Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Z pivovaru Lobeč se má stát kulturní centrum

Co se píše o pivovarech a pivu


Z pivovaru Lobeč se má stát kulturní centrum

[úterý, 6. září 2011]

Láska na první pohled neexistuje jen ve filmech. Případ architektů Pavla Prouzy a Jany Prouzové Myškové ukazuje, že jistým způsobem se můžete zamilovat i do okouzlující, byť zchátralé stavby. Takovou našli v Lobči na Kokořínsku a objektem je několik set let starý pivovar.

Pivovar je atypicky usazen v prostoru obce Lobeč, protože stojí na jejím dně. Je tedy v podstatě středobodem, ohniskem obce. Prostředí je takovou scénografickou hrou. Když tam přijdete, zjistíte, že dominantou je sice barokní zámeček nebo kostelíček na kopci, obec se ale točí kolem pivovaru,“ vysvětluje architekt a předseda občanského sdružení Pivovar Lobeč Pavel Prouza.

Už od počátku tušili, že půjde také o cenný objekt a stavebně historický průzkum jim dal za pravdu.

Reportáž Evy Rajlichové o pivovaru Lobeč

Dokonce se nám v rámci průzkumu podařilo zpracovat dendrochronologickou analýzu jednoho dřevěného prvku z tužidla a mohli jsme datovat jádro původní stavby do počátku 17. století. Takže jsme vlastně zjistili, že ten pivovar byl vlastně renesanční stavbou,“ říká Prouza.

První zmínky o lobečském pivovaru, který má dnes statut nemovité kulturní památky, pochází z roku 1586. Stavba prošla řadou úprav, třeba barokní nebo klasicistní. Svou dnešní podobou dostala na konci devatenáctého století, kdy se změnila na parostrojní typ pivovaru. A právě tuto podobu se rozhodli architekti respektovat i do budoucna.

Díky tomu, že peněz je nedostatek, máme více času přemýšlet o tom, jak to má být. Čím dál více jsme směřovali k pokornější poloze. Aktuální navrhovaná podoba areálu spíše skutečně připomíná autentickou podobu z 19. století a naše vstupy, které plánujeme, budou mít charakter spíše interiérových úprav,“ dodává Prouza.

Celkové náklady na rekonstrukci budou velké. Občanské sdružení Pivovar Lobeč je odhaduje až na 90 milionů korun, a bez dotací a grantů to nepůjde. Pokud bude úsilí skupiny mladých architektů úspěšné, mohla by díky unikátní industriální památce obec Lobeč, která spojuje romantické Kokořínsko a Máchův kraj, získat na přitažlivosti, pokračuje architektka Jana Prouzová Myšková:

Chceme, aby se pivovar stal kulturním centrem celé oblasti. Plánujeme ho nejen napojit na evropskou síť industriálního dědictví, ale chceme tam vytvořit i velké výstavní prostory a intenzivně se věnovat kultuře, aby byl pivovar přínosem, a to nejen lokálním.

Mimořádnou příležitost prohlédnout si lobečský pivovar bude pro veřejnost v neděli 11. září, podrobnosti najdete na webových stránkách pivovarlobec.cz.

Zdroj: Rozhlas.cz | Autorka: Eva Rajlichová

http://www.rozhlas.cz/zpravy/regiony/_zprava/943830


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Tomáš

sobota, 1. září 2012
15:40

tomáš

Při průjezdu obcí Lobeč nás zaujalo lešení na rozsáhlém stavení uprostřed obce a v přední části vývěsní tabule. Jelikož jsem člověk, který nepohrdne žádnou památkou tak jsem zastavil a šel se kouknout o co se to vlastně jedná. Zjistili jsme, že je to bývalý pivovar v Lobči. V tom k nám přistoupil mladý pán mladý pán v pracovním, který právě slezl z lešení a řekl nám, že nás ochotně provede prostory pivovaru. Po krátkém představení, jsme zjistili, že se jedná o předsedu O.S Ing. Pavla Prouzu. Následně nám ukázal celý areál pivovaru.
Nesmírně těmto lidem fandím, že mají chuť a sílu i takovéto památky zachránit pro budoucí generace. Pocházím z Děčína kde v centru stával též pivovar a jak dnes vypadá máte asi všichni představu. Měděné kotle skončily ve sběrně surovin a budovy neskutečně rychle chátrají.
Proto lidi jako je p. Prouza s manželkou obdivuji. Umím si představit jak jenom žádat o dotace a různé jiné zdroje finančních prostředků musí být v dnešní době za úsilí. Zároveň se projevuje nedostatek kvalifikovaných firem, které by dokázaly určité části vyrobit. Například takový trychtýř v odvětrávací šachtě musí vyrobit až v loděnicích v Děčíně.
I přes všechna úskalí, které musí toto občanské sdružení překonat věřím, že zdárně dovedou pivovar do podoby na přelomu 19. a 20. století a bude chloubou obce Lobeč.

Tomáš s manželkou


napsal(a): Tomáš [Odpovědět]

Krišot

úterý, 6. září 2011
12:02

Krišot

„Chceme, aby se pivovar stal kulturním centrem celé oblasti. Plánujeme ho nejen napojit na evropskou síť industriálního dědictví, ale chceme tam vytvořit i velké výstavní prostory a intenzivně se věnovat kultuře, aby byl pivovar přínosem, a to nejen lokálním.“ Ten článek je celý zmatený, píše se tam stále o pivovaru, přitom je to objekt bývalého pivovaru. Pivovar je místo kde se vaří pivo a ne místo kde se intenzivně věnují kultuře. V článku nevidím, že by se tam počítalo do budoucna s vařením piva, takže pivovar z hlediska účelu nemůže být žádným přínosem, pouze historické budovy ano.


napsal(a): Krišot [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
11:03


posted by: Inzerce

Jegorič

úterý, 6. září 2011
13:31

jegoric

to Krišot: Myslím, že mají v úmyslu alespoň symbolický návrat výroby piva - jak píšou na www.pivovarlobec.cz, tedy zřejmě malý restaurační pivovar.


napsal(a): Jegorič [Odpovědět]

Michal V.

úterý, 6. září 2011
14:19

to Krišot: Já jsem před časem vznesl dotaz na osobu, která ty majitele zná, jak to bude s vařením piva. Odpověděl mi tohle: "Majitelé chtějí, takže jo. A půjde se i v "pivu" vykoupat." Takže tam bude asi i hotýlek atd. Já pivním koupelím nijak neholduju, ale jestli je tohle cesta, jak uchránit stavbu a tradiční výrobu piva, říkám proč ne...


napsal(a): Michal V. (miguel32(a)volny.cz) [Odpovědět]

Krišot

úterý, 6. září 2011
15:09

Krišot

to Michal V.: No tak škoda, že o vaření piva v článku nebyla zmínka. Pokud to bude pravda, jenom dobře. Z článku jsem se dozvěděl akorát, že se tam chtějí intenzivně věnovat kultuře.


napsal(a): Krišot [Odpovědět]

VozechV

úterý, 6. září 2011
17:05

VozechV

to Krišot: To je v pořádku, dát si pár kousků chutného piva lze i kulturně a to třeba i intenzivně. :D


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

Dan

středa, 7. září 2011
08:15

Dan

to Krišot:
Asi každý by uvítal vaření piva, když jde o pivovar. Je ale třeba si uvědomit, že pivovar je opravdu v žalostném stavu (viz třeba foka z map.cz zde: http://im.foto.mapy.cz/original/4c56e66ffc46cd46dcc80500.jpg ) a bude to stát hodně peněz. To znamená nejen dotace, ale také úvěry. Lobeč je dost stranou a návratnost bude problematická.
Tak jen doufejme, že z toho nebude hotel, kde se bude točit PU...
A nebo že z toho neudělají luxusní byty, jako v Praze Lochkově.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Dan

úterý, 6. září 2011
10:22

Dan

Vloni jsem se u pivovaru zastavil, abych nafotil pár fotek do sbírky. Stavba je hodně zchátralá. Jsem rád že se našel někdo, kdo má zájem, aby pivovar nezmizel ze světa. Tak hlavně aby se podařilo sehnat dost peněz a plány vyšly.


napsal(a): Dan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI