Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Dalešice nezapomínají na Hrabalovy Postřižiny, ani na českou kuchyni

Co se píše o pivovarech a pivu


Dalešice nezapomínají na Hrabalovy Postřižiny, ani na českou kuchyni

[pondělí, 2. květen 2011]

Pivovarská restaurace v Dalešicích láká na tradiční česká jídla, ale také na chutné pokrmy dělané na pivě. Nechybí ani výborné pivovarské sušenky z dalešické cukrárny, které se zde podávají a jsou výborné k pivu.

Foto

Dalešický pivovar proslavil film podle knihy Bohumila Hrabala Postřižiny. Komín dodnes připomíná scénu, kdy na něj Magda Vašáryová lezla s Jaromírem Hanzlíkem. S filmem je celý objekt spojený dodnes. Návštěvníci sem vyráží nejen za pivem a muzeem, kde jim řeknou vše právě o natáčení Postřižin, ale i do místní pivovarské restaurace, která si zakládá na vaření české kuchyně.

Mottem restaurace je vyhýbat se jídlům rychlých občerstvení. Protože je restaurace spojená s pivovarem, její šéfkuchař Rudolf Fiala s pomocí piva i rád vaří.

Na pivu uvaříte téměř vše

"Na pivu se dá vařit téměř všechno. Záleží na zvolení toho správného k určitému masu. Pokud budu mít nějaké těžší maso, můžu použít černé pivo. Ale pokud budu připravovat světlé maso, jako třeba rybu nebo kuřecí, tam bych volil světlejší a méně výrazná piva," prozradil šéfkuchař dalešické restaurace Rudolf Fiala.

Pivo v restauraci přidávají do guláše, pod krkovici nebo kuře. Do piva nakládají také tvarůžky. "Pivo je dobré i na dušení do různých omáček. Musí se ale dávat pozor, aby se to s ním nepřehnalo, to by bylo jídlo hořké," řekl Fiala.

V pivovarské restauraci přizpůsobují svůj jídelníček i ročnímu období. V zimě dávají přednost zvěřině, v létě lehkým salátům, nádivkám a dalším dobrotám. I na cyklisty myslí, podle šéfkuchaře zde dělají husté polévky, které si při svých zastávkách cyklisté rádi vychutnají. Zákazníci mohou ochutnat i pivovarské sušenky.

Telecí kolínko na pivu (Osso Bucco)

Potřebujete: Cibuli, sádlo, máslo, světlé pivo na podlití, česnek, telecí maso, vývar.

Postup: Cibuli osmažíte na sádle do zlatova, potom k ní přidáte máslo. Podlijete pivem, které zredukujete (necháte vyvařit), potom přidáte česnek - celé stroužky. Cibuli podusíte a podlijete pivem. Necháte vyprchat pivo. Až se vydusí, poté podlijete vývarem, zase podusíte. Telecí maso mezitím osmažíte zvlášť na pánvi , aby bylo zatažené. Osmažené maso poté vložíte do vývaru a dusíte až bude úplně měkké. Doba přípravy masa je zhruba dvě hodiny. Recept je od šéfkuchaře pivovarské restaurace Rudolfa Fialy.

Zdroj: Jihlava iDnes.cz | Autorka: Michaela Kasalová | Foto: Petr Lemberk

[Dalešice] 09:12 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

René

úterý, 3. květen 2011
06:05

Rene

Jenže, na komín v Dalešicích nelezli.Zase kecy....


napsal(a): René [Odpovědět]

VozechV

úterý, 3. květen 2011
07:43

VozechV

to René: Ano, nemýlím-li se, tak se jednalo o komín ze Studené. A slavná scéna jízdy na kole okolo kašny s ustřiženými vlasy zase v Počátkách. Apod.

Mimo mísu, ale filmaři nám umí sestříhat záběry z různých koutů republiky. O víkendu dávali Svatební cestu do Jiljí. Jeden den spali v nejmenované boudě na vrcholu hor (Labská bouda) a druhý den už sjížděli Lužnici.


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
00:10


posted by: Inzerce

Dwarf

úterý, 3. květen 2011
12:59

Dwarf

to VozechV: aby se předtím i potom poflakovali kolem Berounky :-))


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

JardaK

úterý, 3. květen 2011
17:08

JardaK

to VozechV:
Nelezli na žádný komín, ale atrapu postavenou na střeše JZD.
Ale proč tady v tak negativním tónů propíráte tak fantastický film? Samozřejmě se místa natáčení liší i o stovky km. Typickým představitelem je Pyšná princezně nebo Šíleně smutná princezna. Doporučuji projít moc pěkný web www.filmovamista.cz
No a k Dalešicím? Výborné pivo, výborná kuchyně, krásný pivovar. Každý rok na jaře jezdím do Hrotovic na technickou konferenci a už jsem několikrát ty 4 km do Dalešic s radostí šlapal pěšky i v dešti.
Mimochodem Postřižinské vaří Nymburk a je to také jedno z mých oblíbených, Francinův ležák, mňam.


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

VozechV

úterý, 3. květen 2011
18:05

VozechV

to JardaK: Pokud to vyznělo negativně, tak to vyznělo jinak, než bylo úmyslem. Chtěl jsem tím jen říci, že (a mají na to právo) si filmaři vybírají exteriéry a interiéry dle potřeb a jedinec pak nikdy není schopen toto vidět v reále v celku.

Film se mi líbí velmi a je mezi mými nej oblíbenějšími. Dalešice stavějí na Postřižinách z důvodů natáčení, Nymburk z důvodu reálného pobytu Francina. Obé jsou pitelná piva. Tedy v případě Dalešic bylo období (za časů jednoho sládka), kdy na tom nebyly nejlépe, ale to je již doufám minulostí. Sám nemám s Dalešicemi již 2 roky osobní zkušenost.


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

JardaK

úterý, 3. květen 2011
18:40

JardaK

to VozechV:
To beru. A negativně to vyznělo spíš od Reného. A ještě jednou doporučuji návštěvu uvedeného webu. Mě osobně se moc líbí.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 03.05.2011 ve 18:42:06


napsal(a): JardaK [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI