajícího předvolebního boje.

Liberecká společnost LIF, která vloni v březnu pivovar koupila za 150 milionů korun trvá na tom, že prodej byl transparentní. „Odmítáme jakékoliv podezření z korupce. Byl to férový obchod s dobrou cenou pro město,“ řekl šéf představenstva Miroslav Kučera.

Prodej náchodského pivovaru nebyl bezproblémový od začátku

O prodeji pivovaru město začalo jednat předloni v červnu, ale všechna jednání skončila bez výsledku. Radnice nakonec v prosinci 2008 vypsala soutěž na prodej pivovaru. Nabídky předložili firma LIF, podnikatel Pavel Bojanovský a Pivovar Holba. Hodnotící komise následně nabídky Bojanovského a Holby pro nesplnění podmínek vyřadila.

Loni v únoru na zasedání zastupitelstva pro prodej firmě LIF hlasovalo 16 zastupitelů, 11 bylo proti. Prodej prosadila koalice ODS, lidovců a Strany pro otevřenou společnost.

Sociální demokraté byli proti. Vadilo jim „...že se dál nevyjednávalo s Holbou...,“ řekl tehdy zastupitel Jan Birke.

Já – jako člen klubu zastupitelů České strany sociálně demokratické (ČSSD) v náchodském zastupitelstvu – jsem hlasoval proti prodeji náchodského pivovaru. Náš klub od samého počátku upozorňoval na možnosti různých pochybení v celé kauze kolem náchodského pivovaru,“ řekl včera pro Deník Mirek Brát, zastupitel města Náchoda.

Pivovar Holba výsledek řízení označil za nezákonný. Čtvrtečka to tehdy odmítl, výběrové řízení podle něj bylo v pořádku. Holba podle vedení města nenabídla záruky zaplacení sumy, kterou chtěla splatit do pěti let, a také si kladla řadu dalších podmínek. Podle města by šlo o nevyvážený vztah. Čtvrtečka dnes řekl, že při akceptování podmínek Holby by město od ní za pivovar dostalo pouze 136,5 milionu korun.

Holba krátce po rozhodnutí zastupitelstva prodej, ve snaze jej zastavit, napadla žalobou u Krajského soudu v Hradci Králové.

Soud v této věci dosud nerozhodl,“ uvedl k věci předseda představenstva Holby Zdeněk Konečný. Uvedl, že Holba podnět orgánům činným v trestním řízení ve věci prodeje pivovaru nepodala ani neiniciovala.

Zdroj: Náchodský deník.cz


Pivovarská plesová sezóna

[čtvrtek, 4. březen 2010]

Letošní plesová sezóna se pomalu blíží ke svému konci a lze říci, že byla pro náchodský pivovar úspěšná. Rok 2010 s sebou přinesl kromě tradičního Reprezentačního plesu města Náchod a PRIMÁTORU a.s. také ples nový, pořádaný znovu po letech pouze pivovarem – Pivovarský ples. Ten se konal 6. února v prostorách náchodské sokolovny a příchozí si mohli vybrat hned ze čtyř druhů točených piv. Nechyběla ani bohatá tombola složená především z pivních cen a vystoupení kouzelníka Tommyho. V ten samý den nejmladší pivo v sortimentu pivovaru – Primátor Ležák 11% zvítězilo v Táboře a získalo zlatou pivní pečeť. Bylo tedy o důvod víc, proč slavit.

Poslední únorovou sobotu proběhl již zmiňovaný Reprezentační ples města a pivovaru. Pro plesové nadšence byl připraven zajímavý kulturní program i pestrá tombola. Nechybělo ani oceňování významných osobností města v oblasti sportu a kultury za uplynulý rok.

O Pivovaru PRIMÁTOR a.s

Pivovar PRIMÁTOR a.s. byl založen roku 1872 jako měšťanský pivovar s ročním výstavem 10 912 hl, který se postupně s rozvojem pivovaru zvýšil až na dnešních 130 196 hl. Za více než 135 let se stal součástí města Náchoda. V současné době se prezentuje pivovar jako „Specialista na speciály“ a ve své nabídce má 13 druhů piv, od klasického sortimentu přes vícestupňová speciální piva až po netradiční druhy, jako jsou anglický „Pale Ale“ irský „Stout“ nebo pšenično-kvasnicový Weizenbier. Novinkou v sortimentu pivovaru je Primátor Ležák11%, který se během několika měsíců stal velmi oblíbený mezi zákazníky.

Do roku 2009 byl pivovar vlastněn městem Náchod. Od března 2009 je pivovar členem konsorcia pod vedením společnosti LIF a.s.

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Primátor Náchod


Starosta východočeského Náchoda Oldřich Čtvrtečka zažívá těžké časy. Policie ho obvinila ze dvou trestných činů kvůli prodeji pivovaru.

Obvinění z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele TV Nova potvrdil sám starosta. Ten se ještě ve středu ráno sešel s právníkem, aby se poradili jak dál.

Čtvrtečku zaráží, že policie kvůli podivnému prodeji pivovaru obvinila právě jenom jeho. Starosta z ODS si myslí, že trestní stíhání má spojitost s předvolební kampaní.

O co v kauze jde? Náchodští politici v čele se Čtvrtečkou rozhodli, že prodají pivovar liberecké společnosti LIF. Ta nabízela 150 milionů korun a dalších 80 milionů na pokrytí dluhů pivovaru. Verdikt se nelíbil opozici, která kritizovala, že v tendru neuspěl pivovar Holba, který nabízel o 35 milionů vyšší částku. Jenže s tím nesouhlasí starosta, jenž tvrdí, že fakticky přišla Holba s návrhem, který byl pro město nevýhodný.

Důkazy k údajně zmanipulovanému prodeji náchodského pivovaru zajišťovali policisté z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality nejen na náchodské radnici, ale také v sídle vlastníka pivovaru v liberecké společnosti LIF. "Stahovali informace z počítačů a zajišťovali dokumenty,“ řekl předseda představenstva LIF Miroslav Kučera.

Zdroj: TN.cz


Prodej náchodského Městského pivovaru Primátor novému majiteli Libereckému investičnímu fondu, se v loňském roce stal předmětem mnoha jednání zastupitelů a rady města, ale také nesouhlasu veřejnosti. O prodeji pivovaru začalo město Náchod jednat již v červnu roku 2008, ale všechna jednání skončila bez výsledku. Radnice nakonec v prosinci vypsala soutěž na prodej pivovaru. Nabídky předložili firma LIF, podnikatel Pavel Bojanovský a Pivovar Holba. Hodnotící komise následně nabídky Bojanovského a Holby pro nesplnění podmínek vyřadila. Vlastníkem pivovaru se pak stala liberecká společnost LIF. Jaká je situace dnes, zjišťovala u ředitele pivovaru Josefa Hlavatého Jana Tomková.

 

Firma LIF vlastní také pivovary Svijany a Rohozec. LIF by chtěl z náchodského piva Primátor udělat po plzeňském Prazdroji druhou nejsilnější značku ve východních Čechách a zvýšit do tří let výstav pivovaru k 200.000 hektolitrům.

Zdroj: Rozhlas.cz | Autorka: Jana Tomková


Jako každým rokem i letos proběhl v americkém Chicagu další ročník The 2009 World Beer Championships. Soutěžilo se v několika kategoriích pivo, víno a destiláty. V kategorii piv bylo přihlášeno více než 60 vzorků z celého světa Hodnocením byla pověřena porota složena ze 17 zkušených profesionálů v oblasti obchodu, restauratérství i novinářů, kteří se věnují oblasti stravování.

Na základě získaných bodů probíhalo vyhodnocení. Zlatou medaili získal Primátor Premium a v těsném závěsu s o dva body nižším skóre, ale stále na nejvyšší příčce se umístil Primátor Premium Dark. Vysoké hodnocení se dostalo také pivu Primátor Exkluziv 16%. Všechny tři piva byla označena jako vyjímečná. Velkým zklamáním bylo hodnocení piva Primátor Double 24%, které získalo „pouze“ bronzovou medaili a porota ho označila jako doporučené.

I v Americe se prokázalo, že značka PRIMÁTOR je nositelem neobyčejné chuti a kvality.

O Pivovaru PRIMÁTOR a.s

Pivovar PRIMÁTOR a.s. byl založen roku 1872 jako měšťanský pivovar s ročním výstavem 10 912 hl, který se postupně s rozvojem pivovaru zvýšil až na dnešních 130 196 hl. Za více než 135 let se stal součástí města Náchoda. V současné době se prezentuje pivovar jako „Specialista na speciály“ a ve své nabídce má 13 druhů piv, od klasického sortimentu přes vícestupňová speciální piva až po netradiční druhy, jako jsou anglický „Pale Ale“ irský „Stout“ nebo pšenično-kvasnicový Weizenbier. Novinkou v sortimentu pivovaru je Primátor Ležák11%, který se během několika měsíců stal velmi oblíbený mezi zákazníky.

Do roku 2009 byl pivovar vlastněn městem Náchod. Od března 2009 je pivovar členem konsorcia pod vedením společnosti LIF a.s.

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Primátor Náchod


Primátor má svůj facebook

[středa, 2. prosinec 2009]

Sociální síť Facebook pohltila nejen jednotlivce, ale objevuje se také stále více společností, které se tímto způsobem snaží přiblížit zákazníkům. Svůj profil má také pivovar PRIMÁTOR. Návštěvníci neboli fanoušci mohou komentovat události, hodnotit zboží, vkládat fotografie i videa. Nechybí ani prostor pro diskusi.

V tuto chvíli pouze mapujeme, jaké jsou další možnosti využití facebooku“ řekla Lucie Marunová z marketingového oddělení Pivovaru PRIMÁTOR. Na profilové stránce Pivovar PRIMÁTOR lze najít základní informace o společnosti, informace o úspěších a dalších plánech pivovaru, ale také fotky z akcí i komixové postavičky známé z reklamních kampaní pivovaru.

Zdroj: Primátor.cz


Pivovar ocenil své věrné

[pondělí, 5. říjen 2009]

Ty nejlepší hospody a restaurace, které čepují náchodské pivo, získaly ocenění Restaurace roku 2008. Kromě sedmi restaurací v Náchodě získaly tuto trofej i některé podniky v kraji, například v Hradci Králové, České Skalici, Hronově, Jaroměři, Broumově, Opočně či Novém Městě nad Metují. Ale také restaurace v Praze, Kutné Hoře, Seči, Chrudimi, Heřmanově Městci.

Pivovar Primátor se tak snaží každý rok odměnit ty, kteří se o náchodské pivo ve svých podnicích dobře starají. „Podmínky pro získání ocenění jsou přísné. Kontrolujeme, jak se hostinští starají o výčepní zařízení, jakým způsobem čepují pivo, ale i jak se starají o čistotu provozovny. Zajímá nás také názor hostů,“ říká obchodní sládek Pavel Kořínek.

Pivovar vznikl roku 1872 jako měšťanský pivovar a za více než 135 let se stal součástí města Náchoda. V současnosti má v nabídce třináct druhů piv. Novinkou je Primátor Ležák 11%.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz


Dalším potvrzením oblíbenosti a kvality piva Primátor je úspěch značky v soutěži České pivo roku 2009, kterou každoročně vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven.

Foto

V letošním ročníku si 3. místo zasloužilo v kategorii nealkoholických piv pivo Primátor Nealko. Nejlepší domácí piva vybírala 21členná porota složená převážně ze sládků a pivovarských odborníků. Soutěže se letos zúčastnilo celkem 53 piv. Výsledky soutěže byly vyhlášeny během Svatováclavské slavnosti českého piva v Praze.

Pivovar Primátor začal nealkoholické pivo vyrábět již v roce 1983 jako druhý v republice. Od té doby byla technologie výroby několikrát upravována tak, aby odpovídala současným trendům a požadavkům. Primátor Nealko je pravidelně výborně hodnoceno na pivních degustacích, což dokládají získaná ocenění. Pivo má pískově zlatavý nádech, zářivě bílou pěnu a jedinečnou chuť.

Úspěchu při vyhlášení nejlepších českých piv předcházela pro pivovar ještě jedna slavnostní událost. Ve čtvrtek 24. září byla oficiálně otevřena první restaurace značky Primátor v Hradci Králové.

Restaurace Primátorka „Pod Terasami“ jako jediná nabízí sedm druhů točených piv Primátor. Kromě české klasiky 10°, 11°a 12° piva jsou v nabídce také piva speciální, pšenično-kvasnicový Weizenbier, anglický Pale Ale a irský Stout. Řidiče zase nadchne točené nealkoholické pivo i široký výběr z limonád značky Primátor.

Zdroj: krkonošský deník.cz


Náchodské pivo chutná ve světě

[středa, 5. srpen 2009]

Pivo z náchodského pivovaru uspělo na mezinárodním pivním festivalu v polském městě Lwowek Slaski. Jeho návštěvníci mohli ochutnat piva z deseti vybraných pivovarů a ocenění za nejlepší pivo festivalu přisoudili náchodskému Primátoru Premium.

Piva Primátor se objevují také na stránkách mezinárodního magazínu Beers of the world. Magazín informuje čtenáře jak o historii, výrobě a novinkách, tak o pivech na světovém trhu. Každoročně pořádá soutěž World Beer Awards, na níž se porovnávají nejkvalitnější piva. Po úspěchu v loňském roce ani letos pivovar Primátor neodešel s prázdnou a jeho čtyři piva se dostala do úzkého výběru, který časopis doporučuje.

Zatímco vloni v soutěži uspělo mimo jiné pivo Primátor Exkluziv 16%, letos odborníci vybrali mezi nejlepší novinku z Náchoda Primátor Stout, který se vaří teprve krátce. Je to svrchně kvašené tmavé pivo angloirského původu, vyrobené ze čtyř druhů sladu, praženého ječmene, nesladovaného ovsa a z originálních britských chmelů.

Zdroj: iDNES.cz


Vrchní soud zamítl návrh na předběžné opatření, kterým chtěl Krajský soud v Hradci Králové v únoru zamezit převodu akcií náchodského pivovaru na společnost LIF Liberec. Informuje o tom ve svém dnešním vydání pro Královéhradecký kraj Mladá fronta Dnes. Prodej náchodského pivovaru do rukou firmy LIF trval téměř rok a provázely jej spory mezi náchodskými zastupiteli. Jeden z neúspěšných uchazečů z výběrového řízení, pivovar Holba, výsledek tendru označil za nezákonný. Kolem převodu se vznáší podezření z korupce.

Holba požádala krajský soud o předběžné opatření, které by převod akcií pozastavilo. Město ovšem přišlo s tvrzením, že soud vydal předběžné opatření pozdě a účastníci sporu se odvolali k vrchnímu soudu. "Rozhodnutí vrchního soudu jenom potvrzuje to, co tvrdíme od začátku, že prodej pivovaru byl v pořádku," prohlásil náchodský starosta Oldřich Čtvrtečka.

Předseda představenstva pivovaru Holba Zdeněk Konečný nechtěl rozhodnutí vrchního soudu komentovat s tím, že se vrátil z dovolené. "Musím se nejdříve spojit s právníky a pak se vyjádřím. Zatím ale dál trvá naše žaloba na způsob prodeje pivovaru u krajského soudu," uvedl.

A prodej zajímá i policii. V červnu policisté z útvaru pro odhalování korupce na náchodské radnici, v libereckém sídle společnosti LIF a v sídle firmy, která prováděla výběrové řízení na prodej pivovaru, zabavili dokumenty týkající se celé transakce. "Probíhá prověřování listin, začaly výslechy svědků a zajišťování případných důkazů pro verdikt, zda byl v případě prodeje pivovaru spáchán nějaký trestný čin, nebo ne," řekl k případu Vladimír Štěpánek z Okresního státního zastupitelství v Náchodě. Konečný verdikt by podle něj mohl padnout nejdříve v druhé zářijové dekádě.

Pivovar Primátor ohlásil, že pod novým vlastníkem chce do tří let zvýšit výrobu o polovinu na hranici své výrobní kapacity 200 tisíc hektolitrů piva. Chce se prosadit zejména na trhu v hradeckém a Pardubickém kraji, kde by chtěl konkurovat nejsilnějším českým značkám. Pro letošní rok Primátor počítá s výstavem kolem 135 tisíc hektolitrů a návratem do zisku, který by se měl pohybovat v rozmezí mezi pěti až sedmi miliony korun. Loni podnik utrpěl ztrátu asi deset milionů korun.

Zdroj: ČT24.cz


Kauza, která se týká prodeje náchodského pivovaru Primátor, je zřejmě u konce. Novým majitelem zůstává i přes různé protesty společnost Liberecký investiční fond. S vítězstvím liberecké společnosti ve výběrovém řízení na jaře letošního roku nesouhlasil další uchazeč, a to Pivovar Holba Hanušovice, který vyřazení z tendru považoval za nezákonné a výběrové řízení za netransparentní. 16. června 2009 dokonce policisté z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality zabavili na náchodské radnici dokumenty související s prodejem pivovaru, originály kupních smluv a další. V této chvíli už má ale starosta Náchoda Oldřich Čtvrtečka na svém stole rozhodnutí pražského vrchního soudu, který zamítl vyjádření soudu prvního stupně a zrušil rozsudek, tedy návrh na předběžné opatření.

Potvrdil tím, že prodej náchodského pivovaru Primátor se uskutečnil podle platných právních předpisů. Policie zatím vedení náchodské radnice nekontaktovala a v červnu zabavené doklady, smlouvy a další dokumenty nebyly zatím do dnešního dne vráceny.

Vedení hanušovického pivovaru poukazovalo také na to, že náchodská radnice byla ještě před výběrovým řízením rozhodnutá prodat pivovar právě libereckému fondu a nezajistila všem dalším účastníkům soutěže rovný přístup k informacím. Celá záležitost byla předána soudu. Krajský soud v Hradci Králové na základě žaloby rozhodl o předběžném opatření a uložil náchodské radnici pozastavení prodeje pivovaru. Bohužel ale pozdě, protože prodej se uskutečnil okamžitě po rozhodnutí zastupitelstva, podepsání smlouvy ještě týž den, a to 23. února letošního roku.

Zdroj: Rozhlas.cz


Prodej náchodského pivovaru prověřuje od počátku Krajský soud v Hradci Králové. Legálnost převodu akcií pivovaru na společnost LIF a.s. zkoumá i protikorupční policie. Radnice v Náchodě se tváří, že se nic neděje. Z částky 150 miliónů korun, kterou za prodej výrobce piva Primátor dostala, už utratila 60 miliónů.

A jako snad vše, co s prodejem pivovaru souvisí, držela i to pevně pod pokličkou.

Starosta porušil veřejný slib

Radnice začala utrácet bez toho, aby o tom informovala zastupitelstvo,“ sdělil Deníku zastupitel za SNK-ED Karel Petránek. „To, že utrácí výtěžek z prodeje pivovaru, jsem se dozvěděl náhodou,“ dodal. „Chování radnice je v rozporu s tím, co starosta Oldřich Čtvrtečka (ODS) slíbil při jednání zastupitelů v únoru, kdy byl prodej pivovaru schválen,“ potvrzuje předseda klubu opoziční ČSSD Jan Birke. „Slíbil, že město bude peníze utrácet po schválení zastupiteli, tedy transparentně. Je to porušení slibu,“ dodal. Informací, jak je nakládáno s penězi z prodeje, se musel Karel Petránek (SNK-ED) domáhat osobně. Odpověď dostal až po dvou měsících s tím, že už chybí 52 miliónů korun. „Město splácí úvěry. Uhrazena byla přístavba hotelu Beránek. Je dobře, že radnice platí dluhy. Nechápu ale, proč o tom nesmí vědět zastupitelé,“ dodal.

Utrácení pokračuje

Utrácení peněz, u kterých nemá radnice jistotu, zda je po vyšetřování policie nebude muset vracet i nadále pokračuje. Už teď město dalo 7,5 miliónu do stavebních úprav na Poliklinice Náchod a dalších 11,5 poslalo na revolvingový úvěr. Deník kontaktoval Starostu Oldřicha Čtvrtečku, aby utrácení bez souhlasu zastupitelů zdůvodnil. Ten ale odmítl odpovědět. „Potom, co předvádíte, nemá smysl, abych s vámi mluvil,“ dodal a telefon zavěsil. Mluvčí radnice Nina Adlof postup radnice hájí. „Peníze z prodeje pivovaru byly použity na investice ve prospěch města. Jednorázovým doplacením úvěrů ve výši zhruba 52 miliónů, došlo k úspoře v rozpočtu pro rok 2009, a to ve výši 19 miliónů,“ dodala.

I zbytek peněz má však už svého adresáta. Osmdesát šest miliónů je připraveno na stavební úpravy Základní umělecké školy v Náchodě.

Část spolknou i opravy komunikací Slunečná, Blažkova a Brožíkova. „Těch více než 90 miliónů korun, máme uloženo v bance na termínovaných vkladech,“ uvedla mluvčí.

Opozici nechápe postup radnice

Nad tím, co se na náchodské radnici děje, kroutí opozice hlavou. „Soud řeší, zda průběh tendru na pivovar proběhl zákonně a radnice utrácí peníze o kterých ani neví, zda je nebude muset vracet,“ diví se zastupitel za ČSSD Miroslav Brát. „Od úterý víme, že prodej pivovaru vyšetřuje Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality. Co se asi stane až soud peníze z prodeje zabaví. Kde radnice vezme 150 miliónů, aby je mohla vrátit,“ zamýšlí se Brát. „Jde pouze o spekulaci. Takovou situaci si nepřipouštíme,“ reagovala mluvčí radnice.

Iva Cvetanová odešla z ODS

Způsob prodeje pivovaru, který teď zaměstnává soud i policii, kritizovala v minulosti nejen opozice. Průběh prodeje vyprovokoval k razantnímu kroku i zastupitelku koalice Ivu Cvetanovou (ODS). Stranu těsně před hlasováním o prodeji opustila. „Chtěla jsem svobodu při hlasování. Nebýt vázána názorem ODS,“ sdělila Deníku Cvetanová. K odchodu z ODS ji přivedl vývoj situace kolem prodeje. „Z počátku se zdálo, že existuje záměr prodat pivovar dopředu vybranému zájemci, tedy společnosti LIF a.s.,“ říká Cvetanová. „Když pak město vyhlásilo tendr, řekla jsem si, že je vše v pořádku. Radnice ale nakonec vyřadila ze soutěže pivovar Holba, který dával o 35 miliónů víc. A to byla chyba. Vím, že smlouva nabízená Holbou nebyla na první pohled výhodná. Město ale mělo vyjednávat a ne zahodit šanci na lepší výdělek,“ dodala. Policejní vyšetřování okolností prodeje pivovaru vnímá pozitivně. „Sama nedokážu odhadnout, zda prodej byl, nebo nebyl zákonný. Rozhodně ale nebyl průhledný. Je určitě dobře, když to policie prověří. Alespoň skončí všechny spekulace,“ dodala.

Zdroj: Náchodský deník.cz | Autor: Jiří Máslo


Zásah Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality v budově radnice v Náchodě vzbudil značný rozruch. Důvodem je fakt, že policisté přišli zabavit počítače i dokumenty, které souvisejí s prodejem náchodského pivovaru. Cílem je prověřit legálnost transakce za 150 miliónů korun.

Starosta Oldřich Čtvrtečka však potřebnost zásahu policie zpochybnil. „Máme všechno v pořádku,“ tvrdil včera novinářům.

Foto

Způsob, jakým město vybíralo kupce pro náchodský pivovar byl již dříve terčem kritiky opozičních zastupitelů. Řada z nich zpochybnila i transparentnost výběrového řízení, které jako vítěze určilo společnost LIF a.s. Zastupitelstvo však nakonec prodej do vlastnictví LIF a.s. schválilo a pivovar prodalo.

Takový výsledek se nelíbil pivovaru Holba a.s., který byl jedním z účastníků řízení. Průběh i výsledek tendru proto napadl žalobou u soudu. Radnice se odvolala a Vrchní soud v Praze dodnes o legálnosti prodeje nerozhodl. Úterní zásah policie, tak jen posiluje podezření, že s prodejem výrobce piva Primátor nemusí být vše v pořádku.

Starosta Náchoda však v policejním zásahu nevidí problém. „Vydali jsme všechny věci, které se týkají výběrového řízení. A taky smlouvy s pivovarem. To je vše co k tomu můžu říct,“ dodal. Radnice odmítá chybu při prodeji pivovaru, už teď rozděluje miliony získané z prodeje

Kdo ponese odpovědnost v případě, kdy policie, nebo soud porušení zákona odhalí? Radnice takové otázky odmítá: „To předjímáte,“ reagovala na dotaz Deníku mluvčí radnice Nina Adlof. „Jsme přesvědčeni, že policie nic neodhalí. Já i pan starosta jsme už mnohokrát do médií řekli, že žádné pochybení v procesu prodeje nebylo. Takže my ani nepočítáme s tím, že by měl někdo nést nějakou odpovědnost,“ dodala. Radnici se nelíbil ani dotaz jedné z novinářek, zda existuje krizový scénář pro případ, že policie nedostatky najde. „Ale jakej krizovej scénář. Na co…??? Prosím Vás...? My jsme nemuseli vypisovat ani výběrové řízení. Tady stačilo jen v radě zvednout ruku, a bylo by to,“ reagoval emotivně starosta.

Opozice byla proti prodeji pivovaru

Jiný názor na transparentnost prodeje pivovaru však měla řada opozičních zastupitelů z ČSSD nebo i SNK-ED. Ti zpochybnili transparentnost tendru, ale i fakt, že pivovar byl prodán výrazně nižší nabídce. A to o 35 miliónů. Starosta, který kritiku vytrvale odmítal, se i po zásahu policie chová sebejistě. „Rozhodovala výběrová komise. Nabídky na koupi pivovaru byly v zastupitelstvu. A zastupitelstvo rozhodlo, tak jak rozhodlo. Nemám co dodat,“ reagoval rezolutně.

Radnice už rozděluje milióny

Regulérnost výběrového řízení stále posuzuje soud a okolnosti prodeje prověřuje policie. Radnice však už dávno začala rozdělovat milióny, které za prodej pivovaru dostala. Nechtěně to prozradila místostarostka Pavla Maršíková, když odpovídala na dotaz, co říká zásahu policie. „Jediné, co nás teď zajímá je, aby byly prostředky získané prodejem pivovaru účelně vynaloženy,“ prozradila evidentně omylem. Jak to bude řešit, když bude prodej zpochybněn ale nevěděla. „Nevím, nepočítalo se s tím. Termíny výplaty peněz na jednotlivé projekty však ale ještě nenastaly,“ dodala.

Zdroj: Náchodský deník.cz | Autor a foto: Jiří Máslo


Stovky návštěvníků, hektolitry zlatavého moku, hodiny hudební produkce – tak takovou podobu měl sobotní Den s Primátorem, který probíhal v areálu náchodského pivovaru.

Již před desátou hodinou u vstup do pivovaru postávali první nedočkavci, kteří čekali, až je pořadatelé úderem desáté pustí na pivovarský dvůr. Na něm už na první žíznivce čekaly ve stáncích a improvizovaných výčepech naražené sudy s různými druhy náchodského piva. Velký zájem byl zejména o novinku v podobě světlého jedenáctistupňového ležáku, který je na trhu teprve pár dnů.

Velkému zájmu mezi návštěvníky se těšila exkurze v provozech pivovaru. Ti, za nimiž se zavřela vrata vedoucí do skladu sudů, si pak prošli přes varnu, spilku, ležácký sklep a stáčírnu lahví celou provozovnu a na jednotlivých místech se dozvěděli zajímavosti o výrobě piva.

Zatímco v ležáckém sklepě byla teplota jen pár stupňů nad nulou, venku slunce pálilo na pivovarský dvůr, kde si své odehráli Roxette revival, Dukla Vozovna, Petr Bende, Bagr a Teplá Buchta. Z laviček na nohy ale návštěvníky zvedli až uvolnění Heebie Jeebies.

Po dvacáté hodině pivovarský dvůr osiřel a po odcházejících hostech zbyly jen stovky prázdných kelímků a uvolněné lavičky.

Foto a video zde...

Zdroj: Náchodský deník.cz | Autor: Jiří Špreňar


Přestože dosud není jasné, jak dopadne žaloba pivovaru Holba na prodej pivovaru v Náchodě, město už začalo čerpat 150 milionů korun, které v únoru za prodaný městský pivovar získalo.

Z části peněz město splatilo úvěr od banky. Osmačtyřiceti miliony splatili radní úvěr u banky, který si před lety vzali na odkoupení hotelu Beránek na náměstí. Další část peněz zřejmě město poskytne na rekonstrukci a přístavbu Základní umělecké školy v Náchodě.

Při rozdělování peněz z Evropské unie s tímto projektem Náchod neuspěl. „Přestože podle našeho názoru byl projekt rekonstrukce a přístavby základní umělecké školy zpracován výborně a podmínky pro udělení dotace splňuje, nedostali jsme na něj z evropských peněz ani korunu. Dotaci se ještě pokusíme získat, ale pokud to nevyjde, na výstavbu školy použijeme část peněz za pivovar,“ řekl náchodský starosta Oldřich Čtvrtečka.

Přestavbu základní umělecké školy město zahájí na podzim. Podle starosty bude umělecká škola i významnou součástí prevence kriminality ve městě, kde žije početná romská minorita.

Vadí mi, že několik úředníků někde od stolu, aniž by se podívali do Náchoda, rozhodlo, že základní uměleckou školu nepotřebujeme,“ dodal Čtvrtečka.

Starosta: Když zaplatili, případ pro mě skončil. Případ pivovar prý pro něj skončil ve chvíli, kdy se na účtu města objevila částka, za niž město náchodský pivovar prodalo.

Soud ať případ řeší, pro mě je hlavní, že jsme pivovar prodali za nejvyšší cenu, kterou jsme mohli získat,“ tvrdí starosta. Připustil však, že pokud soud rozhodne, že prodej pivovaru v pořádku nebyl, město se tím bude muset zabývat. „Zatím si však nepřipouštíme, že by byl v prodeji pivovaru problém a nevidíme v něm nic sporného,“ uvedl starosta. O pivovaru by měly soudy rozhodnout zřejmě na podzim. Proti prodeji se odvolal pivovar Holba z Hanušovic, který se rovněž zúčastnil výběrového řízení, ale výběrová komise navrhla městské radě jeho vyřazení pro nedodržení podmínek. Několik dnů po rozhodnutí o prodeji soud vydal předběžné opatření, jímž převod akcií zakázal.

V té chvíli už ale byly akcie prodány,“ tvrdí Čtvrtečka. Podle něj byl prodej fakticky dokonán zvednutím rukou zastupitelů a tím, že firma stihla za pivovar zaplatit dřív, než soudkyně předběžné opatření vydala. Na dotaz médií uvedla, že pokud se tak opravdu stalo, prodej pivovaru byl legální.

Přesto na podzim bude soudkyně o žalobě pivovaru Holba rozhodovat. Na druhé straně bude řešit i stížnosti, které právníci společnosti LIF a města podali na vydání předběžného opatření zakazujícího převod akcií.

Prodej pivovaru zkoumá i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně, a to kvůli podezření jednoho z účastníků soutěže na možnou takzvanou veřejnou podporu kupce. Filip Vrána z odboru vnějších vztahů však včera řekl, že úřad zatím čeká na stanoviskoměsta. „Záměr prodeje pivovaru jsme prošetřovali už vloni, ale závady jsme neshledali,“ řekl úředník.

Zdroj: iDnes.cz | Autor: Petr Broulík


Proč jste prodej pivovaru až do teď tajili? "Chtěli jsme to oznámit až bude transakce dokončena," říká starosta města Náchoda Oldřich Čtvrtečka.

Foto

Pátého března jste pořádali tiskovou konforenci. Téměř dva týdny po podpisu poslední smlouvy. Tehdy jste dostal otázku, jak se město postaví k tomu, že soud prodej pivovaru zakázal. Řekl jste, že to necháte na právnících, zda podají odvolání. Proč jste neřekl, že pivovar je už dávno prodaný?

Tady došlo k určitým dohodám a jasně se řeklo, že pokud nebudou peníze na účtu, tak se o tom mluvit nebude. Čili pokud nebyla transakce zcela hotová a uzavřená, nebyl záměr ze strany naší ani ze strany LIFu, tyto věci zveřejnit.

Kdy tedy byla transakce hotová?

Peníze přišly na účet města minulý týden v pátek. Tedy třináctého března. Zároveň byla předána i akcie pivovaru.

První dvě smlouvy byly podepsané ještě v den schválení prodeje zastupitelstvem. Poslední třetí pětadvacátého února. To je dva dny před tím, než soud vydal předběžné opatření, kterým prodej pivovaru zastavil. Proč jste tak spěchali?

Důvodem byly neustálé tlaky ze strany Holby, která posílala dopisy zastupitelům, aby je ovlivnila. Tak jsme chtěli pivovar co nejrychleji prodat. Nebýt toho, tak možná do toho předběžného opatření ještě spadneme. A prodej pivovaru nestihneme.

Soud se ale prodejem pivovaru bude zabývat. Na výběrové řízení je podána žaloba…

O tom nic nevím. Pokud by to byla pravda, tak by nás snad soud informoval?

Zdroj: Náchodský deník.cz | Autor a foto: Jiří Máslo


Přestože Krajský soud v Hradci Králové zakázal předběžným opatřením Náchodu a LIFu jakkoliv nakládat s akciemi náchodského pivovaru Primátor, LIF jako vítěz výběrového řízení zaplatil minulý pátek cenu 150 miliónů korun a pivovar ovládl.

Náchodský pivovar Primátor už nepatří městu. Přestože Krajský soud v Hradci Králové zakázal 27. února předběžným opatřením Náchodu a LIFu jakkoliv nakládat s akciemi tohoto třináctého největšího pivovaru v zemi, LIF jako vítěz výběrového řízení zaplatil minulý pátek cenu 150 miliónů korun a pivovar ovládl.

Na pondělí je už novým akcionářem svolána valná hromada. Vrcholí tak spor s neúspěšným zájemcem o Primátora - pivovarem Holba, který nabízel za Primátora až 185 miliónů a výsledek hlasování náchodských zastupitelů z 23. února napadl žalobou kvůli údajně nerovným podmínkám v tendru. Pouhé čtyři dny po hlasování pak uspěl u soudu s předběžným opatřením. To mělo až do řádného soudního projednání převodu akcií zabránit.

Oklikou k ovládnutí pivovaru

Nestalo se tak. "Prase už je z chlívka," komentoval situaci anonymně jeden z právníků, který je do případu zapojen. Starosta Náchoda Oldřich Čtvrtečka i zástupci LIFu, který ovládá například většinu v pivovarech Svijany a Rohozec, ve vší tichosti žalobu Holby a následný verdikt soudu předběhli.

Smlouvu o převodu akcií totiž podepsali hned po hlasování zastupitelů a akcie okamžitě deponovali u notáře do doby než LIF zaplatí celou sumu. "Smlouvu jsem podepsal na základě zmocnění zastupitelů. Vše jsme konzultovali s právníky. S akciemi pivovaru může LIF už nakládat, kupní cena je na našem účtu," potvrdil teď starosta.

Přestože žalované město a LIF předběžné opatření nerespektovaly, podaly proti němu tento týden odvolání. Spoluvlastník LIFu Miroslav Kučera říká, že kvůli nepravdivým nařčením ze strany Holby. "Pivovar je už náš. Ale musíme se bránit tvrzením, které na naši adresu používá Holba."

Šéf Holby: Bez komentáře

Holba, která patří do českého pivovarnického uskupení PMS Přerov, uvádí ve své téměř třicetistránkové žalobě, že "pokusy o prodej akcií jakož i nabídky účastníků do výběrového řízení a rozhodování Města Náchod o vítězi svědčí o tom, že docházelo k nekalosoutěžnímu jednání". Radnice byla podle žaloby už předem rozhodnuta prodat pivovar LIFu.

Předseda představenstva Holby Zdeněk Konečný nechtěl už dříve případ žaloby komentovat. "O tom, že by se LIF už stal vlastníkem, nemám žádné informace. To v tuto chvíli nemohu komentovat," reagoval nyní Konečný. Dá se ale předpokládat, že týmy najatých právníků z obou stran svou práci ještě neskončí.

Prodej náchodského pivovaru se už vleče rok. Radnice se ho pokoušela prodat nejprve jedinému zájemci – už tehdy to byl LIF, postupně se s nabídkami objevili i další zájemci, ale po nátlaku opozičních zastupitelů došlo nakonec na klasické výběrové řízení.

Primátor je roční produkcí 130 tisíc hektolitrů při tržbách 180 miliónů korun v pořadí třináctým pivovarem na českém trhu. Loni se o něj zajímaly i další firmy, například bratislavský pivovar Stein nebo ruský exportér českého piva Russian Tradition Group.

Zdroj: iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr


Prodej Pivovaru: Co pan senátor neřekl

[pondělí, 9. březen 2009]

Nevím co vedlo pana senátora Pakostu k napsání článku v pátek 27. 2. 2009 v Náchodském deníku. Ať již to bylo odmítnutí nabídky pana senátora na spolupráci při prodeji pivovaru ze strany radnice, kterou nabízel, či mu tak zachutnalo pivo Holba, neopravňuje ho to ke klamání veřejnosti v takové míře, které se ve jmenovaném článku dopustil.

Tvrzení o výhře LIFu v počátku je zavádějící už tím, že pan senátor tuto nabídku za 100% akcií snížil ze 135 mil. Kč na 90 mil. Kč a nabídku Holby 150 mil. Kč naopak prezentuje jako dvojnásobek. Na základě nabídky LIFu dala rada na vědomí úmysl prodat pivovar a zároveň vyhradila právo jednat o prodeji zastupitelstvu města. Tento úmysl byl zveřejněn po dobu cca 42 dnů a na základě tohoto zveřejnění byly učiněny další nabídky. Protože nešlo o výběrové řízení, mohli zájemci o pivovar své nabídky do konání zastupitelstva doplnit či nabídku navýšit. Do zastupitelstva se potom dostaly jako dvě nejvyšší nabídky - nabídka firem Ruská tradiční a LIF se stejnou cenou 165 mil. Kč. Tedy nabídky o 15 mil. Kč vyšší než firmy Holba. Ta však po zjištění, že nabídky ostatních společností jsou vyšší než její, odstoupila, ač měla možnost i ona nabídku navýšit. Místo toho radši podala stížnost na nabídkové řízení spolu se spřízněnou firmou Stein k Úřadu pro hospodářskou soutěž. Dnes jsem tomu rád, protože Úřad pro hospodářskou soutěž vyloučil pochybení a potvrdil, že na postupu města a výkladu jeho právníků neshledal žádnou závadu. V jeho vyjádření se potvrdilo, že prodej akcií je záležitostí akcionáře a valné hromady, což v případě města Náchoda je v kompetenci rady města. Jak jsem výše uvedl, rada již dříve rozhodla, že tuto pravomoc přenechá zastupitelstvu. Na zastupitelstvu města byly předloženy všechny nabídky a varianty prodeje a o všech bylo hlasováno. Zastupitelstvo města všechny návrhy odmítlo a prodej pivovaru zamítlo. Již z toho je zřejmé, že tvrzení o výhře společnosti LIF je nesmysl. Překvapením pro mne na tomto zastupitelstvu byly dvě události. Ochota SNK-ED prodat pivovar Ruské tradiční a změna postoje ČSSD, když jsem navrhl pivovar neprodávat a ponechat toto rozhodnutí novému zastupitelstvu, které vznikne po volbách v roce 2010.

Další postup již byl mnohokrát probrán. Na žádost opozice bylo zadáno nezávislé agentuře výběrové řízení. Zastupitelstvo stanovilo podmínky tohoto řízení. Každá podmínka byla jednotlivě probrána a odsouhlasena. Všechny připomínky, zejména pana zastupitele Petránka, byly zapracovány a proběhlo řádné výběrové řízení. Osmičlenná komise došla k jednoznačnému závěru. Pivovar Holba nesplnil tři z předepsaných podmínek:

1. Firma neuvedla výši vlastního jmění

Pan Pakosta uvádí, že naopak LIF neuvedl výši základního jmění. Pokud se podívá do usnesení zastupitelstva, zjistí, že tento údaj zastupitelstvo nikdy nepožadovalo. Otevřenost ostatních firem na rozšířené radě o jejich majitelích a struktuře, prudce kontrastovala s neochotou firmy Holba sdělit v tomto směru jakékoliv informace.

2. Firma neprokázala dostatečně připravenost k financování

V podmínkách bylo uvedeno – „Zájemce jednoznačně prokáže dostatečné zdroje financování (závazné prohlášení banky v případě úvěrování a nebo aktuální výpis s prokázáním blokace)“

LIF dodal potvrzení o výši finančních prostředků na svém účtu, které jsou dostatečné pro uvedenou transakci i připravenosti k jejich blokaci.

Holba dodala vyjádření KB, že je ochotna se podílet. Není zde řečeno, že firma Holba má dostatečné prostředky ani v jaké výši se hodlá komerční banka na této transakci podílet. Navíc na tomto dokumentu chybí razítko banky.

3. Cena - bezesporu to nejdůležitější na celé transakci

LIF 150 mil.Kč za 100% akcií. bez dalších podmínek.

Holba 185 mil. Kč za podmínky:

Podmínka č. 1 (čl. 3.3)

Vyplacení této ceny je podmíněno stavem společnosti k 31. 12. 2008. A to zejména tím, že na účet společnosti Holba bude převedena částka nejméně 49 mil. Kč, kterou Pivovar Náchod obdržel za Beránek Náchod. Bez souhlasu Holby nebude nikterak z touto částkou nakládáno.

Holba tedy nechce za 185 mil. Kč jenom pivovar, ale i 49 mil. Kč za Beránek Náchod. Její skutečná nabídka tedy činí jen 136 mil. Kč. Tato podmínka navíc nemůže být ani splněna protože touto částkou pivovar bezprostředně po nabytí splatil své úvěry, zejména u KB.

Podmínka č. 2

Kupující zaplatí cenu nejpozději do 5 let. V případě, že v průběhu této doby dojde ke zhoršení finanční situace pivovaru bude poskytnuta sleva. Laicky řečeno. Vy nám předáte pivovar. My v něm budeme až 5 let bez zaplacení hospodařit a pokud se nám nepovede dobře, dostaneme slevu. Dobré, že. A to nemluvím, již o tom, že tento návrh není v souladu ze zadávacími podmínkami.

Podmínka č. 3

Pokud nedojde do 5 let k dohodě na ceně má kupující strana možnost bez jakýchkoliv sankcí od smlouvy odstoupit. Naopak, poruší-li podmínky prodávající strana, má kupující právo požadovat pokutu až do výše 50 mil. Kč.

Dalšími odkazy na slevy se kupní smlouva přímo hemží. Až si člověk musí říci spolu s klasiky. Nakupujte chytře a nebo nechci slevu zadarmo. Kdo nevěří, má možnost požádat dle zákona o informacích o její kopii.

Ještě k Vám pane senátore. Váš článek je bezprecedentním lobingem pro firmu Holba. Domnívám se, že by jste se měl takovýchto kroků ve Vašem postavení vystříhat a spíše se věnovat dalším svým povinnostem a to ať ve funkci senátora a nebo předsedy představenstva náchodské nemocnice. Zvláště v této funkci máte co napravovat.

Zdroj: Náchodský deník.cz | Autor: Oldřich Čtvrtečka, starosta Náchoda


Prodej Pivovaru Náchod

[úterý, 3. březen 2009]

* Jak to vidí generální ředitel Pivovaru Náchod

Nechci komentovat, zda je schválení prodeje pivovaru firmě LIF správné, nebo ne, jsem ale rád, že se konečně něco stalo. Až za rok či více let uvidíme, zda jsme učinili dobře. Každopádně máme za sebou téměř roční martýrium, na jehož konci se záměr prodat pivovar uskutečnil. Těch devět měsíců, kdy zamýšlený prodej procházel opakovaně a bez nějakého konkrétnějšího výsledku jednáními zastupitelů, bylo značně nervózních. A za takové situace, kdy není jasná budoucnost, je někdy těžké motivovat zaměstnance či udržet obchodní vztahy. Po verdiktu zastupitelstva už můžeme zase jet naplno. A třeba nám v tom pomůže i současný propad koruny, protože jsme hodně zaměřeni na export a loňské posílení koruny nás trochu postihlo.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autor: Josef Hlavatý, generální ředitel Pivovaru Náchod


«« « Strana 8 z 12 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI