Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Nová Paka


Pivní.info



Letní soutěž o soudky Novopackého piva

[čtvrtek, 9. červenec 2015]





Velikonoční pivo

[středa, 23. únor 2011]

Ani letos na jaře nebudou příznivci zlatavého moku z Nové Paky ochuzeni o Velikonoční zpestření. Již na konci ledna byl uvařen polotmavý speciál, který momentálně zraje v ležáckém sklepě. Pivo nezaměnitelné karamelové chuti, granátové barvy a typického aroma bude na pultech od 10. kalendářního týdne.

Foto

Zdroj: Pivovar Nová Paka


Za slunečného počasí a značného zájmu přihlížejících diváků v sobotu členové novopackého rybářského svazu provedli výlov Pivovarského rybníka.

Vyznavači Petrova cechu pomocí keserů a podběráků vylovili převážně kapry a rybí plůdek. Nejvzácnějším úlovkem se stala tři čtvrtě metru dlouhá štika. Úlovek byl přemístěn do kádí a odtud převážná část transportována do jahodnické nádrže.

Poslední výlov Pivovarského rybníka se uskutečnil před třemi lety, a jak nám sdělil jednatel MO ČRS Josef Šeps, pro packé rybáře byl sobotní zřejmě i posledním. Majitel rybníka – Pivovar Nová Paka a. s. vypověděl MO ČRS nájemní smlouvu a v budoucnu bude vodní plochu obhospodařovat sám.

Zdroj: Jičínský deník.cz


Přinášíme rozhovor s ředitelem pivovaru v Nové Pace o dalších plánech podniku

Vydařilo se léto podle vašich představ?

Samozřejmě vždy by mohlo být lépe (současně i hůře), ale nestěžujeme si. To, co jsme si naplánovali pro letošní rok, jsme sice nesplnili na 100%, ale z druhé strany loňskou skutečnost jsme překročili, takže vezmeme-li do úvahy obecně pokles spotřeby piva u nás a nepříliš optimistické vyhlídky na obecnou ekonomickou stabilitu, raději s vynecháním té politické…, mohlo být i hůře.

Foto

Co táhne ekonomiku pivovaru?

Myslím, že prostá, ale smysluplná diverzifikace našich aktivit. Podniková ekonomika není založena jednostranně. Výkyvy v jedné části našich aktivit, které mohou být zapříčiněny čímkoli, a narovnání v daném směru do původního nastavení, je-li to vůbec možné, resp. vyplatí-li se to vůbec, není pak otázkou přežití či nepřežití firmy jako celku, ale „jen“ přijetím vhodných opatření k posílení jiných aktivit, které se podílejí na prosperitě podniku.

Je možno to konkretizovat?

Samozřejmě, v loňském roce jsme ztratili značnou část vývozu do USA, ne proto, že by snad za louží naše pivo přestalo chutnat, ale proto, že volatilita české koruny působí jako magnet pro spekulace s ní a zároveň likviduje pozice našich výrobků v zahraničí, v tomto případě v dolarových oblastech. Trendové pozvolné posilování domácí měny je přirozeným procesem, je-li opřeno o vyšší produktivitu práce, skokové změny likvidují plánování, dávají možnost vydělat jiným subjektům a znamenají leckdy vyklizení pozic těch, kteří je step by step budovali po dlouhá léta, což v případě amerického trhu je náš konkrétní případ.

Foto

Vzpomínám si, že v našem posledním rozhovoru jste „vyrazili“ s novopackým pivem do Číny (vložený snímek). Jak se vám tam daří?

Vzali jsme to jako velkou výzvu a podařilo se nám celý obchodní případ dotáhnout do finální realizační podoby. Cesta k výsledku byla dlouhá a vůbec ne jednoduchá, jiná mentalita lidí, zcela odlišné přístupy k věcem, které by nejen u nás, ale i v rámci Evropy byly považovány za standardní. Za základní a zásadní moment považuji naši cestu do Číny, kde s dovozcem proběhla jednání, jejichž alternativní formu si nedovedu představit. Právě naše fyzická přítomnost a detailní projednání všech nuancí obchodu na místě umožnilo následně bezproblémovou realizaci zakázek. Ke dnešku jsme vyvezli 500 hl piva, do konce roku máme objednávky na 600 hl, což hodnotím v prvním roce spolupráce jako slušný výsledek.

Nelze si nevšimnout rozšíření obalového sortimentu u konkurence o plastové obaly...

Víte, když jsme s plastem před deseti lety začínali, byli jsme považováni za blázny, a některé komentáře, které máme založeny v našem archívu, byly nejen dosti zajímavé, ale řekl bych některé až za hranicí vkusu, a dnes se to na regálech obchodů plastovými lahvemi jen hemží…

Poslední otázka, jestli dovolíte, bude směřovat k vašim plánům pro rok 2010.

Zůstat malým nezávislým pivovarem a vařit dobré české pivo, myslím, že v této větě je vše podstatné.

Děkuji za rozhovor

Zdroj: Jičínský deník.cz | Autorka: Pavlína Krejčová, Pivovar Nová Paka | Foto: Alena Kaňková


Hemp BrouCzech

[neděle, 15. únor 2009]

V pondělí 9.2.09 jsme na svět přivedli dalšího z rodiny Broučků (nebo BrouCzků?), a to konopného Hemp BrouCzka. Oproti Hemp Valley Beer má mnohem výraznější konopnou příchuť a i cena bude pro zákazníky mnohem příjemnější... Pivo je prozatím nabízeno v podnikových prodejnách za akční ceny, tak neváhejte a využijte příležitosti naše nové pivo ochutnat!

Zdroj: Novopacké pivo.cz


Akciový pivovar v Nové Pace si navzdory „zamrzlé době“ nevybírá pauzu ani v lednu nového roku.

Po úspěšném uvedení nového nealkoholického piva v závěru roku 2008, jehož prodeje mimochodem zaznamenaly trojnásobný nárůst oproti prodeji stejného sortimentu v minulém období, bude rodina novopackých Brouků rozšířena o dalšího člena.

Po Moto Broukovi přijde co nevidět na svět Hemp Brouczech, speciální ochucené pivo, jež je alternativou současného Hemp Valley Beer. Na otázku, v čem je odlišnost obou značek, odpověděl sládek pivovaru pan Klazar poněkud tajemně: „Ochutnejte a uvidíte.

Na krizi máme natrénováno

Další otázka směřovala na ředitele pivovaru Ing. Jaromíra Bulka: „Jak hodnotíte současnou světovou hospodářskou recesi, jak se projevuje na fungování pivovaru?“ „Nevím, o jaké recesi, či snad krizi hovoříte. Jsme zvyklí na „skvělé“ podnikatelské prostředí u nás, stejně tak i legislativu a jako proexportní pivovar jsme dostali tvrdé rány již před rokem, kdy abnormální, ničím nepodložená revalvace české měny dala možnost vydělat spekulantům a zároveň poškodila ekonomické subjekty, na nichž byla (a je) založena výkonnost českého hospodářství. Když k tomu přidáme komoditní stresy, tak výsledkem je to, že máme takzvaně natrénováno a budeme optimisticky doufat, že se nedočkáme sice v brzké době světlých zítřků, ale mohli bychom se třeba dočkat termínu přijetí jednotné evropské měny, když už se nad Tatrami zablýsklo…“ řekl ředitel novopackého pivovaru.

Na marketingu jsme se od Pavlíny Krejčové dověděli, že Pivovar Nová Paka byl osloven velvyslanectvím České republiky v Maďarsku ohledně dodávek piva u příležitosti setkávání velvyslanců, jejich zástupců či jiných diplomatů během českého předsednictví Evropské unie.

Novopacké pivo jsme v Maďarsku poprvé prezentovali loni v květnu během festivalu „Dny Prahy v Budapešti“. Maďarům natolik zachutnalo, že si obchodní rada Tamás Csémy vybral novopacký ležák jako tradiční české pivo, kterým bude uctívat své hosty na pravidelném setkávání různých diplomatů během českého předsednictví.

Diplomatům chutnalo

Pivovar Nová Paka proto nemohl chybět ani na zahajovacím večírku, který české velvyslanectví v Budapešti pořádalo v pondělí 12. ledna 2009. Diplomaté si při setkání pochutnávali na světlém ležáku, velký úspěch sklízel také tmavý Podkrkonošský speciál.

Novopacký pivovar tak kromě navázání slibných mezinárodních obchodních kontaktů úspěšně prezentoval náš region.

Zdroj: Jičínský deník.cz | Autor: Pavlína Krejčová


Pivovar Nová Paka a.s. přichází na trh s novinkou. Poprvé ve své historii vyrobil nealko pivo, které získalo trefný název Moto Brouk.

Nealkoholické pivo je již v těchto dnech expedováno jak v NRW lahvích, tak v sudech. Určeno je pro tuzemský i zahraniční trh.

Obsahuje do povoleného limitu 0,5 % alkoholu a má prý podle názoru prvních konzumentů netradiční, ale zajímavou chuť. Nealkoholický nápoj poznáte v obchodech podle nápadné modré etikety.

Foto

U jeho zrodu stál sládek Ladislav Klazar. Prozrazuje, že byla vytvořena nová receptura jak ve složení surovin, tak ve výrobním procesu, kdy se muselo zabránit tvorbě alkoholu.

Mám pocit, že se podařilo. Musel jsem nastudovat trochu literatury, zapřemýšlet o složení a množství surovin a pak pohlídat výrobní proces. Pivo se povedlo hned napoprvé, uvařeno bylo za 3 týdny,“ říká sládek.

Novopacký pivovar s padesáti zaměstnanci má roční výstav 50 tisíc hektolitrů piva a i s novinkou nabízí celkem devět druhů zlatavého moku. Existence podniku se podle ředitele Jaromíra Bulka opírá o tři pilíře – zásobování regionu, podporu turismu a export. K samotné existenci závodu dodává:

Náš stát pramálo dělá pro podporu středních podniků. Vzhledem k silné koruně a slabému dolaru jsme museli korigovat naše exportní aktivity. Nicméně se nám podařilo uzavřít kontrakt s Kanadou a Moskvou, stále vyvážíme do Pobaltí, Koreje, Polska i Německa.

Zdroj: Jičínský deník.cz | Foto: /Iva Kovářová


Během dne otevřených dveří využilo mnoho zájemců z řad veřejnosti možnosti prohlédnout si interiér tohoto významného podniku ve městě, který zaměstnává 60 lidí.

Exkurze do sladovny, stáčírny a dalších prostor zaujala nejen muže, kteří holdují pivu.

Tento lahodný mok bylo možné dopřát si přímo u brány pivovaru a dokonce zde i zakoupit dvoulitrová balení určená pro vývoz do zahraničí.

Fotogalerie zde...

Zdroj: Jičínský deník.cz | Autor: Alena Kaňková


Anglický průvodce chválí packé pivo

[čtvrtek, 11. září 2008]

Mezi deset nejlepších pivních výletů v průvodci Good Beer Guide Prague and the Czech Republic se dostal i pivovar Nová Paka. Prestižní londýnský internetový deník Times On Line vloni uveřejnil o průvodci článek a novopacký pivovar tam zabodoval pivem s příchutí marihuany.

Praha je sice Mekkou pivařů, ale pokud chcete ochutnat i velmi zajímavá piva, musíte vyrazit ven z hlavního města,“ píše britský deník. Autor popisuje, že v zemi, kde se vypije nejvíc piva na hlavu, je plno pivovarů, které vaří dobrá piva. Je to dobrá varianta pro ty, kteří se nechtějí tlačit v davu v oblíbených pražských hospodách. Doporučuje pivní výlety, které ani nepřijdou moc draho. Vždyť pivo je v Česku někde levnější než voda, argumentuje. Mezi desítkou vybraných pivovarů je i Nová Paka. Autor připomíná, že pivovar byl založen nad místním rybníkem v roce 1872. Poslední dva roky své prostory rekonstruoval a návštěvníkům nabízí posezení v restauraci přímo na varně. Pivaře láká na pivo ochucené konopným extraktem, které voní po marihuaně. „Cesta z Prahy do Nové Paky vám zabere jen dvě hodiny,“ píše v průvodci.

Zástupci pivovaru potvrzují, že poslední dva roky intenzivně podporují takzvanou pivní turistiku. „Exkurze jsme pořádali už dříve, ale poslední roky se jim více věnujeme, a to i díky nově zbudované restauraci. A zájem neustále roste,“ říká marketingová manažerka Pavlína Krejčová. Pivovar oslovil cestovní kanceláře, které do pivovaru vozí turisty.

Pravidelně k nám přijíždějí němečtí turisté z Harrachova nebo z Lázní Bělohradu. Ale samozřejmě také domácí návštěvníci. Při exkurzi projdou všemi provozy pivovaru, ve sklepě ochutnají pivo přímo z ležáckého tanku a návštěvu završí v restauraci na varně. Tam jsou připraveny dva druhy piv, které ochutnávají. V naší prodejně si pak mohou koupit kompletní sortiment,“ říká Krejčová.

Novopacký pivovar vaří sedm druhů světlých i tmavých piv a mimo jiné také Hemp Valley Beer, které tak vychvaluje anglický průvodce. Je to ochucené pivo s konopným extraktem z rostlin rostoucích v horských údolích Švýcarska.

Zdroj: MF Dnes.cz


Šéfa Strany zelených Hradeckého kraje Stanislava Pence vyšetřuje policie. Bude jí vysvětlovat, jak si mohl dovolit nechat vyvěsit pět tisíc plakátů s motivem konopí. Z této rostliny se vyrábí marihuana.

Zvláštní ovšem je, že list toho samého konopí zcela legálně zdobí etiketu speciálního piva, které vyrábí pivovar v Nové Pace . „Je to s posvěcením kriminalistického ústavu, bez jeho souhlasu bychom si uvést výrobek na trh nedovolili,“ podotkl ředitel pivovaru Jaromír Bulko. Výrobků s „marihuanovým“ motivem je na českém trhu víc.

Policie šetří Pencovy kontroverzní plakáty na vlastní popud. Žádné trestní oznámení mu nepředcházelo. A pro dvojí metr má vysvětlení. „Věc jsme začali šetřit na základě článku, který se objevil minulý týden v Hradeckém deníku a v němž Penc vystoupil se svými názory. Plakát to pouze dokresloval,“ uvedla policejní mluvčí Hana Klečalová.

Nekouřit, léčit!

V inkriminovaném článku z 10. října ale Penc kouření marihuany nijak nepropaguje. Právě naopak. Ale odkazuje na léčebné účinky konopí. „Vyrábí se (z něj) spousta léčebných prostředků a mastiček na ekzémy, na léčbu lupénky, Alzheimerovy choroby i roztroušené sklerózy,“ tvrdí Penc v Hradeckém deníku. A dále kritizuje, že kvůli marihuaně jsou lidé zavíráni. „Samotné pěstování konopí nemůže být trestným činem. Až třetina mladých užívá konopí, nebo chcete–li marihuanu, k relaxačním a léčebným účinkům. Je nesmyslem, aby kvůli tomu byli kriminalizováni,“ píše Penc. Svou plakátovou kampaní reaguje na řadu případů z poslední doby, kdy policie začala uživatele marihuany stíhat.

A nejde jen o teenagery. Z pěstování drog ve velkém nedávno policie obvinila 82letou důchodkyni z Bruntálska. Ta marihuanu nechávala kouřit svého vnuka. Policie u ní zadržela nevídané množství „trávy“ – dvě kila. „Jde mi o rozpoutání veřejné diskuze o přetrvávající a nesmyslné kriminalizaci marihuany. Je to obrovské tabu, které se svými letáky snažím prolomit,“ říká Penc.

A dodal, že k výslechu na policii si s sebou vezme do jedné ruky konopný džus, zakoupený v běžném obchodě, a do druhé novopacké konopné pivo. Budou argumentem a zároveň otázkou policii, v čem se propagace konopí v Pencově podání liší od obou výrobků. THC, tedy droga obsažená v marihuaně, je přítomna i v novopackém pivu. „Ale v podprahovém množství,“ říká ředitel pivovaru.

Penc podle svých slov zaplatil kampaň ze svého, stála ho 14 tisíc korun. Ve východních Čechách kandidoval za Zelené do parlamentu, znám je především jako chovatel koz. (Hradecký deník)


Pivovar Nová Paka v roce 2006 vyvezl opět téměř polovinu výstavu 57.400 hektolitrů, do zahraničí. Produkce pivovaru ilustrační foto redakcevzrostla o půl procenta, export se na ní podílel 27 tisíci hektolitry piva. Hospodaření za loňský rok očekává podnik ziskové, letošní výstav plánuje na loňské úrovni.

Pivovar v Nové Pace vaří pivo od r. 1872. V současnosti dodává na trh 8 druhů piva, z nichž jsou čtyři speciály. Zhruba 40 % produkce společnosti směřuje do zahraničí, tradičním trhem pro novopacké pivo je USA, pobaltské státy, Německo, Polsko, Izrael, Jižní Korea a Finsko.

V současné době pivovar zaměřuje své aktivity také na oblast cestovního ruchu. Klasický způsob vaření piva ve spojení s moderními poznatky a technologiemi, představují dobrý základ pro rozvoj turismu. (Čerstvé zprávy)


Zatímco se mnozí exportéři obávají situace na Blízkém východě, pivovar z Nové Paky na Jičínsku chce letos zdvojnásobit export piva do Izraele. Ředitel pivovaru Jaromír Bulko uvedl, že konflikt mezi izraelskou armádou a bojovníky Hizballáhu v Libanonu dodávky zatím nijak neohrožuje.

"Na jaře jsme od od izraelského rabína získali pro naše světlé pivo košer certifikát, což nám umožnilo dostat se do tamních obchodních řetězců orientovaných na košer potraviny," řekl Bulko. Dosud pivovar do Izraele exportoval klasické pivo, po získání certifikátu tam vyváží jen košer produkci.

Bulko přiznal, že podnik měl ze současného konfliktu v Libanonu obavy. "Kontrakt to však neohrožuje, právě nakládáme další dodávku. Pouze doprava piva byla přesměrována z přístavu Haifa do jižněji položeného přístavu Ashdod," řekl Bulko. Novopačtí chtějí export do Izraele zvednout až na sto tisíc hektolitrů.

Pivovar Nová Paka je známý svou orientací na export. Loni z jeho výstavu 57.160 hektolitrů šla téměř polovina na vývoz. Hlavními odbytišti jsou Německo, pobalstké státy, produkce směřuje i do Švédska, Polska, USA, Finska, Koreje. Letos chce pivovar zopakovat loňské výsledky. (iDnes)


Pivovar vaří originální mok

[pondělí, 17. říjen 2005]

Pivovar Nová Paka prodal 46 tisíc hektolitrů piva, což je skutečnost loňského roku. Do konce prosince by měl uvařit celkem 60 tisíc hektolitrů.

Akciová společnost Pivovar Nová Paka hospodaří od roku 2003 se ziskem, pracovní příležitosti nabízí 60 zaměstnancům. Podnik prošel v poslední době řadou změn, kterých si jistě všiml především zákazník.

Veškeré značky piva mají jednotné logo se soudkem u označení názvu Novopacké pivo. Přestal se vařit Bohém, nabídku obohatil speciální mok s výluhem konopných květů, který je určen především zahraničním zákazníkům. Ostatní zažité názvy, například Brouček, zůstávají. Pivo je navíc expedováno v nových kompaktních přepravkách, v obalech převažují klasické skleněné lahve, do plastových se stáčí okrajově.

"Od roku 2003 se pivovar stabilizoval co se týká portfolia zákazníků. U tuzemského trhu není vývoj tak strmý, stále svádíme boj s konkurencí. Navíc cena piva neodpovídá vynaloženým nákladům. Držíme se i klasické technologie výroby, což je ekonomicky náročnější," vysvětluje ředitel Jaromír Bulko.

Pivo za hranice Protože české pivo má v zahraničí stále svůj zvuk, vsadili Novopačtí na export. Za hranice vyvážejí padesát procent produkce. Zajišťují menší zakázky a dokáží tím flexibilně reagovat na poptávky trhu. Nechtějí riskovat závislost na jednom odběrateli, proto přistoupili k diverzifikaci zákazníků. Nyní vyvážejí do 12 států, největší část produkce směřuje do Německa, dále Švédska, USA a Polska. Mezi stabilní a zajímavé odběratele patří také Litva, Finsko. Packý mok ale putuje i do Izraele a Jižní Korey.

Vloni pivovar vystavil necelých 46 tisíc hektolitrů piva, nyní je splněn loňský výstav a do konce roku by zde měli uvařit 60 tisíc hektolitrů. Ředitel Bulko potvrdil, že tím se vlastně naplňuje stanovený cíl akcionářů, a to zařadit malý nezávislý pivovar mezi funkční, ekonomicky samostatné podniky s vybudováním stálé sítě zákazníků v regionu, zajímavých odběratelů v zahraničí a s podporou cestovního ruchu. "To jsou tři pilíře našich aktivit," zdůrazňuje ředitel a dodává, že podnik je stabilizován a úspěchy přikládá především dobré týmové práci.

Co se týče cestovního ruchu, společnost zřídila samostatné oddělení, které se zabývá přílivem návštěvníků a garantuje jim nejen prohlídku pivovaru s odborným výkladem a příjemným posezením v nové restauraci na varně, ale i možnost ubytování a stravování u svých partnerů z regionu, kteří úzce spolupracují s pivovarem.

Vedle dvoumilionové investice do prezentační místnosti byla dokončena celková rekonstrukce spilky, sklepa, revize vodního hospodářství s přepláštěním vrtu a modernizací vodovodní potrubí, renovována byla technologie na lahvové lince. Změnami prošel celý areál - došlo k vyasfaltování dvora, hlavní budova získala zčásti novou omítku, byla vyměněna okna, investice se dotkly nové počítačové sítě, vozového parku a také reklamy.

Zdražování neplánují

V současné době pivovar nepočítá se zdražením produktu, a protože podle ředitele je vždycky co vylepšovat, připravuje na prosincový trh překvapení. Půjde prý o originální pivo, které tu ještě nebylo. (Noviny Jičínska)


Strana 1 z 2 » »»
1 2

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI