Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Broumov láká do muzea piva. Vystavuje staré půllitry i reklamní cedule

Co se píše o pivovarech a pivu


Broumov láká do muzea piva. Vystavuje staré půllitry i reklamní cedule

[pátek, 30. září 2011]

Velkou sbírku starých půllitrů, lahví na stáčené pivo a spoustu dalších zajímavostí si mohou prohlédnout návštěvníci unikátního muzea pivovarnictví v Broumově. Majitelé pivovaru navíc chtějí v zimě expozici rozšířit o další velkou místnost.

Exponáty do sbírek muzea putují postupně. Letos přibylo například i několik přístrojů, které hostinští využívali k plnění lahví piva v hospodách.

"Mnozí pivaři možná ani netuší, že stáčení piva do lahví bylo ještě na začátku minulého století především věcí hostinských. Pivovary začaly stáčet pivo až poté, co zjistily, že to dobře nese," říká ředitelka broumovského pivovaru Andrea Nosková.

V muzeu jsou i sudy, v nichž pivo ve sklepích zrálo či trakaře, na nichž se sudy vozily. Mezi přístroji zaujme ten, který přesně určoval obsah sudu sloupcem vody - takzvaný cejchovací přístroj na dřevěné sudy. Nebo soustava želez, jimiž pivovarští bednáři vypalovali na dřevěné sudy přesný obsah piva.

Nová expozice bude plná reklamních tabulí na pivo

K vidění je i historická lednička, do níž se sypal led. Ledovací nástroje zase připomínají doby, kdy pivovarníci těžili led ze zamrzlých rybníků a pak ho po celý rok skladovali v chladných sklepeních.

Řada historických fotografií dokumentuje práci v pivovaru před více než sto lety. Návštěvníci mohou také nahlédnout do kanceláře sládka, který místo počítače používal brk s inkoustem a takzvaný výstavní deník, kam zapisoval vyrobené pivo.

Základem další expozice bude sbírka plechových reklamních tabulí, především na sto třicet tabulí z období do roku 1930. Doplní ji řada novějších, dokumentujících vývoj pivovarnictví do konce minulého století.

Novou expozici by mělo doplnit také náčiní, které bednáři a truhláři používali k výrobě a údržbě pivovarských sudů. Majitelé pivovaru manželé Noskovi zvažují také, že by část nové expozice tvořila i historická hospoda. Pro tu ale zatím chybí to hlavní - historický výčepní pult, který by ale pocházel z Broumovska.

Olivětínské čokoládové prodávají i hypermarkety

"Řadu exponátů měl můj muž už dávno, některé ale získává až v poslední době na různých aukcích, burzách či prostřednictvím inzerátů. Snažíme se ale, aby exponáty měly vazbu na broumovské pivovarnictví," říká Nosková.

Olivětínský pivovar má totiž dlouhou historii a do roku 1945 patřil broumovským benediktinům. Možná i proto už čtyřikrát přivezl návštěvníky do muzea osobně i převor Prokop Siostrzonek. "Přivezl sem své známé a přátele a jednou dokonce celý autobus návštěvníků," sděluje ředitelka a dodává, že právě převor jejich muzeum vloni otevíral.

Velkou část návštěvníků olivětínského pivovaru tvoří Poláci, ale i Holanďané, Němci či Rakušané. V provázení návštěvníků se střídají ředitelka s manželem a dalšími dvěma zaměstnanci. "V létě už jsme ale museli v některých dnech zavést začátky prohlídek, abychom měli vůbec nějaký čas na řízení pivovaru a výrobu piva," říká Nosková.

Muzeum mimo jiné může zvýšit i tržby pivovaru, neboť přímo v jeho areálu mnozí návštěvníci posedí a v pivovarské prodejně si koupí jeden ze speciálů, které broumovský pivovar vaří. Od medového, třešňového po pivo s javorovým sirupem a různé "kvasničáky". Se svým čokoládovým pivem se pivovar dokonce prosadil do největších hypermarketů v republice.

"Zvažujeme, že kromě posezení uděláme v pivovaru i malé dětské hřiště a stále přemýšlím o tom, zda by nešel do muzea nějak začlenit i krásný pivovarský rybník, který nad pivovarem máme," říká majitel pivovaru Jaroslav Nosek.

Fotogalerii naleznete zde...

Zdroj: iDnes.cz | Autor: Petr Broulík | Foto: Ondřej Littera

http://hradec.idnes.cz/broumov-laka-do-muzea-piva-vystavuje-stare-pullitry-i-reklamni-cedule-1ew-/hradec-zpravy.aspx?c=A110929_1659159_hradec-zpravy_klu


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

h.p.

pátek, 30. září 2011
13:17

Jardooo,udělej rybník s vodníkem !!Já tam odložím děti...


napsal(a): h.p. [Odpovědět]

Opik

pátek, 30. září 2011
12:58

Opik

Můžu to doporučit! Je to tam super a určitě to stojí za návštěvu a hlavně za vynikající pivo!!! Tímto také chceme poděkovat panu Noskovi, za to že nám vyšel tuhle sváteční středu vstříc. Ještě by mě zajímalo, kde by se v těch velkých marketech dalo koupit to čokoládové???
P.S. Věřte, že jsme jeli až takovou dálku jen kvůli tomu :D :D :D


ICQ: 350779907

napsal(a): Opik [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
08:47


posted by: Inzerce

Chody

pátek, 30. září 2011
13:38

Chody

to Opik:
V plzeňském Tescu jsem ho tento týden viděl za 22,90 nepletu-li se...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Opik

pátek, 30. září 2011
13:48

Opik

to Chody: Což by znamenalo, že ho budou mít v Tescu ,,možná kdekoliv", tedy jenom opravdu v úvozovkách...


ICQ: 350779907

napsal(a): Opik [Odpovědět]

mithe

pátek, 30. září 2011
15:27

mithe

to Opik: Ve dvou Brněnských Tescách ho mají taky.


napsal(a): mithe [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI