Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Z českého piva se vytrácí pitelnost

Co se píše o pivovarech a pivu


Z českého piva se vytrácí pitelnost

[středa, 28. duben 2010]

To nejdůležitější pro tradiční české pivo je zachovat zásady výroby, říká sládek pivovaru Svijany. Vaříme pivo klasicky, a tím se lišíme od velkých pivovarů.

České pivo má jednu výjimečnou vlastnost, která má nejspíš na svědomí, že Češi vypijí nejvíc piva na světě. Pitelnost. Vypijete jedno pivo a dostanete chuť na další. Proč tedy dnes pijeme méně piva než dřív? „Piva ztrácejí pitelnost - a podle mě je to proto, že pivovary opustily tradiční výrobní postupy,“ říká Petr Menšík, sládek pivovaru Svijany. Ten patří k těm, v jejichž pivech MFDNES před měsícem objevila tetrahop. Látku, která vylepšuje pěnu a podle některých odborníků do českého piva nepatří.

* Vy říkáte, že tetrahop není aditivum, ale chmelový produkt.

To netvrdíme my, na to jsou právní výklady. Je to jeden z desítek druhů chmelových extraktů. Od ostatních se liší tím, že se může použít až do hotového piva, zatímco ostatní chmelové produkty musí projít chmelovarem. Používáme ho, protože zlepšuje hořkost, teprve druhotným projevem je, že pozitivně ovlivňuje stabilitu pěny. Nikoliv pěnivost, ale stabilitu. Když pivo nepění, můžete dát tetrahopu kolik chcete, ale pěnit nezačne. To je jen fáma.

* Umělá sladidla patří do tradičního českého piva?

I historicky se, co já pamatuju, používala ke zlepšení plnosti nealkoholických nebo nízkostupňových piv. Používají se i k doladění plnosti tmavého piva.

Na etiketě Svijanského Mázu, vaší vlajkové lodi, je i cukr. Proč?

Právě proto, že vyrábíme pivo tradiční metodou. České pivovary vždycky cukr používaly, spolupodílí se na charakteru piva. Naopak jestli dnes někdo používá plnosladové várky a přitom říká, že dělá tradiční české pivo, tak to je omyl. Dělá to z čistě ekonomických důvodů, protože extrakt ze sladu je levnější než cukr.

* Maltózové nebo glukózové sirupy také nejsou náhražky?

Jsou to cukry, které nejsou získány z cukrové řepy, ale třeba z obilí. A zase platí, že jsou dražší než slad. Kdo je používá, nešidí výrobu, ale zachovává charakter piva za cenu vyšších nákladů.

* Obejde se české pivo bez žateckého chmele?

Samozřejmě neobejde. Hlavně se neobejde bez odrůdy žateckého poloraného červeňáku. Kolik by ho ale mělo být v českém pivu, to si musí rozhodnout každý pivovar. Chmel se do piva přidává nejen kvůli chuti, ale taky třeba kvůli konzervaci. A žatecký chmel je v přepočtu na účinné hořké látky nejdražší na světě, proto je zbytečné používat ho v celém procesu, hořké silice stejně během chmelovaru vyprchají. Na první dávku chmelení se zpravidla dávají chmelové extrakty. K získání příjemné chmelové chuti a vůně slouží až druhá nebo třetí dávka a tam používáme výhradně žatecký chmel.

* V čem tedy spočívá ten „tradiční postup“ výroby českého piva?

Kvalitní suroviny jsou základ, ty považujeme za samozřejmost. Proto nechápu, že někdo vyhlašuje s velkou slávou, že používá základní suroviny. Jde ale o to, co s nimi uděláte. I ze stejných surovin můžete různými postupy získat naprosto odlišný produkt. Když dáte dvěma kuchařům dva stejné kusy kližky, ale každý vaří jinak, dostanete dva rozdílné guláše.

* Jak tedy ten „guláš“ správně vařit?

Sládek může ovlivňovat chuť piva, proto bylo pivo z každého pivovaru jiné, mělo svůj charakter, svoji duši, ale přesto tam musí fungovat základní zásady výroby. Tou první je, že substrát pro kvašení vzniká dekokčním způsobem rmutování, tedy že se rmuty povařují odděleně, aby se získalo víc škrobu ze sladu. Právě dvou nebo třírmutový způsob zaručí vyšší plnost piva. Je však časově a energeticky náročný, proto od něho bohužel spousta pivovarů ustupuje.

Další zásada: hlavní kvašení musí probíhat za nízkých teplot a v otevřených nádobách. Původně byly dřevěné, později betonové, pak železné, dnes jsou nerezové, ale princip je zachován. Kvašení probíhá pomalu, zastudena a nežádoucí látky, které se během procesu vylučují na povrch, se sbírají a odstraňují. Zatímco v uzavřených nádobách se vracejí zpět do piva.

A třetí zásadní fází, kterou se vždycky vyznačovalo české pivo, je dlouhodobé dokvášení při nízké teplotě. Právě tam se formuje chuť piva, ale hlavně pěnivost a říz.

* Říz je to, co pivaři dnešním pivům vyčítají. Prý jsou přesycená.

Pokud se pivo nasytí oxidem uhličitým přirozenou cestou, tedy dlouhodobým ležením v ležáckém tanku, získá kvalitní říz i dobrou pěnivost. Když se pak piva napijete, nevyhrknou vám bublinky do nosu, a když ho nalijete do sklenice, tak pěna zapění a vydrží. Pokud tuto fázi vynecháte nebo urychlíte třeba v CK tanku, tak oxid uhličitý nevznikne a musíte ho tam dodat. Takže na konci pivo dosytíte uměle oxidem uhličitým, pak máte dojem, že pijete sodovku.

***

FAKTA

Pivovar Svijany Pivovar v Libereckém kraji vlastní skupina LIF Holding. Za poslední dva roky se výstav zvedl z 230 tisíc téměř na 400 tisíc hektolitrů piva.

- piva Svijanská Desítka ležáky: Svijanský Rytíř a Máz speciály: 13% Svijanská Kněžna a Kníže, 15% Svijanský Baron, Kvasničák nealkoholický Vozka

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autorka: Hana Večerková

[Svijany] 12:36 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Petr F.

středa, 7. prosinec 2011
17:47

Maltóza, glukóza, cukr, tradiční postup. Sakra chlapi, vařte to jako v Německu u malých pivovarů kde se bez toho obejdou a jde to. Dříve to pivo bylo bez náhražek pitelnější. Buď dělám ekonomiku nebo pořádný pivo. Malý pivovar to má v Německu těžší než tady ale nesype tam kde co.


napsal(a): Petr F. [Odpovědět]

geomal

středa, 7. prosinec 2011
17:32

to je zase komedie tady ta diskuze. Nechte pivovary taky trochu žít, kdybyste tak pečlivě přistupovali v hodnocení jakýchkoliv jiných výrobků jak to děláte u piva (btw. to české jako Plzeň, Budvar, Krušovice je špičkové kvality) a ptali jste se a proč tam dáváte tohle a proč ne tohle a proč to děláte tak a proč ne tak... tak by české pivo vyšlo mnohem líp než třeba auta, oblečení, nábytek nebo jiné potraviny. Nebuďte směšní. Vyrábíte někdo něco? A děláte to ve stejné kvalitě jakou poptáváte u piva? tzn. co nejdráže a časově nejnáročněji? české pivo je v 90% zdravý nápoj který se dobře pije, nevím co tady řešíte.


napsal(a): geomal (geomal(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
18:34


posted by: Inzerce

Allegro.g.

středa, 7. prosinec 2011
16:34

Allegro.g.

Já nemám tyhle akce jako Vánoce v červenci nebo apríl v prosinci rád. Když to vyjde 1.4. tak to beru, že musí bejt sranda, ale takhle to vypadá, jako by to snad bylo autentický. :D :D :D


napsal(a): Allegro.g. [Odpovědět]

jan

středa, 28. duben 2010
19:12

Jan

Svijany už dávno nejsou co byly. Chodili jsme na ně, ale přešli jsme na Poličku a měli jsme to udělat dříve.


napsal(a): jan [Odpovědět]

Jarda

středa, 28. duben 2010
19:00

To val, Henri:
Souhlas, to s tím cukrem mi také nesedí a myslím, že když je dostatečné množství dostatečně kvalitního sladu, tak cukr není potřeba. Ptám se tímto na názor Romana Holoubka, který to před časem vysvětloval, zmiňoval také kapacitu varny, ale už si to nepamatuji. Ptám se proto, že na jednu stranu, myslím, cukr tak trochu obhájil, na druhou stranu mi pivo z Poličky zatraceně chutná a nebudu proto vůči odpovědi zaujatý.
Jinak dnes v rozhovorech pro MF byla zastoupena i společnost PSP, takže pro info, Kaufland ve Slaném má Litovel Moravan a fakt dost dobré.


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Roman Holoubek

středa, 28. duben 2010
19:13

Roman Holoubek

to Jarda:
Jo už to tady bylo řečeno. Cukr v pivu je u nás z kapacitních důvodů na zcezovačce. Jinými slovy to znamená - buď pořídit novou technologii do varny, nebo zmenšit produkci, ale tím i ekonomiku.
Zmenšit produkci a ekonomiku nechceme, což je s podivem.

Druhá možnost je věcí nejenom investice (jsou jiné důležitější kroky v pořadí), ale i hrozba změny charakteru a to NECHCEME. Našim lidem chutná právě ta Polička, jaká je a proto se snažíme v této věci zachovávat status quo.

A jak bylo řečeno, sice je to proti Reinheitsgebotu, ale dražší, než použít slad. Jinak surogaci maltózovými, či glokózovými sirupy skutečně nezamýšlíme, jen řepný cukr. Mimochodem, jak je zvykem - nebudu udávat (protože nemůžu) poměr, ale jedná se o velmi malé procento.

A ještě dotaz, jak je to s tím pozadím? ::lol


Jarda

středa, 28. duben 2010
19:19

to Roman Holoubek:
Férová odpověď.
A pozadí zodpovězeno níže: logo, lahve, sklenice :)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 28.04.2010 ve 19:21:33


napsal(a): Jarda [Odpovědět]

tereza

středa, 28. duben 2010
20:49

to Jarda:
Už jsem na téma cukr ve várce psal a vcelku podrobně jsem důvody použití vysvětloval, ale jak je v Čechách dobrým zvykem, čtenář si z textu vezme jen to, co se mu hodí. Tak znova. Cukr používají pivovary ne kvůli šizení, či nějakému obcházení stanovených výrobních postupů, ale proto, že mají jedinou a jedinewčnou možnost uměle zvýšit koncentraci scezovaného díla a tudíž mohou vyslazovat mláto více a dokonaleji, což má pochopitelně pozitivní ekonomický dopad na zbytkový extrakt mláta a pivu to kvlaitativně neublíží, používá-li se cukr v rozumné míře.
Nechci být advokátem Svijan, ani žádného jiného pivovaru, ale za svou profesní dráhu jsem už uvařil pěkných pár hektolitrů piva a proto vím o čem mluvím.


napsal(a): tereza (zdenek.reska(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Henri

středa, 28. duben 2010
21:14

Henri

to tereza: Já také Svijany považuji za to lepši mezi průmyslovými pivovary a nejsem rozhodně jejich advokátem. Piva při jejichž výrobě byl použit cukr také běžně piji, ale přesto si myslím, že ty opravdu nej pivovary a nej sládci dokáží jak u nás, tak hlavně v Bavorsku a samozřejmě, že i jinde uvařit pivo bez toho, aby si cukrem pomáhali. A proto vždy, když budu mít na výběr a pivo bude dobré, upřednostním takové, které bylo uvařeno bez pomoci cukru, ale pouze se základními surovinami pro výrobu piva a to vody, sladu, chmele a kvasnic.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 28.04.2010 ve 21:20:08


napsal(a): Henri [Odpovědět]

ci5

středa, 7. prosinec 2011
11:05

No v Poličce rozhodně s cukrem nešetří... :-(


napsal(a): ci5 [Odpovědět]

VozechV

středa, 28. duben 2010
14:54

VozechV

Tady je škoda, že nešla přímá otázka - Je Kvasničák polotovarem pro Máz pomocí HGB? - Chtěl bych vidět tu odpověď. Zda by byla dle pravdy, nebo mlžení, jako u pana Berky. Mimochodem, většina "sirupů" je z kukuřice, ale říci obilí vypadá lépe. A s tím chmelením je to také hezké.

A abych nezapoměl - dá se udělat i výborné tmavé bez umělého sladidla.


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

Jakubisko

středa, 28. duben 2010
15:12

to VozechV:
Na to se už někdo ptal. Odpověď v "středa, 24. březen 2010
17:53" na odkazu: http://pivni.info/news/6026-pivovar-svijany-se-ohrazuje-proti-tendencnimu-testu-mf-dnes.html


napsal(a): Jakubisko [Odpovědět]

tomas

středa, 28. duben 2010
14:15

tomáš

to Henri: No mně by se taky u nás líbil uzákoněnej Reinheitsgebot, ale on má pan sládek pravdu. Cukr se v čechách do piva přidával vždycky a už před 100 lety měli cukrovary velkej odbyt v pivovarech.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

val

středa, 28. duben 2010
14:30

val

to tomas: A před tisícem let se do piva přidával puškvorec, pelyněk a rulík. I kdyby se cukr používal třista let, pořád je to něco, co v pivu nechci. Zákon čistoty nic neřeší, v Německu definuje jen suroviny, ne výrobní postup, takže HGB je běžná věc.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 28.04.2010 ve 14:32:06


napsal(a): val [Odpovědět]

Jakubisko

středa, 28. duben 2010
13:24

Sládek si podle mne odporuje. Nejprve řekne, že Tetrahop používají kvůli zlepšení hořkosti piva a pak tvrdí, že používají ten nejlepší žatecký chmel. Takže asi šetří na kvalitním chmelu a dohánějí to Tetrahopem. A s vylepšováním pěnivosti by mohli svijanští přestat. Zatím každé pivo od nich bylo jak šumák... Jen doufám, že takhle nezkazí i zatím hodně dobrý Rohozec.


napsal(a): Jakubisko [Odpovědět]

sladek

středa, 28. duben 2010
14:09

to Jakubisko: pan sládek ze Svijan se trochu zamotal do svého vysvětlování, co se týká Tetrahopu dost přispívajících vyjádřilo rozumný názor - Tetrahop v pivu něco dohání co bylo předtím v technologii zanedbáno/ nechávám na každém ať si dosadí úmyslně nebo z neznalosti / cukr v pivu -Právě proto, že vyrábíme pivo tradiční metodou. České pivovary vždycky cukr používaly, spolupodílí se na charakteru piva, tak co mi šahá pamět tak cukr pivovary používaly v předrevoluční době z důvodu přetížených varen jiný důvod tehdy nebyl a pokud svijanská varna v dnešní době nestíhá tak se opět sype cukr, co charakteristichého pro české pivo surogace cukrem asi tak přináší?
Pokud se pivo nasytí oxidem uhličitým přirozenou cestou, tedy dlouhodobým ležením v ležáckém tanku, získá kvalitní říz i dobrou pěnivost. Když se pak piva napijete, nevyhrknou vám bublinky do nosu, a když ho nalijete do sklenice, tak pěna zapění a vydrží. Pokud tuto fázi vynecháte nebo urychlíte třeba v CK tanku, tak oxid uhličitý nevznikne a musíte ho tam dodat. Takže na konci pivo dosytíte uměle oxidem uhličitým, pak máte dojem, že pijete sodovku.právě pocit sodovky mám po napití svijanského piva, kvasný CO2 vždy v pivu vzniká je součást kvasného procesu - zkvasitelné cukry se mění na alkohol a CO2 takže i v CKT je schopen dokonale nasytit pivo i zde platí Henryho zákon.


napsal(a): sladek (sladek.pivo(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Jarda

středa, 28. duben 2010
18:47

to Jakubisko:
Rohozec je mým velmi oblíbeným pivovarem, i když ne bez výhrad. Například bych si představoval pivo méně prokvašené, např. 5% alkoholu na 11° je dost. Ale i tak mi chutná. A mám ho jako pozadí na ploše počítače, vlastnoručně vytvořené :) To na úvod.
Ale k věci, složení:
Pitná voda, ječný slad, cukr, upravený chmel, chmelový extrakt, izoextrakt. Čtu ze zadní etikety 11° Skaláka. Asi si budeme muset zvykat... Nicméně opakuji, velmi dobrý, velmi pitelný ( chuť na další se stupňuje, u čtvrtého končím, jak velí mozek, i když srdce říká "Jaroušku, ještě alespoň dvě")
Pokud to někdo z Rohozce čte a řekl by něco k tomu vyššímu alkoholu a izoextraktu, budu rád a na oplátku s pochlubím tím pozadím :)


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

VozechV

středa, 28. duben 2010
18:58

VozechV

to Jarda: Pozadí máte asi řádně vysezené u piva. :)
Ale vážně, je zajímavé, že na etiketě Rohozce Tetrahop přiznávají a na Svijanech jej tam nevidím. Jinak souhlas i mně Rohozec chutná.


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

Tchoř

středa, 28. duben 2010
19:33

to Jarda:
A třináctka má dnes 6,0 % a pokud si pamatujete, tak zeslábla. Před pár lety na stříbrnočervené etiketě Rohozečtí deklarovali slušných 6,5 %.


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

Jarda

středa, 28. duben 2010
19:01

to VozechV:
Ne prdel, logo a lahve ::lol


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

val

středa, 28. duben 2010
13:05

val

Kdo vaří pivo bez použití cukru a dalších náhražek, tak to dělá jen kvůli mrzkému výdělku a šizení zákazníků. To je tak drzý a nehorázný blábol, že teď už opravdu věřím tomu, že se Máz řeže sodovkou z kvasničáku.


napsal(a): val [Odpovědět]

Henri

středa, 28. duben 2010
13:38

Henri

to val: Tak ty bláboly o tom cukru, to je fakt síla. V pivu (nemám na mysli ochucená piva a různé speciály) má být pouze voda, slad, chmel a kvasnice. TEČKA !


napsal(a): Henri [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI