Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Sládci a pivovarští experti rozhodli: Staropramen Světlý je Českým pivem roku 2011

Co se píše o pivovarech a pivu


Sládci a pivovarští experti rozhodli: Staropramen Světlý je Českým pivem roku 2011

[pátek, 30. září 2011]

Pro pivovar Staropramen je to letos již čtvrté významné vítězství a ocenění kvality piv z jeho produkce

Vybrat v Česku nejlepší pivo není díky velké konkurenci malých, středních a velkých pivovarů vůbec jednoduché. Pokud dají čeští pivaři na názor pivovarských odborníků, jistotou kvality se pro ně stává Staropramen. Při jeho letošní třetí účasti na prestižní degustační soutěži totiž počtvrté zvítězil. Zlatou medaili České pivo 2011 získal tentokrát v nejprodávanější kategorii piv u nás – v kategorii světlých výčepních piv. Po čtvrtečním večeru si tak vrchní sládek pivovaru Zdeněk Lux může ke dvěma Zlatým pivním pečetím z Tábora a Zlatému poháru PIVEX z Brna přidat do galerie cen za rok 2011 také Zlatou medaili z Prahy. Soutěž České pivo pořádá Český svaz pivovarů a sladoven. Do letošního jedenáctého ročníku bylo přihlášeno 69 piv v pěti kategoriích.

Vítězství Staropramenu Světlého není jediným úspěchem pivovaru v soutěži. Kvalitu piv ze smíchovského pivovaru potvrdila i loňská novinka Staropramen 11°, která obsadila ve své kategorii druhé místo. Jde přitom svým významem o velmi důležitý segment trhu, protože u nás ze všech typů piv roste obliba jedenáctek nejdynamičtěji. Pro Staropramen 11° je to třetí letošní významné ocenění v řadě: vyhrála v Táboře na Zlaté pivní pečeti, v rámci Zlatého poháru PIVEX získala ocenění za dlouhodobě vyrovnanou kvalitu a nyní je v soutěži České pivo druhá.

Jsem velmi hrdý na naše piva stejně jako na tým našich pivovarníků, který je vaří. Zúčastnit se tří prestižních odborných degustačních soutěží v jednom roce a z každé si odvážet nejvyšší ocenění je pro nás snový úspěch a uznání kvalit naší práce,“ říká vrchní sládek pivovaru Staropramen Zdeněk Lux. „Ocenění v soutěži České pivo má přitom pro nás specifický význam. Je to soutěž dvoukolová, hodnotiteli v ní jsou jen lidé znalí degustací, pivovarští experti. Účastní se jí malé, střední i velké pivovary. Uspět v ní je tedy vždy velmi těžké a prestižní. A nám se to letos podařilo hned dvakrát,“ dodává Lux.

Náročnost soutěže potvrzuje fakt, že je otevřena jen odborné veřejnosti, tedy sládkům a pivovarským expertům. Mezi ně patří vědci, pedagogové ze středních a vysokých škol nebo obecně jiní pivovarští specialisté. Jejich hodnocení anonymních vzorků přitom není jediné, které rozhoduje. Piva jsou také posuzována analyticky v laboratořích.

Vzorky piv do soutěže jednotlivé pivovary neposílají. Jsou odebírány přímo v pivovarech zástupcem odborného garanta soutěže. „Soutěží mezi sebou piva odebrána z přepravek určených již k distribuci do maloobchodní sítě. Komise tak degustuje stejná piva, která si mohou dát lidé k obědu či večeři. Vítězná piva jsou pak pro spotřebitele nejlepším vodítkem, po kterém pivu šáhnout, chtějí-li to nejlepší,“ říká Zdeněk Lux.

Pro Staropramen Světlý je charakteristická příjemná osvěžující pivní chuť, výrazný říz a jemná hořkost. Loňská novinka Staropramen 11° má díky použité výrobní technologii a složení surovin včetně tří druhů sladů (český, bavorský a karamelový) charakteristickou plnou chuť a výraznější barvu.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Staropramen


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

h.p.

sobota, 1. říjen 2011
08:18

to orca:
Ale má..TO SI SNAD DĚLAJ KOZY,NE ????!!!!


napsal(a): h.p. [Odpovědět]

Dedek

pátek, 30. září 2011
22:47

Dedek

Pane Luxi, nechápu, že Vám není blbé se účastnit soutěžě České pivo roku, když vaše pivo vlastně vůbec nesplňuje podmínky CHZO České pivo:)
Ale budiž, každý dělá to, za co je placený. Pokud Vám to lidi berou, je to v pořádku.


napsal(a): Dedek [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
11:10


posted by: Inzerce

Alfons

pátek, 30. září 2011
19:00

Teda pánové vy jste ale znalci piva, divím se že jste tam v té komisi neseděli vy:-) né nadarmo se asi říká 100 lidí - 100 chutí. Tak radši napiště které 10-ti stupňové pivo je podle vás to nej...


napsal(a): Alfons [Odpovědět]

Dedek

pátek, 30. září 2011
22:51

Dedek

Tak minimálně by se mělo vařit podle nějakých pravidel, které by se měly dodržovat. Jinak si budete za pár let pomlaskávat na pivu ze 100% kukuřice...


napsal(a): Dedek [Odpovědět]

panther

sobota, 1. říjen 2011
22:06

Panther

to Alfons: teda Álfóns, ty si ale filuta. nebo znalec piva? Starohnus se opravdu nesluší pít, ale jestli ti chutná, tak potěš pánbůh...


napsal(a): panther [Odpovědět]

yerka

pátek, 30. září 2011
17:40

yerka

To snad udělili sládci a experti pocházející ze Staropramenu sami sobě ne? Nedávno jsem zkusmo vypil lahvové pšeničné a nefiltrované s výraznou octovomoštovou chutí a s naprosto absentující chutí pšenice. Prostě pokus, jestli se to nelepší; nelepší bohužel. A takové to bylo dobré pivo, za kterým jsem před lety jezdil 15 km a pak ještě běžel přes půlku města.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Narmer

pátek, 30. září 2011
15:35

Narmer

:ble: Nedávno se mi přihodil ten omyl, že jsem jednoho Staráče požil, dokonce ve značkově hospodě. Svatosvatě slibuju, že podobný zběsilý experiment už nikdy nehodlám zopakovat. Na důkaz svého pokání odříkám za trest deset pivních Otčenášů. Ještěže nejsem žádný pivní expert. Sude náš, jež jsi naražený...


ICQ: 149095450

napsal(a): Narmer [Odpovědět]

Dan

sobota, 1. říjen 2011
00:22

Dan

to Narmer:
Tak já se musím přiznat, že se mi přihodilo něco podobného. Vrátil jsem se večer z pracovní cesty a doma nebylo ani jedno pivo. A tak jsem zaskočil do asijské prodejny za rohem, kde jsem z nejvyšší nouze jeednoho staráče zakoupil.
Po ochutnání jsem nevěřil svým chuťovým pohárkům! Neuvěřitelný patok, obarvená voda, bez jakékoliv chuti! Pivo šlo do kanálu a Staropramen na listinu bojkotovaných pivovarů. Neuvěřitelné, kam až to došlo.
Když takovéhle pivo dostane ocenéění, tak to jen svědčí o "úrovni" podobných soutěží.... :ble:

I když nejsem desítkovej, tak momentálně u mně vítězí desítka z Unětic.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Jarin

pátek, 30. září 2011
14:54

Jarin

ty výsledky jsou docela legrační. třeba v kategorii 12% ležáky bylo udělena jedna zlatá medaile, tři stříbrné a tři bronzové. Ze 13 přihlášených vzorků jich víc jak 50% dostalo medaili. http://www.cspas.cz/index2.asp?KatId=36&DatId=1053&Archiv =


napsal(a): Jarin [Odpovědět]

Dedek

pátek, 30. září 2011
23:31

Dedek

to Jarin:
Z odkazu je krásně vidět, jak nesystémovost ČSPS celou tuhle soutěž znehodnotila. Nesmyslné výroky pana Veselého mě jenom utvrzují v tom, že není člověk na svém místě. Buď hodnotím vzorky v kategoriích z hlediska stupňovitosti (10, 11, 12) nebo z hlediska kategorií lehké, výčepní, ležák, speciál. Jakýkoliv hybrid je zkreslující nebo nahrávající určité skupině výrobců.


napsal(a): Dedek [Odpovědět]

orca

pátek, 30. září 2011
14:25

orca

k tomuto výsledku se asi ani nemá cenu vyjadřovat ----


napsal(a): orca [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI