Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info

Milovníci zlatistého moku si v spoločnosti priateľov či známych radi vychutnajú vo svojom obľúbenom podniku čapované pivo. Jednou z vecí, ktorá im napovie, aká je jeho kvalita, je aj certifikát „Čisté pivné potrubie“, zameraný na správnu starostlivosť o tento nápoj.

„Pivo, "Pivo, ktoré opúšťa brány našich pivovarov v Topoľčanoch a vo Veľkom Šariši, je v perfektnej kvalite. Aby si však rovnako vysokú kvalitu udržalo až do momentu, kedy si ho milovníci tohto nápoja vychutnajú načapované v pohári vo svojom obľúbenom podniku, treba splniť viacero podmienok. Jednou z nich je neodmysliteľne aj pravidelná sanitácia - čistenie výčapného potrubia v prevádzkach,“ povedal Ján Píry, obchodný sládok spoločnosti Pivovary Topvar, a.s. Ak chce zákazník zistiť, aká je kvalita čapovaného piva v jeho obľúbenom podniku, nápomocný mu určite bude okrem iných faktorov aj certifikát kvality „Čisté pivné potrubie“. Cieľom tohto projektu, ktorý organizuje a zastrešuje spoločnosť Pivovary Topvar, a.s., je motivovať prevádzky ku zvýšenej starostlivosti o výčapné zariadenia prostredníctvom pravidelného čistenia pivného potrubia. Získať uvedený certifikát kvality však nie je jednoduché a pýšiť sa ním možu iba bary, krčmy či reštaurácie, ktoré spĺňajú prísne kritériá. „Špeciálny sanitačný program Čisté pivné potrubie, ktorý je zameraný na zvýšenie správnej starostlivosti o čapované pivo v prevádzkach, naša spoločnosť spustila v roku 2006. Tento rok sme v júni certifikovali celkovo až 327 podnikov, v ktorých garantujeme čistotu pivného potrubia. Ich zoznam je dostupný na stránke www.pivovarytopvar.sk v sekcii s názvom Zábava,“ dodáva Ján Píry, obchodný sládok spoločnosti Pivovary Topvar,a.s. Každý podnik zapojený do projektu „Čistého pivného potrubia“ sa posudzuje na základe výsledkov meraní luminometrom – špeciálnym prístrojom, ktorý dokáže efektívne a veľmi rýchlo identifikovať mikrobiálnu kontamináciu a zmonitorovať hygienickú úroveň výčapného zariadenia. Zároveň je dôkladne sledovaný aj spôsob umývania pohárov, používanie čistiacich prostriedkov, tlačný plyn piva, rovnako aj hygienický stav a teplota skladovania piva. Odborné merania sa v prevádzkach pravidelne realizujú v polročnom intervale - na jar a jeseň. Ak prevádzka spĺňa všetky posudzované parametre, má nárok na certifikát kvality, v ktorom Pivovary Topvar garantujú čistotu pivného potrubia. Podniky ho však nedostávaju navždy, spoločnosť ho len zapožičiava na obdobie 6 mesiacov. Ak prevádzka následne pri opätovnom meraní nesplní podmienky, o certifikát príde.

Zdroj: Informuje.com | Autor: Omnipublic


Stížnosti obyvatel Jihlavy předčasně ukončily Jihlavské kulturní léto v místním pivovaru. Tam se měly až do konce září konat každý čtvrtek zdarma koncerty regionálních kapel.

Koncerty se na pivovarském dvoře konaly od začátku července a pro velký zájem se měly pokračovat až do konce září.

"Bohužel je pivovar blízko bytové zástavby. Obyvatelé to přes prázdniny tolerovali, ale s příchodem nového školního roku začalo na radnici chodit víc stížností. Jeden člověk poukazoval na to, že jeho dítě začalo chodit první rok do školy a nemůže kvůli hluku spát. Budeme to respektovat kvůli zachování dobrých vztahů, abychom příští léto mohli v koncertech pokračovat," uvedla Eva Vařejčková z jihlavského pivovaru Ježek.

Podotkla, že koncerty se konaly od 18 do 22 hodin, noční klid je přitom do konce září městem stanoven až do půlnoci. "Stanovený limit konce akce ve 22 hodin jsme o několik minut přetáhli jen asi ve dvou případech, kdy na to okamžitě městskou policii někdo upozornil," poznamenala Vařejčková, která přiznala, že stížnosti na hluk během léta byly. Pivovar ale pokutu za překročení hluku nedostal. "Všechno jsme měli povolené, samozřejmě hlukové limity jsou natolik nízké, že není problém naměřit nadlimitní hodnoty," řekla pořadatelka.

Koncerty pod širým nebem v rámci Jihlavského kulturního léta v pivovaru navštěvovalo v průměru kolem 300 lidí a během 11 večerů od července do začátku září se na nich představilo 22 regionálních kapel. Pivovar chce v nově vzniklé tradici pokračovat i příští rok, kdy oslaví 150 let od svého založení.

Zdroj: Vysočina Regiony.cz | Autor: Mediafax


Hokejisté Plzně sehnali pro sezónu 2009/10 nového hlavního partnera. Stal se jím pivovarský gigant Gambrinus, který je tradičním výrobcem plzeňského piva. Smlouvu ve čtvrtek podepsal kapitán, sportovní manažer a většinový vlastník hokejového klubu Martin Straka s vrchním sládkem Gambrinusu Janem Hlaváčkem.

Foto

"Jsme velmi rádi, že můžeme podpořit další dlouholetou plzeňskou tradici, a to hokejový tým," uvedl po podpisu smlouvy Hlaváček. "Věříme, že naše přispění pomůže nejen udržet plzeňský hokej na úrovni, kterou si zaslouží, ale zároveň přinese mnohé novinky a oživení pro fanoušky, bez jejichž podpory se neobejde," dodal.

Kromě klasické reklamní podpory obsahuje spolupráce další aktivity, které budou cílené především na fanoušky. Pivo Gambrinus bude k dostání ve všech prodejních místech plzeňské ČEZ Arény. Pro diváky budou o přestávkách připraveny zábavné a interaktivní soutěže. Plánované jsou také soutěže o volné vstupenky na zápasy nebo velká soutěž o účast na tréninku společně s hráči HC Plzeň.

Vedení plzeňského klubu mělo již po sezóně problémy naplnit rozpočet, ale díru v rozpočtu se nakonec podařilo zaplnit díky menším sponzorům, s přispěním města i díky samotnému Strakovi. Plzeňský patriot nakonec uhradil APK LH garanci ve výši sedm miliónů korun, nutnou k udělení extraligové licence, z vlastních peněz.

Zdroj: Hokej Sport.cz


Holbu Šerák ohodnotili pivní znalci jako třetí nejlepší pivo v republice. Stalo se tak v degustační soutěži, která se tradičně koná v rámci Dočesné v Žatci, kde Holba získala bronzovou medaili v silné konkurenci světlých jedenáctek. U Šeráku odborní degustátoři vysoce hodnotili nejen jeho vyváženou, plnou chuť a chmelové aroma, ale také lahodnou hořkost i celkový dojem po napití.

Oceněná Holba Šerák je vlajkovou lodí pivovaru a její roční produkce každoročně přesahuje 200 tisíc hl. Již 135 let ji pivovar vyrábí klasickým způsobem a právě díky tradičním výrobním postupům získává Šerák svoje výjimečné chuťové vlastnosti i vysokou pitelnost, která je pro tradiční česká piva typická.

Tradiční Dočesné, která se koná při příležitosti ukončení sklizně chmele a jejím odborným garantem je Chmelařský institut, se každoročně zúčastní pivovary z celé republiky. Letos mezi sebou soutěžilo na 150 vzorků různých piv, vařených převážně ze žateckého chmele. Žatecký poloraný červeňák stál při zrodu tradice českého piva a pro své typické vlastnosti je až dosud měřítkem kvality pěnivého moku.

Degustátoři hodnotí anonymní vzorky prostřednictvím degustačních lístků, kam uvádějí jejich pořadí. Nejlépe hodnocené vzorky postupují do finále, které určí jejich výsledné pořadí. Hodnocení vzorků probíhá ve dvou kolech, což zaručuje vysokou objektivitu výsledků.

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Holba Hanušovice


Dánsky pivovar Carlsberg podpísal novú štvorročnú sponzorskú zmluvu s Anglickou futbalovou asociáciou (FA).

Vzájomná spolupráca dvoch spomenutých subjektov sa po naplnení kontraktu predĺži na 19 rokov. Carlsberg zostáva oficiálnym pivom anglickej reprezentácie a FA Cup-u. Podľa novej dohody si môžu návštevníci londýnskeho Wembley priamo na štadióne kúpiť spomenutú značku piva.

"Tento krok jednoznačne potvrdzuje našu výnimočnú vzájomnú spoluprácu," nechal sa počuť riaditeľ Carlsbergu Gareth Roberts. Nová zmluva nadobudne platnosť 1. augusta 2010.

Zdroj: Marketer HNonline.sk | Autor: SITA


Prodej pivovaru se asi odloží

[čtvrtek, 10. září 2009]

Anheuser-Busch InBev prodej Staropramenu oddálí. Nesehnal kupce podle svých finančních představ.

Největší světová pivovarnická skupina Anheuser-Busch InBev (AB InBev) zřejmě na čas ustoupí od svého záměru prodat dvojku na českém trhu s pivem, Staropramen. Podle zdroje z oboru má za tímto rozhodnutím stát nízká cenová nabídka potenciálního kupce, jímž je lucemburská finanční skupina CVC Capital Partners.

Ta zůstala jediným zájemcem v tendru na prodej skupiny jedenácti pivovarů. Jde o společnost Pivovary Staropramen a další ve střední a východní Evropě - v Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku, Chorvatsku a v Srbsku a Černé Hoře, s celkovou kapacitou 15 milionů hektolitrů ročně. AB Inbev jedná o prodeji už více než půl roku.

Dvě miliardy nestačily

Původně chtěl lídr světového trhu získat prodejem peníze na první splátku dluhu ve výši 52 miliard dolarů za loňskou akvizici americké části skupiny Anheuser-Busch.

Finance však nakonec získal prodejem jihokorejské divize Oriental Brewery soukromé investiční skupině Kohlberg Kravis Roberts za 1,8 miliardy dolarů (34 miliard korun). Navíc si údajně vyjednal i odklad splátky dluhu, což mu dává větší časový prostor pro získání potřebných prostředků.

Podle neoficiálních informací činila nabídka CVC Capital Partners zhruba dvě miliardy dolarů, tedy kolem 40 miliard korun. AB InBev ale od prodeje očekával částku vyšší, až kolem 2,6 miliardy dolarů.

Zájem původně projevilo více firem, například světové finanční skupiny TPG, Kohlberg Kravis Roberts, Cinven Group, pivovarnická skupina Heineken nebo česká skupina K Brewery Trade. Uzávěrka přihlášek byla koncem letošního července, konečná nabídka údajně nakonec padla pouze od CVC.

Světová dvojka SAB Miller se o Staropramen neucházela, protože případný obchod by nejspíš neschválil tuzemský antimonopolní úřad. SAB Miller totiž už v Česku ovládá Plzeňský Prazdroj.

"Teď je nejhorší doba pro prodej firmy se špičkovým a kvalitním produktem. Prostě za ni dostanete příšerně málo. Navíc zájemcem bude spíše finanční spekulant, který si vsadí na to, že firmu prodá za tři pět let se ziskem dál. Prodej kvalitní značky do dnešní doby nesedne," míní Aleš Michl, analytik Raiffeisenbank.

Prodat v balíku je obtížné

"Do diskusí o prodeji naší společnosti se nenecháváme vtahovat a toto téma nekomentujeme. Soustředíme se na vaření a dodávání piva našim spotřebitelům a zákazníkům," uvedl k prodeji pro týdeník Ekonom mluvčí Staropramene Pavel Barvík. Podobnými slovy už dříve reagovali zástupci AB Inbev v belgické centrále Lueven.

Odborníci připouštějí dvě varianty řešení. AB InBev může záměr prodat skupinu evropských pivovarů včetně Staropramenu odložit, nebo že bude některé regiony prodávat zvlášť. Hledat kupce pro ne zcela homogenní skupinu pivovarů z různých trhů je totiž vždy poměrně obtížné.

"Pivovarnictví se přes probíhající globalizaci stále skládá z národních a regionálních trhů. Pivo není svou podstatou globální. Při prodeji je zapotřebí hodnotit konkrétní pivovar na konkrétním trhu," vysvětluje výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Na druhé straně peníze na splátky bude AB InBev potřebovat a dlouhodobě velmi pravděpodobně nechce Staropramen držet. Původní zájemce o akvizici, CVC Capital Partners, patří mezi globální soukromé kapitálové, investiční a poradenské firmy se sídlem v Lucemburku. Provozuje síť devatenácti kanceláří v Evropě, Asii a USA. Soustředí se hlavně na účelový nákup akcií. Ani s ním by tedy Staropramen nezískal dlouhodobého majitele.

Skupině Anheuser-Busch InBev kromě Staropramenu patří například značky Beck's nebo Stella. Toto největší pivovarnické uskupení vzniklo poté, co se belgický InBev loni dohodl na koupi americké společnosti Anheuser-Busch za 52 miliard dolarů. Belgičané loni také ovládli výrobce proslulého amerického Budweiseru.

Společnost Pivovary Staropramen

Tržní podíl - 15,6 procenta

Druhý největší výrobce piva v České republice a druhý největší český exportér piva.

Tržby z prodeje 2008 - 4,05 miliardy korun

Zisk za rok 2008 - 289,6 milionu korun.

Společnost provozuje dva pivovary - Staropramen a Ostravar.

Je členem skupiny Anheuser-Busch InBev, která vznikla loni v listopadu poté, co belgický InBev převzal amerického konkurenta Anheuser-Busch za 52 miliardy dolarů.

Zdroj: Ekonom iHNed.cz | Autorka: Martina Martinovičová


Zahraničnímu obchodu ČR se zatím nedaří vymanit se z recese, která je globálního rozsahu a zasáhla většinu států světa. Nově přicházející informace potvrzují, že současný pokles globální ekonomiky se stává nejhlubším v poválečném období. Český export se za 1. čtvrtletí letošního roku meziročně propadl o 17,5 procenta, i v důsledku ekonomických problémů našich obchodních partnerů. Za této situace se tak může meziroční nárůst českého vývozu do Norska o více než třetinu jevit jako pozoruhodný.

Společnost REMA 1000 Norge AS je mezinárodním řetězcem supermarketů, které nahrazují standardní prodej systémem franšízovým, diskontním - uplatňujícím prodej se slevou. První obchod skupiny byl otevřen 15.února 1979 v norském Trondheimu a dnes tento přední skandinávský koncern zahrnuje přes 450 supermarketů v Norsku a přes 200 v dalších státech Skandinávie – zejména Dánsku, ale podniká také v nových členských zemích Evropské Unie v regionu střední a východní Evropy (Slovensko: 20 supermarketů, dříve i ČR: 50 supermarketů), a vlastní je skupina Reitan (Reitangruppen).

REMA je zkratka pro Reitan Mat (Reitan Food) a Odd Reitan společnost založil. Označení 1000 symbolizuje historicky, že původně společnost nabízela výběr ze sortimentu tisíce produktů. Filozofii majitelů společnosti, kteří se inspirovali v Německu u bratrů Albrechtových (úspěšná síť ALDI), charakterizuje slogan „To jednoduché je často to nejlepší“. REMA je adaptací koncepce ALDI v norských podmínkách. Sídlo vedení firmy je v hlavním městě Oslo.

Koncern projevil zájem rozšířit sortiment zboží o dodávky kvalitního piva od českého výrobce. VOEÚ nabídku vyhodnotil jako zajímavou možnost, jak se dostat na náročný norský trh, který je v podstatě zcela otevřený, ovšem právě v oblasti obchodu se zemědělskými výrobky a zejména alkoholem jsou uplatňována protekcionářská pravidla, ztěžující přístup na tento trh. Navíc by mohlo jít i o příležitost pro českého producenta, jak se dostat do mezinárodní sítě supermarketů.

Norský stát uplatňuje svůj monopol nejen při výrobě, ale i prodeji alkoholu a trh s ním je de facto regulovaný. Alkoholické nápoje jsou zatíženy vysokými cly a daněmi a jsou tedy velmi drahé. Kromě piva jsou dostupné jen ve speciálních obchodech „Vinmonopolet“ – víno od 80 NOK a whisky od 300 NOK, v restauracích mnohokrát více. 0,5 l piva v restauraci stojí 40–80 NOK. U těchto nápojů je požadováno označení maximální výše obsahu alkoholu v jednotce prodávaného množství (na rozdíl od naší normy požadující údaje o minimální výši).

Poptávka byla zaslána do ústředí a zveřejněna 27. 5. 2008 v databázi zahraničních poptávek agentury CzechTrade. Za účelem širší publicity uskutečnil VOEÚ hned v červnu jednání s výkonným ředitelem Českého svazu pivovarů a sladoven Ing.Veselým. VOEÚ obdržel nabídky od více než dvaceti českých pivovarů a exportních obchodních společností (např. Prazdroj Plzeň a.s., Pivovar Klášter, Mnichovo Hradiště, Pivovar Primátor Náchod a.s., Měšťanský pivovar Havl. Brod a.s., Budweiser, Pivovar Chodovar, Chodová Planá, Rodinný pivovar Bernard Humpolec a.s., Pivovar Pernštejn a.s., Pardubice, Kruliš Europe Trading LTD, Teplice, Czech Brewmasters, s.r.o., Brewer Dycans, Brewer, s.r.o. Praha, Pivovar Jihlava atd.).

Všechny nabídky byly předány Product Managerovi firmy Rema Trading a.s., který po obchodních jednáních, převzetí vzorků od vybraných výrobců, selekci, porovnání a testování s „category managerem“ a jednáních přímo v pivovaru zvolil Rodinný pivovar Bernard Humpolec, a.s. Pro norský trh byl ze sedmi druhů nepasterizovaného piva Bernard, které v současnosti pivovar vaří (kromě nealkoholického osvěžujícího nápoje a dvou druhů nealkoholického piva), zvolen světlý ležák 11º. Těch 11º nebylo náhodou – pivo obsahuje 4,5 % objemových alkoholu (12º 4,7 % alkoholu), což znamená nižší celní sazbu. Zejména však pivo s obsahem vyšším než 4,7 % obj. alk. musí být prodáváno na prodejnách státního monopolu, popř. na gastronomických zařízeních. Ležák je plněn do vlastních originálních zelených lahví pivovaru o objemu 0,5 l, tvarově vycházejících z lahví s patentovým uzávěrem. Celkový vzhled doplňují nové tvarově a barevně upravené etikety, krček a korunkový uzávěr.

Pivovar Bernard není ve Skandinávii nováčkem. Jeho pivo mohou ochutnat již např. v Dánsku, Švédsku, Finsku, ale také na Slovensku, Rusku, Británii, Polsku, Řecku, SRN, Slovinsku, Ukrajině, ale i v Austrálii, Japonsku, USA a Latinské Americe, konkrétně jihoamerickém Peru. Export tak tvoří důležitou část odbytu pivovaru, který v minulém roce uvařil rekordních 188 000 hektolitrů piva, z nichž více než 12 % (23 300 hl) prodal do zahraničí, aby dosáhl meziročního nárůstu exportu zhruba o 30 %.

Navzdory globální finanční a hospodářské krizi, která podle dostupných údajů znamenala v 1. čtvrtletí 2009 pokles domácího prodeje piva o 8 % a exportu českého piva o 12 %, pivovaru Bernard se zatím daří loňskou produkci překonávat. V uvedeném čtvrtletí stoupl výstav pivovaru Bernard meziročně o téměř 2 % na více než 38 000 hl a tržby za pivo se zvýšily zhruba o 8 % na téměř 70 milionů Kč. V dubnu pivovar prodal téměř 21 000 hl piva, což byl jeho nejlepší měsíční výstav od jeho novodobé existence v roce 1991.

A jak se zatím daří pivovaru Bernard na norském trhu? Dosavadní výsledky potvrzují, že značce Bernard se dlouhodobě daří v segmentu prémiových piv vstupovat na nové zajímavé trhy. Zatímco v minulém roce bylo v síti REMA prodáno za zhruba dva měsíce 17 609 lahví piva (s týdenním průměrem zhruba 2 500 lahví), v dubnu letošního roku to bylo již cca 18 000 lahví, s týdenním průměrem téměř 5 000 kusů. Naprosto reálný je předpoklad dostat se na 10 000 lahví týdně a postupně na zhruba 1,5 milionu lahví ročně, s případným rozšířením dodávek i do sítě REMA v ostatních státech Skandinávie.

Po zahájení dodávek piva Bernard do sítě REMA se koncern stal hlavním prodejcem mezinárodního piva s vyšším obsahem alkoholu (posun ze 3. na 1. místo) v konkurenci dalších předních potravinářských řetězců : COOP PRIX, RIMI, KIWI, BUNNPRIS, MENY. V síti REMA 1000 se světlý ležák Bernard stal druhým nejprodávanějším pivem s vyšším obsahem alkoholu (za pivem značky Corona Extra a před speciály Gambrinus, Budweiser, Pilsner Urquell, Guiness, Kilkeny a dal.), nejvíce prodávaným českým pivem v této kategorii a je distribuován do více než 75 % prodejen řetězce.

Z nedávného rozhovoru s Product Managerem koncernu REMA lze odvodit hlavní důvody dosaženého úspěchu světlého ležáku Bernard v Norsku:

výborná kvalita nepasterizovaného piva, vařeného s řemeslným umem z velmi kvalitních surovin. Pivo se tak vyznačuje harmonií plnosti a hořkosti a vhodně vystihuje poptávku norských konzumentů po takovém speciálu seriozní jednání pivovaru Bernard, včasné plnění závazků a dodržování dohodnutých termínů

rozumná kalkulace výše zisku do nabídkových cen, která umožňuje konkurenční cenu piva pro finálního spotřebitele (cena 0,5 l lahve ležáku Bernard 25,50 NOK; Gambrinus 26,90 NOK, Grolsch 27,90 NOK, Pilsner Urquell 28,50 NOK), je důležitým faktorem zájmu trhu o nabídku tomuto zájmu vychází vstříc synergie pivovaru Bernard a koncernu REMA – např. v marketingu a formách prodeje – pivo Bernard je nabízeno na „pro zákazníky zajímavých místech supermarketů“, i volně mimo regály, na paletách, atd. pro norský trh je samozřejmě sympatická i základní obchodní filosofie firmy Bernard, která nespočívá ve snaze dosáhnout vyšších zisků cestou hledání úspor i ve výrobě, cestou zjednodušených výrobních postupů umožňujících vyrobit pivo levněji a rychleji. Ekonomicky výhodný postup výroby piva má totiž jeden zásadní problém. Toto pivo je unifikované, ztrácí svůj charakter a postrádá plnost. Spotřebitel pak přichází o požitek z chuti konkrétního piva. A to není účelem podnikání společnosti Bernard.

Výsledky dosažené v poměrně krátké době na norském trhu ukazují, že zvolená strategie rozvoje značky Bernard se v dlouhodobějším směřování podnikateli vyplatí.

Zdroj: BussinesInfo.cz


Budějovický Budvar zve v sobotu 12. září veřejnost na Den v Budvaru. PR manager pivovaru Petr Samec řekl agentuře Mediafax, že Den v Budvaru návštěvníkům připomene 114. výročí uvaření první várky piva.

Akce se uskuteční od 10.00 do 23.00 v areálu pivovaru v ulici K. Světlé v Českých Budějovicích. Pivovar hostům připomene 114. výročí od uvaření první várky piva. Pro návštěvníky bude připraven bohatý hudební program na třech scénách, exkurze v pivovaru, prohlídky multimediální expozice a zábavné soutěže s pivem Pardál. Doprava k pivovaru na trase Nádraží – Mariánské náměstí – Budvar a zpět bude zajištěna zdarma Pardálbusem. Celodenní vstupné je zdarma.

"Letošní ročník se koná v sobotu 12. září a nese podtitul Show plná až po okraj. O tom, že název akce nepřehání ani v nejmenším, vás na místě přesvědčí více než 20 kapel, hudebníků a DJ, kteří budou od 10 hodin až do pozdního večera vystupovat na třech scénách. Pro případ nepříznivého počasí je prostor Budvar scény s kapacitou zhruba 2000 diváků zastřešen. V areálu pivovaru je připraveno více než 1200 míst k sezení," řekl Samec.

Program bude doplněn prohlídkami pivovaru a multimediální expozice Příběh budějovického piva, které budou probíhat od 10.00 do 17.40, každých 20 minut. V okolí Pardál scény budou pro návštěvníky starší 18 let probíhat soutěže v držení pivní přepravky na čas a ve skládání pivního puzzle. V provozu bude i Pardálova dílna na ladění triček. Zájemci si v ní budou moci navrhnout a vyrobit originální vyladěné tričko.

Po celý bude zajištěno občerstvení i nealkoholické nápoje. V provozu bude 30 výčepů piva, ze kterých bude možné ochutnat celý sortiment piv z produkce Budějovického Budvaru, a především nepasterovaný světlý ležák Budweiser Budvar.

"K dopravě do pivovaru lze zdarma využít Pardálbus, který bude jezdit kyvadlově každou hodinu na trase Nádraží – Mariánské náměstí – Budvar a zpět. První spoj odjíždí v 9.30 ze zastávky Nádraží, poslední v 17.00 ze zastávky Budvar," dodal Samec.

Zdroj: Mediafax.cz | Autor: Dobrin Stojčev


TENTO INZERÁT JIŽ NEPLATÍ!!!

Do redakce PI přišel tento mail, který se asi nejvíce hodí právě do téhle rubriky:

Vážení, obracím se na Vás jménem společnosti KUGER s.r.o. s prosbou o zveřejnění nabídky pracovní příležitosti.

Hledáme sládka pro náš minipivovar v Mutějovicích u Krušovic (15 km od Rakovníka), kde máme nově postavený pivovar s restaurací.

Technologii dodala firma MiniBrewerySystem Prostějov (nerezová varna 6 hl s plynovým ohřevem, dvěma spilkami 12 hl a ležáckým sklepem).

Hodláme vařit dva druhy piva - klasický světlý český

ležák a černé pivo, příležitostně pak speciální piva.

První várky plánujeme již na přelom září a října.

Nabízíme ubytování a stravování, plat dohodou.

Prosím zájemce, aby mě kontaktovali na níže uvedené adrese nebo emailem, kde jim předám bližší informace.

Děkuji Vám za pomoc při nalezení vhodného kandidáta.

S pozdravem

Ing. Aleš Ondrůšek


Dočesná vznikla původně jako oslava konce sklizně chmele. Její program se v průběhu let různě měnil. Dnes jde o jednu z největších společenských akcí v Ústeckém kraji, na které se se svým pivem představují všechny tuzemské pivovary i výrobci ze zahraničí.

Jen nepřízeň počasí byla šmouhou na tváři letošních oslav česání chmele a piva v Žatci. Ani nepříjemný déšť ale lidi od cesty na dočesnou neodradil. Dorazilo jich nakonec zhruba padesát tisíc. Jaké to je prodírat se davem lidí a vystoupit na pódiu v dešti, si na vlastní kůži vyzkoušela i hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová. Ta osobně v pátek večer letošní už 52. Dočesnou 2009 zahajovala.

Pro region, který byl léta spojován jen s uhlím a špínou, je obrovsky důležité mít i tak příjemné tradice, jako je dočesná. Navíc kde jinde by se měl oslavovat chmel a pivo, než v místech, kde roste nejkvalitnější chmel na světě,“ nechala se slyšet hejtmanka ještě před slavnostním zahájením akce. Letošní program byl opravdu pestrý. V pátek večer zpívaly lidem ze Žatce děti z místní ZUŠ a po nich hlavnímu pódiu kralovala skupina Čechomor. Od jejich koncertu lidi neodradil ani vytrvalý déšť.

Je tu pivo z celé země a my nejsme z cukru, takže trocha vody nás nezabije,“ krčili rameny chlapíci s půllitry piva v rukou. Jména sice nechtěli prozradit, zato ochotně vyprávěli, jak v loni prožili s pivem v rukou celou dočesnou nonstop v jednom zátahu. Aby pivo bylo ještě atraktivnější, čepovaly jej ve stanech krásné dívky, které soutěží o titul Miss zlatého moku. Točení piva bylo totiž jednou z jejich soutěžních disciplín. Kromě velké scény na náměstí se hrála i country muzika na autobusovém nádraží. Ve Dvořákově ulici se zase o pozornost návštěvníků ucházela středověká hudba i šermíři.

V sobotu odpoledne se oslavy zlatého moku rozjely naplno. Na hlavní scéně vystoupili Helena Vondráčková, Jakub Smolík, Michal David i s Ústeckým krajem spojení Walda Gang. K velké radosti dětí je v poledne přijeli navštívit i už legendární Jů a Hele.

Součástí oslav byla i odborná ochutnávka piv v Chmelařském institutu a v neděli neodmyslitelná ukázka česání chmele na nejmenší chmelnici v Česku na žateckém Náměstí Svobody.

Dočesná vznikla původně jako oslava konce sklizně chmele. Její program se v průběhu let různě měnil. Dnes jde o jednu z největších společenských akcí v Ústeckém kraji, na které se se svým pivem představují všechny tuzemské pivovary i výrobci ze zahraničí. Mají proč se v Žatci objevit. Zdejší Poloraný červeňák je považován na absolutně nejlepší chmel na světě.

A je dobře, že je mu stále věnována pozornost. V posledních dvaceti letech leželo spousta chmelnic ladem a přitom po staletí dávaly zdejším lidem práci. Bude jen dobře, když se opět zazelenají všechny chmelnice v kraji,“ komentovala zájem o chmel hejtmanka Jana Vaňhová.

Místostarosta Žatce Aleš Kassal zase osobně děkoval všem organizátorům veselí. „Tradice a zkušenosti tady sice jsou, ale i letos byla příprava dočesné prací na dvacet čtyři hodin denně a já jsem hrozně rád, že tady takhle schopné lidi máme,“ prohlásil pan Kassal.

Zdroj: Ústecko 24.cz


Fanoušci, kteří se v sobotu večer dívali na kvalifikační utkání o účast na mistrovství světa v Jižní Africe, se několikrát za večer dozvěděli, které pivo patří k fotbalu. Česká televize před zápasem a během přestávky přinesla živé vstupy z plzeňského pivovaru, kde pořádali slavnosti Pilsner Fest.

Redaktor divákům několikrát sdělil, že se hlásí z pivovaru, kde se kromě pití piva také fandí u velkoplošné obrazovky. A mimo jiné se zeptal hostů, co říkají pivu.

"Porušil interní pravidla. Mluvil jsem o tom s ředitelem zpravodajství, udělal chybu a dostal pokutu," řekl iDNES.cz mluvčí ČT Ladislav Šticha. Jak velká pokuta je, neupřesnil.

Pro Plzeňský Prazdroj to byla výborná reklama. ČT se bezprostředně po zápase pochlubila, že se na zápas díval v průměru téměř milion diváků. Mač přitáhl čtyřicet procent mužů, kteří se ten den dívali na televizi.

"Tato divácky velmi atraktivní podívaná na programu ČT2 se tak stala třetím nejsledovanějším pořadem ČT v rámci uplynulého týdne. Zasáhla celkem 2,129 milionu diváků," uvedl Šticha.

Zdroj: Česká média.cz | Autor: Pavel Eichler


Kompletní změnou od tohoto týdne prochází exportní piva z Krušovic. Rebranding se dotýká všech atributů: loga, etikety, přepravek, kartonů i samotných pivních lahví. Jediné, co zůstává stále stejné, je oblíbené krušovické pivo. Ve zcela novém kabátě se exportní piva Krušovice Černé a Imperial představí nejprve na německém trhu, od ledna 2010 pak na ostatních vývozních trzích. „Kompletním rebrandigem chceme naše značky dále zviditelnit, posílit jejich pozitivní vnímání a superpremiovou pozici na exportních trzích,“ říká Martina Pastorová, Export Marketing Manager Královského pivovaru Krušovice a. s.

Stávající design, etikety, obaly, lahve a logo se pro exportní krušovická piva používaly od roku 1999, samotný export byl zahájen v roce 1996. Ke stěžejním zahraničním trhům patří právě Německo, který je pro Královský pivovar Krušovice druhým největším – tím prvním je Rusko. Na německém trhu se krušovická piva řadí k prémiovým importovaným značkám a probíhající rebranding má za cíl značku dále zviditelnit a její pozici ještě posílit. První várka krušovického piva v novém kabátě vyrazila do Německa již tento týden. Rebranding obou exportních krušovických značek podpoří i další komunikační kanály – inzerce a propagační materiály.

Změnou etiket a loga prochází také krušovické pivo, určené pro domácí trh. Již na jaře byly změněny etikety všech pivních lahví a logo, na konci léta začala výměna pivních přepravek. Kompletní rebranding všech krušovických produktů by měl být dokončen na jaře příštího roku. V porovnání s tuzemským jsou logo i etikety vývozních piv mírně odlišné, exportní design je zaměřen na podporu vnímání unikátnosti exportních krušovických piv, jejich dlouhé historie a prémiového postavení mezi pivními značkami na vnějších trzích.

Zdroj: Tisková zpráva Heineken Česká republika


Pivovar z Českých Budějovic by tak mohl přijít o výhradní používání značky v Rakousku.

Evropský soudní dvůr v Lucemburku v úterý zpochybnil nárok pivovaru Budějovický Budvar na výhradní používání značky "Bud", o niž se dlouhodobě pře s americkým pivovarem Anheuser-Busch, největším světovým pivovarem.

Podle rozsudku značka "Bud" nemůže být v EU chráněna na základě dvoustranných smluv mezi státy, protože jí je nadřazené unijní právo. Budějovický Budvar však tuto značku v celounijním seznamu chráněných výrobků zaregistrovanou nemá.

Pivovar z Českých Budějovic tak může přijít o používání značky "Bud" v Rakousku, vyplývá z verdiktu soudu. Anheuser Bush kvůli předchozím rozhodnutím několik let nemohl prodávat pod stejnou značkou pivo. Obchodní soud ve Vídni v roce 2007 požádal nejvyšší soud EU v roce 2007 o radu v případu, kdy Budějovický Budvar již od roku 1999 žádá o zákaz prodeje piva "American Bud", který vyrábí Anheuser-Busch, vídeňskému distributorovi nápojů Rudolf Ammersin.

Budvar přitom uvádí, že užívání označení American Bud pro pivo pocházející z jiného státu, než je Česká republika, je v rozporu s ustanoveními dvoustranné smlouvy uzavřené mezi Rakouskem a bývalou Československou socialistickou republikou. Bud je u nás podle něj národní zeměpisné označení od roku 1975 a tato ochrana byla rozšířena na základě dvoustranné dohody s Rakouskem v roce 1976. Označení Bud je v souladu s touto smlouvou chráněným označením, které je tedy vyhrazeno výlučně pro české produkty.

Evropský soudní dvůr nicméně pochybuje, že je v EU možné chránit některé výrobky na základě dvoustranných smluv. "Nařízení o ochraně zeměpisných označení a označení původu má vyčerpávající charakter, takže brání použití režimu ochrany stanoveného v takových smlouvách mezi dvěma členskými státy, jako jsou dotčené dvoustranné smlouvy," uvedl soud.

Není nicméně jisté, že rakouský soud musí rozhodnout ve smyslu rozsudku Evropského soudního dvora. Jeho stanovisko totiž není závazné a soud jej může brát jen jako doporučení.

Konečné slovo mají národní soudy

O tom, jak to v Rakousku se značkou bude, závisí konečném výkladu rakouského soudu, který přihlédne právě k úterního verdiktu Evropského soudního dvora. Buď nárok Budvaru uzná, nebo změní rozhodnutí z roku 1999, které bránilo An-Bevu prodávat pivo pod názvem American Bud v Rakousku.

Dosavadní spory u soudu, který sídlí v Lucemburku, přitom vyhrál právě českobudějovický pivovar, americká firma se ale pokaždé odvolala. Evropský soudní dvůr je ovšem nejvyšším soudem v unii a odvolání již není možné.

V EU si Anheuser-Busch před více než deseti let požádal o registraci obchodní značky "Budweiser" pro svá piva a další alkoholické i nealkoholické nápoje. Budějovický Budvar se ale proti tomuto kroku amerického pivovaru, který loni koupila belgická skupina InBev, postavil.

Úřad pro harmonizaci na vnitřním trhu (OHIM) pak podpořil námitky českého pivovaru. Americký konkurent se ale odvolal - nejprve k OHIM a následně pak i ke druhému nejvyššímu soudnímu dvoru EU, k tzv. Soudu první instance.

Budvar vede s americkým pivovarem Anheuser-Busch (AB), který loni převzala belgická skupina InBev, spory o ochranné známky "Budweiser", "Bud" a další prakticky po celou dobu své existence. V současnosti Budvar vede po celém světě na 110 soudních sporů a správních řízení.

Zdroj: FinWeb iHNed.cz | Autor: Ondřej Besperát


Pražský klub Vltavská bude jako první v Česku točit pivo do plastových kelímků na více použití.

Diváci, kteří vyrazí na některý z podzimních koncertů do Kulturního centra Vltavská v pražských Holešovicích, budou možná překvapeni, do čeho jim tam načepují pivo.



Místo kelímků na jedno použití nebo skleněných půllitrů podá žiznivým hostům výčepní do ruky plastový kelímek, ze kterého už před nimi někdo pil.

Kelímky o obsahu 0,3 a 0,5 litru budou zálohovány dvaceti korunami.

"Hlavním důvodem novinky je ekologie. Umíte si asi představit, kolik plastových kelímků zbyde po takovém větším koncertu nebo festivalu. Pivo a další nápoje budeme nalévat do kelímků, které se dají umývat a mají dlouhou životnost,“ říká ředitel klubu Filip Kolací.

Například v Německu je podle něj používání ekologických kelímků na opakované použití běžné.

Foto

Jak se ujme novinka u návštěvníků kulturního centra je otázka. Z ankety vyplývá, že většina by dala přednost pivu ze skla a na omývané kelímky se nedívá s velkou důvěrou.



Zdroj: tn.cz | Autorka a foto: Kateřina Lang


Bude se moci v Rakousku prodávat pivo se značkou "American Bud"? O tom dnes rozhodne Evropský soudní dvůr v Lucemburku. Vynese rozsudek v dalším ze sporů o ochrannou známku. Tentokrát jde o zkrácený název Budvaru Bud.

O užívání ochranné známky pro pivo z Českých Budějovic se pivovar soudí s americkým konkurentem už přes 100 let.

Případ, který rozhodne Evropský soudní dvůr je starý už 10 let. Tehdy Budějovický Budvar požádal rakouský soud, aby zakázal prodávat na tamním trhu pivo s názvem American Bud vyráběné firmou Anheuser-Busch. Tehdy spor prohrál.

Odvolací soud se ale zeptal na stanovisko Evropského soudního dvora. Generální advokát soudu argumentoval tím, že označení "Bud" chrání bilaterální smlouva mezi Rakouskem a ČSSR z roku 1976.

Ochrana podle něj trvá, i když tento název Česko výslovně neuvedlo ve smlouvě o vstupu do Unie. Konečný verdikt má padnout právě dnes dopoledne.

Zdroj: Zprávy Rozhlas.cz | Autoři: Pavel Novák a Milan Kopp


Dukla vyjede na led v pivním dresu

[pondělí, 7. září 2009]

Vedení Dukly Jihlava představilo na předsezonním setkání s fanoušky dres na novou prvoligovou sezonu.

Ten má letos netradiční podobu. Hokejisté A-týmu budou hrát v dresu, který připomíná sklenici oroseného piva. „Naším generálním partnerem je pivovar Ježek, takže výběr designu byl jasný,“ usmíval se jednatel klubu Bedřich Ščerban.

Spolu se šéfem Dukly se sobotního křtu nového dresu ujal člen hudební skupiny Divokej Bill Miloš Jurča. „Moc se mi líbí. Myslím, že v takhle pěkném dresu se musí hrát i parádní hokej,“ hlásil dvaatřicetiletý zpěvák a baskytarista.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz


Pivaři rozhodli o opravě hradu

[pondělí, 7. září 2009]

Brněnský pivovar Starobrno finančně vypomůže Znojmu opravit střechu znojemského hradu, v jehož předhradí se až donedávna vařilo pivo Hostan.

Památku vybrali znojemští pivaři v akci „Všichni na jedno, Hostan za všechny“. V ní se Starobrno zavázalo pomoci opravit jednu ze znojemských památek. Rozhodovalo přes 314 tisíc milovníků piva. „Tak velký zájem nás opravdu překvapil,“ uvedl manažer Starobrna Martin Kašpar.

Akce se konala od května do července. Město dalo na výběr ze tří památek, které je třeba opravit. Kromě střechy znojemského hradu byla ve hře rekonstrukce Hillizerova altánu a revitalizace hradebního pásu poblíž ulice Dolní Česká.

Pivovar se zavázal finančně podpořit jednu z nich, konkrétně tu, která získá nejvíc bodů v hlasování znojemských pivařů.

S každým načepovaným pivem Hostan tak dostal host od výčepního žeton, který mohl vhodit do některé ze tří přítomných hlasovacích schránek. Opravu zámecké střechy si přálo na 252 tisíc hlasujících.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz


Velký zájem lidí a vynikající atmosféra i přes nepřízeň počasí, takový byl letošní Pilsner Fest. Bohatý doprovodný program, kvalitní hudba a vynikající pivo přebily sobotní podvečerní déšť i páteční vichřici, kvůli které museli organizátoři přerušit program. Odměnou byla návštěvníkům produkce bez mála dvacítky kapel na čtyřech pódiích, ale například také hromadný divácký zážitek při podpoře českého národního fotbalového týmu za přítomnosti fotbalových legend Antonína Panenky, Ladislava Vízka a dalších. Celkem navštívilo Pilsner Fest více než třicet tisíc lidí, a nebyli to zdaleka jen Češi. V pivovaru zněla také němčina, angličtina, holandština, ale také jazyky asijských zemí.

Foto

Pilsner Fest 2009 zahájili na náměstí Republiky populární Money Business. Po nich přišli na pódium přednést slavnostní přípitek primátor Pavel Rödl a náměstkyně Marcela Krejsová za město, které bylo spolupořadatelem akce. Za pivovar připíjeli sládkové Václav Berka a Jan Hlaváček. Ke kulatým sto čtyřicátým narozeninám plzeňského Gambrinusu přiťukl společně s více než třemi tisícovkami lidí také slavný plzeňský rodák, herec Jiří Suchý. Poté pokračoval v hudební produkci Dan Bárta a Ilustratosphere. Dan Bárta sehrál v pátečním programu důležitou roli ještě jednou, a to když poprvé představil hymnu, kterou složil pro město Plzeň u příležitosti jeho kandidatury na Evropské hlavní město kultury 2015. Po koncertě se dění přesunulo průvodem z centra města do pivovaru.

Hudební program byl nabitý zajímavými jmény i nadále. Ještě v pátek večer vystoupily kapely The Backwards a Turbo. V sobotu pak excelovali na dvou pódiích v pivovaru a jednom ve Štruncových sadech Yvonne Sanchez a Samba Show, vítěz loňské MR3 Parády Gambrinus The Neoromantik, ale také Buty a Mňága a Žďorp.

Na Pilsner Festu slaví plzeňská piva, a tak přijeli čeští vítězové soutěže Master Bartender. Návštěvníci dostali možnost načepovat si pivo pod odborným dohledem. A že se jednalo o atraktivní nabídku, potvrzoval i fakt, že stánek mistrů výčepních byl v neustálém obležení. Jedinečnou příležitost nabídli sládkové Gambrinusu, kteří představili poprvé v historii nejoblíbenější české pivo také v nefiltrované podobě.

Foto

Gambrinus a fandové národního týmu

V zastřešených prostorách historického výstavu, odkud se dříve expedovalo pivo do celého světa, se fandilo českému národnímu týmu v kvalifikačním utkání proti Slovensku. Fotbaloví internacionálové tvrdili atmosféru, při živých vstupech české televize mluvil Antonín Panenka a fandové bouřlivě skandovali jeho jméno. Podporu národnímu týmu vyjadřovali fanouškové také na obří účtence, která se postupně zaplňovala čárkami a stoupala vzhůru po pivovarském komíně.

Počasí

Pokud něco Pilsner Festu nepřálo, bylo to počasí. V prvním dni dokonce museli organizátoři z bezpečnostních důvodů program přerušit, na Plzeň se hnala vichřice. Organizace fungovala perfektně a lidé v klidu a bez incidentů opustili pivovar. Noční vichr, který poškodil některé stavby, potvrdil správnost rozhodnutí.

Na programu jsme si letos dali velice záležet a teší nás, že souboj s počasím jsme vyhráli. Děkujeme všem, kteří na Pilsner Fest přišli. Věřím, že se nám podařilo připravit kvalitní zábavu a nálada v pivovaru přátelská, jak se k pivu sluší,“ hodnotí Pilsner Fest Karel Kraus, který má na starosti marketing značky Pilsenr Urquell.

Ohňostroj

V sobotu přesně v půl desáté začalo v Plzni naplno hřmít; nejednalo se ale o bouřku, ale o ohňostroj. Podívaná na oslavu plzeňských piv byla vskutku důstojná, rakety startovaly ze střechy hotelu Angelo naproti pivovaru, a tak mohli show obdivovat všichni návštěvníci.

Návštěvy Pivovaru a Pivovarského muzea

Zvláštní příležitost navštívit v rámci prohlídkového okruhu pivovaru také bednárnu využilo během Pilsner Festu více než 1700 lidí. Lákadlem bylo také Plzeňské historické podzemí a Pivovarské muzeum, které nabídlo divadelní scénky a tajemný rituál Master. Možnosti seznámit se s pivovarskou historií využilo více než devět set lidí.

Promile.INFO

V rámci odpovědné konzumace byl na Pilsner Festu přítomen tým neziskové společnosti Sananim provozující službu Promile.INFO, díky které lze zjistit, kdy bude po konzumaci alkoholu možné usednout za volant. Navíc měli pro návštěvníky festivalu k dispozici i alkoholtestery, takže každý si mohl ověřit, zda může po případném pivu již usednout za volant.

Další informace o průběhu Pilsner Festu, včetně fotogalerie, naleznete na adrese www.pilsnerfest.cz.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Prohlídková trasa po pivovaru vám odhalí tajemství výroby "tekutého chleba“.

Foto

Nová prohlídková trasa byla otevřena ve Velkých Popovicích. Kompletní rekonstrukcí prošla historická varna. Do prohlídky jsou zahrnuty ale i moderní technologie.

Foto

"Hned v první části prohlídky návštěvníci zhlédnou krátký úvodní film z historie pivovaru a poté pokračují přes stylizované interaktivní instalace, které jim dovolí nahlédnout pod pokličku výrobního procesu piva a seznámit se se surovinami, ze kterých pivo již 135 let vaříme,“ popisuje novou trasu ředitel místního pivovaru, Jaroslav Gubiš.

Foto

Prohlídka dále vede přes současnou varnu, ležácké sklepy, kde pivo kvasí a zraje, do stáčírny lahví a sudů s automatizovanými linkami. Nezbytná je i zastávka u živého maskota pivovaru, kozla Oldy a ochutnávka pro návštěvníky starší 18 let. Prohlídka trvá necelou hodinu a půl a přijít můžete kdykoliv během roku.

Pivovar láká návštěvníky nejen na prohlídkovou trasu a kvalitní české pivo, ale také na tradiční pivovarské akce. V dubnu každoročně probíhá pochod krajinou barona Ringhoffera, který nechal v roce 1871 pivovar postavit. Letní sezonu zakončí pivovar 19. září Dnem otevřených dveří.

Foto

Pro turisty na Velkopopovicku je pivovar něco jako startovní nebo cílový bod. Výhodou je také jeho poloha, jen asi 20 Km za Prahou. Místní příroda je ideální pro pěší rodinné výlety nebo cykloturistiku. Nedaleko je zámek Štiřín, lesní studny nebo rotunda a kostel sv. Martina z 9. století,“ vypočítává turistické cíle vedoucí návštěvnického centra pivovaru, Eva Kršňáková.

Zdroj: TV Nova.cz


Ochutnat pivo z téměř dvou desítek malých tradičních pivovarů nebo guláš z polní kuchyně mohli ti, kteří se v sobotu zajeli podívat na Chmelovy dožinke do Příkaz.

Druhý ročník akce, kterou organizátoři věnují rodinným hostinským pivovarům, uspořádal letos ve svých prostorách Hanácký skanzen lidové architektury v Příkazích u Olomouce.

Chmelovy dožinke je festival minipivovárků, které vaří pivo v malém množství klasickou metodou tak, jak to kdysi bývalo. K našemu Hanáckému skanzenu to patří i proto, že se zde historie snoubí s tradicí,“ přiblížil myšlenku festivalu spolupořadatel Petr Staník.

Přestože se přehlídka v Příkazích konala letos teprve podruhé, přilákala nejen místní obyvatele, ale také milovníky pěnivého moku, kteří za festivalem vyrazili ze vzdálenějších měst.

S manželkou jsme velcí pivaři, máme rádi rodinné pivovary, protože vaří opravdu vynikající pivo. Jsme tu letos poprvé a líbí se nám to prostředí a vše kolem. Připadáme si tu jako u nějakých známých na zahradě. O akci nám řekl kamarád, který tu byl loni, tak jsme si udělali výlet z Kroměříže. Jenom jsme museli přemluvit syna, aby řídil zpátky,“ usmál se Petr Čuřík.

Haná je proslavená pěstováním žateckého chmele, kterému se říká poloraný červeňák, který je tu opravdu nejlepší. V minulosti tu byla spousta pivovarů, které zanikly. Proto se snažíme podpořit malé výrobce piva,“ doplnil Staník.

Návštěvníci tak letos mohli ochutnat například pivo z olomouckého hostinského pivovaru Moritz, točil se tu ale také pěnivý mok z Rýmařova, Zašové, Vsetína nebo Štramberku.

Zatímco si rodiče vychutnávali pivo vařené tradičními metodami, děti si mohly vyzkoušet výrobu šperků, svézt se na koni nebo si zasoutěžit o bonbony.

Fotogalerie zde...

Zdroj: Olomoucký deník.cz | Autor: Linda Lešikarová


«« « Strana 874 z 1069 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810 811 812 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 824 825 826 827 828 829 830 831 832 833 834 835 836 837 838 839 840 841 842 843 844 845 846 847 848 849 850 851 852 853 854 855 856 857 858 859 860 861 862 863 864 865 866 867 868 869 870 871 872 873 874 875 876 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 888 889 890 891 892 893 894 895 896 897 898 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 910 911 912 913 914 915 916 917 918 919 920 921 922 923 924 925 926 927 928 929 930 931 932 933 934 935 936 937 938 939 940 941 942 943 944 945 946 947 948 949 950 951 952 953 954 955 956 957 958 959 960 961 962 963 964 965 966 967 968 969 970 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993 994 995 996 997 998 999 1000 1001 1002 1003 1004 1005 1006 1007 1008 1009 1010 1011 1012 1013 1014 1015 1016 1017 1018 1019 1020 1021 1022 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1029 1030 1031 1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067 1068 1069

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI