Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Mikropivovary: Co je malé, to je dobré?

Co se píše o pivovarech a pivu


Mikropivovary: Co je malé, to je dobré?

[pátek, 30. prosinec 2011]

Až budeme na Silvestra bilancovat, co všechno přinesl či odnesl právě uplynulý rok, neměli bychom zapomenout na založení občanského sdružení Českomoravský svaz minipivovarů.

Jako každé dobré pivo i myšlenka tohoto svazu zrála dlouhé měsíce a za jeho vznikem stojí mnohá vyjednávání. Nakonec letos svaz konečně vznikl a tak mají i ty nejmenší pivovary s ročním výstavem od tisíce do pěti tisíc hektolitrů svou zájmovou a klidně řekněme i lobbistickou organizaci. V čele svazu stojí snad největší autority českého pivovarnictví, Honzové Šuráň a Kočka, kteří jsou zárukou, že svazu půjde o dobrou věc.

Dosud existuje Český svaz pivovarů a sladoven, sdružující největší pivovarské fabriky, a Český svaz malých nezávislých pivovarů, jehož členy jsou hlavně regionální pivovary.

Někde se zájmy těchto organizací tříští, třeba když si regionální pivovary do výstavu 200 000 hl. ročně svého času vydupaly nižší daňovou sazbu než mají pivovary velké. V jiných oblastech se docela i shodly: především, když bylo třeba se bránit hloupým bruselským nařízením o energetické náročnosti vaření piva. Především díky téhle obraně vznikla značka České pivo. Jenže ta nevyhovuje zrovna všem: jedni její kritéria nesplňují (jako jeden pivovar hned u Vltavy), jiní mají pocit, že touto značkou přicházejí o výlučnost (jako jeden pivovar u Úhlavy).

Všechny by se ale měly spojit aspoň v jedné věci a konečně probojovat zrušení spotřební daně z piva. Vždy jakou to má logiku, že vinaři dostávají dotace a ještě neplatí žádnou spotřební daň, zatímco pivaři žádnou dotaci nedostanou a ještě platí do státní kasy jak mourovatí!

Nově vzniklý ČMSM má ale před sebou mnohem speciálnější cíle. Sdružuje hlavně restaurační pivovary, které mají úplně jiné starosti než ony fabriky. Jeden z případů jsme zaregistrovali zrovna nedávno, když nejmenovaný mamutí pivovar zničehonic přestal dodávat těm nejmenším již nasmlouvané dodávky kvasnic.

Mikropivovary mohou spolupracovat i v mnoha dalších věcech, mohou společně pracovat na propagaci speciálních piv, na pivní osvětě, na pořádání akcí, ale i třeba v technologické oblasti, protože si dosud velmi málo konkurují, maximálně v několika českých restauracích, kde točí dvacet a více piv, nebo na některých pivovarských akcích. V ostatních případech si ani do zelí lézt nemohou, protože téměř celou produkci prodají ve své hospodě, popřípadě v několika smluvních.

Vznik ČMSM ilustruje ohromný boom mikropivovarů u nás. V této chvíli je jich již kolem stotřiceti a jejich počet stále roste. Ale je v tom jeden háček, kvůli kterému jsem se dnes to těchto řádek vůbec pustil.

Ano, máloco mě za posledních deset let tak překvapilo a tak potěšilo, jako rozmach mikropivovarů u nás a jako pestrost a kvalita jejich produkce. Zdá se ale, že rozmach pomalu naráží na jisté meze.

V prvních dvou či třech generacích mikropivovarů byli jejími zakladateli zkušení sládkové, zapálení pivní fandové, skuteční odborníci. Poslední dobou mám ale pocit, že některé nové mikropivovary jsou čistě snobskou či marketinkovou raritou. Bohatí restauratéři asi volí mezi akváriem se žralokem a vařením svého piva a někdy holt padne volba na pivovar. Jenže kde vzít sládky, kde vzít originální receptury? Pak to často vypadá, že s velkou slávou otevřený mikropivovar vaří dva druhy ležáků, které může dělat kdekdo jiný, a žádným přínosem pro pestrost trhu nejsou.

Ano, dnes už neplatí, že každý nový mikropivovar je obohacením. Bohužel. Už neplatí automaticky, že co je malé, to je dobré. Zvláště, když regionální pivovary se ohledně kvality drží vcelku dobře a ty velké sice úplně vypouštějí péči o kvalitu výčepních piv, kde jde jen a jen o cenu, takže výsledkem bývá tekutina, kterou bych nazval asi nejspíš homeopatickým pivem, o to více ale zkoušejí vstoupit na led piv speciálních a leckdy docela s úspěchem. A své prémiové kusy si také hlídají.

V tomhle tvrdém konkurenčním prostředí by nové mikropivovary neměly spoléhat na to, že rukodělný výrobek bude vždy lepší než ten z velkoprodukce. Odfláknuté produkty nových mikropivovarů poškozují těžce budovanou pověst celé této skupiny producentů, protože experimentující zákazník může natrefit na nedobré či nezajímavé pivo od neznámé značky a prchne zpátky s osvědčeným, reklamou vyztuženým labelům.

Možná zrovna tohle by mohl být námět pro nový svaz. I když tím, kdo nakonec stejně trh piva vyčistí i v této kategorii, budou mlsné jazýčky nás pivařů.

Zdroj: Neviditelný pes | Autor: Ladislav Jakl

http://neviditelnypes.lidovky.cz/mikropivovary-co-je-male-to-je-dobre-dbq-/p_ekonomika.asp?c=A111228_213223_p_ekonomika_wag


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Ucho

čtvrtek, 5. leden 2012
12:05

Chytrolíne, a ty to u Kelleyho znáš? Chdíš tam i ve čtvrtek?


napsal(a): Ucho (poslech(a)email.cz) [Odpovědět]

Chytrolín z pivní pěny

čtvrtek, 5. leden 2012
12:11

to Ucho: Jen v pátek, když nejdu druhý den do práce.


napsal(a): Chytrolín z pivní pěny [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
06:58


posted by: Inzerce

Chytrolín z pivní pěny

středa, 4. leden 2012
15:10

Jedno z nejstrašnějších piv, které jsem kdy pil, bylo nějaké tmavé od Kočky, bylo to u Kellyho. Nevěřil jsem, že to je pivo z produkce Varnsdorfu, a bylo mi vysvětleno, že toto "pivo", které nikdo nedokázal dopít, je z Německého většího pivovaru, které Honza Kočka prodává v České republice. Dělá to výměno za to, že německý pivovar odebírá pivo z Varnsdorfu.


napsal(a): Chytrolín z pivní pěny [Odpovědět]

Pecka

středa, 4. leden 2012
15:50

to Chytrolín z pivní pěny: No, je to trochu sladší, ale já ho dopil. Na kocouřích stránkách se píše toto: "V nedávné době jsme navázali vzájemnou přeshraniční spolupráci s německým pivovarem Bergquell-Brauerei Löbau, výrobcem svrchně kvašených piv Porter."


napsal(a): Pecka (jadro(a)email.cu) [Odpovědět]

yerka

středa, 4. leden 2012
20:58

yerka

to Pecka: Ochutnal jsem jak toho lužického Portera z Německa tak i jejich pšenici. Dopil jsem oboje, ale moc mi to nejelo, je však dobré ochutnávat, jak to dělají jinde. Třeba s pšenicí z mnichovského Paulaneru nemám žádný problém :-)


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Pecka

středa, 4. leden 2012
11:43

Ta anketa mi nijak nevadí, je to zpestření. Ale spíš tady ta diskuse, že se míjí s tématem článku, jestli za poslední rok náhodou už nevznikají minipivovary většinou úplně zbytečné, které nic nového nepřinesou.


napsal(a): Pecka (jadro(a)email.cu) [Odpovědět]

Ježík

úterý, 3. leden 2012
22:20

Je vidět, jak vypadá ten českej pivní píseček. Ten článek přece není o tom, kdo je největší autoritou českého pivovarnictví, ale o novém zásadním (správném nebo chybném, o tom lze diskutovat) postřehu, že hodně nových minipivovarů je poslední dobou zakládaných bez přínosu k pestrosti a kvalitě nabídky na trhu. Tenhle postřeh nikoho nezajímá, osobní třenice ano. Pak má to pivo nějak vypadat.


napsal(a): Ježík (osten(a)inet.com) [Odpovědět]

Weetek

středa, 4. leden 2012
10:11

Weetek

to Ježík: Máš pravdu, ten článek je o něčem docela jiném. A přesto stála ta drobnost zdejšímu panu domácímu dokonce za zvláštní anketu. A já se královsky bavím, jak zatím vychází. Tady bude mít někdo ještě honičku, aby naklikal to, co si od toho sliboval. Anebo se možná pletu a Chody za pár týdnů oba Honzy osobně dekoruje titulem "Největší autoriry českého pivovarnictví dle PI" :-) jedno vím ale skoro jistě. Ing. Šuráň nekliká...ten skutečně pracuje pro české pivo.


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Pavel z Vratislavic

úterý, 3. leden 2012
01:42

Hezký den, no že zde vyzdvihujete pana Šuráně chápu, ale pana Kočku? Nechci se nijak dotknout, ale mohl by vysvětlit proč vydává Konrad 12° a Konrad 14° za Kocour 12° a 14°? Plníme ho ve Vratislavicích do jeho sudů, které k nám jezdí čistit.


napsal(a): Pavel z Vratislavic (pavel.dubsky(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Jakubisko

úterý, 3. leden 2012
09:18

to Pavel z Vratislavic:

Kocoura piju pravidelně a nevšiml jsem si že by vařili nějaký 14° český ležák... A bez urážky, Kocoura s Konrádem si nikdo snad splést nemůže :-)


napsal(a): Jakubisko [Odpovědět]

Weetek

úterý, 3. leden 2012
11:05

Weetek

to Pavel z Vratislavic: S pivy pojmenovanými Kocour 12° a 14°, o kterých tu blouzníte, jsem se v životě nesetkal. Když si vyjedete výpis piv, uvařených ve Varnsdorfu, třeba tady: http://www.ratebeer.com/brewers/pivovar-kocour/9657/
žádná taková tam nenajdete rovněž. Jistě nebudete myslet vážně, že by vratislavická čtrnáctka měla imitovat piva IPA a APA. Ale povězte nám o tom svém objevu víc, třeba jste na stopě kolosálního podvodu a všechny ty rauchy, weizenbocky a stouty z Kocoura jsou vlastně jen rafinovaně namíchané Konrády :-)


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

tomas

úterý, 3. leden 2012
11:17

tomáš

to Weetek: Kocour 12 ležák existuje. Pil jsem to přímo ve Vanďáku.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

Dan

úterý, 3. leden 2012
11:49

Dan

to Weetek:
A "Kocour ležák" na uvedeném odkazu je co? Já mám totiž pocit, že Kocour 12° byl dokonce před delší dobou na čepu ve Zlých Časech. Ale třeba se mýlím...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Weetek

úterý, 3. leden 2012
13:45

Weetek

to Dan: Pak je to ovšem on a nezbývá než se dohadovat, který podvod z produkce Kocoura je tedy ta čtrnáctka. Anebo je to celé strašlivá pitomost? Třeba nám to pan Pavel ještě vyjasní :-))


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Sekal

úterý, 3. leden 2012
20:47

Sekal

to Weetek: K-31, ze sudů se stáčí do dvoudeckových lahví.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

honza1205

úterý, 3. leden 2012
21:50

honza1205

to Dan: V ZČ jsem měl taky Kocour 12°.Třeba se spletli,ale přítelkyni chutnal a při další návštěvě chtěla zase :)


napsal(a): honza1205 [Odpovědět]

yerka

úterý, 3. leden 2012
18:10

yerka

to Weetek: Také jsem dvandu Kocoura byl v květnu 2011 ve Varnsdorfu, přímo u zdroje.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Sekal

úterý, 3. leden 2012
12:27

Sekal

to Pavel z Vratislavic: Aha, takže v Kocourovi je cukr a chmelový extrakt?


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Pecka

pondělí, 2. leden 2012
11:19

Stejně si ale myslím, že když se někdo odhodlá zařídit si pivovar, měl by k tomu mít větší důvod než jen dodat své restauraci nějakou zajímavost. Měl by vědět, s čím chce přijít novým, originálním, svým. A to u těch z nových z posledních let postrádám stále častěji.


napsal(a): Pecka (jadro(a)email.cu) [Odpovědět]

Masakr

neděle, 1. leden 2012
18:00

To Chytrolín:nikdy nic


napsal(a): Masakr (rambleon(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Chytrolín z pivní pěny

neděle, 1. leden 2012
17:54

Honza Šuráň je bezesporu pivovarnickou autoritou, uznávanou i v zahraničí. Honza Kočka je chaotik,který udělal hodně pro propagaci různých pivních stylů v České republice. Hovořit o něm v souvislosti s pivovarnictvím je troufalé. Nevím, co kdy kde vařil.


napsal(a): Chytrolín z pivní pěny [Odpovědět]

Ježík

neděle, 1. leden 2012
18:49

to Chytrolín z pivní pěny: Autorita nemusí nic vařit. To, že je autoritou, prokazuje to, že ti, co toho uvařili tuny, si ho zvolili za viceprezidenta, takže pro ně asi autorita je.


napsal(a): Ježík (osten(a)inet.com) [Odpovědět]

Sekal

neděle, 1. leden 2012
19:00

Sekal

to Chytrolín z pivní pěny: Autorita, uznávaná v zahraničí, si nechává vařit pivo v Kácově. Kocour má pro mne nesrovnatelně lákavější sortiment než PD, z jehož produkce, co si pamatuji, mi nechutnalo nikdy nic.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Chytrolín z pivní pěny

neděle, 1. leden 2012
19:21

to Sekal: Honzu Šuráně uznávám, ukážeš mu pivo které chceš, on ho ochutná a dokáže ho stabilně vařit viz Tramway pro PPT. Honza Kočka je docela fajn kluk, ale je jako sopka, která se zasypává svýmy nápady, až vulkán zhasne. Moc mne mrzí že nepokračiúje v hotelu Madarin s úžasnými ochutnávkami. To byl úžasný zážitek. Ale on místo organizace a propagace nakupoval do posledních dní pivo v zahraničí, potom přišlo pár lidí...


napsal(a): Chytrolín z pivní pěny [Odpovědět]

tomas

neděle, 1. leden 2012
19:38

tomáš

to Sekal: Je fakt, že Štěpán z PivoDomu má poslední roky kvalitu dost proměnlivou. Ten Kácov už brzo asi nahradí Břevnov, kde bude určitě kapacita vyšší než v Ječný. Pivních autorit je u nás po pivovarech hodně, ale holt to nejsou takový mediální hvězdy jako HK a HŠ. S p.Jaklem se dá souhlasit, akorát si nemyslím, že by dřív minipivovary zakládaly jen zkušení sládkové a odborníci. Snad neměl na mysli HBH Brno, Slušovice, Svinišťany, Postoloprty a atd.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

pivo

neděle, 1. leden 2012
23:54

pivo

to tomas: Slušovice - Salvet bohužel nefunguje, pivo bylo parádní, ale po Salvetovi údajně chtěli jeho neznalí společníci vývar hned, proto nevaří, bohužel, varna je ale pořád k vidění ...


napsal(a): pivo [Odpovědět]

DAN X

středa, 4. leden 2012
00:59

to tomas: Číšník v PK Karlín se zapřísahal, že Štěpán v Pivovarském domě je originál, v Pivoklubu je to Kácovský Štěpán a zůstane jím a Břevnov nebude vařit Štěpána pro ostatní, prý jenom Benedikt 12° a speciály. Takže Kácov v PK forever a já jsem s ním spokojenější než v PD, kde kvůli stále zaplněnosti podniku nestihne pořádně doležet.


napsal(a): DAN X [Odpovědět]

Jana

středa, 4. leden 2012
10:14

Jana

to tomas:
Jak to vypadá s Břevnovem, kdy bude jejich vlastní pivo?


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Tchoř

pátek, 30. prosinec 2011
23:21

Dá mi někdo odpověď na otázku, zda ještě smysluplně funguje ČSMNP? Soudě podle aktuálnosti jejich webstránek bych o tom vážně pochyboval.


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

Vláďa

pátek, 30. prosinec 2011
23:10

Vláďa

Přiznám se, že ani já nerozumím minipivovarům vařící dva ničím ozvláštněné ležáky.


napsal(a): Vláďa [Odpovědět]

yerka

sobota, 31. prosinec 2011
12:54

yerka

to Vláďa: No, u nás, kde je to samý Gambrinus, občas Krušovice a dále piva neexistujících pivovarů jako Zlatopramen a Louny, by minipivovar vařící typově sice nijak zvláštní ležáky (ale chuťově dobré a kvalitativně stabilně pitelné) byl požehnáním.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Masakr

pátek, 30. prosinec 2011
23:07

Už se bojí:-)


napsal(a): Masakr (rambleon(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Chody

pátek, 30. prosinec 2011
11:05

Chody

"největší autority českého pivovarnictví" :D


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

phrabina

sobota, 31. prosinec 2011
14:47

phrabina

to Chody: Vždy, když mám pocit, že se Chodyho stránky o pivu vypracovaly z osobního blogu milovníka nefiltrovaného českého ležáčku a smažáku na obstojný pivní web, objeví se podobný příspěvek a já si uvědomím, že jsem možná na dobrém pivu, ale v hospůdce páte cenové skupiny.
Reakci vysmívaných nečekej, orel much nelapá.


napsal(a): phrabina [Odpovědět]

Chody

sobota, 31. prosinec 2011
17:01

Chody

to phrabina: Kdyby tam bylo napsáno - největší autority českého minipivovarnictví - nebo - jedni z autorit českého pivovarnictví - tak neřeknu ani zbla... I když to "největší" je vždy zavádějící...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Pecka

neděle, 1. leden 2012
14:22

to Chody: Autor píše "snad největší", takže to myslí asi s jistou licencí. Chody by to slovo "snad" neměl při citaci vynechávat, protože pak to vypadá, že autor to o nich tvrdí jako zjevenou pravdu.


napsal(a): Pecka (jadro(a)email.cu) [Odpovědět]

Chody

neděle, 1. leden 2012
17:39

Chody

to Pecka: Asi máš v podstatě pravdu, ale i tak bych byl v rámci celého českého pivovarnictví zdrženliv...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Ježík

neděle, 1. leden 2012
17:47

to Chody: Jo, to je fakt. Je to složitej píseček plnej konkurentů v disciplíně, která se hodně těžko objektivně posuzuje. V kontextu toho článku to asi mělo znamenat, že ten svaz je seriózní počin a ne skrytá podnikatelská aktivita. Ale ono je stejně jedno, co si o něm myslíme, důležitý bude jen to, jaký z něk vypadnou aktivity.


napsal(a): Ježík (osten(a)inet.com) [Odpovědět]

Weetek

pondělí, 2. leden 2012
13:22

Weetek

to Chody: Myslím, že kdyby se nejednalo právě o Honzy Šuráně a Kočku, byl by Chody zdrženliv do té míry, že by mu vůbec nepřipadlo na mysl cokoliv komentovat... Inu, jsou lidé velcí a lidé malí. A s objemem pupku to věru nesouvisí :-)


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Pecka

pondělí, 2. leden 2012
15:38

to Weetek: Taktak. To je ten "píseček plnej konkurentů". Na druhou stranu mohl autor klidně raději napsat "mikropivovarnictví" a nikdo by nemohl ani pípnout. Ani ten nejzaujatější konkurent.


napsal(a): Pecka (jadro(a)email.cu) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI