Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Socialismus malé pivovary zlikvidoval

Co se píše o pivovarech a pivu


Socialismus malé pivovary zlikvidoval

[pátek, 1. duben 2011]

Malé lokální pivovary, vyhledávaný cíl pivních labužníků, měly namále. Socialistický režim je za několik desetiletí své existence zlikvidoval a po změně poměrů se jen pomalu obnovují. Některé však už asi neožijí nikdy. Jaké by asi bylo frýdlantské pivo? A pivo z Lomnice? Z Cvikova?

Velké pivovary byly zestátněné a pokračovaly a ty malé zanikly. Produkce piva se soustředila do velkých výroben. Řeklo se: tady jsou Vratislavice, tady Ústí, tak tady pivovary zůstanou a v nich budeme vyrábět hodně piva. Nebyl zájem o to, udržovat malé pivovary soukromých majitelů,“ říká Zdeněk Hrabák z libereckého muzea.

Po několik staletí bylo v okolí Frýdlantu vyhlášené i pivo z místního Clam-Gallasova zámeckého pivovaru. Roční produkce dosahovala třicet tisíc hektolitrů. Provoz tu skončil čtyři roky po druhé světové válce a nyní se zde skladuje zelenina. První zmínka o sladovně a pivovaru v Lomnici nad Popelkou pochází už z roku 1492. Zlatými lety pro výrobu bylo zejména období před první světovou válkou; tradice skončila roku 1958.

Celkem dvaadvacet pivovarů fungovalo od roku 1381 až do roku 1968 v dnešním českolipském okrese. Zní to neuvěřitelně: pivovary byly ve Cvikově, Horní Libchavě, Jablonném v Podještědí, Kravařích, Krompachu, Kuřivodech, Mimoni, Sloupu, Stvolínkách, Velkém Valtinově či Žandově.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

fero

sobota, 2. duben 2011
14:25

Fero

Mám dojem, že v souvislosti s těmi zavřenými pivovary se pláče na cizím hrobě, vývoj se nedá zastavit a udržovat za každou cenu podnik, kterému došel dech v boji s konkurencí si málokdo mohl dovolit i v době minulé.


napsal(a): fero [Odpovědět]

Krišot

sobota, 2. duben 2011
18:50

Krišot

to fero: Asi moc komunismus nepamatuješ, tam si podniky vzájemně nekonkurovaly, šlo tam skutečně o centralizaci výroby.


napsal(a): Krišot [Odpovědět]

DanD

sobota, 2. duben 2011
14:02

DanD

A co nestihli zrušit komunisti, to dorazila po revoluci neviditelná ruka trhu.


napsal(a): DanD [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
18:30


posted by: Inzerce

Tchoř

sobota, 2. duben 2011
23:45

to DanD:
To je sice pravda, ale k. toho za těch 42 let stihli docela dost, a nejen v tomto oboru. Stačí se trochu rozhlédnout...


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI