Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Svatojánské pivo s magickou mocí se právě stáčí do sudů, čepovat se bude jen o letním slunovratu 24. června

Co se píše o pivovarech a pivu


Svatojánské pivo s magickou mocí se právě stáčí do sudů, čepovat se bude jen o letním slunovratu 24. června

[úterý, 14. červen 2011]

Unikátní třináctistupňové pivo neobvyklé červené barvy se právě stáčí do sudů, aby včas našlo cestu do celkem 2500 restauračních zařízení v Čechách i na Moravě. Už podruhé sváteční pivo k oslavě slunovratu navařil vrchní sládek pivovaru ve Velkém Březně Petr Hauskrecht se svými spolupracovníky. A jak je v případě jeho speciálů zvykem, receptura je přísně střeženým tajemstvím. Pípy se Svatojánským pivem se roztočí na jediný den v roce 24. června.

Specifickou chuť a vůni i neobvyklou barvu pivo získává rubínový speciál z extraktu několika druhů bylin. „Inspirace pochází z pohanských oslav letního slunovratu. Toto období prý bylinám dodává magickou sílu. Lidé tehdy Svatojánskou noc z 23. na 24. června oslavovali jako plnou lásky a kouzel. Považovali ji za magickou, plnou zázraků, tajemna a nadpřirozených úkazů. Staří Keltové šli ještě dále. Speciální pivo muselo obsahovat nejen ty správné byliny. Aby získalo skutečně kouzelnou moc, musely je vařit vnadné ženy,“ vysvětluje poutavě svou inspiraci Petr Hauskrecht.

Svatojánské pivo má krásnou rubínovou barvu, plnou sametovou chuť se středně silným řízem. Vyznačuje se dále vyšší hořkostí, kterou nenapodobitelným způsobem podtrhuje příchuť použitých bylinek. „Unikátnost piva tkví v tom, že je pravděpodobně jako jediné na světě zbarveno čistě přírodními produkty bez jakýchkoli syntetických přísad,“ konstatuje Petr Hauskrecht. Kromě výtečné chuti je ale i zdravé. „Svatojánské pivo má díky bylinám vysoký obsah antioxidantů. Ty jsou známé pozitivním vlivem na organismus, protože likvidují volné radikály, považované za potenciální karcinogeny,“ říká Petr Hauskrecht.

Svatojánské pivo se vařilo klasických způsobem na dva rmuty. Hlavní kvašení proběhlo v otevřených kádích a trvalo osm dní. Dále pivo dozrávalo v ležáckém sklepě při teplotě 2 stupně Celsia po šedesát dní. Dlouhým zráním svatojánské pivo získalo lahodný říz, vyváženou chuť a typický buket. K výrobě piva byly použity nejkvalitnější suroviny včetně jemného aromatického chmelu z oblasti Žatce, což mu dodává jemnou hořkost s výrazným chmelovým aroma.

Celkem letos ve Velkém Březně vyrobili 3000 hektolitrů Svatojánského piva, které se v sudech rozvezou do 2500 hospod. Do Čech se distribuuje 1400 hektolitrů, na Moravu 1600 hektolitrů. Štamgasti pivo ve svých oblíbených hospodách najdou snadno: budou označeny samolepkami na dveřích i plakáty. Stojánky na stolech nabídnou hostům k přečtení zajímavé informacemi o tom, co vlastně z orosených půllitrů pijí. Seznam všech restauračních zařízení, kde se bude Svatojánské pivo točit, lze vyhledat na webových stránkách www.svatojanskepivo.cz.

Zdroj: Heineken Česká republika

http://www.heinekenceskarepublika.cz/cz/tiskove-centrum/tiskove-zpravy/2011/295

[Heineken] 13:28 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Pavel R.

čtvrtek, 16. červen 2011
11:27

Pavel R.

Je v tom červená řepa, ibišek a ještě něco přírodního, protože stejně jako v loni, kdy to vařili v KB, jim to ucpalo spílací cesty včetně vířivé kádě i ve VB. O dobarvování Éčky nevím, ale moc bych za to nedal... A je pravda, že Vratislavice červené pivo vyrábí již minimálně pět let a chutnalo mi.


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

Tchoř

středa, 15. červen 2011
09:43

Koukám že ti šikulové s rudou hvězdou ve znaku mají letos o tři dny kratší léto, neboť k letnímu slunovratu dojde už 21. 6. 2011 v 17:16 UTC. A svatý Jan se zajisté v hrobě otáčí, že ho házejí do jednoho pytle s keltskými pohany... :-)


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

Adsense

23. duben 2024
08:34


posted by: Inzerce

Narmer

úterý, 14. červen 2011
22:12

Narmer

jsem zaslechl cosi o červené řepě ... snad to nebude až tak zlý ...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 14.06.2011 ve 22:12:45


ICQ: 149095450

napsal(a): Narmer [Odpovědět]

Dan

úterý, 14. červen 2011
22:21

Dan

to Narmer:
Já myslím že to nehrozí. Ta tajemná bylina bude E128 nebo E129...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Felčar

středa, 15. červen 2011
07:15

Felčar

to Narmer:Nevím, jak to dělají maníci z Heinekenu, ale ve Vratislavicích do Červeného krále červenou řepu skutečně dávají.


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

Jana

úterý, 14. červen 2011
22:32

Jana

to Dan:
Hm, ta řepa by byla asi zdravější. :D


napsal(a): Jana [Odpovědět]

gormie

úterý, 14. červen 2011
21:51

gormie

Tajné složení není těžké si domyslet. Potravinářská barva dělá divy.


napsal(a): gormie [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 14. červen 2011
21:34

jiri.kana

Jako jediné na světě??? Rád ochutnám, ale možná by neškodila trocha skromnosti...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Pavel R.

úterý, 14. červen 2011
20:57

Pavel R.

Pivo se nevaří !!! 13% kvasí v kádích 8 dní a ve sklepě při teplotě 2 stupně Celsia :D Tam byly dva stupně maximálně v zimě :D A ty byliny zase nejsou tak tajné, hlavně všechno pořádně zasviní :D Tak se máme zase na co těšit...


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI