Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info



Pivo (2): Rodinný pivovar Matuška

[čtvrtek, 9. říjen 2014]




Matuškovo pivo ze zeleného chmele

[pátek, 19. srpen 2011]

Obrovská invence, chuť jít do nového, zkušenosti a výsledky. To jsou vlastnosti a krédo Martina Matušky, majitele stejnojmenného pivovaru v Broumech, který vaří jedinečné Křivoklátské pivo. Zmínka o ručním česání chmele v Přílepích vyvolala zájem Martina Matušky o ručně česaný zelený chmel. Právě z něj bude uvařeno nové speciální Svatováclavské pivo. Čepovat by se mělo na hradě Křivoklátě začátkem října při slavnostním svěcení zvonu hradní kaple. Každopádně to bude jedna z pivovarských událostí tohoto roku a věřte, že se na ni velmi těšíme. Zelený chmel si Martin Matuška převezme osobně z rukou Radomíra Dvořáka na farmě U Kutílků a připraví z něj dvě várky. Jaké to bude pivo, uvidíme. Sledujte naše zprávy na webu a nenechte si ujít jak svěcení zvonu, tak ochutnávku Svatováclavského piva.

Zdroj: Křivoklátsko.cz

http://krivoklatsko.cz/cz/article.asp?article_id=391


Ochutnejte unikátní piva

[středa, 24. březen 2010]

V Česku se stále víc rozrůstají minipivovary a jejich výrobky. Posledním zajímavým přírůstkem jsou dvě piva od Matušky.

Neznáte Matušku? Tak to nejste odborníci. Martin Matuška je jedním z nejznámějších vrchních sládků v České republice.

Foto

Vařil pivo například U Fleků a nyní působí v pivovaře v premonstrátském klášteře na Strahově. Také se honosí titulem Sládek roku. A tenhle muž si splnil svůj sen a postavil před rokem svůj minipivovar v obci Broumy. Jmenuje se jednoduše – Matuška. Vaří hned několik speciálů, které čepují jak dvě místní broumské hospody, tak i některé podniky v Praze. A právě z broumského pivovaru pochází dvě horké novinky – černé svatotomášské pivo a speciální Pale Ale s názvem Raptor.

Svatý Tomáš u Augustina

Před lety byla restaurace u svatého Augustina vyhlášená. Vařila si dokonce vlastní pivo v krápníkových sklepeních. Pak ale přišla normalizace, úpadek, pivo se začalo vařit v Nuslích, následně v Braníku a pak zaniklo zcela. Pak byl Augustýn známý kabaret, ale už se standardním pražským pivem.

Foto

Nyní v prostorách sedmi středověkých budov a kláštera sídlí luxusní hotel The Augustine, který musíme pochválit za snahu vrátit originální pivo do svého pivního klubu. Povedlo se právě díky spolupráci s pivovarem Matuška.

Svatý Tomáš je čtrnáctistupňové černé pivo s 5,5 procenty alkoholu. Mnoho pivařů si v této chvíli řekne, že černé pivo takové „voltáže“ bude sladké jako „cucnakláděvčokoládě“. Jenže to se mýlí. Martin Matuška se synem vytvořili pivo, které se vyznačuje hustou pěnou, chmelově hořkou chutí a jen lehce sladkým dozvukem. Pivo je vařeno speciálně pro hotel The Augustine, takže jej jinde nedostanete. Luxusní hotel však má také luxusní cenu – 95 korun za půllitr.

Foto

Indiánské pivo

Martin Matuška se také před nedávnem, rozhodl vzkřísit tradiční vývozní pivo, tzv. Indian Pale Ale. Jde o pivo výrazné chuti, které jí získalo kvůli tomu, že muselo mít speciální způsob vaření, aby vydrželo převoz z Evropy do Ameriky lodí.

Proto se také těmto pivům říkalo Indian. Nový Raptor sice navazuje na historická piva typu Pale Ale, avšak je vytvořeno vlastně novou recepturou. I toto pivo můžete ochutnat. Tentokrát ve více restauracích – hlavně v pražských Zlých časech nebo v Baru Chýše.

Foto

Zdroj: TN.cz | Autor a foto: Jan Čech


Po staletích budou znovu vařit pivo

[pátek, 19. červen 2009]

V obci Broumy se po několika staletích opět vaří domácí pivo. Zlatavý mok se podle starých záznamů zde vařil patrně do poloviny šestnáctého století. Nyní se o to opět pokusil Martin Matuška (na snímku), který působil jako sládek například v Praze U Fleků, v Japonsku, Tunisu či Koreji. Ve svém broumském minipivovaru chce nyní vyrábět několik druhů speciálních piv. Na sobotu 20. června připravil svou první speciální ochutnávku. Zahájení je v 18 hodin.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz


«« « Strana 2 z 2
1 2

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI